TÉMA

Režisér

Pionýr před 75 lety vznikl, aby děti zapomněly na skauta a junáka. Nebyl však pro každého

Před 75 lety vznikla mládežnická organizace pionýr, která měla v novém komunistickém režimu nahradit skauting. Právě ten byl silně svázaný s tradicí prvorepublikové demokracie. Čtyři prorežimní mládežnické organizace se pak na ustavující konferenci v pražském Radiopaláci rozhodly sjednotit v Československý svaz mládeže.
včera|

Hamás je zneutralizován do maximální možné míry, soudí Haj. Cíl Izraele je v tomto ohledu jasný, říká Marhoul

„Záměry Bibiho Netanjahua nejsou jasné ani Izraelcům,“ prohlásil o izraelské operaci v Pásmu Gazy a následných plánech premiéra židovského státu hudebník Jordan Haj. V debatě umělců o situaci na Blízkém východě připustil filmový režisér a producent Václav Marhoul, že reálná situace v regionu je pro něj nepřehledná, cíle Izraele jsou však prý jasné. O problematice konfliktu hovořili v pořadu Události, komentáře.
3. 4. 2024|

Rozpočty hollywoodských filmů bobtnají. Někteří tvůrci „obrali“ streamy o miliardy, tvrdí publicista

Rozpočet nového Gladiátora údajně nabobtnal ze 165 milionů dolarů na 310 milionů, nový Superman má mít podle některých cenovku ještě o několik desítek milionů dolarů vyšší. A druhý Joker prý stojí 200 milionů dolarů – o 140 víc než první díl. Někteří fanoušci se při pohledu na drahé filmy diví, kam peníze „šly“ - zvlášť při pohledu na nekvalitní vizuální efekty. Filmový publicista Jiří Pospíšil pro ČT24 popisuje, jak se tvoří budgety velkých filmů a proč by třeba čerstvě oscarový Oppenheimer stál víc peněz, kdyby ho natočili pro streamovací platformu.
18. 3. 2024|

Animátor musí mít herecký talent. Dva velké filmy si s nimi v Česku vypomáhaly

V kinech je právě nový český loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo, jenž sbírá pozitivní divácké i kritické ohlasy – podobně jako před dvěma lety jiný tuzemský snímek – Myši patří do nebe – vytvořený stejnou technikou. Oba dva tituly se staly „dílnou“ nových talentů, česká animace tak podle pozorovatelů prochází určitým restartem, který akcelerují i úspěšné studentské filmy. ČT24 mluvila s režiséry, producenty i pedagogy, odkud tato energie vyvěrá – a proč byla před pár lety přerušena.
24. 11. 2023|

Jihlava ocenila film Loď o zaniklých docích v Chorvatsku. V české soutěži uspěla Světloplachost

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě zná své vítězné snímky. Poroty v jednotlivých sekcích ocenily třeba osudy dětí žijících v charkovském metru nebo příběh jedné z největších chorvatských loděnic.
30. 10. 2023|

Hluboké odevzdání učitelů pro mě bylo dojemné, říká Havelka o nové dokumentární sérii

Jak se dělá dobrá škola a jaké by mohly být české školy budoucnosti, nastiňuje desetidílná série České televize. V zařízeních, kde již reforma probíhá, se role průvodce zhostil moderátor Jiří Havelka. V každém typu školy ukazuje, čím je jiná než ty ostatní. „Spousta mých předsudků zmizelo a jiné se neobjevily,“ sdělil herec, režisér a scenárista Havelka v Interview ČT24.
8. 9. 2023|

Nové filmy od Polanského či Allena promítneme, rozhodli v Benátkách. Herecké hvězdy ale zastavila stávka

Bez původně očekávaných hvězd na červeném koberci začal jubilejní 80. ročník filmového festivalu v Benátkách. Americkou účast hereckých osobností totiž zkrouhla hollywoodská stávka, kvůli níž nemohou propagovat své filmy. Soutěžit však budou nové tituly režisérů Davida Finchera, Sofie Coppolové, Agnieszky Hollandové nebo Rjúsukeho Hamagučiho. Mimo soutěž festival promítne i filmy Romana Polanského a Woodyho Allena. Kvůli obviněním režisérů ze sexuálních útoků se jejich nové filmy například nedostávají do americké distribuce či na tamní festivaly.
31. 8. 2023|

Zemřel režisér William Friedkin. „Hurikán Billy“ filmem Vymítač ďábla šokoval diváky

Ve věku 87 let zemřel americký režisér, scenárista a producent William Friedkin. Za režii snímku Francouzská spojka získal Oscara, proslul ale také díky hororu Vymítač ďábla. O úmrtí informoval web The Hollywood Reporter s odvoláním na Friedkinovu manželku.
7. 8. 2023|

Česká televize na podzim uvede seriál s Krobotem, pokračování Osady i návrat StarDance

Česká televize odhalila podzimní program, který nabídne například seriál OKTOPUS s Miroslavem Krobotem v roli detektiva, nebo druhou řadu komediálního seriálu Osada. Známé osobnosti se utkají o titul královny či krále tanečního parketu ve dvanácté sezoně StarDance a Jiří Havelka v premiérovém dokumentárním cyklu odhalí, Jak se dělá dobrá škola. Z kin se na televizní obrazovky přesune Buko, Betlémské světlo nebo BANGER. a novinky představí také iVysílání.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 16:44|

Jsem hrdý na její herectví, řekl McGregor o své dceři. Oba hrají ve snímku Druhá šance

Skotský herec Ewan McGregor v sobotu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech přestavil svůj snímek Druhá šance. Jedná se o nezávislý film, ve kterém hraje se svou dcerou Clarou a zároveň ho oba produkují. Během rozhovoru pro ČT zavzpomínal i na svůj čtvrtý snímek Trainspotting, o kterém řekl, že mu změnil život. Později od Jiřího Bartošky převzal Cenu ředitele MFF Karlovy Vary.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 19:52|

V českém Výsluní se pět týdnů bojovalo o židovské zlato. Je z toho nejsledovanější film na Netflixu

Nejsledovanějším filmem na Netflixu je nyní celosvětově podle webu Flixpatrol německý snímek Krev a zlato, který se loni točil v Česku. Akční podívaná, v níž v zapadlé vesničce hledají nacisté zlato, vznikala skoro celá ve městě Výsluní v Ústeckém kraji. Štáb plný místních profesionálů v Česku utratil 170 milionů korun.
3. 6. 2023|

Zemřel Peter Simonischek. Hrál po boku Menzela i v komedii Toni Erdmann

Ve věku 76 let zemřel rakouský filmový a divadelní herec Peter Simonischek. Známý je například jako představitel hlavní role v rakouské komedii Toni Erdmann, která byla v roce 2017 nominovaná na Oscara. Agentura APA napsala, že Simonischek, který zemřel v noci na úterý, byl jedním z nejoblíbenějších herců Rakouska. Hlavní roli ztvárnil také ve slovensko-českém snímku Tlumočník, kde si zahrál po boku režiséra a herce Jiřího Menzela.
31. 5. 2023|

Zemřel „Fellini východu“ Juraj Jakubisko

Ve věku 84 let zemřel slovenský režisér a scenárista Juraj Jakubisko. K jeho nejznámějším dílům patří Tisícročná včela, Perinbaba, Nejasná zpráva o konci světa nebo velkofilm Bathory. Za dlouhodobý přínos kinematografii získal mimo jiné Českého lva nebo Křišťálový glóbus.
25. 2. 2023|

Protiválečný film točený v Česku triumfoval na cenách BAFTA. Cenu má i zvukař Viktor Prášil

Německý snímek Na západní frontě klid získal sedm sošek BAFTA včetně té za nejlepší film roku. Britská akademie filmového a televizního umění ocenila na nedělním slavnostním ceremoniálu v Londýně v kategorii nejlepší zvuk i Čecha Viktora Prášila. Ten je nominovaný také na Oscara – stejně jako další tři Češi, kteří pracovali na adaptaci Remarqueovy protiválečné klasiky točené předloni v Česku.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 22:27|

Hanzlíka jsem k účasti v dokumentu musel přesvědčovat, říká režisér Polesný

Herec Jaromír Hanzlík oslaví ve čtvrtek pětasedmdesáté narozeniny. Nemá rád publicitu a většinou nedává rozhovory, přesto ho režisér Viktor Polesný přesvědčil k účasti na dokumentu Léta s Jaromírem Hanzlíkem, který je nyní k vidění v iVysílání. Podle režiséra je herec, který na vrcholu kariéry zmizel ze scény, sice uzavřený, ale má velký smysl pro humor.
13. 2. 2023|

Triky pro novinku Guye Ritchieho vznikaly v Praze. Premiéru zpozdili problematičtí ukrajinští padouši

Špionážní komedie režiséra Guye Ritchieho Operace Fortune: Ruse de guerre, která vstoupila do českých kin, vznikala kromě Anglie, Turecka či Kataru i v pražských Nuslích. Zdejší postprodukční studio MagicLab kompletně zaštitovalo výrobu vizuálních efektů včetně výbuchů, dopravních prostředků i celých měst. Trikový supervizor a šéf MagicLabu Michal Křeček v rozhovoru pro ČT24 popisuje, proč si jeho firmu britský režisér či jeho producenti vybrali už počtvrté.
15. 1. 2023|

Na unijním sankčním seznamu je i režisér Michalkov. Dostal cenu v Karlových Varech

České úřady zkoumají nový balík protiruských sankcí. Minulý týden ho schválila Rada EU. V pořadí už devátý seznam čítá na dvě stovky subjektů, kterým je nutné obstavit majetek. Je mezi nimi i režisér Nikita Michalkov. V roce 2010 přebíral cenu za mimořádný umělecký přínos na festivalu v Karlových Varech.
22. 12. 2022|

„Jedna velká šílená jízda.“ Tříhodinový Babylon sahá po filmových soškách

Brad Pitt, Margot Robbieová nebo Tobey Maguire představují herecké obsazení, na které láká nový americký film Babylon scenáristy a režiséra Damiena Chazella, tvůrce oscarového La La Landu. Komediální drama tento týden uvidí první diváci v zámoří, v Česku se pak objeví brzy po Novém roce.
21. 12. 2022|

V činžáku objeví koně. Slovenský režisér Šulík uvádí nový film, který má být hlavně něžný

Slovenský režisér a scenárista Martin Šulík uvádí ve čtvrtek do českých kin nový film Kůň. Vypráví o hledání vnitřní svobody, o jejích podobách i hranicích. V hlavní roli muže, který ve svém bytě objeví koně, se představí Daniel Fischer.
15. 12. 2022|

Na jaře se ČT pobaví na účet vysílání z Brna, otevře Místo zločinu České Budějovice a vrátí se Kukačky

Česká televize už připravila program na začátek nového roku a na jaro. Hned od 2. ledna začne vysílat krimiseriál Místo zločinu České Budějovice. Do vyšetřování se nově pustí také Docent v podání Ivana Trojana. Dvě novinky nahlédnou do televizního zákulisí. Minisérie Volha je příběhem udavače z dob normalizační Československé televize, komediální seriál Dobré ráno, Brno! si zase dělá legraci z prostředí současného ranního vysílání. Divákům už jsou známé Kukačky, příběh o záměně dětí se na obrazovky vrátí v dalších třinácti dílech. Filmoví fanoušci se mohou těšit na televizní premiéry sedmnácti snímků dosud uvedených jen v kinech.
6. 12. 2022|

Nejvýdělečnější film historie, který nemá fanoušky. Do kin míří po třinácti letech pokračování Avatara

Už jen několik týdnů zbývá do premiéry prvního pokračování nejvýdělečnějšího filmu všech dob, Avatara režiséra Jamese Camerona. Technologicky převratný snímek, po němž se desítky dalších velkofilmů převlékaly do 3D, ale přichází do úplně jiné doby, než v jaké vstupoval do kin původně. Pandemií i streamováním změněný trh posunul návyky diváků, pro něž už obří modří tvorové, kteří bojují za záchranu své panensky krásné planety Pandora, nemusí být takové lákadlo. Podle insiderů oslovených ČT24 ale film s podtitulem The Way of Water zase překvapí.
12. 11. 2022|

Režisér a scenárista Haggis musí zaplatit odškodnění za znásilnění

Kanadský režisér, scenárista a producent Paul Haggis musí zaplatit nejméně 7,5 milionu dolarů (179 milionů korun) jako odškodnění za znásilnění publicistky Haleigh Breestové ve svém bytě v roce 2013. Podle agentury Reuters o tom rozhodl soud v New Yorku. Breestová byla jednou ze čtyř žen, které Haggise veřejně obvinily ze sexuálního zneužití, Haggis obvinění popřel.
11. 11. 2022|

Zlatého lva v Benátkách získal podruhé v historii dokument. Cenu si odnesl i snímek z české koprodukce

Končí filmový festival v Benátkách a hlavní cenu Zlatého lva si odváží dokumentární film americké režisérky Laury Poitrasové All the Beauty and the Bloodshed (Všechna ta krása a zabíjení). Je to teprve podruhé v historii festivalu, co hlavní cenu získal dokument. Cenu pro nejlepší tvůrkyni do čtyřiceti let získala režisérka Cristina Grosanová za film Běžná selhání. Vznikl v české koprodukci a natáčel se v Praze.
10. 9. 2022|

Cancel culture, oscarově obézní Fraser i návrat do dělohy. Filmové Benátky jsou téměř u konce

Filmový festival v Benátkách už promítl většinu svých nejočekávanějších titulů, od kterých se očekává, že v dalších měsících zabojují i o oborová ocenění či Oscary. Největší pozornost zatím vzbudila dirigentka jménem Tár v podání Cate Blanchettové, jejíž profesní život ovlivní skandály, nebo drama The Whale, v němž se chce Brendan Fraser „ujíst“ k smrti. Mimo hlavní soutěž se už promítala také česká dramata Běžná selhání a Oběť.
6. 9. 2022|