TÉMA

Dagmar Žitníková

Lékaři odmítli nabídku ministerstva zdravotnictví na způsob zvyšování platů

Ministerstvo zdravotnictví podle vrchního ředitele sekce legislativy a práva Radka Policara nabídlo lékařům ve státních nemocnicích zvýšení platů od ledna 2024 formou garance nepodkročitelné výše platu místo zvýšení platových tabulek. Zástupci protestujících lékařů a odbory návrhy odmítli, podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády se týkaly jen některých lékařů. Znovu se sejdou 13. listopadu. Lékaři žádají úpravy zákoníku práce a zvýšení základní mzdy. Aby své požadavky podpořili, vypovídají od prosince přesčasovou práci.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 19:10|

Zaměstnanci mají příští rok danit benefity nad 21 983 korun jako příjem, navrhuje koalice

Zaměstnanci zřejmě budou mít příští rok v práci bez zdanění benefity do 21 983 korun. Při rozpočítání by tak na měsíc mohli mít s osvobozením od daně k platu či mzdě navíc nepeněžité bonusy nejvýš za 1832 korun. Zaměstnanecká zvýhodnění a podpory nad tuto částku by se měly danit jako příjem. Vyplývá to z koaličního pozměňovacího návrhu k vládnímu konsolidačnímu balíčku a ze schváleného vládního nařízení o vyměřovacím základu. Podle návrhu mají být bez daně benefity do poloviny průměrné mzdy. Ta pro příští rok podle nařízení činí 43 966 korun. Balíček projednává sněmovna.
15. 9. 2023|

Definovat nadstandardy ve zdravotnictví by bylo složité, shodli se exministři. Opozice i odbory diskusi o příplatcích odmítají

Rozpaky vzbudily úvahy ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o možném zavedení placených nadstandardů ve zdravotnictví. Opozice i odbory jsou jednoznačně proti, jasně se ale k nadstandardům nehlásí ani všichni zákonodárci z vládních stran. Podle dvou Válkových předchůdců na ministerstvu Romana Prymuly (nestr.) a Leoše Hegera (TOP 09) by byl největší problém vybrat přijatelné nadstandardy. Oba se shodli hlavně na tom, že by bylo možné se připojistit a mít nižší doplatky na léky. O definování nadstandardů diskutovali politici i zdravotničtí experti v 90‘ ČT24.
24. 11. 2022|

Zavedení nadstandardů ve zdravotnictví je asociální, reagují odbory na Válka

Zdravotnické a sociální odbory nesouhlasí se zavedením nadstandardů ve zdravotnictví, které by omezily rozsah hrazené péče. O jejich vrácení do hry mluvil na sobotní programové konferenci TOP 09 ministr Vlastimil Válek. Odbory na rozdíl od něj tvrdí, že návrh je asociální, a za demagogické označily tvrzení, že nadstandardy by přinesly zkvalitnění péče pro všechny pacienty. Rezervovaně se k návrhu staví i politici koaličních ODS a STAN.
6. 11. 2022Aktualizováno6. 11. 2022, 14:33|

Odboráři v Praze protestovali proti zdražování. Vyzvali vládu, aby pomohla lidem

Na pražském Václavském náměstí demonstrovaly odbory proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku. Vyzvaly vládu, aby neprodleně pomohla lidem i firmám zvládnout složitou situaci. Zároveň žádaly po kabinetu zastropování cen a zajištění důstojného života lidí. Protestní akci, která trvala zhruba hodinu a půl, uzavřela státní hymna. Podle policie se demonstrace zúčastnily jednotky tisíc lidí a byla bez problémů.
8. 10. 2022Aktualizováno8. 10. 2022, 18:01|

Zdravotnické odbory žádají patnáctiprocentní růst platů. Čtyři procenta, kontruje Válek

Ve zdravotnictví běží diskuse o rozpočtu a platbách v příštím roce. Takzvaná úhradová vyhláška, která je pomáhá stanovit, prochází připomínkovým řízením a stát v ní oproti původnímu plánu zvýšil úhrady za zdravotnické výkony. Přísun peněz ale nemusí stačit, protože odbory žádají výrazně vyšší růst platů, než s jakým počítá ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).
22. 9. 2022|

Vláda připouští zmrazení plateb za státní pojištěnce. Zdravotnické odbory hrozí stávkou

Zdravotnické odbory od půlnoci z úterý na středu vstupují do stávkové pohotovosti kvůli vládním plánům na úspory ve zdravotnictví. Podle návrhu státního rozpočtu, který v úterý odpoledne schválila vládnoucí koalice, se počítá se zachováním plateb za státní pojištěnce na úrovni loňského roku, tedy nikoli s jejich zvýšením, o němž rozhodla předchozí vláda. Kvalitu ani dostupnost zdravotní péče to podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) neohrozí.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 19:01|

Poprvé od nástupu Fialovy vlády zasedala tripartita, jednala o epidemii a Zelené dohodě

Tripartita se v úterý sešla poprvé po nástupu nové vlády. Zástupci kabinetu Petra Fialy (ODS), odborů a zaměstnavatelů spolu jednali o epidemické situaci i o Zelené dohodě pro Evropu a klimatickém balíčku Fit for 55. Testování ve firmách podle tripartity funguje, firmy vědí, jak mají postupovat, a testy jsou dostupné. O nárůstu případů covidu a dalších tématech bude v úterý hovořit premiér v pořadu Události, komentáře.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 21:34|

Platy zdravotníků se podle odborů a lékařské komory příští rok zvýší o šest procent

Lékařům, sestrám a ostatním zdravotníkům se příští rok zvýší platy o šest procent. Ti s nižšími příjmy si mají polepšit alespoň o čtrnáct set korun měsíčně. Po jednání České lékařské komory (ČLK) s odbory to oznámili jejich zástupci a prezident ČLK Milan Kubek. Dohodu potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO).
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 13:34|

V úterý přibylo 131 případů covidu, opět méně než před týdnem. Zdravotníci stále nedostali plné odměny

Testy v Česku v úterý potvrdily 131 případů koronaviru. Na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden teď méně než osm nakažených, tedy nejméně od loňského července. Reprodukční číslo se dál drží nad 0,8, šíření nákazy tak zpomaluje. V nemocnicích je s koronavirem méně než osmdesát lidí. Zdravotníci za úterý rozdali téměř 109 tisíc dávek očkování proti covidu, mírně méně než o týden dřív.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 19:54|

Lidé z Česka budou moci od října do Saska bez karantény, pobyt ale nesmí přesáhnout 24 hodin

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) by měl být od pondělí vyhlášen nouzový stav. Je nutný kvůli potřebným plošným opatřením ke snížení reprodukčního čísla viru, které je stále 1,2. Uvedl to na tiskové konferenci po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (ANO). Konkrétní opatření se chystá resort představit ve středu, podle Prymuly by ale například od pondělka nemělo být na vnitřních akcích víc než deset lidí, na venkovní víc než dvacet. V pondělí v Česku dohromady přibylo 1287 nově nakažených koronavirem. Sousední německá země Sasko umožní od října vstup lidem z Česka bez nutnosti karantény, jejich pobyt ale nesmí přesáhnout 24 hodin.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 18:35|
OVM

Lidé v domovech seniorů nebyli chráněni, ministerstvo situaci nezvládlo, tvrdí šéfka odborů

Ministerstvo zdravotnictví podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové nezvládlo distribuci zdravotnického materiálu. Uvedla to v Otázkách Václava Moravce. Personál v domovech důchodců podle ní často přicházel do kontaktu s pacienty, kteří měli podezření na nákazu koronavirem, a byl chráněn pouze bavlněnými nebo jednorázovými rouškami. Chybou podle Žitníkové bylo hlavně omezení prodeje roušek a respirátorů pouze přímo resortu.
29. 3. 2020|

Ať peníze do zdravotnictví rozděluje přímo vláda, žádá krizový štáb

Peníze z veřejného zdravotního pojištění by podle organizací sdružených do Krizového štábu – 9 proti kolapsu zdravotnictví měla rozdělovat vláda, nikoliv ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Zástupci odborů, lékařů a dalších organizací ze štábu to řekli po jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) o úhradách péče na rok 2020. Příští rok půjde na péči zhruba 350 miliard korun, meziročně o 35 miliard víc.
18. 10. 2019|

Babiš neměl o stavu zdravotnictví informace, tvrdí krizový štáb. Odbory žádají další miliardy korun

Zástupci takzvaného krizového štábu zdravotníků a premiér Andrej Babiš (ANO) se neshodli na posílení výdajů na zdravotnictví na příští rok z rezerv zdravotních pojišťoven. Znovu se sejdou začátkem příštího týdne. Babiš si chce data, která mu štáb na úterním jednání předal, do té doby ověřit. Podle zástupců odborů, nemocnic a pacientů je potřeba do zdravotnictví přidat 13 miliard korun, peníze chtějí získat právě z pojišťoven. Ty ale chtějí příští rok přidat jen šest miliard.
8. 10. 2019Aktualizováno8. 10. 2019, 14:31|