Legalizace konopí oslabí zločin, věří Michailidu. Jen málo, kontruje Frydrych

UK: Česko na cestě k legalizaci konopí? (zdroj: ČT24)

Na úřadu vlády minulý týden zasedla skupina, jež chystá uvolnění trhu s konopím. To by dle návrhu bylo možné koupit v certifikovaných prodejnách a v omezeném množství jej pěstovat. Podle zástupkyně ministra pro legislativu a členky Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jany Michailidu (Piráti) však nejde o totální legalizaci. „Chceme, aby si lidé mohli regulovaně pořídit konopí mimo černý trh,“ říká. I částečná legalizace má však podle ředitele Národní protidrogové centrály (NPC) Jakuba Frydrycha svá rizika. „Návrh mění paradigma postoje ke konopí,“ myslí si. Ačkoliv potenciál pro zasažení černého trhu podle něj existuje, protiprávní nakládání s konopím bude existovat i po legalizaci.

„Rozhodně nejde o totální legalizaci,“ říká Michailidu. „Jedná se o představení návrhu na přísně regulovanou dostupnost plodiny, kterou v naší populaci užívá poměrně velké procento lidí,“ vysvětlila. Cílem návrhu tedy podle ní je, aby si lidé, kteří konopí užívají, jej mohli pořídit mimo černý trh, a nepodporovali tak organizovaný zločin.

„Pokud se neočekává změna parametrů trestního zákoníku, potom převážná většina produkce, kterou česká policie a celní správa vytváří – myslím tím trestněprávní produkce ve vztahu ke konopí – bude stíhaná i po legalizaci tohoto formátu,“ myslí si Frydrych. Tím pádem dle jeho slov neočekává snížení nákladů na vymáhání práva ani odbřemenění vězeňského a justičního systému.

Potenciál zasažení černého trhu však v nějaké míře podle Frydrycha existuje. „Nicméně ve velkoobjemových produkcích určených na vývoz, případně dovoz nějakých koncentrovaných extraktů, to jsou všechno věci, které jsou otázkou zločinu,“ podotkl.

Frydrych: Rizikem je vysoká frekvence užívání vysokopotentního konopí v nedospělosti

Mezi rizika legalizace podle Frydrycha patří vysoká frekvence užívání vysokopotentního konopí v nedospělosti. „To je ukazatel, ve kterém se řadíme v Evropě na přední příčky. Byť v čase se ten výskyt snižuje, stále jsme ale nad evropskými čísly“ upozornil.

Problémem také podle něj je, že legalizace má potenciál změnit paradigma postoje ke konopí. „Přestože máme dekriminalizováno držení malého množství pro vlastní potřebu a odstupňované sankce, (…) ke změně paradigmatu by došlo, kdyby se životní styl spojený s konopím postavil naroveň alkoholu a tabáku,“ myslí si Frydrych. 

Konopné společenské kluby

Návrh podle Michailidu počítá s tím, že by bylo možné konopí certifikovaně produkovat, distribuovat a prodávat v regulovaných prodejnách. „Tam by nebylo například možné koupit si alkohol. Zároveň by dospělým lidem bylo umožněno pěstovat třeba až pět rostlin pro osobní potřebu,“ upřesnila. 

„Pro ty, kteří by nechtěli využít komerčních možností a nemají možnost konopí pěstovat, by byla varianta pěstovat a nechat si distribuovat rostlinu v rámci konopných společenských klubů,“ uvedla Michailidu s tím, že tento komunitní model je vyzkoušený například ve Španělsku. 

„Co se týče konopných klubů, (…) zažil jsem několik úvratí, konkrétně ve Španělsku. Komunitní model jim vždy po čase přeroste přes hlavu a jsou nuceni se pak uchylovat k restrikcím, obvykle pod vlivem nějakých změn vládnoucích stran,“ okomentoval Frydrych.

Michailidu oponovala tím, že regulace ve Španělsku a podle ní ani v Nizozemsku nebyla udělána komplexně. „Ve Španělsku je to hodně na lokálních samosprávách. Z naší modelové analýzy vychází mnohem lépe kanadský model, který postihuje regulaci konopí mnohem koherentněji“.

Užívání konopí k léčebným účelům

V posledních letech se také často hovoří o používání konopí k léčebným účelům, například ke zmírňování bolestivých stavů. „Byl jsem v roce 2012 členem vládní skupiny pro zpřístupnění léčebného konopí. Jsem jednoznačně pro to, aby každá látka, která má potenciál pomáhat, aby pomáhala,“ podotkl Frydrych. „Legislativu, která upravuje léčebné použití konopí, máme“.

Na dotaz, proč když takový systém funguje ve zdravotnictví, nemůže fungovat i jinde, odpověděl, že je to nepřenositelné. „Schéma užití konopí je dáno diagnózou, indikací, preskripcí, výdejem v lékárně a oprávněním pacienta,“ objasnil.

„Vy říkáte, že když to někdo užívá léčebně, tak je to v pořádku. Ale v té rostlině není přeci rozdíl, není rozdíl v tom, co ten člověk užívá,“ reagovala na ředitele NPC Michailidu.

Návrh zákona chce koordinátor představit na začátku příštího roku. Nyní je podle Michailidu potřeba jednat s jednotlivými resorty. „Změna bude poměrně komplexní, jedná se o ministerstvo zemědělství, zdravotnictví a podobně. Diskuse budou probíhat v prosinci a myslím, že i v lednu. (…) Věřím, že nalezneme shodu,“ doplnila.

„Já mám trochu obavy z vytyčeného časového rámce do konce března,“ uzavřel Frydrych.