Výborný upřesnil chystané změny pro myslivce. Ti je kritizují

Události: Nová pravidla pro myslivce (zdroj: ČT24)

Při plánování lovu zvěře se Česko rozdělí na 48 oblastí, ve kterých se určí poškození lesa a stanoví, kolik zvířat musí myslivci ulovit, oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) k chystané novele zákona o myslivosti. Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, který bude stanovovat oblasti a počty úlovků, připustil, že by oblastí mělo být více. Změna je terčem kritiky myslivců, Svazu měst a obcí či Agrární komory. Vadí jim, že počty úlovků by měly stanovovat úředníci, a kritizují zapojení zemědělců do odlovu. Novela podle nich povede k větším škodám. Podporu má úprava u lesníků, ochránců přírody, ale i části zemědělců.

Cílem novely je podle ministerstva zemědělství snížit vysoké stavy spárkaté zvěře a škody, které působí v lesích, na zemědělských pozemcích a plodinách. Resort už dříve uvedl, že přemnožená zvěř poškodí až třetinu mladých lesů a za deset let způsobila v Česku škody minimálně za 25 miliard korun. Snížit se má také administrativa.

„Jsme limitovaní daty o poškození, která sbíráme v rámci Národní inventarizace lesů. Neumožňují vytvořit více oblastí než rámcově desítky,“ řekl ředitel ústavu Jaroslav Kubišta. Výborný připustil, že některá opatření se v připravované novele mysliveckého zákona mohou ještě změnit. Počty ulovené zvěře podle něj nebudou určovat úředníci, čehož se vlastníci lesů, zemědělské půdy a vodních ploch obávají. „Budou určovat výši lovu zcela bez znalosti konkrétní honitby, a dokonce druhů zvěře, který poškození lesa způsobuje,“ napsali myslivci v otevřeném dopise.

Výborný ale uvedl, že ministerstvo ve vyhlášce zohlední situace, kdy nebude nutné plán lovu dodržovat, a také mimořádné události. „Aby nedošlo k situacím, že bude v honitbě stanoven plán lovu, který nebude realizovatelný, protože tam je například vlčí smečka,“ nastínil. Pokud bude podle Výborného některý z hospodářů nebo myslivců evidovat škody po zvěři do tří procent, plán lovu se stanoví velmi mírně, aby byl splnitelný. Ve vyhlášce resort pracuje i s variantou pro polní honitby.

Zástupce mysliveckých spolků Tomáš Pilík už dříve upozornil, že aby bylo možné plány lovu spolehlivě stanovit, museli by úředníci navštívit každou honitbu zvlášť. Myslivecké honitby v minulé sezoně dosahovaly plochy přes 6,8 milionu hektarů, celkem jich bylo 5765. Ministr zároveň odmítl obavy některých myslivců, že v souvislosti s novelou zaniknou myslivecké spolky a ubyde počet aktivních myslivců. Toho se kvůli přísným pokutám obává například Českomoravská myslivecká jednota. „Kdo bude hospodařit odpovědně, nemusí se sankcí bát, zároveň musí být dostatečně motivační,“ uvedl ministr.

Za zásadní připomínku považují myslivci také umožnění lovu zemědělcům, což podle nich způsobí neodborné zásahy do populace zvěře a může to vést i ke zvýšení počtu zvěře v lesích. Výborný ale namítá, že pokud zákon desítky let nefungoval, je potřeba ho změnit. Chystaná opatření podle něj povedou k posílení práv majitelů. „Vlastník s třemi sty souvislými hektary bude moct vytvořit vlastní honitbu, mít vlastního mysliveckého hospodáře a sám dělat kroky, aby ochránil svůj majetek,“ řekl Výborný.

Novelu podporuje fakulta Mendelovy univerzity i Asociace soukromého zemědělství

Za novelu se staví také sedm neziskových organizací, které spustily iniciativu k podpoře zákona. Současný systém myslivosti považují na neúnosný a neudržitelný. „Současný systém myslivosti je reliktem socialismu a brání drtivé většině malých zemědělců chránit svůj majetek před přemnoženou zvěří. Kabinet se v programovém prohlášení zavázal práva vlastníků posílit. Důrazně apelujeme na všechny koaliční poslance, aby návrh schválili, splnili vládní slib a ukázali voličům, že vládní slovo platí,“ uvedl zástupce Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek.

Na nutnost změny upozorňuje také Česká asociace pojišťoven, podle které za posledních deset let dvojnásobně vzrostl počet dopravních nehod způsobených srážkou se zvěří. Návrhu vyjádřila podporu také Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity. „Velmi negativně vnímáme, že dosavadní myslivecké hospodaření na většině území České republiky vyústilo ve vysokou početnost spárkaté zvěře a způsobené škody jsou nad únosnost současné krajiny. Nefunkční legislativa je toho nepochybně jednou z nejvýznamnějších příčin,“ zhodnotil myslivecké hospodaření vedoucí Ústavu ochrany lesů a myslivosti a děkan fakulty Libor Jankovský.