Zemřel „Fellini východu“ Juraj Jakubisko

Události: Zemřel Juraj Jakubisko (zdroj: ČT24)

Ve věku 84 let zemřel slovenský režisér a scenárista Juraj Jakubisko. K jeho nejznámějším dílům patří Tisícročná včela, Perinbaba, Nejasná zpráva o konci světa nebo velkofilm Bathory. Za dlouhodobý přínos kinematografii získal mimo jiné Českého lva nebo Křišťálový glóbus.

Že Juraj Jakubisko zemřel, uvedla slovenská veřejnoprávní RTVS s odkazem na režisérovu dceru Janette Jakubiskovou. Zemřel podle ní v pátek v Praze, kde dlouhodobě žil.

Rodák z východoslovenského Kojšova vystudoval FAMU a svůj první celovečerní film Kristove roky uvedl v roce 1967. Pak přidal ještě dvě desítky snímků, z nichž ne všechny ale mohl vzápětí představit divákům. Filmy Zbehovia a pútnici, Vtáčkovia, siroty a blázni a Do videnia v pekle, priatelia normalizační úřady zakázaly. Sám Jakubisko nemohl většinu sedmdesátých let točit filmy, povolené měl pouze dokumenty. Na plátna kin se vrátil až v roce 1979 filmem Postav dom, zasaď strom.

Vzpomínka Magdy Vašáryové na Juraje Jakubiska (zdroj: ČT24)

Pravděpodobně nejslavnějším Jakubiskovým filmem je Tisícroční včela z roku 1983 a také Nejasná zpráva o konci světa z roku 1997. Ta byla promítána na více než šedesáti festivalech světa a získala čtyři České lvy.

Bathory

Vrcholem Jakubiskovy režijní kariéry bylo filmové zpracování legendy o čachtické paní Bathory, které se s rozpočtem asi 350 milionů korun zařadilo k nejnákladnějším filmům v Česku i ve střední Evropě. Bathory se stala divácky nejúspěšnějším filmem roku 2008.

Na Českých lvech byla oceněna v kategorii nejlepší výtvarný počin. Právě výtvarnou stránkou svých filmů byl Juraj Jakubisko – řazený k magickému realismu – specifický. Získal si přezdívku „Fellini východu“. S Federicem Fellinim se Jakubisko osobně znal, jak vzpomněla herečka Magda Vášáryová, po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa mu italský tvůrce nabízel, aby z vlasti odešel za ním do Říma.

V osmdesátých letech točil Jakubisko s Felliniho manželkou Giuliettou Masinou, která hrála hlavní roli v pohádce Perinbaba. Druhý díl této pohádky bude posledním Jakubiskovým filmem – na premiéru ještě čeká.