TÉMA

Generální štáb

Po ruském ostřelování zemřelo na Ukrajině několik lidí. Kyjev hlásí zničení radarové stanice nepřítele

Při ruském ostřelování severoukrajinské Sumské oblasti přišli o život čtyři lidé, další dva lidé zahynuli při dvou útocích na zničenou východoukrajinskou obec Avdijivka, uvedly místní úřady. V Doněcké oblasti zahynul jeden člověk, dalšího mrtvého hlásí Chersonská oblast. Ukrajina i Rusko uvedly, že čelily také náletům dronů. Podle vyjádření ukrajinské armády se jejím silám podařilo na Krymu zničit radarovou stanici ruské protivzdušné obrany.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 21:33|

Řadu zemí jsme nechali napospas Rusku a Číně, řekl Pavel na bezpečnostní konferenci

Rozkolísání mezinárodního řádu je patrné téměř všude, probouzejí se zamrzlé konflikty například na Kavkaze, znepokojující jsou i vojenské převraty v Africe. V projevu na konferenci Diplomacie a bezpečnost v Černínském paláci to prohlásil prezident Petr Pavel. Hlava státu považuje také za zásadní pokračovat v podpoře Ukrajiny ve všech oblastech. Případný úspěch Ruska by byl naším společným neúspěchem, uvedl. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) řekl, že oživlý ruský imperialismus míří daleko na západ od Ukrajiny.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 10:29|

„Probuďme se, fakt si zaděláváme na vážný problém,“ říká Řehka o podporovatelích Hamásu v Evropě

Náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka v pondělním Interview ČT24 kromě pokračující invaze Ruska na Ukrajinu promluvil také o konfliktu mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Ten se naplno znovu rozhořel před měsícem, kdy extremisté z Pásma Gazy vtrhli na izraelské území, kde vraždili, mučili a unášeli civilisty. Podle Řehky Hamás představuje pro židovský stát existenční hrozbu, v této souvislosti mluví o boji „s čistokrevným zlem“.
7. 11. 2023|

Ukrajinci věří ve vítězství, ke zvratu na frontě ale v blízké době nejspíš nedojde, míní Řehka

V dohledné době by nemělo na ukrajinsko-ruské frontě dojít k nějakému totálnímu zvratu nebo vyřešení konfliktu, Ukrajinci přesto stále věří ve vítězství, řekl náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka v Interview ČT24. Podle něho je potřeba síly Ukrajiny i nadále podporovat, jelikož má Rusko vůči bránící se zemi v opotřebovávací válce výhodu.
7. 11. 2023|

Jednoduché propočty ukazovaly, že na to Ukrajina nemá, hodnotí protiofenzivu Šedivý. Smetana by byl opatrnější

„Jednoduché vojenské propočty ukazovaly, že na to Ukrajina nemá,“ komentoval počátky ukrajinské protiofenzivy bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý v pořadu 90' ČT24. Vždycky je potřeba se bavit, jaké byly alternativy a co bylo možné vědět dopředu, podotýká analytik Michal Smetana z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Rusko mezitím podle náčelníka ukrajinského generálního štábu přechází do nové fáze pozičních bojů, které jsou pro něj výhodné.
1. 11. 2023|

Policie kvůli zakázkám resortu obrany zadržela deset lidí

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý provedli zásah na generálním štábu Armády České republiky a dalších místech. Kvůli veřejným zakázkám ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě obvinili šest lidí a tři firmy. O návrzích na vazbu rozhodne státní zástupce ve středu.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 22:50|

Armáda spouští on-line nábory. Zájemci přijdou osobně až na lékařskou prohlídku

Kdo by chtěl sloužit v české armádě, nemusí kvůli tomu již do náborového centra. Zájemci se nově mohou přihlásit elektronicky. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) i generální štáb si od toho slibují zjednodušení náboru, a tedy větší zájem o službu.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 18:40|

Česko letos dodalo Ukrajině 24 tanků a 76 bojových vozidel, řekl Fiala po schůzce s Černochovou a Řehkou

Česko letos poskytlo Ukrajině 24 tanků, 76 bojových vozidel pěchoty, 16 speciálních vozidel pro systém protivzdušné obrany a také tisíce nábojů. Po schůzce s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Setkali se krátce před prvním výročím od Řehkova nástupu do čela štábu a zároveň si v těchto dnech celá Armáda České republiky připomíná třicáté výročí své existence.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 12:44|

Kyjev popírá ruské zprávy o začátku protiofenzivy, hlásí postup u Bachmutu a vyzývá k tichu

Ruské zdroje tvrdí, že Ukrajina v neděli ráno zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty v Doněcké oblasti. Kyjev varoval před ruskými psychologickými operacemi a zdůrazňuje, že očekávaná ofenziva nezačala. Zopakoval také výzvu, aby se všichni zdrželi informování o pohybech ukrajinských jednotek. Obránci potvrdili pouze pokračující boje v Doněcké a Luhanské oblasti, mimo jiné u Bachmutu, kde se dle Kyjeva obráncům podařilo obsadit taktické pozice.
5. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 00:04|

Zelinka končí jako mluvčí armády, povede armádní útvar kybernetických operací

Vedoucí komunikace generálního štábu a mluvčí české armády Ivo Zelinka po necelém půlroce končí ve funkci a nově bude velet specializovanému armádnímu útvaru kybernetických operací. Podplukovník Zelinka, který má zkušenosti z bojových misí, se stane velitelem Skupiny kybernetických a informačních operací v Olomouci 20. června. Uvedl to server Aktuálně.cz, kterému informaci potvrdil i Zelinka. Mluvčí armády bude podle serveru opět Magdalena Dvořáková, kterou Zelinka dočasně zastoupil.
2. 6. 2023|

Černochová měla podezření na korupci v armádě, řekla Radiožurnálu. Pravomoci už přenechala Řehkovi

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) měla podezření na korupci v armádě. Kvůli tomu převzala personální agendu. Dohlížela třeba na výjezdy plukovníků na zahraniční kurzy nebo spolurozhodovala o jejich povyšování. Nyní už vyšetřování skončilo, pravomoci znovu přenechala náčelníkovi generálního štábu Karlu Řehkovi. Ministryně to řekla v rozhovoru pro Radiožurnál.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 13:57|

Rusko je na trajektorii konfliktu s Aliancí, uvedl Řehka

Válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí je podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky možná. Pokud by vypukla, Česko by bylo od první chvíle jejím účastníkem, řekl Řehka v Poslanecké sněmovně na konferenci Vnitřní bezpečnost a odolnost státu. Zásadní pro zabránění takovému scénáři je podle něho příprava a odstrašení. Na konferenci vystoupil i ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Podle něj se Rusové zřejmě budou snažit zabránit schválení americko-české obranné smlouvy.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 14:19|

Rusko útočilo na Mykolajiv střelami Kalibr

Rusko v noci na středu zasáhlo jihoukrajinský Mykolajiv dvěma střelami s plochou dráhou letu Kalibr, uvedl ukrajinský generální štáb v pravidelném hodnocení situace na Ukrajině. Řadou ukrajinských oblastí se v úterý pozdě večer rozezněly protiletecké sirény. Úřady už dříve uvedly, že se v Mykolajivu při poplachu ozývaly exploze. Útok si ve městě vyžádal jednoho zraněného a způsobil požáry, které se podařilo uhasit. Moskva tvrdí, že tam zasáhla muniční sklad.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 18:14|

Ukrajinci u Bachmutu osvobodili přes šestnáct kilometrů čtverečních, odhadli analytici

Ruské jednotky podle ukrajinského generálního štábu znatelně zesílily své útoky na frontě. Tvrdě se bojuje v oblasti Bachmutu, kde ukrajinští vojáci pokračují v úspěšných protiútocích, napsal americký Institut pro studium války (ISW). Jeho analytici odhadli, že Ukrajinci tam osvobodili přes šestnáct čtverečních kilometrů území.
14. 5. 2023Aktualizováno14. 5. 2023, 19:50|

Armáda využije navýšení výdajů na obranu, musí zalepit díry z minulosti, řekl Řehka

Armáda podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky využije účelně zákonem stanovené navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) k realizaci dohodnutých nebo dojednávaných projektů. Nutná je modernizace infrastruktury například pro přemisťování vojenské techniky, uvedl Řehka v pořadu Otázky Václava Moravce.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 16:30|

Pokud slovo mobilizace působí paniku, je to špatně. Společnost musí být připravena na krize, říká Řehka

Plánované nácviky odvodů, které kvůli angažmá lékařů vzbudily v posledních dnech pozornost veřejnosti, jsou pouze každoroční rutinní záležitostí. V Interview ČT24 to prohlásil náčelník generálního štábu Karel Řehka. Česká společnost podle něj sice je na podobná armádní cvičení citlivá, s ohledem na smysl a poslání armády od nich ale nejde uhýbat; za prospěšné by naopak považoval to, kdyby si Česko vybudovalo vyšší odolnost i vůči nepříjemně znějícímu nebezpečí.
12. 4. 2023|

Rusům se v Bachmutu začíná dařit, tvrdí Londýn. Kyjev připouští, že je situace „složitá“

Kyjev připustil, že je situace v Bachmutu problematická a Rusové mají navrch. Obdobně hodnotí aktuální situaci ve městě v Doněcké oblasti, o které se bojuje přes půl roku, britská vojenská rozvědka. Podle Londýna mají Rusové pod kontrolou západní břeh řeky Bachmutka.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 10:34|

Bývalý náčelník generálního štábu Opata bude velvyslancem v Litvě, píše Aktuálně.cz

Bývalý náčelník generálního štábu Aleš Opata se stane velvyslancem v Litvě. Informoval o tom ve čtvrtek portál Aktuálně.cz, kterému to potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Opata podle něj už obdržel takzvaný agrément. V čele ambasády vystřídá Víta Korselta, který ve Vilniusu působí od roku 2018.
23. 3. 2023|

Pomocník generála měl vazbu na zbrojaře. Armáda nyní jeho místo zrušila

Náčelník generálního štábu nemá poprvé od roku 2015 poradce pro aktivní zálohy. Nové velení ozbrojených sil tuto pozici zrušilo. Místo přitom celou dobu zastával bývalý voják Ludvík Cimburek, který zároveň spolupracoval i se zbrojní skupinou Czechoslovak Group.
15. 2. 2023|

Armáda letos nabírá ve velkém. Přijmout chce přes dva tisíce vojáků

Armáda plánuje letos nabrat 2200 nováčků, to je více než dříve. Chce využít současného zájmu o službu. Do budoucna připravuje novou personální strategii. Generální štáb počítá s virtuálním náborovým střediskem i investicemi do kasáren a zázemí. Ve sboru teď působí 27 tisíc mužů a žen.
15. 2. 2023|

Rusko přišlo za poslední den na bojišti o nejvíc vojáků od začátku únorové invaze, tvrdí Kyjev

Rusko přišlo za posledních 24 hodin na Ukrajině o více než tisíc vojáků, tvrdí ukrajinský armádní generální štáb. To jsou nejvyšší ruské denní ztráty od začátku plnohodnotné pozemní invaze loni v únoru. Moskva tvrdí, že vysoké ztráty postihly v lednu i ukrajinskou armádu. Tvrzení obou stran nelze nezávisle ověřit.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 18:01|

První dáma v aktivní službě. Eva Pavlová chce na Hradě pomáhat samoživitelkám a upozorňovat na rovnost pohlaví

Žena čtvrtého prezidenta České republiky Eva Pavlová by podle svých slov chtěla po manželově boku na Pražském hradě jako sama bývalá samoživitelka hlavně upozorňovat na situaci svobodných matek. Zaměřovat se chce na témata rovnosti pohlaví a diskriminaci žen ve společnosti. Budoucí první dáma od loňska působí jako zastupitelka středočeské obce Černouček a tvrdí, že v reprezentativní roli na nejvyšší úrovni má zkušenosti z doby působení svého muže v NATO.
29. 1. 2023|

Dvouprocentní výdaje na obranu jsou odrazovým můstkem, říká náčelník generálního štábu

Výdaje na obranu ve výši dvou procent HDP jsou odrazovým můstkem a řada zemí v Severoatlantické alianci (NATO) chce investice do armády ještě navýšit, řekl v rozhovoru s ČTK náčelník generálního štábu Karel Řehka. Poznamenal, že dvouprocentní výdaje jsou v rámci NATO brány za absolutní minimum. Na potřebu přehodnotit a navýšit dvouprocentní závazek minulý týden na jednání Vojenského výboru NATO, kterého se Řehka zúčastnil, upozornil i zástupce generálního tajemníka NATO Mircea Geoana.
25. 1. 2023|

Rusko obsadilo Soledar, tvrdí jeho ministerstvo obrany i americký institut. Zelenskyj to popírá

Ruské invazní síly pravděpodobně obsadily většinu, ne-li celé město Soledar v Doněcké oblasti, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Podle jeho analytiků však nejde o operačně významný vývoj – označili ho za „malé vítězství“ pro ruskou armádu, které pravděpodobně není předzvěstí brzkého obklíčení nedalekého většího města Bachmut, které se Rusové pokoušejí dobýt už řadu měsíců. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním vystoupení uvedl, že ukrajinské síly pokračují v bojích s ruskými jednotkami v Soledaru i dalších městech na východní Ukrajině.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 22:59|