TÉMA

Podolí

Jihovýchod Prahy byl od rána bez tepla, dodávky se podařilo obnovit do večera

Před sedmou hodinou večer se podařilo obnovit dodávky tepla a teplé vody do většiny domácností, které se musely ve čtvrtek obejít bez nich. Výpadek postihl jedenáct tisíc domácností na jihovýchodě Prahy, podle Pražské teplárenské to bylo kvůli poruše teplovodu v Michli. Původní odhad firmy hovořil o tom, že opravy potrvají až do deseti hodin večer.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:20|

Čeští lékaři experimentálně provádějí zákrok, který by mohl ženám po rakovině pomoci s přirozeným početím

Čeští lékaři pracují s další možností, jak zvýšit šance na přirozené početí žen, které prodělaly onkologické onemocnění. Zatím experimentálně provádějí zákrok, kdy pacientkám před léčbou odstraní a zamrazí část tkáně z vaječníků.
23. 10. 2023|

Porodnice v Praze zavádí do prenatální péče telemedicínu. Její využívání v Česku stoupá

První porodnice v Česku zavádí telemedicínu do prenatální péče. Těhotné ženy přes aplikaci posílají lékaři aktuální údaje o svém stavu. V pražském Podolí se tak snaží minimalizovat rizika infekce nebo zbytečné dojíždění, zároveň jde o doplnění běžných kontrol. Loni v tuzemsku využívání prostředků telemedicíny meziročně stouplo zhruba o třetinu. Častěji ji volí soukromá zařízení a většina úkonů není hrazena z veřejného pojištění.
21. 10. 2023|

Stavba plovoucího heliportu má zpoždění, záchranářské vrtulníky dál přistávají v sadech v centru Prahy

Pražští záchranáři stále čekají na heliport, který měl usnadnit dopravu pacientů do nemocnic na Karlově náměstí a v Podolí. Hotový měl být loni, zatím se ale ještě ani nestaví. Městská společnost, která má přípravu heliportu na starosti, nyní slibuje, že bude hotový příští rok v létě. Do té doby budou muset vrtulníky přistávat v dlouhodobém provizoriu, kterým jsou Zítkovy sady.
30. 9. 2023|

Dvorecký most má sloužit nejen dopravě, nabídne sportovní či kulturní vyžití

Pokračuje stavba pražského Dvoreckého mostu. Spojí městské části Smíchov a Podolí. Po kubistickém díle budou jezdit cyklisté i městská hromadná doprava. Pro pěší bude v okolí mostu místo pro odpočinek, sport i kulturu. Na výtvarném řešení se podílí také umělec Krištof Kintera.
15. 8. 2023|

Z Karlína do Holešovic přes Štvanici. Praha má novou lávku pro pěší a cyklisty

Lidé v Praze si mohou od pátku zkrátit cestu z Holešovic do Karlína po tři sta metrů dlouhé lávce, která je propojuje přes ostrov Štvanice. Přemostění, jehož stavba začala loni v lednu, v pátek slavnostně otevřeli představitelé magistrátu, Prahy 7 a 8 a spoluautoři Petr Tej a Marek Blank. Lávka slouží pro pěší a cyklisty a její stavba vyšla asi na 352 milionů korun. Jedná se v metropoli o dvacáté přemostění Vltavy v celé její šíři. Rekonstruovat bude město rovněž ostrov, na kterém vznikne městský park a budou zpřístupněny břehy.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 14:45|

Děti ze zmrazeného embrya se v Česku rodí už třicet let

První dítě ze zmrazeného embrya v Česku přišlo na svět v Ústavu pro péči a matku v pražském Podolí, a to před třiceti lety. Nyní to patří mezi nejčastější metody umělého oplodnění. Asistovaná reprodukce v Česku předchází pěti procentům všech porodů.
8. 1. 2023|

Začíná stavba Dvoreckého mostu. Spojí Prahu 4 a 5

Pražský magistrát v úterý v Podolí slavnostně zahájil stavbu Dvoreckého mostu, který přes Vltavu propojí Prahu 4 a 5. Sloužit bude tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším a budou po něm moci přejet záchranáři. Stavba potrvá 810 dní a vyjde na 1,075 miliardy korun. Sdělili to zástupci města a stavebníků. Podobu mostu vytvořili architekti z Tubes a Atelier 6. Postaví ho firmy Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher.
13. 9. 2022|

Ukrajinské Podolí je živou vzpomínkou na dobu ledovou. Tamní přírodu popsali čeští vědci

Řada rostlinných druhů v Západním Podolí, pozoruhodném stepním území na jihozápadě Ukrajiny, přetrvává už od konce doby ledové, tedy zhruba deset tisíc let. Vyplývá to z výzkumu česko-ukrajinského týmu, jehož výsledky publikoval časopis Qauternary Science Reviews. Důvodem je podle vědců dlouhodobě stabilní otevřená krajina – Ukrajina je z tohoto hlediska nenahraditelná.
24. 6. 2022|

Na konci léta začne stavba Dvoreckého mostu. Propojí Podolí a Smíchov

Dvorecký most, který propojí Prahu 4 s Prahou 5, by se měl začít stavět na konci srpna či na začátku září. Hotovo by mělo být na přelomu let 2024 a 2025. Most přes Vltavu, který bude sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším, postaví za 1,075 miliardy korun firmy Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher. Podle architektů návrh konstrukce odkazuje na práci Františka Mencla, který pro Prahu projektoval mosty v první polovině 20. století. Měl by tak nenásilně zapadnout do vltavského údolí.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 12:07|

Do pražských ulic vyběhnou v neděli maratonci. Autům se uzavřou některé ulice, MHD čekají výluky

Rozsáhlé dopravní uzavírky i krátké výluky městské hromadné dopravy budou provázet nedělní Pražský mezinárodní maraton. Nejdéle zůstane pro dopravu uzavřeno okolí Staroměstského náměstí, kde závod startuje a končí. V době, kdy závodníci poběží, ale nebudou jezdit auta ani tramvaje v rozsáhlé oblasti od Libně po Podolí a Smíchov.
7. 5. 2022|

Spolu s volbami proběhne šestnáct místních referend. Rozhodnou o Zelené bráně i o chovu jelena

Současně s říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny budou lidé rozhodovat i v šestnácti místních referendech. Vyplývá to z evidence ministerstva vnitra, kterému obce musejí uspořádání hlasování nahlásit. Nejvíc referend se bude konat v Jihomoravském a Jihočeském kraji, se třemi plebiscity pak počítají v Plzeňském kraji. V sedmi krajích obce místní referenda neplánují, stejně jako v Praze. Historicky se v Česku zatím konalo 317 místních referend, více než čtvrtina z nich ale kvůli nízké účasti neplatila.
18. 9. 2021|

Pražané pijí vodu z Vltavy, do provozu se vrátila úpravna v Podolí

Pražané od pátku opět pijí vodu z Vltavy, do provozu se po rekonstrukci vrátila úpravna vody v Podolí. Vodárna dosud fungovala pouze jako záložní zdroj, je tak spuštěna poprvé od roku 2002. Důvodem opravy za 200 milionů korun byla nutnost zajistit dodávku pitné vody při rekonstrukci přivaděčů z úpraven vody v Káraném a Želivce.
18. 6. 2021|

Hygienici kontrolují restaurace, zaměřují se na hosty i provozovatele

V posledních dvou týdnech hygienici zkontrolovali v hospodách, barech či restauracích kolem sedmnácti set lidí. Pochybení, jako je nedodržení lhůty v případě očkování proti covidu-19 nebo chybějící test, zjistili podle ministerstva zdravotnictví zhruba v deseti procentech případů. Až na výjimky jsou prohřešky řešeny domluvou.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 20:30|

Ptačí chřipka se objevila na Benešovsku. V Podolí u Jankova uhynulo 25 slepic

Na Benešovsku potvrdili veterináři ohnisko ptačí chřipky. Nákaza se nově vyskytla v malochovu v Podolí u Jankova, kam ji nejspíše zavlekly divoké kachny z blízkého rybníka. Část chovaných ptáků uhynula, zbylé zlikvidují veterináři ve středu. Je to druhé letošní ohnisko, první bylo v malochovu v jižních Čechách. Ptačí chřipka se vyskytla také ve třech lokalitách u divoce žijících ptáků.
2. 2. 2021|

V Dolních Počernicích praskl vodovodní řad z roku 1914. Do kaverny se propadla dvě auta

V Dolních Počernicích v sobotu ráno prasknul nejstarší přivaděč z káranské vodárny do Prahy. V místě, kde vodovodní řad z roku 1914 prasknul, se vytvořila kaverna a do ní se propadly dva zaparkované automobily. Dodávky vody pro Prahu nejsou omezeny, z Káraného vedou do Prahy ještě další dva přivaděče. V sobotu to řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.
8. 8. 2020|

U Březolup bude po letech opět rybník s mokřady. Pomůže udržet vodu v krajině

Do krajiny se zvolna vracejí rybníky a mokřady. V Březolupech na Uherskohradišťsku obnovují rybník po více než šedesáti letech. Systém v blízkosti vesnic zadrží vodu, která by jinak nenávratně odtekla, a vesnice méně trpí suchem.
14. 5. 2020|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|

Adrenalinový výkon v pražském Podolí. Lékaři operovali nebezpečný nádor dítěte ještě v děloze

Významný úspěch slaví lékaři v Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v pražském Podolí, kde poprvé úspěšně operovali vzácný nádor, takzvaný sakrální teratom, a to dosud nenarozenému dítěti. Během laserového zákroku ve 24. týdnu uzavřeli cévy, které živily škodlivou tkáň. Matka pak porodila císařským řezem o deset týdnů později jinak zdravou dceru. Bez zákroku přitom většina dětí s touto diagnózou umírá ještě v děloze.
21. 1. 2020|

S novým rokem budou muset lidé opět sáhnout hlouběji do kapsy. Za vodu, uhlí či ubytování

S novým rokem se už tradičně zvyšují různé ceny. V některých městech zdražují například poplatky za svoz komunálního odpadu anebo za psy. Připlatí si nejen majitelé rodinných domů, ale také ti, kteří vlastní byty a využívají dálkové teplo, anebo žijí v nájmu. Téměř všech se bude týkat zvýšení cen elektřiny nebo vodného a stočného.
16. 12. 2019|

Čeští vědci sledují šíření tepla ve skalách. Mohou tím zabránit jejich pádu

Vědci z Akademie věd ČR monitorují šíření tepla ve skalách v několika městech v Česku. Poznatky z výzkumu pomohou zmapovat stav skal a zabránit jejich zřícení a ohrožení obyvatel.
5. 11. 2019|

Zavřená vrata na Čertovce a stavění zábran. Praha se cvičně připravovala na velkou vodu

Sobotní protipovodňová cvičení v Praze odstartoval test vrat na Čertovce, která by se jako první uzavřela i v případě reálných povodní. Součástí cvičení byla také stavba mobilních zábran. Kromě Malé Strany a Kampy akce zahrnula také okolí Smíchova, Výtoně a Podolí. Zástupci města uvedli, že cvičení potvrdilo dobrý stav zábran. Praha má 19,6 kilometrů protipovodňové ochrany, což zahrnuje mobilní i pevné zábrany. Délka mobilních zábran je téměř sedm kilometrů, při letošním cvičení se stavěl necelý kilometr z nich.
21. 9. 2019Aktualizováno21. 9. 2019, 16:39|