TÉMA

Kyriakos Mitsotakis

EU ekonomicky podpoří Egypt. Miliardami eur chce regulovat migraci

Evropská unie v neděli v Káhiře uzavírá dohodu o tříleté finanční spolupráci s Egyptem. Na podporu jeho ekonomiky poskytne až 7,4 miliardy eur (186 miliard korun). EU chce stabilizací egyptské ekonomiky mimo jiné docílit snížení počtu imigrantů z regionu. S předsedkyní Evropské komise (EK) Ursulou von der Leyenovou do Egypta dorazili italská premiérka Giorgia Meloniová, předseda řecké vlády Kyriakos Mitsotakis a belgický premiér Alexander de Croo, jehož země právě předsedá Radě EU.
17. 3. 2024|

Nemáme důkazy, že by Rusové cílili na Zelenského, komentuje Kyjev útok v Oděse

Kyjev tvrdí, že nemá důkazy o tom, že by středeční ruský útok na Oděsu cílil na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Uvedla to armádní mluvčí. Při útoku jedna z ruských raket dopadla podle některých zdrojů nedaleko od místa, kde se právě nacházel Zelenskyj a řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Rusové při úderu zabili pět lidí a další zranili.
7. 3. 2024|

Řecko navzdory nevoli konzervativců schválilo manželství pro stejnopohlavní páry

Řecký parlament schválil zákon, který umožní stejnopohlavním párům uzavírat v této zemi manželství. Zákon navrhla vláda konzervativního premiéra Kyriakose Mitsotakise a podpořili ho i zástupci levicové opozice. Nová úprava mimo jiné rozšíří rodičovská práva partnerů. Stejnopohlavní páry však nebudou moci využít ani po schválení nové normy náhradní mateřství, píše deník Kathimerini.
16. 2. 2024|

Turecký prezident přijel do Řecka. Experti čekají nápravu pošramocených vztahů

Sousedství Řecka a Turecka provázejí dekády sporů kolem mnoha témat. Po vyhrocených svárech posledních let ale nyní nastává změna. Svědčí o tom i aktuální návštěva tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Aténách.
7. 12. 2023|

Sunak zrušil setkání s řeckým premiérem kvůli sporu o antické artefakty

Spor o navrácení antických artefaktů z Britského muzea do Řecka vyvolal novou diplomatickou roztržku. Britský premiér Rishi Sunak na poslední chvíli zrušil schůzku se svým řeckým protějškem Kyriakosem Mitsotakisem v Londýně, která se měla uskutečnit v úterý odpoledne. Mitsotakis reagoval podrážděně. Obě strany se nyní viní z toho, že zrušení schůzky způsobily, informovala agentura DPA.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 17:56|

Záplavy v Řecku mají už deset obětí, stovky lidí čekají na pomoc

Rozlehlé oblasti v Řecku zůstávají nadále zatopené kvůli záplavám, které zejména centrální část země sužují od úterý. Počet obětí záplav vzrostl na deset a stovky lidí stále čekají na pomoc. Záchranáři, hasiči a armáda pokračují ve vyprošťování lidí, které uvěznila voda. Deště na Balkán přinesla bouře Daniel.
8. 9. 2023|

Řecku se podařilo zkrotit ničivé lesní požáry. Zřejmě největší v historii Evropské unie

Řecku se z většiny podařilo dostat pod kontrolu lesní požáry, které více než dva týdny sužovaly severovýchod země u hranic s Tureckem. Hasičům pomáhaly i týmy z Česka. Úlevu by měl zasaženému regionu přinést déšť, který meteorologové v těchto dnech předpovídají pro celé Řecko. Živel si vyžádal životy dvou desítek lidí, tisíce dalších se musely evakuovat.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 23:48|

Požáry v řeckém národním parku Dadia znovu nabraly na síle

V Řecku opět nabraly na síle požáry v národním parku Dadia u hranic s Tureckem, evakuovat se tam museli obyvatelé dalších vesnic, které plameny ohrožovaly. U obce Jannuli celou noc pomáhali i čeští hasiči, sdělila jejich mluvčí Martina Götzová. Požáry v Řecku hoří nepřetržitě už skoro dva týdny, navzdory nasazení několika stovek hasičů včetně posil ze zahraničí se je stále nedaří dostat pod kontrolu.
31. 8. 2023|

Změní se rozložení sil ve vzduchu? Dodávky F-16 především upevní spojenectví Ukrajiny a Západu

Dlouhodobá snaha Ukrajinců o zisk amerických stíhaček F-16 dospěla ke zdárnému konci. Nizozemsko a Dánsko se v neděli zavázaly k jejich dodání, což může ve válečném konfliktu výrazně změnit rozložení sil ve vzduchu, kde mají Rusové jednoznačnou převahu. O tom, zda budou mít stíhačky západní provenience výrazný vliv na celkový průběh války, ovšem analytici pochybují. Dodávky stíhaček ale na desítky let upevní spojenectví Ukrajiny se Západem.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 22:03|

Hasiči stále bojují s rozsáhlým požárem na Rhodosu, hoří i na dalších řeckých ostrovech

Na ostrově Rhodos pokračuje boj s ohněm a evakuace obyvatel. Ze zasažených oblastí se již podařilo dostat dvacet tisíc lidí. Pomáhá armáda i Červený kříž. Ovšem požáry se rozhořely i na dalších místech Řecka, které v neděli zasáhla vlna veder. Tamní záchranná služba dosud neeviduje žádné zraněné.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 21:50|

Řecká vláda získala důvěru v parlamentu, premiér slíbil období změn

Řecký parlament v sobotu vyjádřil důvěru vládě konzervativního premiéra Kyriakose Mitsotakise. Výsledek hlasování se očekával, protože Mitsotakisova Nová demokracie má mezi zákonodárci většinu, píše řecký tisk. V rozpravě premiér slíbil velké změny a zlepšení stavu ekonomiky. Opozice ho však kritizovala za styl vládnutí i výsledky jeho prvního kabinetu, který byl u moci v Řecku od roku 2019 do května letošního roku.
8. 7. 2023|

Sanitka v Řecku k mrtvé Češce dorazila dle záchranářů rychleji, než psal tisk

Česká turistka, která v úterý zkolabovala a zemřela na pláži na řeckém ostrově Thasos, nečekala na příjezd sanitky tak dlouho, jak psal tisk. Ve středu to uvedla záchranná služba, píše server stanice CNN Greece. Sanitka k ženě dojela po 32 minutách od zavolání, a nikoliv po 51 minutách, jak informovala média v úterý. Případ vyvolal v Řecku polemiku a odbory i levicová strana Syriza kritizovaly, že na ostrově, který je v létě populární turistickou destinací, slouží jen jedna sanitka.
28. 6. 2023|

Vítězem řeckých parlamentních voleb je podle médií expremiér Mitsotakis

Konzervativní strana Nová demokracie (ND) expremiéra Kyriakose Mitsotakise vyhrála nedělní parlamentní volby v Řecku a zajistila si většinu v parlamentu, ukazují neúplné oficiální výsledky po započítání více než devadesáti procent volebních okrsků. Podle údajů na webu listu Kathimerini se zisk ND ustálil nad čtyřiceti procenty, což by vzhledem k výsledkům ostatních stran stačilo na 158 křesel ve 300členném legislativním sboru. Krajně levicová strana Syriza na druhém místě ztrácela na vítěze přes 20 procentních bodů.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 21:54|

Řecko do nových voleb povede přechodná vláda v čele se soudcem Sarmasem

Řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová oznámila, že sestavením přechodné vlády, která připraví nové parlamentní volby, pověří předsedu řeckého účetního dvora, soudce Joannise Sarmase. Nové volby by se mohly podle neoficiálních informací místních médií konat 25. června. Uskuteční se proto, že po nedělním hlasování lídr žádné strany nepřijal nabídku na sestavení vlády.
24. 5. 2023|

Vítěz řeckých voleb Mitsotakis odmítl jednání o koalici, země bude hlasovat znovu

Řecký premiér a vítěz nedělních parlamentních voleb Kyriakos Mitsotakis v pondělí prezidentce Katerině Sakellaropulosové formálně vrátil mandát na jednání o koaliční vládě. Mitsotakisova strana Nová demokracie (ND) zvítězila s velkým náskokem, ale v parlamentu nemá většinu. Ani ostatní strany bez její účasti nemohou sestavit vládní koalici. Mitsotakis uvedl, že by se další parlamentní volby mohly konat 25. června, napsala agentura AFP.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 21:50|

Řecký premiér Mitsotakis míří k vítězství v parlamentních volbách

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis svou stranu Nová demokracie (ND) prohlásil za vítěze nedělních parlamentních voleb a uvedl, že má silný mandát k sestavení nové vlády, informuje agentura Reuters. Podle dosud neúplných výsledků konzervativní ND získala náskok 20 procentních bodů před levicovou opoziční stranou SYRIZA expremiéra Alexise Tsiprase, avšak zřejmě nebude mít dostatek hlasů k sestavení jednobarevné vlády. Takovou šanci by ovšem s ohledem na řeckou volební matematiku mohl mít Mitsotakis po dalších volbách, které řecká média označují za druhé kolo.
21. 5. 2023Aktualizováno21. 5. 2023, 22:44|

Peníze na ruku i zrušené přijímačky. Řečtí politici před volbami cílí na frustrovanou generaci Z

V Řecku finišuje kampaň před nedělními parlamentními volbami. Mandát obhajuje současný premiér Kyriakos Mitsotakis a jeho Nová demokracie, která v průzkumech vede nad opoziční Syrizou. Země má ale nový volební systém, a tak je možné, že se v červenci uskuteční druhé kolo. Rozhodující může být postoj nejmladších voličů. Generace do třiceti let totiž podle průzkumů zažívá největší deziluzi. Bez práce je až čtvrtina mladých Řeků a statisíce jich raději zemi v posledních letech opustily.
19. 5. 2023|

Evropské akcie prudce oslabují, kvůli nervozitě kolem bank klesá i euro

Evropské akcie v pátek výrazně oslabují, investoři mají obavy o stabilitu finančního sektoru. Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank ztrácí přes deset procent, výrazně klesají také například akcie švýcarských bank Credit Suisse a UBS. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po poledni odepisoval zhruba 1,6 procenta na 439 bodů. Kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá euro, k dolaru asi o procento. Lídři EU se po summitu v Bruselu shodli, že situace evropských bank je stabilní.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 17:34|

Řekové protestují kvůli nehodě vlaků, v Aténách policie použila slzný plyn

Život v Řecku ochromily protesty řady odborových svazů, které se připojily k týdenní stávce zaměstnanců železnic, jež vypukla po srážce vlaků s 57 oběťmi z 28. února. Lidé vyšli do ulic v řadě měst, včetně Atén či Soluně, podle agentury AFP po celé zemi demonstruje na čtyřicet tisíc lidí. K manifestacím za bezpečnou dopravu se přidaly i demonstrace za rovné příležitosti žen v den jejich mezinárodního svátku. V Aténách policie použila slzný plyn proti radikálům, kteří po demonstraci házeli kameny a Molotovovy koktejly.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:43|

Řecký premiér se omluvil za vlakové neštěstí, lidé demonstrovali kvůli stavu železnice

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis požádal o odpuštění rodiny obětí vlakového neštěstí, ke kterému došlo v úterý u města Larisa a při kterém zemřely desítky lidí. Premiér v prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uznal, že podíl na nehodě nese stát. Svou vinu před soudem v neděli uznal přednosta stanice, v jejíž blízkosti se vlaky srazily, a byl vzat do vazby. V Aténách v neděli demonstrovalo několik tisíc lidí před budovou parlamentu, vyjadřovali nespokojenost se stavem řecké železnice. Část z demonstrujících se násilně střetla s policií.
5. 3. 2023Aktualizováno5. 3. 2023, 22:34|

Po srážce vlaků v Řecku jsou desítky mrtvých a zraněných, vláda vyhlásila státní smutek

Při čelní srážce dvou vlaků v Řecku zahynulo nejméně 38 lidí, dalších více než sedm desítek cestujících skončilo v nemocnici. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli čeští občané. Jde o nejtragičtější železniční nehodu v Řecku za několik desetiletí, vláda vyhlásila tři dny státního smutku. Místo neštěstí navštívila prezidentka Katerina Sakellaropulosová i premiér Kyriakos Mitsotakis, který uvedl, že nehodu způsobila „tragická lidská chyba“. Přednosta stanice v Larise se už k chybě přiznal. Po nehodě rezignoval řecký ministr dopravy Kostas Karamanlis.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 21:22|

Řecko chce zjistit, zda premiér věděl o odposlouchávacím skandálu tajné služby

Skandál s odposlechy předsedy opozičních socialistů Nikose Andrulakise a dvou novinářů tajnou službou otřásá pozicí řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise. Šéf zpravodajců již přišel o funkci a ustavená vyšetřovací komise má zjistit pozadí celé akce. Informoval o tom zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.
1. 9. 2022|

V Řecku se kvůli nezvládnutým požárům mění ministři

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil změny v kabinetu, k nimž přistoupil poté, co vláda čelila silné kritice za nezvládnutý boj s rozsáhlými požáry. Jeho vystoupení, v němž informoval o vytvoření resortu civilní ochrany, ale dostalo trhliny poté, co nově jmenovaný šéf ministerstva Evangelos Apostolakis funkci odmítl.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 15:58|

Řeckému ostrovu Euboia ulevil noční déšť. Premiér se omluvil za chyby

Rozsáhlé požáry v Řecku za posledních devět dní zcela zničily na tři stovky budov a 85 tisíc hektarů porostu, zveřejnil v novém odhadu list Kathimerini. Na poloostrově Peloponés a na ostrově Euboia plameny nadále krotí stovky hasičů, situaci na ostrově ale zlepšily noční deště a bouřky. Premiér Kyriakos Mitsotakis požáry označil za nejhorší ekologickou katastrofu za poslední dekády a slíbil finanční pomoc zasaženým oblastem.
12. 8. 2021Aktualizováno12. 8. 2021, 13:23|