TÉMA

Lobbing

Novela energetického zákona jde do výboru, hlasování o ochraně řek sněmovna odložila

Do druhého čtení poslali poslanci novelu energetického zákona, která upravuje pravidla pro ukládání a pozdější využití vyrobené energie. Oproti původnímu programu to byl první zákon, k němuž se Poslanecká sněmovna v pátek dostala. Závěrečné hlasování o novele vodního zákona, který by měl snížit riziko opakování havárie, jaká se stala před čtyřmi lety v Bečvě, totiž předtím odložili poslanci na začátek května. Úvodní dvě hodiny se sněmovna ještě věnovala migračnímu paktu, i když k němu byla mimořádná schůze ve čtvrtek. Tématu se ale znovu chopili opoziční politici disponující přednostním právem.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 14:26|

Vláda schválila návrh zákona o lobbingu i úlevu na zálohách na sociální pojištění pro nové podnikatele

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády oznámil, že se česko-slovenské mezivládní konzultace v příštích týdnech či měsících neuskuteční, český kabinet to nepovažuje za vhodné. Ministři také po několika odkladech schválili návrh nového zákona o lobbingu. Kabinet měl předpis poprvé na programu koncem ledna, ale proti předloze ministerstva spravedlnosti vyjádřili určité výhrady Piráti. Vláda podpořila i úlevu u záloh na sociální pojištění pro nové podnikatele a schválila například zahájení projektu pro zahraniční investici v Dolní Lutyni. Na Karvinsku by proto mohla vyrůst továrna na výrobu baterií do elektromobilů.
6. 3. 2024|

Vláda dočasně zařadí HHC na seznam návykových látek

Vláda dočasně zařadí látku HHC a obdobné produkty na seznam návykových látek, uvedl po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že novelu, která seznam obsahuje, připraví na další jednání kabinetu. Není jasné, od kdy přesně bude zákaz platit, protože ho musí notifikovat ještě Evropská komise. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) to bude zhruba do měsíce. Po požití cukrovinek s HHC v posledních týdnech musela být podle vyjádření poslance Toma Philippa (KDU-ČSL) hospitalizována zhruba stovka mladých lidí a dětí. Vláda ve středu projednala také novelu zákona o prezidentské volbě, podle které by poslanci a senátoři mohli v budoucích volbách výslovně podpořit jen jednoho kandidáta.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 20:48|

Je to největší skandál v historii této instituce, řekla Charanzová. Podle ní by měly v europarlamentu vzniknout větší kontroly

Otřáslo to celým Evropským parlamentem (EP), prohlásila v pořadu Interview ČT24 místopředsedkyně EP Dita Charanzová (za ANO) v souvislosti s vyšetřováním korupce. „Je to největší skandál v historii této instituce,“ dodala s tím, že se nyní bude řešit, jaké kontrolní mechanismy nastavit do budoucna.
12. 12. 2022|

Klimatický summit zaplavili fosilní lobbisté. Kvůli neshodám byl prodloužen do soboty

Počet zástupců fosilního průmyslu na každoroční klimatické konferenci letos stoupl. Lobbistů zastupujících uhlí, ropu nebo plyn přijelo do egyptského Šarm aš-Šajchu více než šest stovek. Část z nich se přitom objevuje přímo v delegacích zemí spojených s fosilním sektorem. Snaží se ovlivňovat zákonodárce v jejich rozhodování ohledně přijímaných opatření nebo získat část z plánovaných investic, uvedl vědecký tajemník Ústavu výzkumu globální změny Czech Globe Jiří Kolman. Kvůli neshodám na závěrečné deklaraci byla konference prodloužena do soboty.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 17:49|

Daleko za Německem na úrovni Rwandy či Gruzie. TI vydala nový žebříček vnímání korupce

Česku chybí koncepce boje proti korupci a politikům vůle prosadit potřebné zákony, zejména na ochranu oznamovatelů, o lobbingu a o státní službě, tvrdí česká pobočka organizace Transparency International. Ta zveřejnila svůj žebříček vnímání korupce, Česko je na 49. místě ze 180 zemí a oblastí – pod průměrem Evropské unie. Oproti minulému roku se pozice nezměnila.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 11:41|

Vláda podpořila pravidla pro lobbování, negativně se postavila k návrhům SPD

Dosluhující vláda ANO a ČSSD v pondělí podpořila stanovení pravidel pro lobbování, jak je navrhli poslanci hnutí ANO. Od ledna se také zvýší náhrady za ztrátu výdělku a pracovní úrazy o 1,3 procenta a 300 korun. Vláda také odmítla několik návrhů SPD – například ty týkající se zahalování obličeje nebo na zavedení přímé volby starostů. Některé návrhy SPD předložila už v minulosti. Kabinet také podpořil čtyři investiční pobídky.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 22:01|

Poslance čeká před volbami poslední řádná schůze, někteří nevylučují mimořádné zasedání

Téměř šest stovek neprojednaných bodů figuruje v podkladech pro poslední řádnou sněmovní schůzi před říjnovými volbami. Její pořad bude organizační výbor řešit tento týden, samotná schůze je pak plánovaná na polovinu září. Někteří poslanci včetně předsedy komory Radka Vondráčka (ANO) nevylučují svolání mimořádného zasedání pléna.
30. 8. 2021|

Poslanci zřejmě nestihnou projednat digitální daň nebo pět týdnů dovolené

Současní poslanci už nejspíše nestihnou schválit některé zákony. Mezi nimi je například pět týdnů dovolené pro všechny zaměstnance, zavedení digitální daně, zmrazení platů politiků na příští rok nebo zákon zpřísňující lobbing. Celkem jde o 550 bodů. Sněmovna během léta s jejich projednáváním nepočítá. Těsně před volbami bude navíc kvůli odporu Senátu na jejich schválení pozdě.
5. 8. 2021|

Faltýnek odmítl, že by ovlivňoval zakázky. Před poslanci vysvětloval obsah uniklých zápisků

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek reagoval ve sněmovně na uniklé poznámky ze svého zápisníku. Potvrdil, že se zasazoval a zajímal o projekty ze svého regionu. Odmítl ale, že by zakázky a dotace ovlivňoval. Server Seznam Zprávy přitom píše, že Faltýnkovy zápisky ovlivňování dotací dokazují.
7. 4. 2021|

Kdo otáčí názor po schůzkách s lobbisty? Válková s Ondráčkou hodnotí zákon o lobbování

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) a dlouholetý ředitel Transparency International David Ondráčka mluví v Událostech, komentářích o novém návrhu zákona o lobbování. Podle Válkové se na něj dlouho čekalo, Ondráčka si od něj ale neslibuje zázraky. Řeč přišla i na kauzu matky, která nechce nechat dceru očkovat proti tetanu.
11. 12. 2020|

Poslanci schválili registr lobbistů. Podpořili i změnu pravidel kárných řízení se soudci i exekutory

Poslanci podpořili změnu pravidel kárných řízení se soudci, státními zástupci a exekutory. Nyní ji posoudí ústavně-právní výbor. Sněmovna protikorupční předlohy projednává na mimořádné schůzi, její svolání podnítilo vládní hnutí ANO. Dolní komora se také vyslovila pro návrh zákona o lobbingu a omezení zneužití práva na informace. Odpoledne poslanci zrychleně schválili vládní novelu, která orgánům právnických osob prodlužuje možnost hlasovat kvůli epidemii covidu-19 na dálku.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 18:08|

Kolovratník odmítá, že by u exministra Kremlíka lobboval za firmu kvůli miliardové zakázce

Poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník podle zjištění serveru Seznam Zprávy pomáhal firmě s virtuální adresou k miliardové zakázce. Nabídka se měla týkat vybudování a provozu optické sítě podél železničních cest. Bývalý šéf resortu dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) potvrdil, že dostal připravenou složku s povolením, kde chyběl jen jeho podpis, neupřesnil ale od koho.
17. 2. 2020|

Sněmovna v prvním čtení podpořila snazší vysílání vojáků do zahraničí

Vysílání vojáků do zahraničí k záchraně českých občanů nebo do misí sil rychlé reakce bude možná snazší. Poslanci poslali ústavní novelu do výborů. Zrychleně pak už v prvním čtení schválila sněmovna legislativu, podle níž těhotným ženám, které byly odsouzeny za zvlášť závažný zločin, soudy zřejmě nebudou muset automaticky přerušovat výkon trestu. Poslanci také v prvním čtení podpořili, aby lidé vyplňovali formuláře při sčítání lidu elektronicky. Podporu v úvodním kole získala také novela, podle které by o opatřeních v době sucha mohly v budoucnu rozhodovat komise obdobně, jako je tomu při povodních.
29. 1. 2020Aktualizováno29. 1. 2020, 18:20|

Nebývalé odhalení. Německo vyšetřuje údajné čínské špiony včetně vlivného exdiplomata EU

Německý spolkový státní zástupce vyšetřuje tři osoby podezřelé ze špionáže ve prospěch Číny. V Berlíně, spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Bavorsko i v Bruselu se kvůli tomu uskutečnilo devět domovních prohlídek, uvedl Der Spiegel. Mezi podezřelými je i bývalý pracovník Evropské komise a vyslanec EU, píše německý list.
15. 1. 2020|
Interview ČT24

Pražští zastupitelé se bojí názoru občanů, míní šéf komunistů Filip. Kvůli Kosovu strana zváží toleranci vlády

„To, co se tady odehrává, je vyvolávání nenávisti,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip v Interview ČT24. Zastupitelé Prahy 6 se podle něj bojí názoru občanů, proto zamítli referendum o soše maršála Koněva. Kvůli Babišově postoji vůči Kosovu komunisté zváží toleranci vlády, připustil také politik a odmítl, že by lobboval za firmy obviněného podnikatele Tomáše Horáčka.
13. 9. 2019|

„Nesmyslná výjimka.“ Piráti a TOP 09 chtějí, aby kontakt s lobbisty hlásil i prezident

Opoziční strany kritizují vynětí prezidenta ze seznamu osob, které budou muset hlásit kontakty s lobbisty. Pro krok, k němuž se podle serveru Aktuálně.cz rozhodl kabinet Andreje Babiše (ANO), není podle poslanců důvod. Piráti podle poslance Mikuláše Ferjenčíka podají pozměňovací návrh, který prezidenta do zákona vrátí, ke stejnému kroku je podle místopředsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové připravena i TOP 09.
7. 8. 2019|

Vláda schválila, že prezident nebude muset hlásit lobbisty, píše server Aktuálně.cz

Vláda v zákonu o lobbovaní vyřadila prezidenta ze seznamu osob, které budou muset hlásit lobbisty, píše server Aktuálně.cz. Ministři normu schválili minulý týden, podle serveru vláda změnu přijala v tichosti na poslední chvíli.
6. 8. 2019|

Lobbisté i lobbovaní mají mít pravidla, navrhla vláda. Plánuje pro ně registr

Kabinet na svém posledním jednání před vládními prázdninami podpořil návrh zákona o lobbování. Ten by měl lobbingu dodat jasná pravidla. Vláda se rovněž shodla na tom, že by se případný přebytek státního rozpočtu měl do budoucna využít pouze na snížení státního dluhu. Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) doplni legislativní radu vlády.
30. 7. 2019|