TÉMA

Curych

Robotický bagr sám postavil šest metrů vysokou zeď z kamení

Další oblastí, kde mohou stroje v blízké budoucnosti plně nahradit člověka, je stavění zdí. V experimentu to prokázali vědci ze Švýcarska se svým plně robotickým bagrem.
23. 11. 2023|

Strojvedoucí DB stávkují, protest ve čtvrtek omezí i vlaky z Prahy do Berlína

Začala stávka německých strojvedoucích sdružených v odborech GDL. Ovlivní i železniční dopravu v Česku. Omezen bude provoz dálkových spojů mezi Prahou a Berlínem a nepojedou vlaky z Chebu do Norimberku. Výstražná stávka za vyšší mzdy začala ve 22 hodin, skončit má ve čtvrtek v 18 hodin. Deutsche Bahn (DB) očekávají rozsáhlé dopady na provoz. Dopravce už kvůli stávkám odřekl čtvrteční a páteční jednání o mzdách s odbory strojvedoucích GDL.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 22:43|

„Neuvěřitelně krásné a dojemné“. S curyšským orchestrem začala Dvořákova Praha

Čtvrtečním koncertem začala šestnáctá Dvořákova Praha, festival klasické hudby, který se každoročně koná v období narozenin skladatele Antonína Dvořáka. Festival v pátek v Rudolfinu pokračuje koncertem orchestru Tonhalle Curych pod taktovkou Paavo Järviho, na kterém vystoupí klavírista Ivo Kahánek. Páteční program dále nabídne Symfonii č. 9 d moll Antona Brucknera. Letos Dvořákova Praha nabídne tři desítky koncertů.
8. 9. 2023|

Ostrava zavede třicítku v ulici Přemyslovců, promění se v zelený bulvár s příjemným klimatem

Ostrava plánuje zavést maximální třicetikilometrovou rychlost pro řidiče na třídě Přemyslovců. Ulice by se tak měla stát příjemným a klidným městským bulvárem. Rychlost začne platit po dokončení úprav v městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky, což by mohlo být za dva roky. V ulici se momentálně mění vodovod a opravuje kanalizace, poté dostane nový povrch, který doplní stromy i nové záhony.
24. 8. 2023|

Mozkový implantát je realitou. „Digitální most“ vrátil ochrnutému chůzi

Muž, který v roce 2011 ochrnul při nehodě na kole, se dokáže postavit, a dokonce chodit pomocí speciální pomůcky. Pomohl mu implantát – zařízení, které snímá jeho mozkové vlny a vysílá do páteře pokyny k pohybu správných svalů. Průkopnický výzkum by mohl pomoci při vývoji miniaturních implantátů pro pacienty po mrtvici a s ochrnutím.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 22:08|

Zemřela zpěvačka Tina Turner

Ve věku 83 let ve středu po dlouhé nemoci zemřela americko-švýcarská zpěvačka s charakteristickým chraplavým hlasem Tina Turner. S odkazem na její mluvčí to uvedla stanice Sky News. Její kariéra nebyla bez zádrhelů. Elán a nezkrotná povaha jí ale nakonec pomohly dojít až na vrchol, součástí světové popmusic byla dlouhých šedesát let. Odchod legendy komentovaly osobnosti ze světa showbyznysu i Bílý dům. Fanoušci před jejím domem zapalují svíčky.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 22:56|

Švýcarská prokuratura obvinila čtyři bankéře z pomoci při skrývání Putinova bohatství

Švýcarští prokurátoři obvinili čtyři bankéře z pomoci při skrývání desítek milionů švýcarských franků v zájmu Vladimira Putina. Informoval o tom list Financial Times (FT), podle kterého jde o jeden z prvních soudních případů na Západě, který se přímo týká majetku údajně patřícího ruskému vůdci.
2. 3. 2023|

U Brazílie spolupracují rybáři s delfíny. Podle nové studie to pomáhá oběma stranám

Spolupráce dvou druhů predátorů může fungovat. A to i když jeden žije na souši a druhý v moři. Prokázal to výzkum „spolupráce“ lidí a delfínů, kteří loví u brazilského pobřeží. Výsledky studie vyšly v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.
31. 1. 2023|

Nový jízdní řád přináší zrychlení na koridorech i další noční vlak. Po roce ožívá trať z Brna do Blanska

Je druhý prosincový víkend, na který tradičně připadá celostátní i celoevropský termín změny železničních jízdních řádů. Neděle, od kdy nové jízdní řády platí, cestující ve vnitrostátní dopravě příliš nepřekvapí. Hlavně se změní časy odjezdů z Prahy po koridorových tratích ve směru na východ, západ i jih, protože skončila část výluk a cestování bude rychlejší. Největší novinky ale přináší jízdní řád v mezistátním spojení. Téměř po třiceti letech opět vyjíždí přímý spoj Praha – Tábor – Vídeň, po šesti letech noční vlak Praha – Frankfurt – Curych, naopak po necelých třech letech opět zaniká spojení Berlín – Praha – Vídeň.
10. 12. 2022|

Dešťová voda už není pitná nikde na světě, říkají švédští vědci. Varují před PFAS

Podle nového výzkumu obsahuje dešťová voda téměř všude na Zemi nebezpečné množství „věčných chemikálií“, tedy látek známých pod zkratkou PFAS.
16. 8. 2022|

Švýcarská letiště obnovují provoz, dopravu časně ráno zastavil technický problém

Technický problém v systému řízení letového provozu na několik hodin zastavil švýcarská letiště, zvolna už se ale začíná obnovovat. Uvedl to úřad Skyguide. Agentura DPA s odvoláním na mluvčího Skyguide uvedla, že příčinou přerušení letů byl hardwarový problém v IT síti. Možnost kybernetického útoku úřad vyloučil.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 10:28|

Warholův portrét Marilyn Monroe je nejdražším vydraženým dílem z 20. století

Slavný portrét herečky Marilyn Monroe od Andyho Warhola se prodal v aukční síni Christie's v New Yorku za 195 milionů dolarů (4,63 miliardy korun). Jedná se o nejvyšší cenu, za níž se dosud vydražilo jakékoliv dílo z 20. století. Dílo bylo součástí sbírky sourozenců Thomase a Doris Ammannových, z níž bylo k dispozici celkem 36 kusů od význačných malířů minulého století, například od Roberta Rymana, Cy Twomblyho nebo Francesca Clementeho. Výtěžek aukce putuje na charitativní účely.
10. 5. 2022|

V Číně vytvořili geneticky upravenou pšenici, která odolává plísním

Vědecký tým čínských genetiků dokázal změnit geny pšenice tak, že teď odolává jedné z nejnebezpečnějších chorob – plísňové nemoci padlí. Autoři studie věří, že se jim podaří úspěch přenést i na další zemědělské plodiny.
21. 2. 2022|

Nejdražším městem světa je Tel Aviv. Praha patří mezi výrazné skokany

Nejdražším městem na světě je izraelský Tel Aviv, který vystřídal trojici Paříž, Hongkong a Curych, jež se o první příčku dělily loni. Francouzská metropole je nově druhá, spolu se Singapurem. Praha patří mezi největší skokany, celkově je na 79. příčce. Vyplývá to z průzkumu britské analytické společnosti Economist Intelligence Unit (EIU), který srovnává ceny dvou set výrobků a služeb ve 173 městech po celém světě.
1. 12. 2021|

Stromy výrazně ochlazují městské plochy. Ubrat mohou až 12 stupňů, ukazuje studie

Stromy výrazně přispívají k ochlazení ploch v evropských městech v teplých dnech. Ukazuje to studie badatelů ze Spolkové vysoké technické školy v Curychu, kterou zveřejnil vědecký časopis Nature Communications. Ve střední Evropě porost ubírá až 12 stupňů Celsia, na jihu kontinentu je efekt stromů menší.
25. 11. 2021|

Zemřela slovenská sopranistka Edita Gruberová

V Curychu zemřela známá slovenská sopranistka Edita Gruberová. Bylo jí 74 let. O úmrtí informovala její rodina. Gruberová se pohybovala na evropských jevištích přes padesát let, svou kariéru ukončila v roce 2019. Zármutek nad úmrtím Gruberové vyjádřil slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 21:08|

30 let zpět: Kapitán, který vyšetřoval Slušovice, se ukryl v cizině

Kapitán Alexej Žák, bývalý policista vyšetřující Družstevní agrokombinát Slušovice (původně JZD Slušovice), se dostal kvůli vyšetřování organizovaného zločinu do ohrožení, a proto musel podle vlastních slov i s rodinou uprchnout do zahraničí. Reportérovi ČST se podařilo Žáka vypátrat ve švýcarském Curychu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
13. 9. 2021|

Červenec byl nejteplejším měsícem v dějinách měření. Ukazuje to na rychlost a hrozbu klimatické změny

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) označil červenec jako nejteplejší měsíc v historii pozorování, tedy za 142 let. Podle programu Copernicus, spravovaného Evropskou komisí, byl červenec 2021 třetím nejteplejším na planetě a druhým nejteplejším v rámci Evropy.
23. 8. 2021|

Většina českých univerzit si v mezinárodním hodnocení pohoršila, ČVUT se zlepšilo

Většina českých vysokých škol si letos pohoršila v mezinárodním žebříčku, který každý rok zveřejňuje britská společnost Quacquarelli Symonds (QS). Stejně jako v předešlých letech se z českých zástupců nejlépe umístila největší Univerzita Karlova (UK). V hodnocení klesla z 260. místa na 266. V první pětistovce jsou ještě Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) a České vysoké učení technické (ČVUT), které jako jediné z výzkumných českých univerzit zaznamenalo zlepšení. Posunulo se z pozice 432 na 403.
10. 6. 2021|

Městem s nejlepší životní úrovní je Auckland. Evropské metropole kvůli koronaviru pohořely

Vídeň v čele letošního žebříčku světových metropolí s nejvyšší kvalitou života vystřídalo novozélandské město Auckland. Na jeho první příčce byla rakouská metropole od roku 2018, kvalita života se ale v ní i dalších evropských městech snížila kvůli koronavirové pandemii. Propad v hodnocení, které sestavuje organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), zaznamenala i Praha. Novému Zélandu se naopak vyplatila rychlá a tvrdá uzávěra.
9. 6. 2021|

Země ztichla. Kvůli pandemii koronaviru je nejméně hlučná od začátku tisíciletí

Planeta Země zažila kvůli pandemii covidu-19 nejtišší rok za poslední nejméně dvě desítky let, zjistil tým seismologů vedený odborníky z univerzity ETH v Curychu.
20. 2. 2021|

Vědci z Brna a Curychu zkoumali, jak stárnou buňky. Studie naznačuje, proč je rakovina tak nebezpečná

Vědci z Brna a Curychu odhalili důležitou část procesu dělení buněk. Jejich zjištění mohou pomoci k pochopení vzniku nádorových buněk, ale i buněčného stárnutí. V článku zveřejněném ve vědeckém časopisu Nature popsali mechanismus, který umožňuje stabilizaci či prodlužování konců chromozomů, takzvaných telomer.
16. 10. 2020|

Vědce za studenta. Američané a Íránci si ve Švýcarsku vyměnili vězně

Spojené státy a Írán si vzájemně vyměnily vězně. Íránské úřady pustily na svobodu čínsko-amerického studenta Si-jüe Wanga obviněného ze špionáže. Američané zase propustili íránského vědce Masúda Solejmáního obviněného z porušení obchodních sankcí. Informuje o tom agentura Reuters. Výměnu pomohlo dojednat Švýcarsko.
7. 12. 2019Aktualizováno7. 12. 2019, 18:31|

Praha je v první dvacítce nejlepších měst k životu. Nechala za sebou Londýn i Brno

Praha se umístila na 13. místě ze 113 světových měst ve žebříčku kvality života. Pořadí měst určila konzultační společnost D&L Partners na základě nového indexu PICSA. V něm bere v potaz různá kritéria, mezi která patří kromě hrubého národního produktu třeba dostupnost bydlení a lékařské péče či přístup ke vzdělávání. Zvláštní důraz je přitom kladen na společenskou a ekonomickou spravedlnost.
22. 11. 2019|