Veterináři změnili pravidla kvůli prasečímu moru. V postižených pásmech se nesmí prodávat ani zdravé kusy

Události v regionech: Zpřísnění pravidel kvůli prasečímu moru (zdroj: ČT24)

Veterináři změnili mimořádná opatření kvůli africkému moru prasat. Nová nařízení upravují hlavně pravidla pro manipulaci s ulovenými či uhynulými divočáky. Platná jsou pro uzavřená pásma, která jsou nyní v Česku dvě. Jedno na Českolipsku, druhé ve Frýdlantském výběžku.

„250 metrů od nás, v Dolních Pertolticích, bylo nalezeno zhruba osmnáct divokých prasat v průběhu čtrnácti dnů,“ popsal situaci v postiženém regionu Frýdlantského výběžku myslivecký hospodář sdružení Předlánce - Černousy Radim Seifert.

Vyhledávání uhynulých divočáků usnadňuje teplé počasí, kus prozradí silný zápach. Pro samotný lov už myslivci nepotřebují veterinární osvědčení, stačí ohláška. Jenže lovcům chybí motivace. Nařízení totiž omezuje další nakládání se zdravými kusy. „V rámci uzavřeného pásma II. ani nikam jinam nemůžeme nabídnout tuto zdravou zvěř,“ nastínil Seifert. „Zřejmě to budou jíst psi.“

„Je povinností myslivce ulovený negativní kus spotřebovat ve vlastní domácnosti,“ okomentoval opatření ředitel Krajské veterinární správy Liberec Roman Šebesta. Když zvíře nezkonzumuje lovec, skončí v kafilérii. Za zdravý kus ale stát neproplácí náklady, tedy bezmála deset tisíc korun.

Zvěřinu by směl zpracovat pouze závod umístěný v uzavřeném pásmu dva. Jenže ten jediný, ve Frýdlantu, omezuje výrobu. „Zvěřina jako taková, z této oblasti, je neobchodovatelná, tak proto uzavíráme,“ řekl jednatel společnosti Jiří Folda. 

Koho nařízení naopak nijak neomezují, jsou turisté a houbaři. Také oni můžou kromě hub nalézt i uhynulé kusy. V celém Libereckém kraji bylo zatím potvrzených 43 pozitivních kusů. Z toho 42 na Frýdlantsku a jeden v oblasti Ralska. Dalších osm vzorků bylo odesláno do laboratoře.