TÉMA

Legalizace

168 hodin: Konopný král s českými kořeny bojuje i po legalizaci v Německu s úřady

Němci mohou od začátku dubna držet pro svou potřebu 50 gramů marihuany a pěstovat až tři rostliny, vzniknout můžou i takzvané konopné kluby. Jeden takový si v bavorském Aschheimu chce založit český rodák Wenzel Václav Červený, který roky za legalizaci konopí bojoval. Radnice se ale bojí proměny v drogové doupě. Jako překážku mu postavili dětské hřiště, vedle kterého klub dle zákona stát nesmí. Pro 168 hodin natáčela o takzvaném konopném králi Eva Koryntová.
8. 4. 2024|

Vláda se shoduje na možnosti pěstovat konopí doma, uvolnění pro komerční trh je zatím věcí diskuse

Až dvě miliardy korun ročně by mohla do státního rozpočtu přinést legalizace konopí, odhaduje Národní rozpočtová rada. Tuzemská vláda se prozatím shoduje na možnosti pěstovat si rostliny doma, o uvolnění pro komerční trh ministři zatím dál diskutují. Pravidla pro užívání marihuany se částečně rozvolňují za českými hranicemi. V pátek konopí částečně legalizovalo Německo, platit to bude od dubna.
25. 2. 2024|

Německo částečně legalizuje konopí. Lidé mohou držet až padesát gramů a tvořit pěstitelské kluby

Německo začátkem dubna částečně legalizuje konzumaci konopí pro rekreační účely, poslanci Spolkového sněmu během pátku schválili možnost mít doma až padesát gramů této drogy a pěstovat pro svou potřebu nejvýše tři rostliny. Zároveň mohou vzniknout pěstitelské kluby, které pro své členy mohou měsíčně produkovat až 25 kilogramů konopí. Norma byla prosazena i přes odpor konzervativní unie CDU/CSU.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 17:37|

Portugalsko jako pátá země Evropské unie uzákoní eutanazii

Portugalsko se stane pátou zemí v Evropské unii s legální eutanazií. Tamní poslanci přehlasovali veto prezidenta Marcela Rebela de Sousy a odpovídající zákon definitivně schválili. Hlava státu teď musí novelu o asistované sebevraždě podepsat do osmi dnů. O eutanazii budou moci požádat Portugalci starší osmnácti let, kteří jsou smrtelně nemocní a trpí nesnesitelnými bolestmi.
12. 5. 2023|

Fiktivní obchody, v nichž figurovali bezdomovci. I tak Rusové prali špinavé peníze

Moldavsko chce zavést opatření proti praní špinavých peněz. V minulých letech se přes účty tamních bank podle vyšetřovatelů dostaly do Evropy miliardy dolarů z Ruska. A část i přes finanční instituce v Česku.
1. 4. 2023|

Trh umí prosadit prevenci lépe, říká ke konopí Vobořil. Na legalizaci nejsme připraveni, kontruje Popov

Trh s konopím je etablovaný, žádná prohibice ho nezastavila, máme z toho pouze náklady a žádnou prevenci, tudíž musíme hledat jiný nástroj tvrdé kontroly trhem. To sdělil v Otázkách Václava Moravce národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, jenž připravuje návrh zákona o legalizaci prodeje i pěstování marihuany. Adiktolog Petr Popov se však obává, že na něco takového není připravený český zdravotnický systém.
19. 2. 2023|

Obce v okolí orlické přehrady legalizují kempy, mění kvůli tomu územní plány

Kolem orlické přehrady obce začaly legalizovat kempy. Vznikaly v šedesátých letech minulého století. V posledních letech je ale mnohé obce zčásti nevedou jako plochy k rekreaci. Teď kvůli tomu musejí měnit územní plány.
18. 2. 2023|

Francie potřebuje dělníky, mezery na pracovním trhu chce zaplnit migranty

Francie umožní snadněji získat pracovní povolení migrantům v profesích, kde chybí personál. Dostanou navíc povolení k pobytu. Součástí nového imigračního zákona je ale také rychlejší deportace pro všechny, kteří jsou v zemi nelegálně a spáchají trestný čin.
4. 2. 2023|

Legalizace konopí oslabí zločin, věří Michailidu. Jen málo, kontruje Frydrych

Na úřadu vlády minulý týden zasedla skupina, jež chystá uvolnění trhu s konopím. To by dle návrhu bylo možné koupit v certifikovaných prodejnách a v omezeném množství jej pěstovat. Podle zástupkyně ministra pro legislativu a členky Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jany Michailidu (Piráti) však nejde o totální legalizaci. „Chceme, aby si lidé mohli regulovaně pořídit konopí mimo černý trh,“ říká. I částečná legalizace má však podle ředitele Národní protidrogové centrály (NPC) Jakuba Frydrycha svá rizika. „Návrh mění paradigma postoje ke konopí,“ myslí si. Ačkoliv potenciál pro zasažení černého trhu podle něj existuje, protiprávní nakládání s konopím bude existovat i po legalizaci.
29. 11. 2022|

Volby v polovině prezidentství. Američané rozhodnou o podobě Kongresu, řeší ale i soudy nebo referenda k potratům

V úterý 8. listopadu budou obyvatelé Spojených států rozhodovat o další podobě Kongresu – konkrétně o obsazení 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů a 34 v Senátu. V obou komorách budou o přízeň voličů soupeřit demokraté s republikány. Volit se budou i křesla pěti ze šesti nehlasujících členů Sněmovny reprezentantů. Kromě toho bude 36 z 50 států hlasovat o svých guvernérech. Rozhodovat budou Američané i o soudcích. V šesti státech budou tématem referend potraty, hlasovat se bude ale také například o legalizaci marihuany.
8. 11. 2022|

Česko chce lepší opatření proti praní špinavých peněz. Inspiraci hledá u pobaltských států

Česko se chce inspirovat u pobaltských států v opatřeních proti praní špinavých peněz. Přes účty tamních bank v minulosti ruské subjekty legalizovaly desítky miliard korun a často jimi financovaly politické zájmy Moskvy. S tím má podle Národní centrály proti organizovanému zločinu problémy i český finanční systém.
7. 8. 2022|

Přísné podmínky od nákupu legální marihuany neodrazují. Uruguay je pionýrem nekonvenčních řešení, říká expert

Bez kapuce na hlavě a s biometrickou fotkou se dospělí obyvatelé Uruguaye už pět let mohou vydávat do speciálních lékáren pro marihuanu pro rekreační užití. Šlo o první zemi na světě, která takovou věc povolila. Podle českého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila díky tomu v Uruguayi ustoupil černý trh. Podobnou cestou se vydávají i další státy. Experti ale varují před přílišnou liberalizací.
19. 7. 2022|

Izrael se stává velkoproducentem léčebného konopí. Máme se co učit, říká Bartoš

Izrael se stává globálním producentem léčebného konopí. Průmyslové firmy na jeho pěstování se obchodují na burze, ve správních radách zasedají podnikatelé a bývalí politici. Židovský stát očekává, že časem bude odvětví přinášet miliardy dolarů ročně. Během návštěvy v Izraeli se o zdejší zkušenosti zajímal i místopředseda české vlády Ivan Bartoš (Piráti).
4. 7. 2022|

Německo se chystá na legalizaci konopí, slibuje si více peněz do rozpočtu

Německo se s novou vládou přiblížilo k legalizaci marihuany. Bez větších podrobností to slibuje koaliční smlouva. V zemi už nyní vznikají společnosti, které chtějí co nejdříve začít s konopím obchodovat. Tamní ministr zemědělství už dříve uvedl, že o jeho pěstování mají zájem i němečtí farmáři.
4. 1. 2022|

Malta odhlasovala legalizaci marihuany pro osobní účely

Maltský parlament odhlasoval legalizaci pěstování a užívání marihuany pro vlastní potřebu a rekreační účely. Pokud zákon podepíše prezident George Vella, bude povoleno na Maltě pěstovat až čtyři rostliny marihuany a držet až sedm gramů sušiny bez postihu. Malta by se tak stala první evropskou zemí, která by toto povolila. Zakázáno ale zůstává kouřit marihuanu na veřejnosti či před dětmi.
14. 12. 2021|

Šéfredaktor časopisu Legalizace dostal podmínku. Rozhodnutí soudu považuje za cenzuru

Šéfredaktor časopisu Legalizace Robert Veverka dostal ve středu u Okresního soudu v Bruntále podmínku za šíření toxikomanie. Časopisu, který vede, soud uložil peněžitý trest, propaguje podle něj drogy. ČTK o výši trestu informoval soudce Marek Stach. Veverka obvinění odmítá, své trestní stíhání považuje za přehnané a zbytečné.
3. 11. 2021|

Španělský premiér slíbil zrušit prostituci, nechce dál sledovat zotročování žen

Každý třetí muž ve Španělsku podle průzkumů využil prostituce. Vláda teď takzvané nejstarší řemeslo po více než čtvrtstoletí zřejmě postaví mimo zákon. Prostituce není ve Španělsku od roku 1995 nijak regulovaná. Premiér Pedro Sánchez tvrdí, že už dál nemůže mlčky sledovat zotročování žen a s kuplířstvím hodlá skoncovat. Země je branou Latinské Ameriky do Evropy – včetně navázané kriminality a obchodu s dívkami.
20. 10. 2021|

Eutanazii ano, rekreační marihuanu ne, rozhodli Novozélanďané v referendu

Nový Zéland se patrně zařadí mezi země s povolenou eutanazií. Vyplývá to z předběžných výsledků, které zveřejnila místní volební komise. Obyvatelé ostrovního státu naopak odmítli legalizovat marihuanu pro rekreační účely. Konečné výsledky budou k dispozici příští týden.
30. 10. 2020|

Stovky lidí se v Praze zapojily do průvodu za legalizaci konopí

Stovky převážně mladých lidí se v sobotu v Praze zapojily do průvodu za legalizaci konopí. Na tradiční akci nazvanou Million Marihuana March dohlížely desítky policistů, kteří před demonstranty zastavovali dopravu v nejfrekventovanějších ulicích hlavního města včetně magistrály. Policie na Twitteru uvedla, že při demonstraci zaznamenala pět desítek přestupků spojených s držením drog, z nichž většinu vyřešila na místě pokutou.
4. 5. 2019Aktualizováno4. 5. 2019, 20:36|