TÉMA

Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Inspektoři odhalili několik prodejců, kteří přes zákaz nabízeli produkty s HHC

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve středu při kontrolách našli několik prodejců, kteří i přes zákaz nabízeli produkty s obsahem HHC či dalších podobných návykových látek. Podle informací mluvčího SZPI Pavla Kopřivy k těmto případům byla vždy přivolána policie. Zákaz je účinný od středy. Inspekce, ale také hygienici a policie v tento den zahájili kontroly, které mají pokračovat i nadále.
6. 3. 2024|

Stát s látkou HHC zaspal a právo se snaží dohnat rychlík, který ujíždí, míní advokát Joukl

Stát o HHC jednal už minulý rok, ale nic se nestalo, teď nezbylo nic jiného, než do toho problému radikálně „říznout“, podotýká advokát Zdeněk Joukl s tím, že mnoho dětí kvůli HHC skončilo v nemocnici. Nejen kanabinoidu HHC se věnuje další epizoda právního podcastu V hlavě, jehož byl Joukl hostem. Tento advokát je známý také tím, že zastupoval rodinu nemocného Martina, na jehož léčbu se ve veřejné sbírce vybralo více než 150 milionů korun.
6. 3. 2024|

Za prodej doma vyráběného cukroví mohou hrozit vysoké pokuty. Potravinářská inspekce zahájila kontroly

Státní zemědělská a potravinářská inspekce začala kontrolovat prodej domácího vánočního cukroví. Podle hygienických norem prodej amatérsky vyrobeného pečiva není legální a hrozí za něj až desetitisícové pokuty. Většina doma zhotoveného cukroví na výdělek je navíc v inzerátech nabízená k odeslání kurýrní službou a to podle profesionálních pekařů i hygieniků může snižovat jeho trvanlivost a garanci nezávadnosti.
6. 12. 2023|

Inspektoři našli na Přerovsku nelegální sklad se 17 tunami potravin. Některé byly prošlé

Nelegální sklad potravin, ve kterém bylo uloženo bezmála 17 tun ryb, mořských plodů a hovězího i drůbežího masa, odhalili veterinární inspektoři v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Část uskladněných potravin byla prošlá. Státní veterinární správa (SVS) zakázala uvádět zboží z tohoto skladu na trh. Jeho provozovateli hrozí ve správním řízení pokuta až půl milionu korun, informoval v pátek mluvčí SVS Petr Vorlíček.
20. 10. 2023|

Potravinářská inspekce nařídila zavřít samovýčep, prý porušoval zákon. Provozovatelé se bouří

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v polovině měsíce zakázala provoz samovýčepu v Rakové u Konice na Prostějovsku. Vysvětlila to tím, že zákon nedovoluje prodej alkoholu z automatu. Čtečka občanských průkazů, která brání tomu, aby si pivo načepovali mladiství, inspekci nestačila. Problém proto mohou mít i další podobná zařízení.
27. 8. 2023|

Obal sliboval padesát procent masa, rozbor ukázal třináct. Výrobci se brání, hrozí jim pokuta

Mleté maso od výrobců Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička obsahovalo méně hovězího masa, než bylo uvedeno na obalech. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta odebrala vzorky z řetězců supermarketů Lidl, Albert a Billa. Rozbor v laboratoři potvrdil u jednoho výrobku místo deklarovaných padesáti procent hovězího masa 13,33 procenta. Společnostem hrozí pokuta až padesát milionů korun.
3. 8. 2023|

Každá čtvrtá potravina z dovozu nevyhověla kontrolám. Nejčastěji jde o produkty z jihovýchodní Asie

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolovala v posledních čtyřech měsících kvalitu potravin z dovozu, přičemž každý čtvrtý odebraný vzorek potravin letos nevyhověl. Nejvíce prohřešků eviduje inspekce u potravin z jihovýchodní Asie. Naopak nejlépe si při kontrolách dlouhodobě vedou potraviny vyrobené v České republice.
18. 7. 2023|

Inspektoři odhalili dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou. Inspektoři vzorek masa původem z Ukrajiny v obou případech odebrali v provozovně JIP východočeská, jednou v Českých Budějovicích a podruhé v Harrachově na Jablonecku. Provozovatelům nařídili neprodlené stažení šarží z tržní sítě, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
12. 7. 2023|

Ministerstvo bude hledat způsob, jak se vyhnout zákazu CBD. Ten se zatím odkládá

Ministerstvo zemědělství bude hledat způsob, jak vyjmout produkty s CBD z konopí ze zákazu, který jeho úřad zdůvodnil pravidly Evropské unie. Na tom, že opatření zatím nevstoupí v platnost, se dohodl ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) s premiérem Petrem Fialou (ODS) a vicepremiérem Ivanem Bartošem (Piráti). Fiala i Bartoš se proti původnímu záměru ministerstva zemědělství v minulosti vymezili.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 20:12|

Česko dovoz ukrajinských produktů nezakáže. Není důvod, oznámil Nekula

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země, řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 22:23|

Ceny v českých obchodech zůstanou beze stropu, řekl Nekula. Věří v sílu konkurenční soutěže

Česko podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) nechce po slovenském vzoru zavést na potraviny v obchodech cenové stropy. K poklesu cen podle něj povede zdravá konkurence mezi obchodníky. Nekula po jednání se zástupci ministerstva financí a obchodu také informoval, že jeho resort podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli cenám vajec. Jejich zdražení podle něj naznačuje, že obchodníci zneužívají dominantní postavení na trhu. Skupina se také podle ministra shodla na tom, že dozorové orgány jako například Česká obchodní inspekce (ČOI) mají zintenzivnit svou činnost a postupovat koordinovaně.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 22:58|

Inspekce: Polovina prodejců burčáku porušila předpisy

Téměř polovina z pětačtyřiceti prodejců burčáku, které letos zatím zkontrolovali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), porušila předpisy. Chybělo jim označení původu, výrobce i alergenů.
9. 9. 2020|

Prodejci cigaret na internetu neověřují věk zákazníků, jak jim ukládá zákon, zjistila kontrola

Prodejci, kteří nabízejí cigarety a další tabákové výrobky na internetu, neověřují věk nakupujícího podle zákona. Vyplývá to z kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která prověřila jedenáct prodejců. Inspekce je vyzvala k nápravě a zahájí s nimi správní řízení.
15. 1. 2020|

Jeden burčák nevládne všem, lišit se může barva, chuť i vůně. Přesto se nápoj falšuje

Inspektoři letos zatím odebrali asi 40 vzorků burčáku. Jaké jsou výsledky kontrol, ale zatím nemohou říct, protože analýza trvá dlouhou dobu. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy by spotřebitelé neměli kupovat takový burčák, jehož barva, chuť nebo vůně se jim nelíbí. K nejčastějším pochybením prodejců patří přidávání syntetických látek, které zmnoží původní surovinu, nebo prodej hroznového moštu ze zahraničí pod názvem burčák – což se nesmí.
23. 9. 2019|

Vinaři nabízejí první burčák. Připomeňte si stádia kvašení: od sladkého po mydliňák

Někteří vinaři začali nabízet první letošní burčák. Na jeho kvalitu a původ opět dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Zájemci mohou kalný nápoj ochutnat o něco později než loni, může za to zřejmě chladnější květen.
10. 8. 2019|