TÉMA

Aerolinky

Číňané odešli ze Smartwings, aerolinky se vrátily do rukou původních majitelů

Největší česká letecká společnost Smartwings se vrátila původním majitelům Jiřímu Šimáněmu a Romanu Vikovi. Společnost Prague City Air, za níž oba zakladatelé aerolinek stojí, koupila podíl, který prostřednictvím dceřiné firmy vlastnila čínská firma CITIC. O prodeji téměř polovičního podílu ve Smartwings infromovaly aerolinky samotné, podle jejich mluvčí Vladimíry Dufkové se ale firmy dohodly, že nebudou zveřejňovat cenu transakce.
21. 2. 2024|

Inspektoři řeší první stížnosti na zájezdy. Všechno dokumentujte, radí odborníci

Česká obchodní inspekce (ČOI) řeší první podněty, které se týkají reklamace zájezdů. Klienti bývají nespokojeni například se stravováním, někdy jim ale chybějí i slibované animační programy. Vůbec nejčastěji si však stěžují na problémy s ubytováním. Vadí jim výměna hotelu, špatná poloha nebo probíhající rekonstrukce. Loni ČOI řešila na čtyřicet takových podnětů.
23. 7. 2023|

Rána za ranou se valí na evropský cestovní ruch. Pohostinství chybí lidé, potíže mají i letiště

Mnohé evropské restaurace, bary a hotely se potýkají s nedostatkem pracovníků. Kvůli covidové pandemii přišli o místo a nyní v cestovním ruchu chybí. Například ve Španělsku postrádá pohostinství 200 tisíc lidí. V sousedním Portugalsku patnáct tisíc.
5. 7. 2022|

Airbus a Qatar Airways se soudí kvůli dodávce letadel A350

Evropský výrobce Airbus se soudí s aerolinkou Qatar Airways kvůli údajným závadám na letounech A350. Právě těmi chtěl arabský provozovatel doplnit svou flotilu, aby zařadil menší a ekonomičtější stroje na dlouhé trasy. Airbus zároveň zrušil jinou dodávku letadel modelu A321.
22. 6. 2022|

Minsk zakáže dovoz potravin ze zemí, které uvalily na Bělorusko sankce. Patří mezi ně i Česko

Běloruská vláda se rozhodla zavést od 1. ledna embargo na dovoz potravin ze zemí, které uvalily na Bělorusko sankce. Napsala to běloruská státní agentura BelTA s odvoláním na informaci poskytnutou tiskovou službou vlády. Sankce minulý týden oznámily Evropská unie, Spojené státy, Británie a Kanada, k nimž se přidaly i některé další země. Opatření se bude týkat i Česka.
7. 12. 2021|

Běloruské aerolinky nesmí do EU a naopak, schválili velvyslanci

Velvyslanci členských zemí Evropské unie schválili zákaz vstupu běloruských aerolinií do unijního vzdušného prostoru a jejich přistávání na letištích v EU. Unijní přepravci zároveň nebudou smět využívat vzdušný prostor Běloruska. Informovala o tom s odvoláním na tři diplomatické zdroje agentura Reuters.
4. 6. 2021|

Pandemie ve světě: Německo prodlužuje uzávěru, Rakousko otevře pět přechodů s Českem a Slovenskem

Německo prodlužuje uzávěru do 18. dubna a vyzývá své občany, aby pět dnů velikonočních svátků strávili doma a omezili kontakty na minimum. Země tak chce zlomit třetí vlnu pandemie, oznámila v noci na úterý po dlouhém jednání se zemskými premiéry kancléřka Angela Merkelová. Britský parlament a Bavorsko si připomínají oběti pandemie. Rakousko otevře čtyři hraniční přechody s Českem a jeden se Slovenskem.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 21:09|

Aerolinky musejí při stávce personálu odškodnit cestující, rozhodl soud EU

Letecké společnosti mají povinnost odškodnit cestující za zrušení či velké zpoždění letu v případě, že je způsobila stávka personálu. Rozhodl o tom v úterý Soudní dvůr Evropské unie, podle jehož verdiktu není zejména stávka za lepší platové podmínky žádnou mimořádnou okolností, při které by aerolinky pasažéry odškodňovat nemusely.
23. 3. 2021|

Velké aerolinky se dostávají do finančních problémů. Ztráty hlásí American Airlines i Southwest

Největší světová letecká společnost American Airlines Group ve třetím čtvrtletí vykázala čistou ztrátu 2,4 miliardy dolarů (přes 55 miliard korun). Loni byl přitom její zisk 425 milionů dolarů. Firma se potýká s negativními dopady šíření koronaviru na leteckou přepravu a ztrátu vykázala už třetí čtvrtletí za sebou. Největší čistou ztrátu za svou existenci vykázaly také aerolinky Southwest Airlines, a to 1,16 miliardy dolarů po loňském zisku 659 milionů dolarů. Problémy má také Cathey Pacific z Hongkongu.
23. 10. 2020|

Pravidla pro letenky se mění, mnohé aerolinky umožňují bezplatné změny

Letečtí dopravci upravují pravidla pro nákupy letenek. Cestujícím nově umožňují bezplatně měnit termíny letů na později. V minulosti přitom byly tyto změny často za vysoký poplatek. Bezplatnou úpravu nyní zavedla většina velkých aerolinek, a to včetně českých. Upozornil na to letenkový portál Letuška.cz. Prodej letenek je v současnosti zhruba na pětině loňské poptávky.
11. 9. 2020|

Smartwings a ČSA žádají odložení splatnosti dluhů. Chtějí čas pro dlouhodobé řešení finančních potíží

Letecké společnosti Smartwings a ČSA ze skupiny Smartwings Group podaly ve středu u Městského soudu v Praze návrh na vyhlášení mimořádného moratoria, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Požádat o dočasný odklad jim nově umožnil zákon označovaný jako lex covid. Firmy to uvedly v tiskové zprávě.
26. 8. 2020Aktualizováno26. 8. 2020, 22:38|

Stát by měl pomoci Smartwings, míní sněmovní výbor. Firma potřebuje 1,6 miliardy korun, tvrdí ředitel

Ministerstvo dopravy by mělo podle sněmovního hospodářského výboru připravit podporu společností podnikajících v hromadné dopravě. Členové výboru se na tom usnesli po debatě o případné státní pomoci letecké společnosti Smartwings. K takovému postupu se přiklání ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Výbor si od něho vyžádal také rozbor situace v letecké dopravě v souvislosti s epidemií nového koronaviru.
24. 6. 2020|

Emirates plánují propustit až 30 tisíc lidí, dřív také vyřadí velkokapacitní airbusy

Emirates, jedny z největší aerolinek světa, chtějí zrušit až třicet tisíc pracovních míst, téměř třetinu současného stavu, informuje agentura Bloomberg. Aerolinky k tomuto rozhodnutí vedou dopady pandemie způsobené šířením koronaviru. Emirates, podobně jako další letecké společnosti, se potýkají s propadem poptávky a musejí výrazně snížit náklady.
17. 5. 2020|

Schillerová i Havlíček jsou připraveni jednat o vstupu státu do Smartwings

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ani ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) se nebrání odkupu čínského podílu ve skupině Smartwings, do níž patří i České aerolinie (ČSA). Řekli to v úterý pro Českou televizi.
5. 5. 2020Aktualizováno5. 5. 2020, 21:43|

Lufthansa a KLM kvůli koronaviru nabízejí zdarma změnu rezervace

Aerolinky ze skupiny Lufthansa nabízejí cestujícím kvůli koronaviru flexibilní změnu rezervace letenky. Cestující Lufthansy s rezervací letu do 30. dubna si budou moci rezervaci zdarma změnit na pozdější termín bez ohledu na to, kam letí, uvedla letecká společnost. Podobnou nabídku mají na svém webu také aerolinky Air France a KLM.
6. 3. 2020|

Dceřiné společnosti Lufthansy prodloužily stávku na celý den, ovlivní stovky letů

Nedělní stávku za vyšší mzdy prodloužil palubní personál čtyř dceřiných firem německých aerolinek Lufthansa na celý den. Původně měla trvat šest hodin a končit v jedenáct hodin dopoledne. Omezení se týkají společností Eurowings, Germanwings, Lufthansa CityLine a SunExpress. Žádné zrušené lety do Prahy zatím oznámeny nebyly.
20. 10. 2019|

Český Neckermann ruší zájezdy pro 350 klientů. Divize v Německu, Rakousku a Polsku míří do insolvence

Dominový efekt konce britské cestovní kanceláře Thomas Cook se začal šířit i do dalších zemí. Česká společnost Thomas Cook, s.r.o., vystupující pod obchodním názvem CK Neckermann, ruší zájezdy pro 350 klientů, kteří měli odcestovat mezi 26. a 30. zářím. Zda budou zrušeny i zájezdy s pozdějším začátkem, zatím není jasné. Insolvenční návrh nepodala, na rozdíl od německé či rakouské. Divize v Polsku tento krok připravuje.
25. 9. 2019Aktualizováno25. 9. 2019, 18:52|

Levnější let má svoji cenu. Aerolinky šetří na řadě věcí, chybět může třeba výhled z okna

Létá se na čím dál kratší vzdálenosti, čím dál častěji a čím dál levněji. A to s sebou nese i komplikace, z nichž některé zákazník pocítí hned, o jiných se ani nemusí dozvědět. Právě za sporným postupem, při kterém letadlo společnosti Smartwings pokračovalo do cílové destinace, i když mu přestal fungovat jeden motor, mohly údajně stát také ekonomické důvody. Neplánované přistání a servis v cizí zemi totiž pro aerolinky znamenají statisícové náklady navíc.
29. 8. 2019|

Letiště Praha hlásí méně zpožděných letů. Průměrná doba zpoždění klesla na 20 minut

Počet zpožděných letů na pražském letišti klesá. Ještě loni v červenci neodletěla na čas skoro polovina spojů, teď jich byla zhruba třetina. Z Ruzyně přitom minulý měsíc odstartovalo asi osm tisíc letadel – a zpoždění delší než tři hodiny mělo 34 z nich. Víc než pět tisíc pasažérů těchto spojů tak má nárok na finanční náhradu.
19. 8. 2019|
Události komentáře

Šéf Smartwings: CITIC jako akcionář má pro nás nulovou hodnotu. Nekomunikuje, neřeší problémy

Certifikační proces, kterým v současnosti prochází odstavený model amerického letadla Boeing 737 MAX, promění tento stroj v jedno z nejbezpečnějších letadel na světě. Myslí si to generální ředitel Smartwings Roman Vik, jehož aerolinky musely hned sedm těchto strojů kvůli jejich softwarové chybě a zákazu odstavit. V Událostech, komentářích s ním vedl rozhovor Jakub Železný.
8. 8. 2019|

British Airways kvůli potížím s počítačovým systémem zrušily stovky letů

Aerolinky British Airways ve středu kvůli problémům s počítačovým systémem zrušily nebo odložily stovky letů. Na pražském letišti se neuskutečnily dva lety, další spojení s českou metropolí nabrala až několikahodinová zpoždění. Celkově třetí rozsáhlé selhání počítačové sítě společnosti za dva roky se v podvečer podařilo odstranit, informovala média.
7. 8. 2019Aktualizováno7. 8. 2019, 20:35|