TÉMA

Odškodné

Feri půjde za znásilnění na tři roky do vězení. Trest potvrdil odvolací soud

Odvolací Městský soud v Praze v pondělí pravomocně potvrdil tříletý trest vězení pro bývalého poslance za TOP 09 Dominika Feriho za znásilnění dvou dívek a pokus o znásilnění další. Rozhodnutí je pravomocné. Feri, který kvůli trestnímu řízení rezignoval na poslanecký mandát a opustil politiku, se dovolá k Nejvyššímu soudu. Svou vinu odmítá.
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 20:06|

Soud potvrdil Rittigovi odškodné za kauzu Oleo Chemical

Odvolací pražský městský soud ve čtvrtek potvrdil lobbistovi Ivo Rittigovi odškodnění 649 tisíc korun za stíhání v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Částku přiznal jako náhradu nákladů za obhájce. Podnikatel původně žádal o 29 tisíc korun více, některé porady s advokáty ale byly podle soudu zbytečné. Rozhodnutí je pravomocné.
4. 4. 2024|

Muže prchajícího do západního Německa pokousal pes pohraničníků. Soud mu uznal odškodné 135 tisíc korun

Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl o odškodnění za zranění Jürgena Seiferta na československé hranici v roce 1983. Muž má dostat 135 tisíc korun. Českou televizi o tom informoval Seifertův advokát Lubomír Müller. Seifert se přes československou hranici pokoušel dostat do západního Německa. Zranění, ze kterého má podle Müllera doživotní následky, mu způsobil služební pes. Muž měl podle dřívějších rozhodnutí dostat odškodnění zhruba 36 tisíc korun, ale zastal se ho Nejvyšší soud.
19. 3. 2024|

Američan dostane 14 milionů dolarů za 37 let neoprávněného věznění

Rada floridského města Tampa přiřkla 56letému Američanovi Robertu DuBoiseovi odškodnění 14 milionů dolarů (asi 330,5 milionu korun) za 37 let, která neprávem strávil ve vězení za znásilnění a vraždu. Činy přitom nespáchal. O případu píše web stanice CNN.
18. 2. 2024|

Soud přiznal bývalému primátorovi Prahy Hudečkovi odškodné přes 760 tisíc za kauzu Opencard

Soud přiznal bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi zhruba 763 tisíc korun jako odškodné za nezákonné stíhání v kauze Opencard. Rozsudek není pravomocný a strany se mohou odvolat. Někdejší komunální politik z TOP 09 získal už dříve od ministerstva spravedlnosti milion korun za způsobenou nemajetkovou újmu a za výdaje na právníky. V žalobě žádal dalších 7,6 milionu korun.
14. 2. 2024|

Žadatelé o odškodné za újmy způsobené státem často čekají celé roky

Ministerstva ročně vyplatí na odškodnění za újmy způsobené státem desítky milionů korun. Největší částky vyplácí resort spravedlnosti, lidé se ale obracejí na všechna ministerstva. Když neuspějí, mohou zvolit soudní cestu. Celý proces tak ale může trvat dlouhé roky.
7. 2. 2024|

Exministryně Parkanová znovu narazila u soudu s požadavkem na vyšší odškodnění za stíhání

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová se musí spokojit s 1,6 milionu korun, které v minulosti dostala od resortu spravedlnosti za nezákonné trestní stíhání. U soudu znovu neuspěla s požadavkem na dalších zhruba 8,5 milionu. Soudkyně sice ve čtvrtek ráno vyhlásila verdikt, ale odůvodnění nepřečetla, protože na vyhlášení nepřišel nikdo z účastníků jednání – Parkanová, její právní zástupce ani zástupce ministerstva spravedlnosti.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 13:35|

Přeživší masakru na festivalu Supernova žalují izraelské bezpečnostní složky za podcenění hrozby z Gazy

Čtyři desítky přeživších z hudebního festivalu Supernova vymáhají na izraelských úřadech odškodné v celkové výši 1,23 miliardy korun kvůli tomu, že podle nich zanedbaly bezpečnost účastníků akce. Na žalobu upozornil server The Times of Israel. Přeživší tvrdí, že se akce neměla konat tak blízko hranic s Pásmem Gazy a měla být okamžitě zrušena ve chvíli, kdy bezpečnostní síly odhalily hrozící útok. Proti konání akce se tehdy postavili i někteří vysoce postavení činitelé armády, kteří upozorňovali na možné nebezpečí, dostali však rozkaz festival povolit.
2. 1. 2024|

Stát vyplatil přes sedmdesát tisíc zloději kondomů. Kvůli nouzovému stavu dostal nepřiměřený trest

Ministerstvo spravedlnosti vyplatilo odškodnění 74 tisíc korun muži, který na začátku koronavirové pandemie ukradl z obchodu přes čtyřicet kondomů. Kvůli nouzovému stavu dostal dva roky vězení, podle Nejvyššího soudu byl ale trest nepřiměřeně přísný. Justice později snížila verdikt na osm měsíců, recidivista tak strávil za mřížemi o rok navíc. Vyplývá to z rozhodnutí ministerstva, které Česká televize získala.
26. 10. 2023|

Ombudsman: Ministerstvo nestíhá vyřizovat žádosti o odškodné za protiprávní sterilizace a chybí mu vstřícnost

Odškodné za protiprávní sterilizace provázejí podle ombudsmana Stanislava Křečka ze strany ministerstva zdravotnictví pochybení. Resort podle něj nestíhá žádosti vyřizovat ve lhůtě stanovené zákonem, v komunikaci se žadatelkami navíc nebyl vstřícný a dostatečně je nepoučoval o jejich právech. Mluvčí ministerstva zdravotnictví uvedl, že dopis ombudsmana obdrželi v pondělí a jeho závěry analyzují.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 17:23|

Stát nemusí platit odškodné firmě Imex kvůli Babišovým výrokům o Vrběticích

Společnost Imex Group s konečnou platností nevysoudila odškodnění za výroky bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) po explozích muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Dovolání odmítl Nejvyšší soud, řekla Marcela Pröllerová, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2, který se sporem zabýval jako první instance. Nejvyšší soud rozhodoval neveřejně, plné odůvodnění zatím nezpřístupnil. Firma žádala kvůli Babišovým výrokům patnáct milionů korun od státu. Právník firmy Radek Ondruš řekl, že ve sporu budou pokračovat.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 17:51|

Zdravotní sestra z kauzy chlapce v kómatu dostala odškodné za nezákonné stíhání

Zdravotní sestra Alena Chovancová získala 80 tisíc korun za nezákonné stíhání v případu chlapce, který po operaci mandlí v pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Odškodnění jí přiznalo ministerstvo spravedlnosti. Žena, kterou soud pravomocně zprostil obžaloby, požadovala přes 1,1 milionu. Na ministerstvo zároveň podala žalobu, kterou bude projednávat pardubický okresní soud. V kauze padly dvě podmínky pro lékařku a zdravotní sestru.
1. 8. 2023|

Nečesaný dostane za nezákonné stíhání přes 1,5 milionu korun. Odvolací soud odškodnění snížil

Městský soud v Praze přiznal Lukáši Nečesanému náhradu újmy 1,577 milionu korun a úroky z prodlení. Muž částku vysoudil za nezákonné stíhání a za to, že byl dva roky ve vězení. Informaci z justiční databáze, na kterou upozornila ČT, upřesnil mluvčí soudu Adam Wenig. Policie Nečesaného stíhala za pokus o vraždu kadeřnice na Jičínsku. Nejvyšší soud ho ale nakonec osvobodil pro nedostatek důkazů.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 15:42|

Stát musí zaplatit přes milion korun exmanažerovi ŘSD Halovi kvůli nezákonnému stíhání

Stát vyplatí přes milion korun Michalu Halovi, který v minulosti působil ve vedení Ředitelství silnic a dálnic, ale potom ho policie obvinila nejprve z korupce a později ještě z držení dětské pornografie. V obou případech byl očištěn. Částku, kterou nyní Hala pravomocně vysoudil, tvoří zejména náhrada ušlého zisku.
19. 4. 2023|

Oběti znásilnění často nedostanou téměř žádné odškodné. Psychické potíže nemají pro soudy váhu

Oběti znásilnění nebo domácího násilí se ve většině případů odškodnění od pachatelů nedočkají. Soudy totiž psychickým potížím obětí těchto činů nepřikládají velkou váhu. Pokud má však oběť po dlouhém procesu přiznané odškodnění, od pachatele ani tak většinou nic nepřijde, stačí, aby neměl peníze. Stát sice na tyto oběti, a hlavně jejich jménem, peníze vybírá, jenže ty jdou do státního rozpočtu. Reportáž pro pořad 168 hodin natáčel Jaroslav Hroch.
20. 3. 2023|

Další Češi neuspěli ve sporu s Volkswagenem, musí uhradit soudní náklady, píší Seznam Zprávy

Další čeští řidiči neuspěli ve sporu s koncernem Volkswagen (VW) o odškodnění v aféře dieselgate. Navíc musí VW a Škodě Auto zaplatit 1,6 milionu korun za náklady soudního řízení. Podobně jako už dříve jiní Češi narazili u soudů kvůli tomu, že se nechali hromadně zastoupit firmou, přitom v Česku neplatí zákon o hromadných žalobách. Asi dva a půl tisíce vlastníků aut v aktuálním případu u soudu zastupovala firma Dieselgate. Píše o tom portál Seznam Zprávy.
10. 3. 2023|

Mafra se ve sporu o odškodnění pro Marešovou obrátila na Ústavní soud

Vydavatelství Mafra nesouhlasí s rozsudkem, podle kterého má vyplatit zdravotní sestře Věře Marešové odškodnění 700 tisíc korun. Obrátilo se proto na Ústavní soud. České televizi to sdělila mluvčí soudu Kamila Abbasi. Odškodnění Marešové soudy pravomocně přiznaly, protože mediální dům podle rozsudku nerespektoval presumpci neviny při informování o trestním stíhání Marešové.
7. 3. 2023|

Havlová chce vyšší odškodné za nepravdivý článek, podala ústavní stížnost

Herečka Dagmar Havlová podala ústavní stížnost ve sporu s vydavatelským domem Bauer Media. České televizi to potvrdila mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi. Havlová se tak brání proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého nemá nárok na dalších 2,8 milionu korun jako odškodnění za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy umíral její manžel, bývalý prezident Václav Havel. Vrchní soud jí za nepravdivý článek už v minulosti pravomocně přiznal nárok na 1,2 milionu korun.
7. 3. 2023|

Soul odškodní občany nuceně nasazené za japonské okupace, peníze vyplatí korejská nadace

Jižní Korea odškodní občany, kteří museli vykonávat nucené práce za japonské okupace v letech 1910 až 1945. Oznámil to jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin, podle něhož bude odškodné placeno korejskou veřejnou nadací, a tedy nikoliv japonskými firmami, které k tomu v minulosti odsoudil korejský nejvyšší soud. Krok Soulu přivítaly Tokio i Washington, řada lidí, kteří se stali obětí nucených prací, a jejich podporovatelé naopak plán odsoudili. Hlavní jihokorejská opoziční strana vládu obvinila, že se Japonsku vzdala.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 12:48|

Nezákonně sterilizovaným ženám měl pomoci nový zákon, stát ale žádosti často zamítá

Kauza nezákonných sterilizací v Česku nekončí ani po několika desítkách let. Řada žen přišla o možnost mít děti. Stát chtěl po mnoha letech křivdu napravit, a relativně nedávno tak politici přijali zákon, který měl těmto ženám zaručit odškodnění. Jejich žádosti ale ministerstvo zdravotnictví často zamítá. Na stranu sterilizovaných žen se nicméně už nejméně ve dvou případech postavil soud. O tématu pro Reportéry ČT natáčela Silvie Kleková.
14. 2. 2023|

Soud opět zamítl žalobu Imexu ohledně Babišových výroků po Vrběticích

Městský soud v Praze v minulém týdnu zamítl žalobu firmy Imex Group ohledně výroku bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) po explozích muničních skladů Imexu ve Vrběticích na Zlínsku. Informují o tom pondělní Hospodářské noviny (HN). Babiš v prosinci 2014 v pořadu ČT Otázky Václava Moravce tvrdil, že Imex je kontroverzní, že obdobným problémům jako ve Vrběticích čelil podnik i v Bulharsku a že vyvážel zbraně do Konga navzdory embargu. Podle Imexu Babiš lhal a firmu svými výroky poškodil. Společnost se za to u soudu domáhala odškodnění 15 milionů korun od státu.
13. 2. 2023|

V Liberci začal soud s mužem, který dle obžaloby znásilnil sedm dětí. Částečně se přiznal

V Liberci začal v úterý soud s dvaatřicetiletým mužem, který je obžalován ze znásilnění sedmi dětí. Vinu částečně přiznal, sdělil, že svého jednání lituje. Hrozí mu pět až dvanáct let vězení. Z jeho výpovědi před soudem vyplynulo, že děti zneužíval od léta 2021 do jara 2022, kdy ho zadržela policie. Odmítl, že by pohlavně zneužil chlapce. Výslech obžalovaného stále probíhá.
7. 2. 2023|

Ministerstvo spravedlnosti se odvolalo kvůli odškodnému pro Nečesaného

Ministerstvo spravedlnosti se odvolalo ve sporu o odškodné pro Lukáše Nečesaného, kterému soud za nezákonné stíhání přiznal přes 1,7 milionu korun. Muž čelil stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku a strávil dva roky za mřížemi. Justice ho ale nakonec pro nedostatek důkazů osvobodila a případ zůstal neobjasněný. Ministerstvo už Nečesanému vyplatilo mimosoudní cestou 1,2 milionu korun.
30. 1. 2023|

Bývalý ředitel ŘSD chce vyšší odškodné za stíhání kvůli dětské pornografii. V případu byl osvobozen

Bývalý šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala požaduje vyšší odškodnění za trestní stíhání kvůli držení dětské pornografie. V případu byl osvobozen. Soud Halovi přiznal 1,13 milionu korun v polovině prosince. Exředitel ale podal proti rozhodnutí odvolání. Původně chtěl částku 44 milionů korun. Odvolání podal i stát, který je žalovanou stranou. České televizi informaci potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.
27. 1. 2023|