TÉMA

Cizinec

Na Tachovsku nedokončí základní školu až dvanáct procent dětí. Pomoci mají speciální programy

Téměř dvanáct procent dětí na Tachovsku nedokončí základní školu. Horší výsledky mají kvůli horší znalosti češtiny často děti cizinců, jejichž rodiče pracují v místních fabrikách. Existují ale programy na podporu těchto dětí. Díky nim například přicházejí peníze na další pedagogické pracovníky, kteří se mohou znevýhodněným školákům i jejich rodinám věnovat.
8. 11. 2023|

Cizinec dostal jedenáct let vězení za čtvrtstoletí starou vraždu. Zadržen byl v Litvě a Polsku

Soud v pátek uložil Mychajlovi Poljanskému jedenáct let vězení za vraždu, kterou spáchal v roce 1999 v bytě na pražském Chodově. Při oslavě pravoslavného svátku bodl do zad svého krajana. Nyní vysvětloval, že muže nechtěl zabít, pouze mu chtěl oplatit poškození trička a ránu si „špatně spočítal“. Poljanskyj byl v minulosti odsouzený jako uprchlý, nedávno ho do Česka vydalo Polsko. Verdikt není pravomocný.
13. 10. 2023|

Cizinec podezřelý z vraždy na Brněnské přehradě byl propuštěn z vazby, stíhání ale pokračuje

Cizinec podezřelý z červnové vraždy na Brněnské přehradě bude stíhán na svobodě. O propuštění z vazby ve čtvrtek rozhodl Krajský soud v Brně, uvedl v pondělí server Deník.cz. Informaci potvrdili mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma a mluvčí krajského soudu Klára Belkovová. Sedmatřicetiletý cizinec podle obvinění poblíž tramvajové zastávky nožem napadl a zranil dva jiné, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 16:24|

Policie ve Zlíně zadržela hledaného cizince, sedm let se vyhýbal vězení

Cizinečtí policisté ve spolupráci s pátrači z policejního prezidia zadrželi ve Zlíně dlouhodobě hledaného cizince. Na osmačtyřicetiletého muže ze země bývalého východního bloku vydaly tři české soudy příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Muž se však sedm let vězení vyhýbal a skrýval se na různých místech České republiky, kde navíc pobýval nelegálně bez povolení k pobytu.
20. 7. 2023|

Policie se zabývá výtržnostmi v Bílině. Kritiku, že málo hlídala demonstraci Romů v Krupce, odmítá

Policie se zabývá výtržnostmi v Bílině na Teplicku, které se odehrály v noci na středu. Nikdo při nich nebyl zraněn. Události vyšetřuje pro podezření z výtržnictví, řekl krajský policejní mluvčí Kamil Marek. Do Bíliny se zřejmě přesunuli někteří účastníci úterní demonstrace v nedaleké Krupce. Tam se sešlo několik stovek Romů, kteří požadovali větší bezpečnost a při pochodu se vymezovali vůči Ukrajincům. Policie vyhodnocuje kamerové záznamy a dění na sociálních sítích, stejně tak i samotné projevy na shromáždění. Zároveň se ohradila proti kritice, že na místě měla málo sil.
19. 7. 2023|

Soud potvrdil Afghánci výjimečný trest 22 let za pokus o dvě vraždy a znásilnění

Za pokus o dvě vraždy a znásilnění Vrchní soud v Praze potvrdil Afghánci Asmatu Širzádovi výjimečný trest 22 let vězení. Na neurčito ho také vyhostil z České republiky. Širzád podle verdiktu loni na Nový rok v Karlových Varech napadl a pobodal jednu ženu, druhou rdousil a pokusil se ji znásilnit. Muž tvrdil, že si kvůli opilosti nic nepamatuje. Rozhodnutí je pravomocné.
20. 6. 2023|

Policie zadržela v pražském hotelu ozbrojeného cizince. Byl na něj vydán mezinárodní zatykač

Pražští policisté zadrželi v centru hlavního města ozbrojeného cizince, na kterého byl ve Virginii vydán mezinárodní zatykač. Muž je ve Spojených státech odsouzen za vydírání, porušení autorských práv či praní špinavých peněz.
15. 6. 2023|

Bez vytváření migrantských čtvrtí. Město na severu Francie má úspěchy s integrací cizinců

Francouzská vláda připravila nový imigrační zákon, který dovolí získat snadněji pracovní povolení v profesích, kterým chybí personál. Na druhou stranu přitvrdí v deportaci těch, kteří nejsou v zemi v souladu se zákonem. Příkladem úspěšné integrace je Villerupt na severovýchodě Francie, kde počet přistěhovalců za deset let stoupl o dvanáct procent.
9. 12. 2022|

Policie obvinila cizince, který s legendou o lékaři vylákal od lidí statisíce korun

Policie v Lounech obvinila muže, který se vydával za amerického lékaře a z několika lidí vylákal téměř 800 tisíc korun. Teď je ve vazbě. Na policii se však po celé České republice obrátili poškození, kteří přišli v součtu o 1,9 milionu korun. Policisté proto prověřují podezření ze spáchání trestného činu podvodu, na něm se zřejmě podílí organizovaná skupina.
30. 8. 2022|

Policie obvinila třicetiletého cizince z pondělní vraždy známého v Holešově

Policie obvinila třicetiletého cizince z vraždy v Holešově na Kroměřížsku. V pondělí před polednem podle ní bodl nožem v areálu jedné z tamních firem svého stejně starého známého, taktéž cizince. Napadený muž útok nepřežil. Pachateli hrozí 12 až 20 let vězení, uvedla policie. Národnost cizinců nezveřejnila.
15. 6. 2022|

Díky migraci přibylo přes tři tisíce obyvatel. Ukrajinci s dočasnou ochranou ale započítáni nejsou

Obyvatel České republiky v letošním prvním čtvrtletí přibylo o 3200 na 10,52 milionu. Vyplývá to z předběžných výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ), který je zveřejnil v pondělí na webu. Podle něj přírůstek zajistila jen zahraniční migrace. Lidé, kteří získali v souvislosti s válkou na Ukrajině dočasnou ochranu v Česku, ale v bilanci zahrnuti nejsou. Podle dat cizineckého informačního systému jich na konci prvního čtvrtletí bylo 250 tisíc, uvedli statistici.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 11:20|

Cizinci, kteří žádají o trvalý pobyt, musí složit těžší zkoušku z češtiny. Úroveň A1 už nestačí

Cizinci, kteří žádají o trvalý pobyt v Česku, musejí skládat těžší zkoušky z češtiny. Dosud jim stačilo mít jen základní znalosti, teď je nutná pokročilá úroveň. Podle ministerstva vnitra tak Česko po letech srovnává pravidla se zbytkem Evropy. Celkem v tuzemsku žije přes šest set tisíc cizinců, trvalý pobyt má zhruba polovina z nich. Jazykovou zkoušku musejí skládat ti ze zemí mimo Evropskou unii.
7. 10. 2021|

Dozorci se podle litoměřického soudu nedopustili trestného činu, když napadli vězněného cizince

Okresní soud v Litoměřicích ve středu konstatoval, že skutek dozorců místní vazební věznice, které obžaloba viní z bezdůvodného napadení cizince, není trestný čin. Proti usnesení podala stížnost státní zástupkyně. Případ tak nekončí, bude o něm rozhodovat Krajský soud v Ústí nad Labem.
26. 5. 2021|

Poslanci schválili rychlejší vyhošťování odsouzených cizinců, pak se přeli o peníze na sociální služby

Poslanci se v úterý odpoledne věnovali hlavně zákonům, které jim vrátili senátoři. Schválili například novelu o pobytu cizinců, která má urychlit vyhoštění opakovaně odsouzených, nebo vznik Národní sportovní agentury. V podvečer se pak ve sněmovně přeli o peníze na sociální služby, na které vláda přidala jen miliardu korun místo požadovaných dvou. Po skoro dvou a půl hodinách ale k žádnému výsledku nedospěli.
18. 6. 2019Aktualizováno18. 6. 2019, 21:34|