Nedonošeným dětem prospívá pokládání na hrudník matky, pomáhají nové metody i přístroje

Události: Nové metody pomoci předčasně narozeným dětem (zdroj: ČT24)

České porodnice se ve čtvrtek, v předvečer Světového dne předčasně narozených dětí, zahalují do purpurové barvy. Upozorňují tím na nové přístupy, díky kterým matka a předčasně narozené dítě mohou být spolu, konkrétně na nové přístroje a důležitost takzvaného klokánkování, tedy pokládání nedonošených dětí na hrudník matky.

To, co se dřív odehrávalo odděleně na porodním sále a jednotce intenzivní péče, v současnosti zdravotníci zvládají na jednom místě. „Vidět to miminko hned po porodu a mít ho u hlavy a moct si ho pohladit vám dodá hroznou naději, že bude všechno dobré,“ svěřila se Pavlína Zárubová, jejíž syn Matěj se narodil předčasně. Vážil tehdy necelý jeden kilogram. Díky pokrokům v technice ho mohla v porodnici U Apolináře vidět a být s ním od prvních vteřin.

Nový přístroj se dá nastavit tak, aby byl nad břichem matky. S miminkem po narození není nutné přerušovat pupeční šňůru, uvedla lékařka neonatologické jednotky intenzivní péče ve Všeobecné fakultní nemocnici Tereza Lamberská. O nové metodě mluvila i na kongresu Nedoklubka, kam se sjely stovky lékařů a zdravotních sester napříč republikou.

„Ty první minuty, hodiny jsou důležité proto, aby se nastavilo emoční spojení mezi matkou a dítětem,“ uvedla lékařka neonatologického oddělení 1. LF UK a VFN Blanka Zlatohlávková.

„Pro mě je stěžejním tématem blízkost maminky a táty s předčasně narozeným miminkem, aby rodiče byli co nejčastěji na oddělení, aby mohli provádět skin to skin kontakt,“ řekla výkonná ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková.

Výhody metody

Také podle nových doporučení Světové zdravotnické organizace se většina péče o nedonošené děti má odehrávat na hrudníku matky. Oproti inkubátoru se tak snižuje stres, zlepšuje růst dítěte i kojení a vzájemný vztah matky a dítěte. Lékaři praxi zavádějí už i u dětí, které váží pouhých sedm set gramů, tedy za předpokladu, že je jejich stav stabilní a nepotřebují ventilátor. Tím se daří snižovat výskyt infekcí, podchlazení i poporodních depresí matek.

V některých nemocnicích ale tento typ péče zatím možný není, jsou potřeba investice do pokojů, které umožní hospitalizovat matku a novorozence společně. Každý rok se předčasně narodí přes osm tisíc dětí.

Píšová hovořila o předčasně narozených dětech (zdroj: ČT24)