TÉMA

Topení

Lidé s fotovoltaikou snížili podle analýzy odběr ze sítě až o desítky procent

Před pořízením fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla si lidé nejčastěji kladou otázku: kolik se těmito technologiemi dá ušetřit? Jedna z energetických společností analyzovala spotřebu bezmála dvou a půl tisíce svých zákazníků. Výsledkem je, že se střešními panely lidé nejčastěji snížili odběr ze sítě o dvacet až čtyřicet procent.
před 6 h hodinami|

Karlovarský kraj se omluvil za své nové autobusy. Cestující si stěžují na zpoždění, zimu i malou kapacitu

Vedení Karlovarského kraje se omluvilo cestujícím za problémy s autobusy na linkách, kde začaly jezdit nové vozy vlastněné přímo krajem. Zpoždění, rušení spojů nebo problémy s nevytopenými a příliš malými autobusy označil hejtman Petr Kulhánek (KOA/STAN) za porodní bolesti nového systému regionální dopravy, míní, že se postupně daří je napravovat. Vedení kraje čelí nicméně ostré opoziční kritice.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 18:59|

Ukrajinské vesnice se připravují na tuhou zimu. Humanitární organizace rozvážejí palivo či pitnou vodu

Teploty na Ukrajině na řadě míst sahají pod bod mrazu. Pro mnoho obyvatel vesnic poničených ruskou agresí to znamená potíže. Milionům lidí musí pomáhat humanitární organizace. V Dněpropetrovské oblasti natáčel zpravodaj ČT Jan Řápek.
16. 12. 2023|

Ruští okupanti za sebou nechali v ukrajinské vesnici traumatizované děti

Obyvatelé odlehlé ukrajinské obce Vilča mají za sebou hned dvě tragédie. Místo vzniklo jako útočiště po havárii jaderné elektrárny Černobyl. Navíc ihned na počátku ruské invaze vesnici ovládly okupační síly, které se stáhly až po půl roce. Po jejich odchodu zůstaly v obci traumatizované děti a pouze čtvrtina z původního počtu obyvatel.
1. 11. 2023|

Z hořící ostravské haldy zkoušejí využít teplo. Dali do ní výměník

Státní podnik Diamo, společnost Veolia Energie a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) zjišťují, jak využít teplo z haldy Heřmanice. Konkrétně zda by bylo možné ho využít například k vytápění okolních domů. Odborníci budou sledovat dynamiku podzemních tepelných toků pomocí výzkumného vrtu s koaxiálním výměníkem tepla, sdělili zástupci firem a školy, kteří v úterý výměník jeřábem zasunuli do 14 metrů hlubokého vrtu.
17. 10. 2023|

Rozúčtování tepla v domech s centrálním topením se změní

Rozúčtování tepla v bytech vytápěných centrálním způsobem se má změnit. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo novelu vyhlášky, od které si slibuje spravedlivější nastavení plateb. Lidé, kteří doma nepřetápí, by tak už neměli doplácet na sousedy, kteří energií plýtvají. Nový systém zohlední i energetickou náročnost domu.
20. 8. 2023|

Další dodavatelé energií zlevňují pod vládní strop. Lidé stále častěji chtějí ceny fixovat

Další dodavatelé zlevňují elektřinu a plyn. Po společnostech ČEZ nebo E.ON ve středu oznámila nové snížení cen i Pražská energetika, která obsluhuje tři čtvrtě milionu zákazníků. Firmy také nabízejí lidem před topnou sezonou fixaci, a to kvůli tomu, že se blíží konec vládních stropů na energie.
2. 8. 2023|

Ceny plynu zůstanou přinejlepším takové jako nyní, míní experti. Může je ovlivnit soupeření s Čínou o LNG

Ambici zajistit lepší ochranu domácností před výkyvy ceny energií mají evropští ministři pro energetiku, kteří se sjeli na jednání do Lucemburku. Zásadní otázkou zůstávají stále hlavně ceny plynu. Ty podle předsedy Teplárenského sdružení již patrně nebudou klesat, věří ale, že zůstanou na podobné úrovni jako nyní. Podle poradce v oblasti energetiky Pavla Stehlíka by Evropská unie udělala pro zajištění příznivých cen nejlépe, kdyby zrušila princip závěrných elektráren, nebo alespoň zastopovala ceny pro plynové elektrárny.
19. 6. 2023|

Ceny paliv pro vytápění klesají. Oproti podzimu se dá levněji sehnat uhlí i dřevo

Blíží se konec topné sezony. S teplejším počasím už ale řada domácností topit přestala a projevuje se to i na cenících prodejců paliv. Někde oproti podzimu výrazně zlevnili. Ceny uhlí nebo dřeva vyhnal před zimou nahoru souběh energetické krize a extrémní poptávky. Tam, kde to bylo možné, chtěli lidé právě tuhými palivy nahradit plyn nebo elektřinu.
9. 5. 2023|

Plyn z terminálů může více znečišťovat kotel. Odborníci radí nezanedbávat údržbu

Topná sezona se blíží ke konci a Češi letos na topení výrazněji šetřili. Kvůli vysokým cenám elektřiny a plynu se řada lidí vracela zpět k tuhým palivům nebo omezovala dobu a stupně vytápění. Jen domácnosti snížily loni spotřebu zemního plynu meziročně o dvacet procent. Plyn, který nyní domácnosti i firmy odebírají, pochází z Norska a LNG terminálů a má také trochu jiné složení oproti tomu ruskému. Podle odborníků může za určitých podmínek znečišťovat plynová zařízení, ale při pravidelné udržbě by problém nastat neměl.
6. 3. 2023|

Úsporný režim dodržují i ministerstva. Resorty ušetřily desítky procent plynu a elektřiny

Úsporný energetický režim funguje už pět měsíců i ve vládních i parlamentních objektech, kde se méně topí a svítí. Spotřebu úřady snížily až o desítky procent a nyní se zaměří i na výměnu oken nebo kotlů.
6. 2. 2023|

Energie na trhu zlevňují, dodavatelé nabízí tarify s cenami pod vládním stropem

Dodavatelé energií reagují na příznivý vývoj na energetickém trhu a začínají nabízet tarify s cenami, které jsou nižší, než je vládou stanovený strop. A to jak u plynu, tak i u elektřiny. Levnější plyn teď nabízí klientům největší český dodavatel Innogy a také společnost E.ON, další se plánují v nejbližší době přidat. Podle odborníků si mají ale lidé dát pozor na to, na jak dlouhou dobu smlouvy podepisují, dlouhé fixace jsou totiž v tomto případě spíš nevýhodné, cena plynu by se měla v dalších letech snižovat.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 21:42|

Němce čekají vyšší výdaje za energie. A to navzdory masivní pomoci ze strany spolkové vlády

Německo od nového roku zastropovalo ceny elektřiny i plynu. A to jak pro domácnosti, tak pro průmysl. Spolková vláda chce ochránit firmy i vlastní občany před vysokými cenami záchranným balíčkem ve výši 200 miliard eur. Přesto musejí koncoví zákazníci letos počítat s výrazně vyššími výdaji za energie, uvedl zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.
4. 1. 2023|

V Táboře pomohl tající sníh odhalit poškozený teplovod

V Táboře se technikům podařilo najít místo havárie teplovodu díky sněhu, který v místě tál. Kvůli závadě na potrubí nefungovalo čtyřem stovkám lidí topení a netekla jim teplá voda. Místo havárie se nachází ve spodní části Ústecké ulice, potrubí poškodil silný mráz. Od středečního večera dodávky tepla do poškozené oblasti fungovaly provizorně.
15. 12. 2022|

Obyvatelé šluknovského sídliště si stěžují, že majitel v domech netopí a vyhrožuje vystěhováním

Obyvatele sídliště ve Šluknově na Děčínsku dlouhodobě trápí nefunkční topení a studená voda, upozornila Česká televize. V mrazech mají nájemníci, často jde o rodiny s dětmi, ve svých domovech třeba jen 15 stupňů Celsia. Těm, kteří si stěžovali na nízké teploty ve svých bytech, začal majitel vyhrožovat vystěhováním nebo neprodloužením nájemní smlouvy. Nájemník, který si nepřál zveřejnit jméno, ČTK sdělil, že v domech jsou zastaralé kotle na uhlí a dřevo. Podle něj se v nich většinou netopí. Majitel domů Pavel Zeithammer ve čtvrtek ČTK řekl, že jde o lživá tvrzení. Nájemníci podle něj mají v bytech teplo.
15. 12. 2022|

Některé polské školy nemají na vytápění. Peníze na energie chybí i kostelům

Některé vysoké školy v Polsku ve svých rozpočtech nenašly peníze na provoz přes zimu. Důvodem jsou vysoké ceny energií a především elektřiny. Zvažují proto on-line výuku nebo dřívější zkoušky. Obavy o svůj provoz mají i některé kostely.
27. 11. 2022|

Lidé dostávají do schránek nové ceníky energií. Ne vždy jim mohou rozumět, upozorňují odborníci

Dodavatelé energií v těchto dnech rozesílají zákazníkům nové ceníky. V těch už promítají vládou nařízené zastropování cen od nového roku. Na rozpis konkrétních záloh si ale někteří zákazníci budou muset ještě počkat. Všichni dodavatelé, které Česká televize oslovila, ale slibují, že to stihnou nejpozději do konce prosince. Změny se dotknou milionů klientů. Zastropované ceny budou zatím platit do konce roku 2023.
22. 11. 2022|

Drahé Česko: Jak ušetřit za plyn?

Zdražující plyn a zvýšené zálohy za energie nutí domácnosti uvažovat o úsporných opatřeních. Vyplatí se víc topit plynem, nebo elektrickým proudem? Je rozumné spoléhat se na cenové fixace? Na dotazy diváků v pořadu Drahé Česko odpovídal poradce v oboru plynárenství Vratislav Ludvík.
21. 11. 2022|

Infocentrum: Jak efektivně a úsporně vytápět dům či byt?

Jak zabránit úniku tepla? Jak správně větrat vnitřní prostory a čemu se vyhnout? Na tyto otázky odpovídá Infocentrum projektu Drahé Česko.
15. 11. 2022|

Ukrajinci se musejí potýkat s výpadky proudu. Putin chce, abychom pomřeli, říká Klyčko

Kavárna paní Alyony se na jaře stala prvním podnikem, který v Buče hned po osvobození ukrajinskými silami otevřel. Chtěli tu co nejdříve zapomenout na hrůzy, které se odehrály pár bloků odsud. Několik měsíců se to dařilo, než Rusko vystupňovalo útoky na elektrárny, teplárny a rozvodné sítě. Do klidu je znovu daleko. Topení nefunguje, i hodiny denně teď musí vydržet bez elektřiny ze sítě. Bez přístupu k elektřině je aktuálně podle ukrajinského prezidenta Zelenského asi pět milionů Ukrajinců.
9. 11. 2022|

Tisícovka lidí v Rokytnici zůstává bez tepla. Město chce, aby ERÚ nařídil obnovení dodávek

Bez tepla a teplé vody zůstává asi tisíc lidí v Rokytnici v Orlických horách. Společnost Ekoenergy Moravia dodávky přerušila v sobotu. Důvodem je spor s městem o cenu a doplatek za letošní rok. Rokytnice se obrátila na Energetický regulační úřad. Chce, aby vydal předběžné opatření a obnovení dodávek nařídil. Město se zároveň snaží dohodnout i s dodavatelem.
7. 11. 2022|

Drahé Česko: Topení dřevem

V době rostoucích cen elektřiny a plynu výrazně stoupl zájem o palivové dřevo. A roste i jeho cena. Jaká je momentálně nabídka dřeva? Je možné ještě sehnat suché dřevo? Jak ho sušit a jakým nejlépe topit, zjišťovala ve Všestarech nedaleko Prahy redaktora ČT Lada Kolovratová.
7. 11. 2022|

Infocentrum: Jak správně větrat, když topím

Projekt České televize Drahé Česko přinesl rady a tipy, jak úsporně větrat. Zaměřil se na problémy, které souvisí s tím, když se v zimě doma často větrá a zároveň topí. Řeč byla také o nebezpečných plísních, které se v bytech mohou objevit.
7. 11. 2022|

Rokytnice v Orlických horách se kvůli zastavení dodávek tepla obrátí na ERÚ

Část obyvatel Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku je od soboty bez tepla a teplé vody. Dodávky několika stovkám domácností, základní škole a ústavu sociální péče zastavila firma Ekoenergy Moravia. Zastavení dodávek tepla se týká tří kotelen. Město se hodlá obrátit na Energetický regulační úřad (ERÚ), aby firmě obnovení dodávek nařídil. Současně je radnice připravena k jednáním s firmou, se kterou vede spor o cenu tepla. Na odstavení dodávek upozornil server tn.cz.
6. 11. 2022Aktualizováno6. 11. 2022, 17:34|