TÉMA

Operace

Zdravotní stav malého Martina se zlepšuje. Jeho rodiče chtějí pomoci i dalším, jednají s resortem zdravotnictví

Zdravotní stav vážně nemocného Martina Zatloukala, který 1. února podstoupil ve Francii genovou terapii, se stále zlepšuje. Chlapec trpí vzácným genetickým syndromem. Léčbu, která vyjde na sto milionů korun, neproplácí pojišťovna. Lidé na ni vybrali peníze ve sbírce. Otec chlapce v úterý jednal na ministerstvu zdravotnictví, chce totiž pomoci zlepšit přístup pojišťoven.
26. 3. 2024|

Zemana v Motole přeloží na interní kliniku JIP. Stav exprezidenta je i nadále závažný

Bývalý prezident Miloš Zeman, který je osmým dnem hospitalizován na jednotce intenzivní péče, bude v pátek přemístěn z kliniky kardiovaskulární chirurgie na interní kliniku jednotky intenzivní péče. Z podstaty jeho onemocnění je jeho stav i nadále závažný, informovala Fakultní nemocnice Motol. Minulý týden se Zeman neplánovaně podrobil operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 11:57|

Lékaři poprvé transplantovali geneticky upravenou prasečí ledvinu živému člověku

Týmu lékařů z nemocnice v americkém Bostonu se jako prvnímu na světě podařila úspěšná transplantace ledviny z geneticky modifikovaného prasete živému člověku. Nemocnice Massachusetts General Hospital (MGH) to oznámila s tím, že 62letému pacientovi se po operaci daří dobře a brzy by mohl být propuštěn. Podle deníku The New York Times (NYT) dává průlom naději statisícům Američanů s nemocnými ledvinami.
21. 3. 2024|

Bývalý prezident Zeman je po operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu, uvedla nemocnice Motol

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit, konstatovala nemocnice v tiskové zprávě. Podle ní byl exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Mluvčí bývalého prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že Zemanovy zdravotní komplikace souvisí i s cukrovkou. Brzké uzdravení Zemanovi popřál jeho nástupce v prezidentské funkci Petr Pavel.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:03|

Pacienti na výměnu kloubu čekají i dva roky, lhůty se v nemocnicích liší

Všechny nemocnice oslovené Českou televizí provedly minulý rok více výměn kloubů než v roce předchozím. Trend potvrzuje i Všeobecná zdravotní pojišťovna, která sice loňská čísla ještě neuzavřela, ale přesto je podle ní jasné, že zákroků proti roku 2022 přibylo. Tehdy jich proplatila 26 tisíc. Pacienti si však na plánovaný zákrok počkají. Ve velkých fakultních nemocnicích se lhůty pohybují mezi jedním a dvěma roky, U Svaté Anny v Brně je to dokonce dva a půl roku, i když ročně vymění 1100 kloubů. Oproti tomu například v Jindřichově Hradci přijde člověk na řadu za deset měsíců – za rok tam odoperují 330 lidí. Další oslovené nemocnice provádějí zákroky do dvou let od objednání.
29. 2. 2024|

Za nezákonné stíhání dostane zdravotní sestra z kauzy chlapce v kómatu odškodné sto tisíc korun

Celkem sto tisíc korun jako odškodné za nezákonné trestní stíhání dostane od státu zdravotní sestra, která byla v roce 2022 zproštěna obžaloby z ublížení na zdraví z nedbalosti. Stíhání souviselo s případem chlapce, který v roce 2017 skončil po operaci mandlí v pardubické nemocnici v takzvaném bdělém kómatu. Sestra podala žalobu na ministerstvo spravedlnosti, požadovala původně odškodné milion korun, později dvě stě tisíc korun, nakonec soud schválil smír s podstatně nižší částkou.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 19:16|

Malý Martin se po operaci ve Francii vrátil do Česka. Peníze ze sbírky pomohou i dalším dětem

Dvouletý chlapec se vzácnou genetickou poruchou se po operaci v nemocnici ve francouzském Montpellier vrátil do Česka. Malého Martina, na jehož léčbu pomocí genové terapie lidé darovali ve veřejné sbírce víc než 150 milionů korun, převezla v neděli odpoledne sanitka z pražského letiště Václava Havla do motolské nemocnice. Rodiče již dříve uvedli, že byl zákrok ve Francii úspěšný.
18. 2. 2024Aktualizováno18. 2. 2024, 19:03|

Ve Francii operovali malého Martina, který trpí vzácnou genetickou poruchou

Dvouletý Martin se vzácnou genetickou poruchou, na jehož léčbu pomocí genové terapie lidé darovali ve veřejné sbírce víc než 150 milionů korun, se ve středu v nemocnici ve francouzském Montpellier podrobil operaci. Oznámil to zástupce rodiny Zdeněk Joukl. Neurochirurgové během desetihodinového zákroku injekčně aplikovali chlapci do hlavy lék Upstaza. Rodiče dítěte uvedli, že zákrok byl úspěšný, poděkovali lékařům za péči a veřejnosti za podporu.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 20:17|

Dvouletý Martin se ve Francii připravuje na operaci, naplánována je na konec týdne

V nemocnici ve francouzském Montpellier se na zákrok připravuje dvouletý Martin trpící těžkou formou syndromu AADC, což je velmi vzácné onemocnění nervového systému. Nadějí pro něj je genová terapie. Specifickou léčbu zdravotní pojišťovny nehradí. Na nákladný zákrok se vybralo ve veřejné sbírce sto padesát milionů korun.
29. 1. 2024|

Jen v Hradci a Barceloně vyměňují srdeční chlopně roboti. Místo řezání hrudníku stačí drobné vpichy

Kardiochirurgové v královéhradecké fakultní používají nejmodernější robotickou technologii k výměnám srdečních chlopní. Operace jsou díky tomu mnohem šetrnější – pacientům nezůstanou jizvy, protože není potřeba do nich řezat. Roboty na operace chlopní mají v Česku pouze v Hradci Králové. V Evropě podobné operace provádějí už jen ve Španělsku.
3. 1. 2024|

Lékaři stahují výpovědi z přesčasů. V některých nemocnicích ale stále jednají

Lékaři po celém Česku stahují výpovědi z dobrovolných přesčasů. Část nemocnic tak od ledna začala fungovat ve standardním režimu a vrátila se k plánovaným zákrokům a běžné pracovní době. V některých zařízeních ale vyjednávání s odbory ještě nejsou u konce.
3. 1. 2024|

Mladá žena úspěšně zvládla operaci, která pomůže zachránit její obličej

Příběh Ivanky Danišové, která bojuje o záchranu obličeje, vyvolal před pěti lety mimořádnou vlnu solidarity. Narodila se s Goldenharovým syndromem, což znamená, že se jí částečně nevyvinula lebka. Díky dárcům má za sebou řadu zákroků v zahraničí, v uplynulých dnech prodělala poslední klíčovou operaci v Japonsku.
2. 1. 2024|

Protest lékařů se podle nemocnic nejvíce dotkl chirurgických oddělení. Většina pacientů už má náhradní termín

Většina pacientů, kterým nemocnice v prosinci odložily zákroky a vyšetření, už má náhradní termín. Těm zbývajícím ho lékaři dají vědět až po Novém roce, kdy se většina nemocnic plánuje vracet k běžnému provozu. Omezovat ho musely kvůli protestu šesti tisíc lékařů, kteří na začátku měsíce vypověděli přesčasy. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví výpovědi postupně stahují.
27. 12. 2023|

Izraelská armáda postupuje dále do Chán Júnisu, likviduje tunely Hamásu

Izraelské ozbrojené síly oznámily, že pokračují v postupu do Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy, zatímco letectvo provádí údery na desítky cílů radikálního palestinského hnutí Hamás. Izraelští vojáci během svého postupu v Chán Júnisu zničily další tunel Hamásu.
7. 12. 2023|

Méně naplánovaných operací i ambulantní péče. Nemocnice se připravují na omezený režim

Kvůli výpovědím z přesčasů klesne v některých nemocnicích v prosinci počet operací – ve srovnání s loňskem až o desítky procent. Někde podle ředitelů hrozí i částečné omezení akutní péče.
28. 11. 2023|

V Ostravě mají rentgen s rameny ve tvaru O. Zkracuje operaci i pobyt v nemocnici

Městská nemocnice Ostrava začala na oddělení neurochirurgie využívat mobilní rentgen s rameny ve tvaru O. Přístroj téměř za 25 milionů korun rozšiřuje možnosti diagnostiky. Přínosem pro pacienty bude kratší doba operace i pobytu v nemocnici, menší ztráty krve i nižší riziko reoperací, informovala mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.
19. 10. 2023|

Žádostí o změnu pohlaví v Česku každým rokem přibývá, loni jich bylo přes dvě stě

Loni v tuzemsku požádalo o změnu pohlaví rekordních 208 lidí. Jde o meziroční nárůst o šest procent. ČT to sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Žádostí přitom každým rokem přibývá. Doposud o tranzici požádalo 1349 lidí, komise resortu zdravotnictví drtivé většině z nich vyhověla. Změna je v Česku možná od roku 2012. Podmínkou operace je kastrace, tu ale kritizují orgány EU i OSN.
18. 10. 2023|

Ofenziva do Pásma Gazy je na spadnutí. Izrael riskuje válku s Hizballáhem a Íránem

Izraelští vojáci a těžká technika u hranic s Pásmem Gazy signalizují, že pozemní ofenziva je na spadnutí. Podle expertů čeká izraelskou armádu extrémně náročná operace, protože vojáci se budou muset pohybovat v cizím zastavěném terénu, kde na ně budou čekat vyzbrojení teroristé zběhlí v pouličním boji. Izraelská armáda nicméně disponuje moderními tanky, letadly, drony a také elitními jednotkami speciálních sil. Očekávat se dá především další krveprolití, které povede ke ztrátám zejména mezi civilisty a které může navíc situaci vyhrotit i jinde. Panují hlavně obavy z rozpoutání války s libanonským Hizballáhem nebo Íránem.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 21:16|

Po operaci rovnou domů. Válek chce rozšířit seznam jednodenních výkonů

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) plánuje rozšířit seznam jednodenních operačních výkonů, tedy těch, po nichž pacienti odcházejí domů do 24 hodin. Jejich počet v Česku roste, a to zejména díky tomu, že některé z nich pojišťovny od letošního roku finančně zvýhodnily. V Česku přibývá i počet zařízení, která tento typ operací nabízí.
5. 10. 2023|

V brněnské dětské nemocnici začali pacientům prodlužovat kosti pomocí magnetického hřebu

Lékaři v brněnské dětské nemocnici zkoušejí unikátní metodu prodlužování kostí.  Mají v péči už tři pacienty. Rozdílná délka končetin může být způsobena vrozenou vadou, po úrazu, infekci nebo onkologické léčbě. Posledních padesát let se kosti dětí prodlužovaly pomocí zevních fixátorů, teď je titanový hřeb uvnitř.
12. 9. 2023|

V Ústí nad Labem provedli první robotickou biopsii mozku v Česku

První plně robotickou biopsii mozku v Česku provedli lékaři z neurochirurgické kliniky v Ústí nad Labem. V Evropě se jedná teprve o šestý takový zákrok. Většinou při něm doktoři pomocí robotů odebírají vzorek tkáně z nádoru, který pak posílají k další diagnostice.
5. 9. 2023|

Pokud operuje žena, má pacient méně komplikací, ukázaly dvě rozsáhlé studie

Nová studie, která vyšla v odborném žurnálu JAMA Surgery, naznačuje, že pacienti léčení ženami mají nižší míru nepříznivých dlouhodobých pooperačních následků ve srovnání s podobnými pacienty léčenými muži. Týká se to také pravděpodobnosti úmrtí.
31. 8. 2023|

Je světový den rakoviny plic. „Když má pacient problémy, je už pozdě,“ tvrdí lékař

Na úterý připadá světový den rakoviny plic. V Česku touto chorobou v průměru onemocní přes šest a půl tisíce lidí ročně, okolo pěti tisíc pacientů zemře. Rizikoví jedinci se už více než rok mohou hlásit do preventivního programu časného záchytu karcinomu plic, zatím jím prošlo sedm tisíc lidí. Lékaři ale odhadují, že podmínky pro účast v programu splňuje až půl milionu Čechů.
1. 8. 2023|

Zdravotní sestra z kauzy chlapce v kómatu dostala odškodné za nezákonné stíhání

Zdravotní sestra Alena Chovancová získala 80 tisíc korun za nezákonné stíhání v případu chlapce, který po operaci mandlí v pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Odškodnění jí přiznalo ministerstvo spravedlnosti. Žena, kterou soud pravomocně zprostil obžaloby, požadovala přes 1,1 milionu. Na ministerstvo zároveň podala žalobu, kterou bude projednávat pardubický okresní soud. V kauze padly dvě podmínky pro lékařku a zdravotní sestru.
1. 8. 2023|