TÉMA

Plíce

Za týden přibylo téměř 1500 nových případů černého kašle

Za týden v Česku přibylo podle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 1494 případů černého kašle. Jde o nejvyšší týdenní nárůst od začátku letošního roku. Od ledna lékaři evidují celkem 7888 nakažených. Více nemocných bylo naposledy na konci padesátých let minulého století, krátce po zahájení očkování proti této nemoci. Vakcíny jsou v současné době jen pro těhotné, tento týden dorazí dle ministerstva zdravotnictví devadesát tisíc nových z Kanady a Francie.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 14:23|

Zemřel muž, který svůj život strávil v „železných plících“. Dětskou obrnu pomohla až později téměř vymýtit vakcína

Ve věku 78 let tento týden zemřel muž z amerického státu Texas, který od útlého dětství kvůli problémům s dýcháním žil v kovové schránce označované jako železné plíce. Paul Alexander zůstal po dětské obrně ochrnutý od krku dolů, přesto dokázal vystudovat práva či cestovat po celém světě. A dokonce napsal své paměti.
14. 3. 2024|

Vědci objevili v lidských plicích receptor, který blokuje nákazu covidem

Vědci z univerzity v Sydney objevili v lidských plicích protein, který blokuje nákazu virem SARS-CoV-2 a vytváří v těle přirozenou ochrannou bariéru proti nemoci covid-19. Podle autorů otevírá práce zcela novou oblast imunologického výzkumu obrany proti covidu. Současně nabízí farmaceutickému průmyslu slibnou cestu k vývoji nových léků, které by zabránily virovým infekcím způsobeným koronaviry nebo se vypořádaly s fibrózou plic.
30. 11. 2023|

Dlouhý covid po sobě zanechává jizvy. Projevuje se to v řadě orgánů, ukázal výzkum

U lidí žijících s dlouhým covidem, kteří byli kvůli těžkému průběhu nemoci hospitalizováni, je podle nové britské studie vyšší pravděpodobnost poškození některých vnitřních orgánů.
25. 9. 2023|

Legionella je neviditelná hrozba ve vzduchu. Přesvědčily se o tom stovky amerických veteránů

Legionella působí v těchto dnech problémy v Polsku, kde si vyžádala životy už čtrnácti lidí. Vědci tuto bakterii objevili teprve před čtyřiceti lety, v případu, který vyvolal ve Spojených státech paniku.
30. 8. 2023|

Je světový den rakoviny plic. „Když má pacient problémy, je už pozdě,“ tvrdí lékař

Na úterý připadá světový den rakoviny plic. V Česku touto chorobou v průměru onemocní přes šest a půl tisíce lidí ročně, okolo pěti tisíc pacientů zemře. Rizikoví jedinci se už více než rok mohou hlásit do preventivního programu časného záchytu karcinomu plic, zatím jím prošlo sedm tisíc lidí. Lékaři ale odhadují, že podmínky pro účast v programu splňuje až půl milionu Čechů.
1. 8. 2023|

Den proti rakovině letos upozorňuje na karcinom plic. Ročně se objeví u 6,5 tisíce lidí

Letošní 10. květen připadá na Den proti rakovině. Sbírka, jejímž symbolem je květ měsíčku lékařského, se koná už po sedmadvacáté. Letošní ročník je zaměřen na nádory průdušek a plic. Podle předsedkyně Ligy proti rakovině a lékařky Michaely Fridrichové je ročně po celém Česku rakovina plic diagnostikována přibližně šesti a půl tisíci pacientů. Lidé mohou přispět zakoupením žlutého květu, dobrovolníci je prodávají po celém Česku.
10. 5. 2023|

V barcelonské nemocnici poprvé provedl transplantaci plíce výlučně robot

V barcelonské nemocnici Vall d'Hebron poprvé na světě provedl transplantaci plíce pouze robot. Informovala o tom nemocnice na své stránce. Pětašedesátiletý pacient, který trpěl plicní fibrózou, zásah přežil. Díky použití robota Da Vinciho se čtyřmi rameny byl podle lékařů zásah méně invazivní, snížila se zdravotní rizika po operaci a zkrátila se doba pacientovy rehabilitace.
17. 4. 2023|

Nemocnice v Havířově testuje umělou inteligenci, která pomáhá číst rentgeny plic

Krajská nemocnice v Havířově na Karvinsku jako první v republice testuje umělou inteligenci, která pomáhá číst rentgenové snímky plic. Umělá inteligence je schopna lokalizovat a vyznačit na snímku případný nález. Do budoucna by měla být rovněž schopna rozpoznat, o jaký typ nálezu jde. V praxi má pomoci lékařům zvládnout neustále se zvyšující počet rentgenových snímků, které musí vyhodnotit, a pomoci eliminovat možné lidské chyby.
13. 12. 2022|

Dlouhý covid zůstává neznámou, upozornil Válek

Česká společnost se už o nemoci covid-19 hodně naučila a také ví, jak se mu bránit, řekl v Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Připomněl, že nejdůležitější ochranou je i nadále očkování, což potvrdil i hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal. Oba se ale shodli na tom, že velkou neznámou je stále takzvaný dlouhý covid, který působí vážné zdravotní problémy. Nedá se zatím odhadnout, kdo je dlouhým covidem nejvíce ohrožen.
25. 10. 2022|

Jako suchý zip. Příznaky idiopatické plicní fibrózy by lidé neměli zaměňovat s následky po covidu

Pneumologové varují před záměnou postcovidového syndromu s jinou plicní nemocí. Nejčastěji s idiopatickou plicní fibrózou (IPF). S nemocí se léčí stovky lidí, další o ní neví. Pokud se ale neodhalí včas, pacienti nedostanou správnou léčbu a doba dožití se zkrátí.
17. 10. 2022|

Ani celoživotní kuřák nemusí dostat rakovinu plic. Vědci vysvětlují, jak se tělo chorobě brání

Kouření zvyšuje riziko rakoviny plic, někdy ale ani celoživotní silný kuřák touto chorobou vůbec neonemocní. Vědci teď popsali mechanismy, jakými se tělo proti vzniku rakoviny brání. Výsledky studie by mohly změnit přístup k predikci a léčbě.
19. 4. 2022|

Lékaři poprvé objevili mikroplasty hluboko v lidských plicích

Vědci poprvé popsali, že znečištění mikroplasty se může ukládat hluboko v plicích živých lidí. Miniaturní částice z umělých hmot se našly v nové studii téměř ve všech analyzovaných vzorcích.
7. 4. 2022|

Špinavý vzduch zabije sedm milionů lidí ročně. Dýcháme ho skoro všichni

Drtivá většina lidstva, celých 99 procent, dýchá podle Světové zdravotnické organizace (WHO) znečištěný vzduch. Každoročně kvůli tomu předčasně zemře více než sedm milionů lidí. WHO to uvedla v nové zprávě.
6. 4. 2022|

Lidé pracující s pesticidy častěji trpí chronickou obstrukční plicní nemocí

Pokud jsou lidé dlouhodobě při své práci vystavení pesticidům, výrazně se zvyšuje pravděpodobnost, že se u nich objeví chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Zjistila to rozsáhlá populační studie zveřejněná v odborném časopise Thorax.
1. 2. 2022|

Varianta omikron méně napadá plíce, potvrzuje šest studií

Výsledky šesti dosud publikovaných studií naznačují, že nová varianta koronaviru omikron méně napadá plíce, ale snáz infikuje horní dýchací cesty, tedy buňky v krku. Podle vědců by to mohlo vysvětlovat, proč omikron zřejmě způsobuje mírnější průběh onemocnění covid-19, je méně smrtící, ale zároveň je nakažlivější než předchozí varianty, napsal deník The Guardian.
3. 1. 2022|

Vakcínu mohou dostat i mladiství od šestnácti let, pokud to jejich zdravotní stav vyžaduje

K očkování se v Česku můžou hlásit i někteří pacienti starší šestnácti let. Kódy, přes které registraci v centrálním systému vytvoří, dostanou u ambulantních specialistů. Vhodná je pro ně ale pouze vakcína od společnosti Pfizer.
11. 4. 2021|

Pro pacienty s chronickou plicní nemocí představuje covid-19 velké riziko. S rouškou se však sotva udrží na nohou

V době, kdy hrozí nákaza koronavirem, který může vážně poškodit plíce, se ve velmi nepříjemné situaci ocitli pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí. Na jedné straně jsou jednoznačně velmi ohroženou skupinou, na druhé jim vůbec neprospívají ani roušky, které ztěžují dýchání. Pacient s touto nemocí, Vojtěch Vejtruba, situaci vyřešil tak, že vůbec nechodí ven, v kontaktu je pouze se sousedem, který mu nosí nákupy. Podle lékařky Martiny Vašákové ale dost možná většina lidí o tom, že tímto onemocněním trpí, ani neví. Naplno se totiž může projevit například až s nákazou covidem-19.
13. 11. 2020|

Část lidí vyléčených z covidu-19 má i po několika měsících poškozené plíce, ukazuje studie

Až 40 procent lidí, kteří prodělali covid-19, má i čtvrt roku po uzdravení poškozené plíce. Vyplývá to ze studie lékařů Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
20. 9. 2020|

V Novém Mexiku padají z oblohy statisíce mrtvých ptáků. Může to souviset s kalifornskými požáry

Vědci v Novém Mexiku se snaží přijít na kloub otázce, proč v posledních týdnech v různých oblastech tohoto státu na jihozápadě USA uhynuly statisíce tažných ptáků.
17. 9. 2020|
Doporučujeme

„Lidé se nebojí. Přijdou, až když kašlou krev.“ Nový program má odhalit rakovinu včas

Do nového programu včasného odhalení nádorů plic by se od příštího roku mohli přihlašovat lidé, kteří jsou touto nemocí nejvíce ohroženi. Podle expertů by se měl program zaměřit hlavně na lidi od 55 do 74 let, kteří vykouří alespoň krabičku cigaret denně. U nich by měli lékaři zachytit případný nádor včas, a zvýšit tak podíl pacientů, u kterých lze nádor odstranit, ze současných 15 procent na 50 procent.
28. 7. 2020Aktualizováno1. 8. 2020, 18:40|

Pražští lékaři zavedli ženě umělou plíci. Zákrok jí zachránil život a umožnil čekat na transplantaci

Novou operační metodu vyřazení plic z oběhu s využitím mimotělní náhrady provedl tým lékařů z Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. První český bypass obcházející tento orgán má umožnit šestatřicetileté pacientce s těžkou hypertenzí plic absolvovat jejich transplantaci.
14. 2. 2020Aktualizováno14. 2. 2020, 15:04|

Američtí lékaři transplantovali plíce prvnímu kuřákovi e-cigaret. Stát chce vapování omezit

Američtí lékaři provedli první transplantaci plic uživateli elektronických cigaret. Pod tlakem rychle rostoucí kritiky a dvou tisíc nových onemocnění slíbil Bílý dům přísnější zákony. Ty mají například zvýšit věkový limit prodeje těchto výrobků.
14. 11. 2019|

Nemocní cystickou fibrózou stráví až tři hodiny denně inhalací, často trpí i cukrovkou

Cystickou fibrózou v Česku trpí zhruba šest set lidí, pro něž nemoc znamená značný zásah do života. Kvůli hrozbě infekcí pro pacienty platí přísná hygienická opatření, musí pravidelně inhalovat a cvičit a nemoc často provází například cukrovka či cirhóza jater. Zpravidla nejvíce nemocné omezují slábnoucí plíce. Jejich fungování má zlepšit nový lék, který by mohl pomoci devadesáti procentům pacientů.
5. 11. 2019|