Čeští lékaři experimentálně provádějí zákrok, který by mohl ženám po rakovině pomoci s přirozeným početím

Události: Zmrazení tkáně z vaječníků (zdroj: ČT24)

Čeští lékaři pracují s další možností, jak zvýšit šance na přirozené početí žen, které prodělaly onkologické onemocnění. Zatím experimentálně provádějí zákrok, kdy pacientkám před léčbou odstraní a zamrazí část tkáně z vaječníků.

„V řadě případů jsou použita léčiva a postupy, že vaječník může být na dlouhou dobu nebo i definitivně poškozen,“ poznamenal zástupce ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v Podolí Ladislav Krofta.

Pomoci by mohla zatím experimentální metoda, kterou operatér Jiří Hanáček prováděl již několikrát. Pacientkám během půlhodinového laparoskopického zákroku odebere třetinu vaječníku. „U onkologických pacientek potřebujeme tkáň co nejdříve. Toto je metoda, která nám to pomůže urychlit a vyhnout se stimulaci vaječníků,“ sdělil.

Ze sálu pak přebírá tkáň laboratoř. Očištěné štěpy se stovkami až tisíci vajíčky následně zamrazí. „Musíme mít ochranné pomůcky, protože tekutý dusík má minus 196 stupňů a hrozí popáleniny, nebo vlastně omrzliny,“ popsala embryoložka ÚPMD Jana Rutarová.

Po vyléčení rakoviny se podle Krofty tkáňový štěp vrátí zpět do vaječníku nebo jeho bezprostředního okolí. „Ten tak může začít znovu produkovat vajíčka,“ dodal.

S metodou se nyní bude blíže seznamovat tuzemská gynekologicko-porodnická společnost. „Pokud se nám bude zdát významně přínosná, určitě je cesta k jednání o úhradách, ale bude ještě určitě dlouhá,“ míní předseda společnosti Vladimír Dvořák.

Nejpravděpodobnějšími kandidátkami na hrazený zákrok by pak mohly být právě onkologické pacientky. Stejným principem by ale lékaři mohli řešit třeba i hormonální obtíže spjaté s menopauzou.