TÉMA

Porodnice

Lékařská zařízení testují těhotné ženy na žloutenku typu C. Může dojít k přenosu z matky na dítě

Lékaři usilují o aktivnější vyhledávání těhotných žen, které mohou být nakažené hepatitidou C. Tento typ žloutenky je zrádný mimo jiné přenosem z matky na dítě. I proto infektologové doporučili testovat těhotné ženy. Novinka funguje nepovinně od ledna.
2. 2. 2024|

Nedonošeným dětem prospívá pokládání na hrudník matky, pomáhají nové metody i přístroje

České porodnice se ve čtvrtek, v předvečer Světového dne předčasně narozených dětí, zahalují do purpurové barvy. Upozorňují tím na nové přístupy, díky kterým matka a předčasně narozené dítě mohou být spolu, konkrétně na nové přístroje a důležitost takzvaného klokánkování, tedy pokládání nedonošených dětí na hrudník matky.
16. 11. 2023|

Porodnice v Praze zavádí do prenatální péče telemedicínu. Její využívání v Česku stoupá

První porodnice v Česku zavádí telemedicínu do prenatální péče. Těhotné ženy přes aplikaci posílají lékaři aktuální údaje o svém stavu. V pražském Podolí se tak snaží minimalizovat rizika infekce nebo zbytečné dojíždění, zároveň jde o doplnění běžných kontrol. Loni v tuzemsku využívání prostředků telemedicíny meziročně stouplo zhruba o třetinu. Častěji ji volí soukromá zařízení a většina úkonů není hrazena z veřejného pojištění.
21. 10. 2023|

Náramek s datem narození nebo oblíbená hračka. Děti bez rodičů dostávají do života kufřík vzpomínek

Celkem 2200 dětí, které opustili po narození biologičtí rodiče, odešlo v posledních osmi letech z porodnic se vzpomínkami na své první okamžiky uloženými v kufříku. Iniciativu, která funguje ve víc než šedesáti tuzemských nemocnicích a spolupracuje i s pěstouny, ocenil Evropský parlament.
21. 10. 2023|

Ústava je zaručuje, zákon na ně nemyslí, vyhláška ztěžuje. České právo komplikuje domácí porody matkám i asistentkám

Stovky dětí se v Česku každý rok narodí nikoli v porodnici, ale doma. Je to jen odhad, přesné číslo nikdo nezná, protože domácí porody neupravují zákony, a naopak existují vyhlášky, které ztěžují porodním asistentkám přítomnost u porodů v domácím prostředí. Změnu by uvítali i někteří lékaři, podle nichž by bylo snazší předcházet domácím porodům u žen, u nichž by byly rizikové. Někteří další lékaři ale považují domácí porody obecně za nebezpečnější a před jejich usnadňováním varují. Shoda na případném zákonném ukotvení domácích porodů není ani mezi politiky, a tak zůstávají v právním vakuu. O domácích porodech natáčely pro Reportéry ČT Barbora Loudová a Silvie Kleková.
5. 9. 2023|

Pelhřimovská nemocnice otevírá Pavilon péče o rodinu. Zdravotníci se tam přemístí na začátku září

Pelhřimovská nemocnice má nový Pavilon péče o rodinu. Veřejnosti se otevře v pátek, zatím však jen pro prohlídky. Zdravotníci tam začnou přemisťovat pacienty od 4. září, první přijde na řadu gynekologie a porodnice. Stěhování jednotlivých oddělení bude probíhat za provozu, nepřetržitá péče však bude zajištěna, řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. Pavilon péče o rodinu přišel na 700 milionů korun.
17. 8. 2023|

Pardubická nemocnice kvůli odstávce elektřiny omezí příjem, rodičky musí jet jinam

Pardubická krajská nemocnice začne v noci na pátek omezovat příjem pacientů. Připravuje se totiž na sobotní kompletní odstávku elektrického proudu. V tu chvíli budou technici připojovat do sítě novou budovu centrálního příjmu. Jako první se omezení dotkne porodnice. Rodičky přestane přijímat už během noci ze čtvrtka na pátek, omezení pro ně bude platit až do nedělního rána.
3. 8. 2023|

Tisíce žen odcházejí z porodnice do 24 hodin, každá čtvrtá před doporučenou dobou

Čím dál více žen v Česku volí možnost ambulantního porodu. V roce 2021 odešlo z porodnice do 24 hodin od porodu téměř 3250 žen, vyplývá z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Tisíce dalších odcházejí dříve než po třech dnech, které lékaři standardně doporučují ženám v porodnici zůstat, aby se odhalily později se projevující vady u dětí nebo případné komplikace u samotné rodičky.
15. 7. 2023|

Slabé ročníky z 90. let dospěly a novorozenců rychle ubývá. Zato je v Česku víc cizinců

Porodnost v Česku se podle dat porodnic ve velkých městech blíží nejslabší úrovni z druhé poloviny 90. let. V prvním letošním pololetí ubylo novorozenců ve srovnání s minulým rokem téměř o desetinu. Naopak je v republice více cizinců než kdy dříve. Jejich počet již překročil milion, což je především důsledkem ruské agrese, která vyhnala velké množství Ukrajinců. Na některých místech, kde je přírůstek obyvatel nejrychlejší, není připravena potřebná infrastruktura.
14. 7. 2023|

Krajská zdravotní začala na severu Čech rodičkám dávat poukazy na výbavu pro novorozence

Porodnice v Ústeckém kraji chtějí pomoci rodinám se vzrůstajícími životními náklady. Zdravotnický holding Krajská zdravotní, který v regionu provozuje sedm nemocnic, v nichž je šest porodnic, tak novopečeným matkám nově dává poukázky na dva tisíce korun. Za ně mohou nakoupit ve zdravotnických pomůckách nebo lékárnách.
3. 7. 2023|

Porodnice ve Stodě bude během prázdnin zavřená, chybí jí lékaři

Kvůli nedostatku personálu musí na prázdniny uzavřít svou porodnici nemocnice ve Stodě. Rodičky tak budou muset dojíždět o desítky kilometrů dál do Klatov, Domažlic nebo Plzně. Vedení sousedních nemocnic s větším náporem počítá. Situaci podle nich pomůže i celkově nižší porodnost v Česku.
27. 6. 2023|

Stát zveřejnil data o porodnicích. Odborníci nabádají k opatrnému srovnávání

Zveřejněná data o porodnicích mohou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) pomoci standardizaci péče a zlepšení kvality. Jejich interpretace by ale podle zástupců České gynekologicko-porodnické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně měla být opatrná, srovnávat je potřeba podobná pracoviště a neopomíjet další faktory, které výsledky ovlivňují. Řekli to na tiskové konferenci ke spuštění Národního registru reprodukčního zdraví, který sdružuje data o porodech, novorozencích, vrozených vadách, potratech a asistované reprodukci.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 15:42|

Narodila se jí zdravá dcera, přesto matku ochromily úzkosti a deprese. Teď pomáhá ostatním

Až tři čtvrtiny žen, které mají po porodu psychické obtíže, nevyhledají odbornou pomoc. Mají strach nebo nevědí, na koho se vlastně obrátit. Obojí vyplývá z provedených studií. Některé porodnice i organizace se proto zapojily do Světového dne duševního zdraví matek.
4. 5. 2023|

Zlínská nemocnice plánuje stavbu porodnice i nového pavilonu urgentní medicíny

V areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) by na přelomu let 2024 a 2025 měla začít stavba porodnice za zhruba 1,1 miliardy korun. O tři roky později by pak měl začít vznikat nový centrální pavilon urgentní medicíny, který by měl stát asi čtyři miliardy korun. Spolu s dalšími investicemi a rekonstrukcemi by se do rozvoje nemocnice mělo dát v nadcházejících letech asi šest miliard korun. Plán rozvoje nemocnice představilo vedení kraje a nemocnice, je také na programu pondělního krajského zastupitelstva.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 10:46|

Rozárka s maminkou bojovaly před rokem kvůli covidu o život. Dnes jsou obě v pořádku

Před rokem lékaři často pečovali i o těhotné ženy s vážným průběhem covidu. Mimořádně těžké chvíle prožila i rodina malé Rozárky. Její matka onemocněla v druhé polovině těhotenství, dítě museli lékaři předčasně porodit. Obě pak strávily v nemocnici na ARO řadu dnů.
2. 1. 2023|

Čtvrtina obyvatel Ukrajiny zůstává podle Zelenského bez elektřiny. Na Donbase se tvrdě bojuje

Na Ukrajině zůstává téměř devět milionů lidí, tedy zhruba čtvrtina populace, bez proudu kvůli nedostatku elektřiny a výpadkům dodávek v důsledku pokračujících ruských útoků, řekl v pravidelném nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev ani na oslavy Nového roku nezruší zákaz vycházení. Desítky měst v Luhanské, Doněcké, Charkovské, Chersonské a Záporožské oblasti se dle ukrajinské strany staly za uplynulý den terčem ostřelování ruských sil. Nejtěžší boje dál probíhají kolem Bachmutu.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 20:31|

Novorozenci z reprodukční kliniky v Kyjevě stále čekají na své biologické rodiče ze zahraničí

Kyjevský starosta Vitalij Klyčko vyzývá občany k opatrnosti i po stažení okupantů z okolí ukrajinské metropole. Požádal také ty, kteří odjeli, aby se svým návratem vyčkali. Radnice se zatím maximálně snaží obnovit veškeré služby třímilionového města, a to včetně plného rozsahu zdravotní péče. Své služby už pomalu obnovuje i tamní speciální porodní klinika, kde na své rodiče ze Západu čekají novorozeňata odnošená náhradními ukrajinskými matkami. Na místo se vypravil i štáb ČT.
7. 4. 2022|

Ve čtvrtém měsíci utekla před válkou. V Brně pomáhá těhotným ženám z Ukrajiny speciálně vytvořená skupina

Zástupci porodnic, dětské nemocnice, porodní asistentky i Ukrajinky žijící v Česku vytvořili v Brně skupinu, která bude pomáhat těhotným ženám z Ukrajiny. Poskytne jim psychologickou podporu, tlumočení nebo zajištění potřebné zdravotní péče spojené s těhotenstvím.
12. 3. 2022|

Místo bývalé porodnice bude radnice. Přílepy na Kroměřížsku zrekonstruují památku v centru obce

Přílepy na Kroměřížsku po pětatřiceti letech opraví zámek v centru obce. Kdysi to bývala vyhlášená porodnice, teď by měla být v budově radnice. Rekonstrukce památky z 18. století bude stát přes třicet milionů korun.
8. 2. 2022|

První děti roku 2022 jsou v Česku čtyři, všechny se narodily minutu po půlnoci

Čtyři děti se na Nový rok narodily minutu po půlnoci. Jedno z novoročních prvenství si stejně jako loni připsala plzeňská nemocnice. Radovat se mohli také v Jihlavě, Písku a Karlových Varech.
1. 1. 2022|

Chlapec přišel na svět ve 21. týdnu. Je nejpředčasněji narozeným dítětem, které přežilo

Curtis Means se narodil loni ve městě Birmingham ve státě Alabama a vážil pouhých 420 gramů. Lékaři mu dávali šanci na přežití kolem jednoho procenta, nyní Guinnessova kniha rekordů potvrdila, že jde o nejpředčasněji narozené dítě na světě, které přežilo. Curtisův zdravotní stav je podle lékařů dobrý, i když zatím potřebuje doplňkový kyslík a výživovou trubici.
11. 11. 2021|

Porodnice v Trutnově po roční pauze obnovuje provoz

Trutnovská porodnice po více než roční pauze znovu zahájí provoz. Jediné zařízení na Trutnovsku přestalo fungovat loni v létě kvůli nedostatku personálu. Rodičky musely jezdit do sousedních okresů. Od letošního září má porodnice nového primáře a v plném provozu začne fungovat od prvního října. Novinkou je sekční sál pro porody císařským řezem.
16. 9. 2021|

Model nenarozeného dítěte podle ultrazvuku nově tisknou v nemocnici v Děčíně

Zdravotní sestry v děčínské porodnici se učí pracovat s 3D tiskárnou; nastávajícím matkám nabízejí iModel ještě nenarozeného dítěte vytisknutý podle ultrazvuku. Mezi těhotnými je o začínající službu zájem.
16. 7. 2021|

Záměnu dětí v Třebíči jsem obrečela, vzpomíná na natáčení redaktorka ČT Blanka Poulová

Seriál Kukačky, který právě vysílá Česká televize, připomíná atmosféru, ve které Česko žilo na podzim roku 2007. Zpravodajská, bulvární i lifestylová média tehdy několik týdnů plnily zprávy o dvou rodinách, kterým v třebíčské porodnici vyměnili děti. Se dvěma páry rodičů, které skoro rok vychovávaly cizí dítě jako vlastní, a pak přistoupily k výměně, natáčela vysočinská redaktorka České televize Blanka Poulová. Právě s ní pořad Newsroom ČT24 v pravidelné rubrice Kauzy tentokrát připomenul záměnu dětí.
20. 3. 2021|