TÉMA

Ordinace

Jihočeský kraj nabízí lékařům dotaci milion a půl. Z jiných regionů jich už „přetáhl“ šestnáct

Do jižních Čech se za poslední dva roky podařilo nalákat šestnáct nových lékařů. Hejtmanství jim nabízí peníze za to, že se přestěhují z jiného regionu. Konkrétně dostanou až milion a půl. Částku sice kraj neuvolní najednou, přesto je pro lékaře lákavá. Hejtmanství se takto podařilo získat i osm nových stomatologů.
28. 2. 2024|

V Praze začne fungovat první centrum pro oběti sexuálního násilí

V Praze se 22. ledna otevře první specializované centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku. Středisko PORT v pražském Břevnově nabídne krizovou pomoc, ošetření, poradenství i terapie. K dispozici bude také krizový byt. Zařízení vybudovala a otevřela organizace proFem. Podle její ředitelky Jitky Polákové může centrum ročně pomoci tisícovce klientek a klientů. Finance zatím středisko jisté ale nemá.
17. 1. 2024|

Obcím v Libereckém kraji se nedaří sehnat praktické lékaře ani za pomoci dotací

Nedostatek lékařů v menších městech a obcích se snaží Liberecký kraj podpořit dotačním programem. Města mohou žádat o peníze na mzdy lékařů nebo sester, případně na vybavení ordinace. Loni bylo v dotačním programu přes čtyři miliony korun, nepodařilo se ho ale vyčerpat.
8. 1. 2024|

Lékař chtěl v Merklíně zřídit novou ordinaci. Pojišťovna a svaz praktiků se postavily proti

Kolem poskytování lékařské péče na jižním Plzeňsku panují nejasnosti. V Merklíně se mladý praktický lékař pro dospělé pokusil otevřít vlastní praxi. Podpořili ho obec, kraj i občané. Zdravotní pojišťovna přesto žádost zamítla. Doporučila mu, aby začal ordinovat radši v Horšovském Týně, jenže tam lékař pro dospělé nechybí.
6. 10. 2023|

Provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí bude dalších 35 let AGEL

Provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí bude nadále skupina AGEL. Zastupitelé města v pondělí schválili, že ji bude provozovat dalších 35 let, pro bylo všech 24 přítomných zastupitelů. Majitelem nemocničního areálu je město, AGEL má nemocnici s třemi stovkami lůžek pronajatou od roku 2004, smlouva platila do konce letošního roku. AGEL byl jediným zájemcem na provozování nemocnice od ledna příštího roku.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 11:01|

V Novém Jičíně otevřeli zubní ambulanci. Zájem téměř pětkrát převýšil kapacitu

Nemocnice v Novém Jičíně otevřela novou stomatologickou ambulanci. Registrovat se chtělo téměř pětkrát víc pacientů, než je její kapacita. Nová ambulance může zatím přijmout 1200 lidí, další stovky ve chvíli, kde sežene ještě jednoho zubaře. Na Novojičínsku, stejně jako na dalších místech v Moravskoslezském kraji i v celém Česku, se dlouhodobě potýkají s nedostatkem stomatologů. Často nepomáhají ani dotační programy měst a obcí.
16. 8. 2023|

Skoro polovině dětských lékařů je přes šedesát let a noví scházejí. Na reformách zatím shoda nepanuje

V Česku dlouhodobě není dostatek praktických lékařů pro děti, na způsobech, kterými by se zamezilo jejich dalšímu úbytku, se ovšem neshodnou ani samotní pediatři. Ti nemocniční nesouhlasí s návrhy kolegů z terénu a naopak. Ministerstvo chce přitom po lékařích pro mladé pacienty jednotné řešení. Pediatrickou péči trápí v současnosti hlavně vysoký věk, skoro polovině dětských praktiků je přes šedesát let.
26. 6. 2023|

V Česku je kritický nedostatek pediatrů. Profesní organizace volají po systémových opatřeních

Do několika let nebude mít každé třetí dítě svého pediatra. Upozorňují na to samotní dětští lékaři i jejich odborné a profesní organizace s tím, že už teď je situace v Česku kvůli nízkému počtu pediatrů kritická. Žádají proto po státu systémové opatření, které by pomohlo ordinace dětských doktorů posílit.
15. 6. 2023|

V Česku přibývá zahraničních lékařů. Ve Studené bude spravovat zuby Brazilka

Zubaři z různých koutů světa ordinují na řadě míst v Česku. Třeba do Studené na jihu Čech se přistěhovala zubní lékařka původem z Brazílie. Podle České stomatologické komory přibývá zemí, které se zaměřují na podporu studia stomatologie a chtějí vystudované lékaře posílat do zahraničí.
6. 6. 2023|

Mikulov má nové praktické lékaře. Město by jich však potřebovalo víc

V Mikulově v pondělí začala fungovat nová klinika, ve které se budou střídat tři praktičtí lékaři. Nahradí bývalého praktika, který loni začátkem listopadu zemřel a zanechal po sobě zhruba čtyři a půl tisíce pacientů. Ti ale nového lékaře hledali většinou marně. Ostatní doktoři v okolí měli plno.
20. 3. 2023|

Ministerstvo slibuje navýšení kapacit dětských lékařů. Péči o ukrajinské uprchlíky podpoří OSN

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) přispěje dětským lékařům a nemocnicím v Česku na rozšíření kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny. Informalo o tom ministerstvo zdravotnictví, které slibuje navýšení kapacity až o 12 tisíc dětí z Ukrajiny i Česka.
10. 3. 2023|

Ordinace Armády spásy se stará v Ostravě o lidi bez domova. Někteří nebyli u lékaře desítky let

Lidem, kteří skončili v Ostravě na ulici, a dalším v těžké situaci je již pět let k dispozici zvláštní lékařská ordinace. Provozuje ji Armáda spásy, která se tak snaží zprostředkovat lékařskou péči těm, kdo svého lékaře nemají, desítky let u žádného nebyli a často jim chybí i zdravotní pojištění.
7. 2. 2023|

Stát více podporuje výchovu mladých praktiků. Absolventů, kteří se školí v ordinacích, letos přibude o polovinu

Do ordinací praktiků letos nastoupí více začínajících neatestovaných lékařů. Ministerstvo zdravotnictví na ně navíc bude posílat vyšší dotaci. Chce tak nastartovat generační obměnu – každý druhý praktik je v současnosti šedesátník nebo ještě starší – a také zlepšit dostupnost péče. Potíž ovšem je, že ze zkušených lékařů, kteří by měli absolventy školit, se to vyplatí hlavně praktikům pro dospělé. Ministerská podpora tak nebude mít velký vliv na dostupnost praktických lékařů pro děti.
4. 1. 2023|

VZP chce finančně motivovat lékaře, aby ordinovali v oblastech, kde nyní chybí

Přes půl miliardy korun plánuje největší zdravotní pojišťovna v příštím roce zaplatit za zlepšení dostupnosti péče. Penězi chce motivovat praktické lékaře, pediatry i zubaře k otvírání praxí v oblastech, kde jich je dlouhodobě nedostatek. Denně řeší VZP desítky stížností od lidí, kterým se nepodařilo sehnat doktora.
1. 11. 2022|

Armáda spásy otevřela v Praze ordinaci praktického lékaře pro bezdomovce a chudé

Armáda spásy otevřela v Praze ordinaci praktického lékaře určenou lidem bez domova a pro chudé a sociálně vyloučené. Nachází se v Centru sociálních služeb Bohuslava Bureše, které Armáda spásy provozuje v Praze 7. Zdravotnický personál poskytne ošetření lidem bez dokladů i bez zdravotního pojištění. Podobnou ordinaci provozuje Armáda spásy i v Ostravě.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 13:55|

Policie odložila vyšetřování prodeje bytu s ordinací v centru Prahy Arenbergerovi

Policie odložila vyšetřování prodeje bytu s ordinací v centru Prahy bývalému ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi. Koupil jej od radnice Prahy 1, za necelých 250 metrů čtverečních zaplatil 11,5 milionu korun. Podle policejního mluvčího Jana Daňka nezjistili kriminalisté žádný trestný čin. Část zastupitelů městské části tento prodej kritizuje.
29. 7. 2021|

Do ordinací praktiků by měly dorazit první vakcíny společnosti Moderna. Bude jich ale méně, než lékaři očekávali

Ve středu přibylo 777 potvrzených případů covidu, nejméně ve všední den od 7. září. Je to o 487 méně než ve stejný den minulý týden. K praktickým lékařům by měly během čtvrtka dorazit první vakcíny společnosti Moderna. Praktici ale dostanou tento týden méně této očkovací látky, než čekali. Víc jí totiž bude třeba na druhé dávky v očkovacích centrech, řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 20:39|

Pro očkování seniorů budou klíčoví praktičtí lékaři. Pomohou s registrací i vlastní vakcinací

V českých domovech pro seniory se začíná s vakcinací, očkovat klienty do nich jezdí mobilní týmy. Ty ovšem nezavítají k seniorům, kteří žijí doma. Pro získání vakcíny se budou muset sami registrovat v internetovém systému, což pro některé může být překážkou. Pomoci by kromě rodiny nebo pečovatelů mohli i praktičtí lékaři. Starším pacientům by měli přes internet rezervovat termín v očkovacích centrech, kde budou praktičtí lékaři také pracovat. V Jihomoravském kraji se ale chystají i na očkování ve vlastních ordinacích.
14. 1. 2021|

Aby pacienti nemuseli běhat tam a zpět. Praktici odmítají vystavovat neschopenky za specialisty

Po ošetření zlomené ruky na chirurgii jít ke svému praktickému lékaři pro neschopenku? Tato řadu let trvající praxe by měla od ledna skončit. Praktičtí lékaři se rozhodli, že už nebudou vystavovat neschopenky za ambulantní specialisty. Dosud k nim někteří z nich pacienty pro neschopenku posílali.
10. 12. 2019|

Obec investovala miliony do hotelu. Teď řeší, co se ztrátovým podnikem dál

Nevýnosné podnikání na bedrech malých obcí zatěžuje obecní rozpočty. Ty často dotují služby, které soukromník kvůli ztrátě zrušil – obchody s potravinami nebo ordinace lékařů. A jen malých obchodů loni z českých vesnic zmizelo na 500. S podobnou zátěží se potýkají i v Trojanovicích na Novojičínsku. Tam obec investovala přes 15 milionů korun do hotelu a teď řeší, co s ním dál.
3. 5. 2019|