TÉMA

Myslivci

V okrese Liptovský Mikuláš narazil medvěd do lesního dělníka a zranil ho

Zranění hrudníku a páteře a zlomená žebra utrpěl při srážce s medvědem v okrese Liptovský Mikuláš na severu středního Slovenska pětatřicetiletý lesní dělník, uvedla slovenská média. Podobných incidentů s největší slovenskou šelmou bylo v poslední době hlášeno několik.
4. 4. 2024|

Veterináři změnili pravidla kvůli prasečímu moru. V postižených pásmech se nesmí prodávat ani zdravé kusy

Veterináři změnili mimořádná opatření kvůli africkému moru prasat. Nová nařízení upravují hlavně pravidla pro manipulaci s ulovenými či uhynulými divočáky. Platná jsou pro uzavřená pásma, která jsou nyní v Česku dvě. Jedno na Českolipsku, druhé ve Frýdlantském výběžku.
19. 6. 2023|

Soud potvrdil, že obora Jelenice má být přístupná veřejnosti. Celoroční uzavření zákony neumožňují

Nejvyšší správní soud potvrdil, že obora Jelenice má být průchozí pro veřejnost. Opatření, které zamezovalo vstup do obory, zrušil na podnět okolních samospráv Krajský soud v Ostravě. Proti tomu ale podaly kasační stížnost společnosti GroCredit a Opavská lesní.
7. 1. 2022|

Piloti se hlásí, dobrovolníků na hledání srnčat před senosečí ale stále není dost

Spolek Stop sečení srnčat hledá další dobrovolníky, kteří na loukách pomohou s jejich hledáním před senosečí. Pilotů dronů se hlásí dostatek, dobrovolníků, kteří procházejí louky, je zatím méně než minulý rok. Za devět dní v terénu zatím spolek zachránil asi tři desítky mláďat. České televizi to řekla koordinátorka kampaně Pavla Benettová. Loni se spolku podařilo včas najít a přemístit osmdesát srnčat.
13. 6. 2021|

Vandalové na Vysočině záměrně ničí myslivecké posedy

Myslivcům na Vysočině někdo úmyslně ničí posedy. Rozřeže je a vytluče okna. Vandalové už způsobili desetitisícové škody. Případy vyšetřuje policie.
27. 12. 2020|

Oplocení proti srážkám se zvěří kolem dálnic se dál rozrůstá. Řidiči ho ocení zejména na podzim

Silničáři pokračují v instalaci plotů kolem starších úseků dálnic, právě teď pracují například na bariéře podél dálnice z Brna směrem na Vídeň. Hlavní účel plotu, zamezit vbíhání zvířat do vozovky, je aktuální právě na podzim. Každý rok totiž způsobí zvířata na silnicích kolem 12 tisíc dopravních nehod. Oboustranné oplocení dálnice snižuje riziko takové havárie až o 90 procent. V některých úsecích se ale instalace pletiva neobejde bez uzavírání dálnice.
13. 9. 2020|

Iniciativa zachraňuje srnčata při senosečích, po úspěchu na jihu Čech se má rozšířit po celé zemi

Dobrovolníkům na jihu Čech se v rámci kampaně Stop sečení srnčat podařilo letos na jaře zachránit dvakrát víc mláďat než minulý rok. Do činnosti se na 13 honitbách v kraji oproti loňsku zapojilo také dvakrát víc lidí. Iniciativa plánuje pro příští rok sjednotit skupiny dobrovolníků po celém Česku tak, aby informace měla veřejnost a lidé se spolu mohli snadno domluvit.
15. 7. 2020|

„Obnova lesů se stane nesplnitelným snem.“ Ekologové kritizují novelu mysliveckého zákona

Novela mysliveckého zákona podle ekologů zvýší počty přemnožené spárkaté zvěře a poškodí krajinu. Stát novelou částečně odstraňuje odpovědnost myslivců, kteří už nebudou muset zajistit, aby les nebyl poškozený zvěří příliš. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci ekologických organizací. Podle ministerstva zemědělství, které novelu předložilo do meziresortního připomínkového řízení, je cílem změn naopak snížení počtu zvířat a také zjednodušení byrokracie.
14. 2. 2020|

Začíná hon na divočáky. Zemědělcům na Opavsku už způsobili statisícové škody

Myslivci na Opavsku musí na základě rozhodnutí opavského magistrátu zvýšit svou aktivitu při odlovu divočáků. Na nečinnost místních mysliveckých sdružení poukazovali majitelé pozemků a zemědělci, kterým přemnožená černá zvěř způsobila statisícové škody. Provozovatelé honiteb je ale nechtějí uhradit. Nejhorší situace je v okolí Skřipova.
18. 10. 2019|

Úřady omezují vstup do lesů. Myslivcům začíná lovecká sezona

Na stovkách míst v celém Česku úřady omezují vstup do lesů. Houbaři i turisté by měli ustoupit myslivcům. Právě během září totiž začíná hlavní část lovecké sezony spárkaté zvěře, tedy jelenů nebo srnců. Výletníci by proto měli bedlivě sledovat informační cedule.
23. 9. 2019|

Zvěř škodí stromkům vysázeným po kůrovcové kalamitě, ministerstvo prodlouží dobu odstřelu

Obnovu lesů postižených kůrovcovou kalamitou komplikuje nejen sucho, ale také přemnožená zvěř, která ničí sazenice a mladé stromky. Podle sdružení nestátních vlastníků lesů je nutné její stavy snížit. Ministerstvo zemědělství prodlouží dobu, kdy ji myslivci mohou střílet. Lesníci ale žádají větší změny.
2. 9. 2019|