TÉMA

Pas

Rusko chce nelegálními volbami v okupovaných částech Ukrajiny ukázat, že má oblast pod kontrolou. Nutí lidi přijmout pas pod hrozbou násilí

Ruské prezidentské „volby“ se konají i na okupovaných územích Ukrajiny. Tady si dávají úřady obzvláště záležet na tom, aby účast a s ní i výsledky byly co nejpřesvědčivější. Jde o snahu demonstrovat, že okupační správa má situaci pod kontrolou. Tamní obyvatelstvo tak pod hrozbou násilí nutí přijmout ruské občanství a odevzdat hlas.
16. 3. 2024|

Bez ruských pasů lidé nedostávají lékařskou péči, popsal exilový starosta okupovaného Melitopolu

V Melitopolu funguje silné odbojové hnutí, které se zaměřuje na likvidaci ruské vojenské techniky a skladiště s vojenským materiálem, řekl tamní ukrajinský starosta Ivan Fedorov. Rusové podle něj vytvořili z města velkou vojenskou základnu a zároveň obyvatelé, kteří neutekli na západ, čelí tlaku, aby přijali ruské občanství a ruské pasy. Bez nich nemají přístup ani k lékařské péči.
18. 8. 2023|

Vereščuková pro ČT: Nepřítel za sebou nechává jen trosky, cílevědomě zabíjí obyvatelstvo

Ukrajinská vicepremiérka a ministryně pro reintegraci dočasně okupovaných území Iryna Vereščuková v rozhovoru pro ČT mimo jiné uvedla, že oblasti, v nichž se nejvíce bojuje, bude třeba nejprve odminovat a zajistit v nich základní služby, než se do nich budou moci vrátit obyvatelé. Ukrajinci mohou podle ní v tuto chvíli využít k cestě z okupovaných území do oblastí kontrolovaných Kyjevem jediný koridor. Vede z ruské Bělgorodské oblasti směrem k ukrajinskému městu Sumy. Denně jím projde až 250 lidí. K dispozici je i těm, kteří nemají doklady nebo museli pod tlakem přijmout ruské pasy.
10. 8. 2023|

Lidé během léta častěji řeší pas na poslední chvíli, vyzvednout se dá ale jen v Praze

V létě přibývá zájemců o výměnu nebo pořízení osobních dokladů. Kvůli cestám do zahraničí roste i počet žádostí o takzvané expresní pasy. Třeba když lidé na poslední chvíli zjistí, že je jejich doklad neplatný. Nový pas vystaví úřady do druhého dne, vyzvednout se ale dá jen v hlavním městě.
3. 8. 2023|

„Poslali je do první linie jako pytel brambor.“ Rusko chce doplnit stavy armády migranty ze Střední Asie

Získat dobrovolníky pro boj na Ukrajině je pro ruskou armádu čím dál obtížnější. Kvůli rostoucím ztrátám, které podle odhadů Kyjeva přesáhly 180 tisíc mužů, Kreml potřebuje získat nové vojáky. Náboráři se proto zaměřují na migranty ze střední Asie, kteří do Ruska přijeli pracovat. Podle svědectví pro Rádio Svobodná Evropa, BBC nebo The Moscow Times čelí přistěhovalci tlaku, že pokud nepodepíšou vojenský kontrakt, budou deportováni nebo přijdou o ruský pas. Zvlášť zranitelnou skupinou jsou středoasijští migranti v ruských věznicích.
19. 4. 2023|

Ruská salámová taktika. Na dobytých územích postupně odkrajuje ukrajinskou suverenitu

Referendum o připojení dobytých území ruská administrativa teprve chystá, už nyní v nich ale postupně omezuje ukrajinskou suverenitu. Obyvatele oblastí na východě a jihu země nutí k přijetí ruských pasů a platbám v rublech. Ukrajinci přijíždějící zpět do Záporožské oblasti nově musí zažádat okupační správu o dočasný azyl.
23. 8. 2022|

Registrujte se, naléhal Petříček na Čechy žijící v Británii. Tisíce lidí mají propadlé pasy

Ve Spojeném království žije po brexitu dle odhadů až 100 tisíc Čechů, žádost o status usedlíka jich však u britských úřadů podalo zatím jen 33 tisíc. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který v pátek navštívil Manchester, Čechy vyzval, aby se co nejdříve zaregistrovali. Tisíce lidí mají podle Petříčka propadlé pasy.
7. 2. 2020|

Španělsko napravuje 500 let staré křivdy na sefardských Židech. Do září mohli získat občanství

Za poslední měsíc zaznamenalo Španělsko vlnu žádostí o občanství ze strany sefardských Židů. Končil totiž termín, dokdy o něj mohli požádat. Španělská vláda se tímto krokem před čtyřmi lety rozhodla napravit historickou křivdu z roku 1492. Z Pyrenejského poloostrova je tehdy vyhnalo nařízení katolických králů.
2. 10. 2019|

Staňte se ruskými občany, vyzývá Putin dekretem. Nabídka už platí pro celý Donbas

Šéf Kremlu Vladimir Putin rozšířil nabídku ruského občanství na všechny obyvatele východoukrajinského Donbasu. Informují o tom ruská média s odvoláním na zveřejněný prezidentův dekret. Právo na jednodušší získání ruského pasu mají nově všichni Ukrajinci, kteří během začátku bojů v dubnu 2014 měli stálé bydliště v Doněcké či Luhanské oblasti. Kyjev už dříve mluvil o dalším aktu agrese.
17. 7. 2019|