TÉMA

Turista

Chlouba Olomouce bude nejméně dva roky pod lešením. Sloup Nejsvětější Trojice čeká rekonstrukce

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, který je na seznamu památek UNESCO, čeká rekonstrukce. Oprava 32 metrů vysoké dominanty Horního náměstí má trvat až 990 dní. Sloup tak bude před zraky obyvatel a turistů zahalen nejméně dva roky. Na oplocení kolem sloupu budou instalovány fotografie a informace o této památce, popsal akademický sochař René Tikal, který zakázku na opravu získal.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 15:12|

Domovnice v Thajsku našla mrtvého českého turistu. Podle policie spáchal sebevraždu

V Thajsku zemřel devětačtyřicetiletý český turista. Ministerstvo zahraničí potvrdilo informaci thajského zpravodajského webu Bangkok Post, podle kterého byl muž nalezen v turistickém středisku Pattaya oběšený. Policie se domnívá, že spáchal sebevraždu.
10. 3. 2024|

Restauracím na začátku týdne chybí hosté. Odborník radí provoz ve slabších dnech zavřít

Některé hospody a restaurace na jihu Čech bývají na začátku týdne poloprázdné. Souvisí to s podzimním úbytkem turistů, kdy se v centru Českých Budějovic nebo Českého Krumlova pohybuje méně lidí. Část restauratérů se však brání případnému omezení otevírací doby. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR ale není chytré udržovat restaurace otevřené ve dnech, kdy jsou prakticky prázdné.
8. 11. 2023|

Vzniká pocitová mapa Jizerských hor. Má ukázat, co návštěvníkům chybí

Studentka Technické univerzity v Liberci (TUL) Helena Hlávková v rámci své doktorské práce zjišťuje, co chybí návštěvníkům Jizerských hor. Využívá k tomu aplikaci Pocitová mapa Jizerských hor. Do výzkumu se může zapojit každý, stačí na vstupním místě do hor načíst QR kód ze samolepky a vybrat z nabízených možností, přímo v mapě lze označit, kde chybí parkoviště, odpadkový koš nebo třeba toaleta, ale i místa, s nimiž je návštěvník spokojen.
16. 10. 2023|

Turisté na Šumavě ignorují zákazy vstupu. Někteří i záměrně ničí značky

Návštěvníci šumavských jezer i navzdory vysokým pokutám vstupují do míst, kam kvůli ochraně přírody nesmějí. Ničí dokonce i zákazové piktogramy. Strážcům parku už dochází trpělivost, přes vyšlapané cesty tak dávají zábrany z popadaných stromů. Nejvíce problémů je u jezera Laka u Prášil. Tam strážci rozdávají pokuty skoro denně.
13. 10. 2023|

Požár na Madeiře zřejmě sežehl už desetinu ostrova. Turisté se schovávali v jeskyni

Hasiči bojují s rozsáhlým požárem na portugalském ostrově Madeira. Podařilo se jim zachránit skupinu třinácti turistů, kteří byli dosud nezvěstní, píše agentura AFP. Portugalská vláda na ostrov vyslala posily. Plameny zřejmě sežehly území o rozloze desetiny ostrova u obce Calheta. Několik lidí muselo vyhledat lékařskou péči. Madeira je oblíbeným cílem turistů v Atlantickém oceánu.
13. 10. 2023|

Důležitá turistická cesta na Šumavě se zavřela. Lidé musí na několikakilometrovou procházku

Až do konce října bude kvůli opravám zavřená turistická trasa z šumavského Černého jezera k Rozvodí. Pro turisty je to významná zkratka mezi ledovcovými jezery kolem Špičáku. Za poslední měsíc jde přitom už o druhou uzávěru v této lokalitě. V obou případech turisté zákaz vstupu na staveniště nerespektují.
12. 10. 2023|

Kapitán lodě na Dunaji dostal 5,5 roku vězení. Nehoda s desítkami obětí otřásla Maďarskem

Maďarský soud poslal na 5,5 roku za mříže ukrajinského kapitána Jurije Čaplinského, který je zodpovědný za potopení výletní lodi na Dunaji v Budapešti v roce 2019. Neštěstí se stalo, když jeho loď narazila do menšího plavidla. Na palubě tehdy zemřelo 26 jihokorejských turistů a dva členové posádky z Maďarska. Jednalo se o nejhorší říční neštěstí na Dunaji za více než půlstoletí.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 10:41|

Rolavská vrchoviště procházejí hasiči i policisté. Turisty upozorňují na nebezpečí vzniku požárů

Policisté a hasiči začali hlídkovat v přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště. Lokalita, která je oblíbeným místem turistů, je podle hasičů riziková kvůli hrozbě rozsáhlých přírodních požárů. Někteří návštěvníci tam však odhazují odpadky, nebo dokonce rozdělávají oheň. Úklid pak na své náklady musí zajistit radnice nedaleké Přebuzi.
15. 8. 2023|

Ze zámeckého rybníku zbyla louže. Hráz u Červené Lhoty potřebuje další opravu

Jihočeský zámek Červená Lhota, který za normálních okolností stojí uprostřed vodní plochy, bude úplně bez vody. Blíží se totiž oprava hráze, která je už tři roky v havarijním stavu. Už nyní je proto v zámeckém rybníku jen minimum vody, turisté si tak nemohou užít vyjížďku na loďkách. Práce by chtěl Národní památkový ústav (NPÚ) zahájit v letošním roce.
5. 8. 2023|

Lidí chodí málo, jídlo si nedávají. Řada restaurací na Šumavě chce zavřít kuchyň

Provozovatelé některých restaurací a hospod na Šumavě se rozhodli, že přestanou turistům nabízet jídlo. Stále méně návštěvníků si totiž dopřeje oběd nebo večeři, což znamená velký propad tržeb. Majitelům podniků se tak nevyplácí vařit, provozy proto chtějí od podzimu výrazně omezit. Právě mimo sezonu je totiž turistů málo a na obědy moc nechodí ani místní.
4. 8. 2023|

Dolní Morava je turistickým lákadlem, provozovatelé si přesto všímají úbytku návštěvníků

Provozovatelé horských středisek v Česku zaznamenali pokles návštěvníků. Týká se to například Dolní Moravy. Jenže i přesto, že je turistů méně, je jich stále dost. Najdou se i místní, podle kterých jsou některé resorty přeplněné. Tématu se věnoval pořad Sečteno.
25. 7. 2023|

Letní počasí pomáhá restauracím k větším tržbám, chybí ale zahraniční turisté

Léto zvedá tržby restauracím, hosté mají větší zájem hlavně o podniky, které nabízejí i venkovní posezení. Podle provozovatelů stravovacích zařízení je ovšem oproti předchozím rokům znát, že se v plné míře nevrátili zahraniční turisté a že domácí klientela šetří jak na pokrmech, tak na nápojích.
24. 7. 2023|

Na řeckém ostrově Rhodos museli kvůli požáru evakuovat turisty včetně stovek Čechů

Stovky turistů na řeckém ostrově Rhodos se v sobotu odpoledne musely evakuovat kvůli velkému lesnímu požáru. Z několika hotelů a penzionů je do bezpečí odvezly autobusy. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na řeckou televizi Skai TV. Podle českého ministerstva zahraničí jsou mezi evakuovanými také Češi.
22. 7. 2023Aktualizováno22. 7. 2023, 19:25|

Reportéři ČT: Podnikatel zabral městský pozemek, radnice mu vyšla vstříc. Místní se bojí mluvit

Načerno postavený areál pro sportovní rybolov, neoprávněně zabraný pozemek města, konflikty s úředníky a sousedy i vyhrožování – to vše je spojeno se jménem tachovského podnikatele Miroslava Janečka. Místo toho, aby mu město nařídilo pozemek vrátit a zbourat černé stavby, jdou mu místní úřady už devět let na ruku. Uzavřely s ním nevýhodné smlouvy na pronájem a následný prodej. Ve vedení města se mezitím vystřídali už tři starostové. Místní lidé se o soužití s Janečkem většinou bojí mluvit. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
20. 6. 2023|

Pohřešovaný Čech na Novém Zélandu je nejspíš mrtvý. Našlo se tělo

Policie na Novém Zélandu objevila při pátrání po pohřešovaném českém turistovi mrtvé tělo a domnívá se, že jde o ztraceného 46letého Čecha. Napsal o tom ve čtvrtek deník New Zealand Herald. Záchranáři spustili pátrací akci ve složitém terénu v horách na novozélandském Jižním ostrově v úterý. Policie zatím neprovedla formální identifikaci a není jasné, co bylo příčinou úmrtí.
18. 5. 2023|

Albánský soud potvrdil doživotí pro vraha českých turistů. Odvolal se už před lety

Albánský nejvyšší soud potvrdil doživotní trest vězení pro Sokola Mjacaje, který v roce 2015 na severu země zavraždil dva české turisty. Nevyhověl tak odvolání, které Albánec podal bezmála před sedmi lety. Informovala o tom v úterý albánská média.
5. 7. 2022|

Na čištění Karlova mostu jde ročně až půl milionu. Za poškození památky hrozí i tři roky vězení

Karlův most v Praze, který je jednou z nejznámějších památek v Česku, se opakovaně stává terčem vandalů. Nové nápisy se na něm objevily naposledy před měsícem. Některé graffiti nebo značky jsou však na mostě i několik let. Čištění památky, které probíhá různými způsoby, stojí podle Technické správy komunikací zhruba půl milionu korun ročně.
25. 8. 2021|

Kvůli bezpečnosti budou na Pražském hradě opět plošné kontroly. Nedávno se přitom zrušily

Na Pražském hradě byly obnoveny plošné bezpečnostní kontroly návštěvníků. Důvodem je podle policie bezpečnostní situace v Evropě a ve světě, uvedl ve čtvrtek mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Kontroly na Hradě trvaly od léta 2016 do letošních Velikonoc, kdy byly zrušeny v souvislosti se znovuotevíráním Hradu po zmírnění protipandemických opatření.
6. 5. 2021|

Turistů loni ubylo až o polovinu. Těch ze zahraničí dokonce o tři čtvrtiny

V loňském roce se v Česku ubytovalo 10,8 milionu turistů. Je to meziroční pokles o 51 procent. Zahraničních hostů bylo dokonce méně téměř o tři čtvrtiny. V hotelech, penzionech či kempech turisté strávili 31,2 milionu nocí, což byl meziroční pokles o 45,3 procenta. Informace přinesl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 12:32|

Před třiceti lety vybuchla v centru Prahy bomba. K dopadení pachatele nepomohli ani jasnovidci

Před třiceti lety otřásla Staroměstským náměstím v Praze exploze. Výbuch nálože, kterou tvořila asi půl metru dlouhá ocelová trubka naplněná střelným prachem a kovovými součástkami, si jen shodou okolností nevyžádal žádnou obět, několik lidí ale bylo zraněno. Policie dodnes pachatele nevypátrala, nepomohli ani přivolaní senzibilové.
2. 6. 2020|

Čech, který se potápěl v rakouském jezeře, skončil ve vážném stavu v nemocnici

Rakouští záchranáři převezli do hyperbarické komory na klinice v německém Traunsteinu českého turistu, který se účastnil potápěčského výcviku v jezeře Attersee. Informoval o tom server heute.at. Muž je ve vážném stavu. Příčina neštěstí zatím není jasná, policie už zajistila vybavení, které měl muž u sebe v době ponoru.
28. 7. 2019|