TÉMA

Centrum současného umění DOX

Agresivní jelen a jiné úzkosti. Výstava KAFKAesque odráží kafkovskou dobu

Pražské Centrum současného umění DOX připomíná Franze Kafku. Výstava KAFKAesque, která tam trvá až do září, ale nenabízí historický pohled na tvorbu tohoto autora. Prostřednictvím děl tří desítek domácích i zahraničních umělců předkládá jejich vlastní „kafkovské“ pojetí současného světa.
10. 2. 2024|

Jak se cítí houba nebo migrant? Festival zkoumá virtuální realitu jako stroj na empatii

Může nám virtuální realita pomoci pochopit třeba klimatickou změnu? Odpověď zkoumá první ročník mezinárodního festivalu VR filmů ART*VR, který se do 3. prosince koná v pražském Centru současného umění DOX. Zaměřuje se na tvorbu ve virtuální realitě, zejména na téma empatie v digitálním umění.
3. 11. 2023|

Podstupovali plastiky, aby se stali jednou bytostí. Umělecká osobnost P-Orridge radikálně zpochybňovala gender

Genesis Breyer P-Orridge výrazně ovlivnili alternativní subkulturu posledního půlstoletí a dokázali se vysvobodit z genderových škatulek. Výraznou – dnešním pohledem nebinární – osobnost výtvarné i hudební scény představuje výstava v pražském Centru současného umění DOX. Název It Is A Paintful Thing To Be Alone: We Are But One odkazuje k asi nejznámějšímu dílu umělce, kdy se s manželkou pomocí estetických i chirurgických úprav snažili docílit totožného vzezření.
1. 11. 2023|

Skladatel Braxton uvede v Praze část ambiciózní opery Trillium. Po dokončení ji nabídne lidstvu

Americký saxofonista, skladatel, hudební teoretik a pedagog Anthony Braxton si jako místo světové premiéry své nejnovější opery Trillium X zvolil Prahu. Naprostou většinu mezinárodního souboru PMP Orchestra, vedeného švýcarským dirigentem Rolandem Dahindenem, tvoří domácí hráči. Trillium X, které zazní poprvé v úterý 1. srpna v pražském Centru DOX, je součástí ambiciózního operního projektu, na němž Braxton pracuje už od devadesátých let.
1. 8. 2023|

Fotograf Serrano vzbudil kontroverzi krucifixem ve vlastní moči. Svatokrádež nebyla mým záměrem, říká

Krucifix ponořený v moči, mučírny nebo stoupenci Ku-klux-klanu patří do tvorby amerického fotografa Andrese Serrana, jehož snímek odstartoval v devadesátých letech ve Spojených státech takzvané kulturní války. Kontroverzní umělec se nebojí tabuizovaných témat, reaguje na společenské otázky, témata sexuality i rasovou nesnášenlivost. Sto dvacet jeho velkoformátových fotografií je nyní k vidění na výstavě Infamous Beauty v pražském Centru současného umění DOX.
10. 6. 2023|

Pavel se sejde s prezidenty Rakouska a Maďarska. V plánu má i jednání s Fialou

Zvolená hlava státu Petr Pavel se tento týden neformálně sejde s prezidenty Rakouska a Maďarska, kteří dorazí do Prahy rozloučit se s končícím prezidentem Milošem Zemanem. Pavel to řekl na pondělní tiskové konferenci. V úterý bude také jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Tento týden se zúčastní i výstavy motocyklů nebo debaty v Centru současného umění DOX, kterou pořádá týdeník Respekt. Do konce týdne chce Pavel představit jméno nového bezpečnostního ředitele Kanceláře prezidenta republiky.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 14:08|

Humor i celé dějiny 20. století. Čtyřiadevadesátiletá výtvarnice Věra Nováková má v centru DOX výstavu

V Centru současného umění DOX vystavuje čtyřiadevadesátiletá Věra Nováková. Průřez tvorbou všestranné výtvarnice ukazuje vývoj výtvarného umění ve dvacátém století. Jak sama říká, maluje to, co žije. K jejím tématům patří totalitní režimy, manželství s výtvarníkem Pavlem Brázdou i pozitivní pohled do budoucnosti.
12. 7. 2022|

Moc, bezmoc a nemoc dokládají na výstavě fiktivní Ukranie i hajlování

Pražské Centrum současného umění DOX připravilo projekt s názvem (Ne)Moc. Přináší práce čtyř desítek českých i zahraničních tvůrců, řada z nich se řadí do kategorie art brut, tedy autorů výtvarně neškolených a často duševně nemocných. Vystavenými díly prostupují témata moci, bezmoci a nemoci.
6. 6. 2022|

MADe in China. Čínský aktivista vystavuje v pražském DOX, Číně se to nelíbí

V pražském Centru současného umění DOX začala výstava čínského exilového umělce a aktivisty vystupujícího pod pseudonymem Badiucao. Svými díly se vyjadřuje k problémům současné Číny i k porušování lidských práv kdekoliv na světě. Čínská ambasáda v Česku po galerii požadovala, aby výstavu zrušila.
16. 5. 2022|

Ze života na Ukrajině zbyli „černí motýli“, ukazuje výstava fotografií

Jako „černé motýly“ označují přeživší ohořelé kusy papíru a nábytku vznášející se po bombových útocích. Stejně se jmenuje výstava, kterou v pražském Centru současného umění DOX připravila společnost Člověk v tísni. Španělští fotografové Manu Brabo a Albert Lores svými snímky zachytili Ukrajince v jejich válkou zasažené zemi.
8. 4. 2022|

Róna vystavuje nálezy z oceánu současného průmyslového provozu

Jeden z nejvýraznějších současných sochařů Jaroslav Róna je zapsán především svými monumentálními sochami ve veřejném prostoru. V pražském Centru současného umění představuje ale méně známou část své tvorby. Modely strojů, krajin a staveb odkazují k mytologické i futuristické architektuře.
23. 2. 2022|

Cenu Ferdinanda Peroutky získali Martin Řezníček a Tereza Engelová, porota ocenila práci zahraničních zpravodajů

Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2021 obdrželi novináři Tereza Engelová a Martin Řezníček. Organizátoři ocenili jejich dlouholetou práci v oboru zahraničního zpravodajství. Práce zahraničních redaktorů bývá podle pořadatelů ocenění často opomíjená. „Prostor a čas věnovaný událostem ze světa ubývá ve všech domácích médiích,“ napsali v odůvodnění.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 14:21|

Patrik Hábl a Anna Beata Háblová společně trhají tváře i texty

Poprvé se na společné výstavě sešli výtvarník Patrik Hábl a architektka i básnířka Anna Beata Háblová. V pražském Centru současného umění DOX představují Tolik jiné přítomnosti. Háblova malba, jejímž motivem jsou tváře, se prolíná s různými literárními vyjádřeními výtvarníkovy ženy.
27. 1. 2022|

Čas nevinnosti i krutosti. Čeští umělci vytvořili Nadějné vyhlídky pro dítě

„Děti jsou schopný všeho. Protože jsou člověk,“ tvrdí desetiletý Maxmilian. Citáty dětí, které dokládají jejich pohled na vlastní svět, provázejí výstavu Nadějné vyhlídky v pražském centru DOX. Shrnuje námět „dítě“ v současném tuzemském umění. Téměř čtyři desítky umělců se zabývá dětstvím ve spojení s idealizovanými vzpomínkami, nevinností i zlem nebo očekáváním „čím budeš, až budeš velký“. Nadějné vyhlídky trvají do dubna příštího roku, doprovodí je také katalog s filozofickými a sociologickými texty.
16. 11. 2021|

Dobrá dětská kniha má bavit i dospělé. Své „vedlejšáky“ vystavují Nikl, Franta nebo Chalánková

V pražském centru DOX vystavuje čtrnáct současných výtvarníků. Přestože se věnují v první řadě volné tvorbě, na výstavě s názvem Fenomeander se představují jako ilustrátoři. Instalace ukazuje, jakou podobu může mít dětská literatura.
27. 7. 2021|

Díla šestašedesáti současných umělců jsou marnost nad marnost

„Marnost nad marnost, všechno je marnost“ nebo také „všichni jsou z prachu, všichni se do prachu zase vracejí“. Tyto Věty z knihy Kazatel otevírají věčnou otázku po smyslu lidské existence. Na výstavě Vanitas čili marnost v pražském Centru DOX s nimi polemizuje šestašedesát současných umělců.
23. 6. 2021|

Pivovarov v Národní galerii i umělec, který nedává rozhovory. Na jaké výstavy v Praze vyrazit?

Rozsáhlou retrospektivní výstavu děl Viktora Pivovarova nabízí Národní galerie, v DOXu zase můžete vidět tvorbu Siegfrieda Herze, jenž žije více než deset let v izolaci, či Epose 257, který se vyjadřuje k informační přesycenosti. Čím vším chtějí aktuálně pražské galerie zaujmout?
25. 5. 2021|

Doba vynesla na výsluní dárkové poukazy. Lidé potěšili sebe a pomohli oblíbeným podnikům

Pandemie koronaviru ovlivnila letos i předvánoční nákupy. Víc než loni lidé pořizovali hlavně poukazy na služby, zážitky nebo do oblíbených podniků. Prodejci se tomu přizpůsobili.
23. 12. 2020|
Fokus VM

„Nejkrásnější díla vznikala při morových ranách.“ Každá krize je šancí a strach lze mít pod kontrolou

Proč je důležité nebát se strachu? Proč je důležité nebát se nemoci? Proč je důležité nebát se myslet? Tématu Nebát se se věnovalo speciální vydání pořadu Fokus Václava Moravce. Pozvání přijali armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, psycholožka Laura Janáčková, farářka Martina Viktorie Kopecká, historik umění Jan Royt, etik Marek Vácha, mikrobioložka Václava Adámková, ekonom Tomáš Sedláček, psycholog Jiří Šípek a datový analytik František Vrabel.
31. 3. 2020Aktualizováno31. 3. 2020, 22:08|

Jak jezdit k Jadranu a bydlet na Měsíci. Studenti postavili utopická města

Město na Měsíci, na vlakových kolejích nebo vytesané do skály patří mezi devět studentských projektů, které vystavuje Centrum současného umění DOX. Jejich autoři zkoumali prostřednictvím utopických studií možnosti urbanismu. Jedna z nich propůjčila název i celé výstavě – Galegion.
18. 2. 2020|

Je jedno, co zrovna frčí. Umění lidí s handicapem vzniká v nespoutaných prostorech

Umění je jen jedno, nezáleží na věhlasu jména, které je pod ním podepsané. V pražském Ateliéru radostné tvorby proto malují umělci s handicapem spolu s profesionálními výtvarníky. A díla, která zde vznikla, navíc vystavují v galerii, kde je na aktuálních výstavách k vidění třeba tvorba takových autorů, jako je Petr Sís či Jiří David – v Centru současného umění DOX.
8. 1. 2020|

Recenze: Vpřed do temné minulosti

Výstava Russia. Timeless, jež je k vidění v pražském Centru DOX, nese výstižný podtitul „bezčasí v současném ruském umění“. Konfrontací děl z doby SSSR i putinovského Ruska kurátoři předvědčivě dokazují, že v této části se – bohužel – vůbec nic nezměnilo. Doba nedoba.
15. 12. 2019|

Sametový most od Petra Síse na Kampě připomíná československé století. Hotový bude na jaře

Sametovou revoluci v Praze na Kampě od neděle připomíná nové dílo mezinárodně uznávaného autora dětských knih, ilustrátora a grafika Petra Síse. Obří instalace s názvem Velvet Bridge, tedy Sametový most, zobrazuje historii Československa v letech 1918 až 1989. V neděli 17. listopadu ji přímo na místě odhalil sám autor.
17. 11. 2019Aktualizováno17. 11. 2019, 22:16|

„Místo, kde můžete být úplně svobodní.“ Petr Sís vystavuje sny nejen o létání

Svoboda jako hodnota, která není samozřejmostí. Centrum současného umění DOX uspořádalo přehlídku tvorby Petra Síse – výtvarníka, který téma svobody rozvíjí ve všech svých knihách. Výstava „O létání a jiných snech“ představuje pět z nich ve zcela nové podobě.
25. 9. 2019|