TÉMA

Petr Witowski

Zrušený tendr na druhý úsek metra D zpozdí stavbu minimálně o rok

Představenstvo pražského dopravního podniku zrušilo výběr vítěze zakázky na stavbu druhého úseku trasy metra D v souladu s tím, co už předtím rozhodl i antimonopolní úřad. Tendr původně vyhrálo sdružení firem v čele se společností Subterra. Důvodem zrušení jsou chybějící reference, které by prokazovaly zkušenost s takovými technologickými postupy. Rozporovaná zakázka se týká úseku mezi budoucími stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Její nové posuzování pro praxi znamená, že stavba nabere podle odhadů minimálně roční zpoždění.
14. 3. 2024|

Představenstvo pražského dopravního podniku zrušilo výběr vítěze stavby druhé části metra D

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) zrušilo výběr vítěze stavby druhého úseku metra D. Hodnoticí komise tak bude znovu posuzovat původně vítěznou nabídku sdružení firem vedeného společností Subterra, informoval ve středu vedoucí tiskového oddělení DPP Daniel Šabík. Výběr vítěze loni zatím nepravomocně zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:07|

Na pražské letiště začaly jezdit trolejbusy, jsou nejdelší v Česku

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil provoz velkokapacitních trolejbusů Škoda Solaris 24 z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Trolejbusy číslo 59 nahradily autobusovou linku 119. Vozy budou část trasy jezdit připojeny k trolejím a část na baterie. Do tříčlánkového vozu se vejde až 180 cestujících, což je asi o třicet procent více než do původních kloubových autobusů, sdělili představitelé města, DPP a výrobce. Náklady na vybudování infrastruktury byly asi 354,5 milionu korun, nákup vozů vyšel na 623,2 milionu.
6. 3. 2024|

V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších

Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|

Pražský dopravní podnik vypíše tendr za 86 miliard. Pokrýt má automatizaci, nové vozy i servis

Pražský dopravní podnik (DPP) vypíše zakázku za 86 miliard korun na automatizaci provozu na lince metra C a nákup vlaků pro linky C a D. Tendr zahrnuje nákup 52 automatických souprav na linku C, šestnáct souprav pro budovanou linku D a nutné úpravy stanic v celkové hodnotě 35,9 miliardy korun. Zbytek hodnoty zakázky tvoří provozní náklady na zajištění údržby po dobu 35 let. Vypsání zakázky ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města.
25. 1. 2024|

Dělníci prorazili poslední metry tunelu metra D mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova

Dělníci na stavbě pražského metra D prorazili poslední metry levého tunelu mezi budoucími stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Místo prorážky je na hranici veřejného a neveřejného prostoru stanice asi třicet metrů hluboko nedaleko křižovatky ulic Jeremenkova a Na Strži. Stroje v podzemí dosud prorazily dva tisíce sto metrů tunelů.
1. 12. 2023|

Stanice Jiřího z Poděbrad se otevřela po rekonstrukci. Zbývá zprovoznit výtahy

Cestující v pražském metru mohou po kompletní rekonstrukci znovu využívat stanici na lince A Jiřího z Poděbrad. Dělníci vyměnili eskalátory, obnovili technologie a zrekonstruovali obklady a další části stanice. Pokračují práce na stavbě bezbariérového vstupu. Dopravní podnik (DPP) počítá se zprovozněním výtahů v prvním pololetí příštího roku. Stanice Jiřího z Poděbrad byla zprovozněna v roce 1980, dopravní podnik ji opravoval poprvé.
2. 11. 2023|

Praha koupí budovu pošty v ulici Na Strži. Dá za ni přes 400 milionů

Vedení hlavního města kývlo na koupi budovy České pošty v ulici Na Strži v Praze 4. Ve čtvrtek odpoledne obchod za 425 milionů korun schválili zastupitelé. V dokumentu, který projednali o něco dříve městští radní, nebyla cena objektu uvedena, odhad soudního znalce ale hovořil o 417 milionech. Smlouvu chce město uzavřít ještě během čtvrtka, řekl radní Adam Zábranský (Piráti). Nákup podpořilo všech 57 přítomných zastupitelů. Jedná se o sedmipodlažní budovu z roku 1984 s přilehlými pozemky. Pošta vypsala na prodej budovy aukci, kterou ale následně zrušila.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 21:44|

SOR Libchavy dodá Praze až sto elektrobusů za 1,7 miliardy korun

Firma SOR Libchavy vyhrála tendr na dodávku až sto elektrobusů Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPP) za 1,7 miliardy korun. DPP s firmou uzavřel pětiletou rámcovou smlouvu, díky které nebude muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich, vyplývá z údajů zveřejněných v registru smluv. Jeden autobus dle přílohy smlouvy vyjde na 14,1 milionu korun. Součástí smlouvy je i dodání nabíječek či servisních sad.
21. 10. 2023|

Financování metra D u Evropské investiční banky není ohroženo, ujišťuje pražský dopravní podnik

Financování stavby metra D s pomocí úvěru předjednaného s Evropskou investiční bankou (EIB) není ohroženo. V tiskové zprávě to uvedl vedoucí tiskového odboru pražského dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík. Pochybnosti se objevily kvůli kritice soutěže na stavbu druhého úseku nové linky z Olbrachtovy na Nové Dvory ze strany sdružení vedeného firmou PORR, které DPP kvůli nesplnění zadávacích podmínek z tendru vyloučil.
3. 10. 2023|

Tendr na druhý úsek metra D byl podle předsedy antimonopolního úřadu Mlsny v pořádku

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) uspěl u předsedy antimonopolního úřadu Petra Mlsny s rozkladem týkajícím se druhého úseku metra D. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které rušilo zadávací řízení na úsek metra z Olbrachtovy na Nové Dvory, Mlsna zrušil. Úřad musí nyní zadávací řízení posoudit znovu. Zadávací řízení u antimonopolního úřadu napadla společnost Metrostav DIZ .
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 14:03|

Druhý úsek metra D bude stát 30 miliard. V tendru uspělo sdružení firmy Subterra

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) schválilo vítěze tendru na druhý úsek metra D z Olbrachtovy na Nové Dvory. V soutěži uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba třicet miliard korun bez DPH, v tiskové zprávě o tom informoval vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík. Vedení DPP zároveň pro zásadní nedostatky v nabídce vyloučilo z tendru sdružení firem vedené společností PORR. Stavba metra D začala loni v úseku mezi Pankrácí a Olbrachtovou.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 13:23|

Udržitelné chování by mohlo firmám pomoci k výhodnějšímu úvěrování

Evropská směrnice o udržitelnosti uloží podnikům povinnost zveřejňovat, jak na tom jsou v odpovědnosti vůči životnímu prostředí, zaměstnancům i celé společnosti. Součástí má být i kalkulace uhlíkové stopy. Do budoucna budou tato data hrát roli při získávání úvěrů nebo oslovování investorů.
23. 8. 2023|

Praha má první autobus na vodík. Bude jezdit mezi Jižním Městem a Barrandovem

V pražské MHD bude poprvé jezdit autobus poháněný vodíkem. V pilotním provozu bude vůz Škoda H'City v následujících dvou letech na lince číslo 170 z Jižního Města na Barrandov. Nový vůz v pátek představili zástupci hlavního města, dopravního podniku (DPP) a společností Škoda Group a Orlen Unipetrol. Cílem testu je prověřit technické a provozní parametry a také rozšířit možnosti alternativních pohonů. DPP, který je největší městskou firmou, v současné době elektrifikuje některé autobusové linky.
14. 7. 2023|

Pražská strojírna dokončila největší fotovoltaickou elektrárnu v hlavním městě. Chce vyrábět i vodík

Dceřiná společnost pražského dopravního podniku (DPP) Pražská strojírna dokončila na střechách hal a skladů ve svém areálu ve Vinoři největší fotovoltaickou elektrárnu v metropoli. Informovali o tom zástupci firmy a vedení magistrátu. Solární panely budou podle ředitele strojíren Roberta Masaroviče po většinu roku schopny dodávat veškerou elektřinu, kterou podnik spotřebuje, a ještě zhruba třetina zbyde k prodeji do distribuční sítě. Vybudování elektrárny stálo 27 milionů korun.
12. 7. 2023|

V sobotu vyjede poprvé tramvaj z Modřan do Libuše. Nová trať stála přes tři sta milionů

Cestující v Praze se budou moci od soboty 27. května svézt tramvají z Modřan až do Libuše. Na 1750 metrů dlouhé trati bude jezdit linka číslo 17 a jsou na ní čtyři nové zastávky. Náklady na stavbu činily zhruba 304,2 milionu korun, většinu peněz získalo město z evropských fondů, řekli primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) a generální ředitel dopravního podniku (DPP) Petr Witowski. DPP letos plánuje zprovoznit mimo jiné také trať do Holyně nebo na sídliště Dědina.
26. 5. 2023|

Po roce stavby metra D zbývá k propojení stanic Pankrác a Olbrachtova 60 metrů tunelu

Přesně po roce od zahájení stavby metra D zbývá k propojení stanic metra Pankrác a Olbrachtova prokopat šedesát metrů tunelu. Nyní je už na stavbě podle Dopravního podniku (DPP) vykopána polovina tunelů, zhruba 1,6 kilometru. Ražby na prvním úseku potrvají ještě necelé tři roky, zhruba do přelomu let 2025 a 2026. DPP zároveň připravuje tendr na nákup automatizovaných vozů pro linku C a D.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:15|

Pražský dopravní podnik koupí 140 hybridních autobusů za jeden a půl miliardy

Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí 140 kloubových autobusů na hybridní pohon za zhruba 1,55 miliardy korun. Vozy typu Iveco Urbanway Hybrid 18M dodá podniku společnost Iveco Group, sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. S vítězem tendru uzavřel DPP takzvanou rámcovou smlouvu, což znamená, že nebude muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich. První autobusy se v metropoli objeví v příštím roce.
12. 4. 2023|

Novými členy dozorčí rady pražského dopravního podniku jsou Hřib, Lněničková a Prokop

Pražští radní na valné hromadě dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti), zastupitelku Gabrielu Lněničkovou (Piráti) a opozičního zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO). Zároveň z ní odvolali bývalého náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) a Petru Kolínskou. V dozorčí radě zůstává jedno neobsazené místo, které obsadí lidovci, řekl Hřib. DPP je největší městskou firmou, která zaměstnává asi jedenáct tisíc lidí. Na starosti má provoz MHD.
6. 3. 2023|

Dopravní podniky v Praze a Ostravě darují ukrajinským městům tramvaje a autobusy

Pražský dopravní podnik spolu s magistrátem věnuje ukrajinskému Charkovu dvě desítky vyřazených tramvají a městu Chmelnyckyj dva autobusy. Tramvaje a autobusy chce věnovat městu Konotop také ostravský dopravní podnik. Celkem má k dispozici až čtyřicet tramvají a sedm dieselových autobusů. Vozy by jinak byly k prodeji.
19. 9. 2022|

Začíná stavba Dvoreckého mostu. Spojí Prahu 4 a 5

Pražský magistrát v úterý v Podolí slavnostně zahájil stavbu Dvoreckého mostu, který přes Vltavu propojí Prahu 4 a 5. Sloužit bude tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším a budou po něm moci přejet záchranáři. Stavba potrvá 810 dní a vyjde na 1,075 miliardy korun. Sdělili to zástupci města a stavebníků. Podobu mostu vytvořili architekti z Tubes a Atelier 6. Postaví ho firmy Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher.
13. 9. 2022|

Pražský dopravní podnik vypsal konkurz na členy představenstva včetně generálního ředitele

Pražský dopravní podnik (DPP) ve středu vypsal výběrová řízení na všechny pozice ředitelů, což se týká i celého představenstva včetně generálního ředitele Petra Witowského. Učinil tak na pokyn vedení Prahy, která podnik stoprocentně vlastní, sdělil mluvčí města Vít Hofman. Policisté kvůli podezření na korupci v DPP v červnu obvinili několik lidí včetně tehdejšího primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), který byl zároveň členem dozorčí rady DPP, a nyní už bývalého člena představenstva Mateje Augustína.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 14:24|

Metro C o víkendu čeká výluka. Vlaky neprojedou Florencí

Pražskou dopravu o víkendu ovlivní výluka linky metra C. Stanicí Florenc nebudou kvůli opravě stropní desky projíždět vlaky, zavedena proto bude náhradní tramvajová doprava. Na lince B zůstane Florenc v provozu.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 12:34|

I odvolací soud odmítl žalobu Rencar na pražský dopravní podnik

Městský soud v Praze pravomocně odmítl zbývající část žaloby společnosti Rencar ve sporu ohledně určení platnosti smlouvy z roku 1997 o pronájmu reklamních ploch na majetku Dopravního podniku Prahy (DPP) a exkluzivního práva tyto plochy užívat až do roku 2031. Rencar s rozsudkem nesouhlasí a plánuje se dovolat k Nejvyššímu soudu.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 19:57|