Povodně na Javornicku zkomplikovaly rodičkám cesty do porodnice

Události: Strastiplná cesta k porodu na Javornicku (zdroj: ČT24)

Uplynulé dny přinesly v souvislosti s povodněmi mnoho tragédií, odehrály se ale také příběhy se šťastným koncem. Na Javornicku, v jedné z nejpostiženějších oblastí, musely budoucí matky hledat cestu do porodnice za velmi dramatických okolností.

Syn Sáry Harnayové, obyvatelky Bělé pod Pradědem, se narodil v úterý odpoledne. První porodní bolesti ale přišly už v sobotu. Cesta do nemocnice byla však v tu dobu zaplavená a hasiči tak budoucí matku k lékařům nemohli dostat.

Následovala druhá vlna dešťů, při které už nefungoval ani mobilní signál. „Naštěstí přestalo trochu pršet, tak jsme to vzali přes pole k naší hasičárně do Bělé. Tam byl úplný šílený zmatek. Nejprve, že pro mě přiletí vrtulník. A my jsme tam čekali skoro dvě a půl hodiny na vrtulník, ten se tam nedostal,“ líčí Sára Harnayová. Do jesenické nemocnice se jí nakonec podařilo dostat sanitkou.

To Kristýna Bilíková z obce Vápenná na porod teprve čeká, cesta do nemocnice byla ale podobně dramatická. Dovezl ji do ní terénní vůz vodních záchranářů. Vozidlo muselo jet částečně po trávě, částečně po silnici. „Ona byla teda úplně první, kterou jsme byli schopní právě touto improvizovanou cestou protáhnout a předat záchrance, aby mohla doputovat do nemocnice,“ popsal situaci David Smejkal, prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže.

Nemocnice Agel Jeseník funguje v plném provozu, přívod užitkové vody a elektrické energie se jí podařilo obnovit v pondělí. Jako zdroj pitné vody využívá cisterny.