Řecku se podařilo zkrotit ničivé lesní požáry. Zřejmě největší v historii Evropské unie

Lesní požáry v Řecku jsou po dvou týdnech pod kontrolou (zdroj: ČT24)

Řecku se z většiny podařilo dostat pod kontrolu lesní požáry, které více než dva týdny sužovaly severovýchod země u hranic s Tureckem. Hasičům pomáhaly i týmy z Česka. Úlevu by měl zasaženému regionu přinést déšť, který meteorologové v těchto dnech předpovídají pro celé Řecko. Živel si vyžádal životy dvou desítek lidí, tisíce dalších se musely evakuovat.

Lesní požáry vypukly 19. srpna u řeckého přístavu Alexandrupoli. Na severovýchodě Řecka pak oheň spálil přes 81 tisíc hektarů a nevyhnul se lesům ani domům.

Evropská komise označila požáry za největší dosud zaznamenané v rámci EU. „Zmobilizovali jsme dvanáct letadel z naší záchranné flotily, společně s víc než šesti sty hasiči a šedesáti vozidly,“ upozornil mluvčí Komise Balázs Újvári.

Podle mluvčího řeckých hasičů už je pod kontrolou 80 procent zasaženého území. Ačkoliv je na mnoha místech klid, hlavně chudší lidé, kterým je obživou zemědělství, si zoufají. „Nezůstalo vůbec nic. Třicet pět zvířat je pryč, shořela. Ta ostatní jsou popálená a nevíme, jestli přežijí. Nevíme, co teď máme dělat,“ postěžoval si řecký chovatel koz Kleanthis Raptis.

Vyhráno ještě úplně není

Na pomoc do Řecka vyrazili i čeští hasiči, kteří potvrzují obavy tamních požárníků, podle nichž ještě definitivně vyhráno není. „Na nás začalo padat shořelé listí. Obrovský sloup žhavého dýmu to nese pět kilometrů. Nese úlomky, které jsou schopny na mnoho kilometrů zapalovat další území,“ popsal situaci velitel českých hasičů v Řecku Jiří Němčík.

Podle českého hasiče Martina Jelínka, který se zásahů v Řecku účastnil, byl už samotný přesun do zasažené země náročnou logistickou operací. „Natankovat 25 aut na jedné pumpě například v Rumunsku může být velký problém,“ řekl. Český tým například vezl devět cisteren na hašení, doplnili je i záchranáři nebo mechanici, kteří po zásahu opravovali vozy.

Martin Jelínek hovořil o výpomoci hasičů v Řecku (zdroj: ČT24)

Dlouhé období sucha se podle něj při zásahu projevovalo i jinak než jen intenzivním bojem s plameny. „Měli jsme problém s dodávkou vody. U standardního požáru tady pošleme velkokapacitní cisternu pro vodu a ona se nám maximálně do dvaceti minut vrátí naplněná. Tam to trvalo v řádu hodin, nebo nám došla zpráva, že voda už dnes nebude,“ popsal.

Komplikovaná podle něj byla na jihu Evropy organizace zásahů. Jelínek ale zároveň ocenil, že Řekové dokázali dobře předpovídat počasí, a to i včetně změny větru, který je v šíření požárů klíčový. „Když bude potřeba, pojedeme znovu,“ dodal.

Hasičům by nyní měla práci ulehčit změna počasí – meteorologové očekávají v příštích dnech srážky na celém řeckém území.

Na plameny mají dohlížet stovky dronů

Mnozí přičítají rozsáhlé lesní požáry, s nimiž se potýkají hasiči i v jiných částech Řecka, klimatickým změnám. Ty zmínil i řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který nicméně řekl, že na ně nelze všechno svádět. „Je klimatická krize alibi pro všechno? Ne, není,“ řekl Mitsotakis.

„Ačkoliv jsme byli lépe připraveni než kterýkoli jiný rok, čelíme bezprecedentní kombinaci faktorů,“ zdůraznil také premiér. Řecko letos v létě zažilo extrémně dlouhé období sucha a velmi vysokých teplot.

Řecká vláda přijala v předchozích týdnech některá další opatření. Lesní požáry chce monitorovat stovkou dronů, instalovat se mají také teplotní senzory na místa, kde je velké riziko rychlého šíření požárů a kde může oheň způsobit značné škody, například v oblasti archeologických parků. Posílit hodlá vláda také počty profesionálních hasičů a expertů specializujících se na lesní požáry.