TÉMA

Katastrofa

V ruském Orsku se protrhla regulační hráz. Voda zaplavila mnoho domů

Více než 4400 domů zaplavila voda z protržené hráze ve městě Orsk v Orenburské oblasti na jihu Ruska. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura TASS. Protržení hráze předcházelo několik dní záplav v celé oblasti, v souvislosti s tím tam ve čtvrtek vyhlásili stav nouze.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 18:30|

Na severu Číny zemřelo při zemětřesení nejméně 127 lidí. Záchranné práce komplikuje mráz

Nejméně 127 lidí zahynulo při pondělním zemětřesení na severozápadě Číny, kde záchranáři v mrazivých podmínkách dál pátrají po možných přeživších. Na základě nové bilance o tom v úterý informovala agentura Reuters. Živel o síle 6,2 stupně udeřil v provinciích Kan-su a Čching-chaj, kde zničil mnoho domů, některé silnice a zranil více než sedm set lidí.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 11:57|

U břehů Libye zahynuly desítky migrantů. Středomořská cesta je nebezpečná, Itálie hledá řešení

Nejméně 61 migrantů, včetně žen a dětí, se pravděpodobně utopilo při nehodě jejich plavidla u břehů Libye. Dalších 25 lidí se podařilo zachránit. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM).
17. 12. 2023|
Doporučujeme

Past pokroku: Žízeň po levném benzinu téměř zničila Mexický záliv

Když 20. dubna 2010 došlo k výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, zahynulo při něm tehdy 11 lidí. Ale to byl teprve začátek mnohem větší tragédie.
29. 11. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 12:27|

Past pokroku: Sověti zamaskovali obří jadernou katastrofu, svět se o ní dozvěděl až po Černobylu

Dne 29. září 1957 v přepracovatelském závodě Majak poblíž města Ozersk v Čeljabinské oblasti SSSR vybuchla podzemní nádrž s vysoce radioaktivním odpadem. Protože ani město Ozersk, ani výrobní komplex Majak označovaný také jako Čeljabinsk-40 nebyly zaneseny na mapách, označuje se katastrofa podle nejbližšího „oficiálního“ města – Kyštymu.
1. 11. 2023Aktualizováno4. 11. 2023, 17:31|
Doporučujeme

Past pokroku: Komunisté zničili Aralské moře. Zbytek může dokonat změna klimatu

Aralské jezero je podle OSN místem, kde se odehrála vůbec největší ekologická katastrofa 20. století. Slanovodní plocha, která leží v srdci Střední Asie, za posledního půl století ztratila 80 procent objemu, hlavně vinou divoké zemědělské politiky bývalého Sovětského svazu. Jenže ani rozpad komunistického bloku toto vnitrozemské moře nezachránil. Sotva se totiž začalo po roce 2000 znovu vzpamatovávat, přišla nová hrozba, tentokrát ze strany Uzbekistánu. První díl seriálu Past pokroku se věnuje osudu a budoucnosti Aralského moře.
18. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 11:06|

Na libyjských záplavách se podílela klimatická změna. Srážky byly o polovinu silnější, tvrdí vědci

Podle vědců byly nedávné záplavy v Libyi kvůli klimatické změně až padesátkrát pravděpodobnější. Domnívají se totiž, že emise skleníkových plynů vyvolaly až o polovinu silnější srážky, než je v tomto období běžné. Před více než týdnem způsobila záplavy silná bouře a mohutné deště, kvůli kterým se protrhly dvě přehrady u města Darná. Humanitární situace je v zasažené oblasti velmi špatná, lidé navíc stále nacházejí další těla obětí.
20. 9. 2023|

V Libyi hrozí protržení dalších dvou přehrad u Benghází, píše DPA. Humanitární pomoc vázne

Na severovýchodě Libye, který před týdnem postihly masivní záplavy, hrozí protržení dalších dvou přehrad. Agentura DPA uvedla, že z jedné z ohrožených staveb poblíž města Benghází tamní úřady odčerpávají vodu, aby uvolnily tlak na hráz. Právě voda z nádrží způsobila před týdnem povodně ve městě Derna. O život tam podle Červeného půlměsíce přišlo přes 11 tisíc lidí.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 10:24|

Obětí záplav v Libyi může být dvacet tisíc. Derna čelila množství srážek jako za celé dva roky

Starosta východolibyjského města Derna odhaduje, že počet obětí bleskových záplav dosáhne k osmnácti až dvaceti tisícům. Kvůli pomoci spolu začaly komunikovat znesvářené vlády na východě země a v Tripolisu, píše BBC. Řada zemí už poslala záchranné týmy i humanitární pomoc. Oblast kolem Derny čelila objemu srážek, který normálně spadne za rok a půl až dva roky. Vyschlá koryta se během pár minut změnila v divoké řeky a následně došlo k protržení dvou přehrad u Derny. Lidé neměli šanci uniknout, vysvětluje nebývalý rozsah katastrofy Vladimír Piskala z vědecké redakce ČT.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:00|

Požáry na Havaji si vyžádaly už 36 obětí. Biden vyhlásil stav katastrofy

Požáry na havajském ostrově Maui si vyžádaly už 36 mrtvých. Informují o tom americká média s odvoláním na tiskovou zprávu okresu Maui County. Plameny jsou nejničivější kolem města Lahaina na západě ostrova, kde oheň poškodil část historického centra a přiměl lidi prchat před živlem do moře. Americký prezident Joe Biden zpřístupnil lidem na Havaji dodatečnou federální podporu, když schválil vyhlášení stavu katastrofy.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 20:38|

Na Indii a Pákistán se žene cyklon Bipardžoj. Domovy opustilo přes 150 tisíc lidí

Více než 150 tisíc lidí se muselo evakuovat v Indii a Pákistánu, kam dorazí během čtvrtka silný cyklon. Bipardžoj – což v bengálštině znamená „katastrofa“ – by mohl zničit domy i úrodu, píše zpravodajský server BBC News. Snímky z pobřeží indického státu Gudžarát z posledních dnů ukazují prudké deště a mohutné vlny na pobřeží.
15. 6. 2023|

Útoky na přehrady historie válčení zná. Dle Ženevských úmluv jsou nepřípustné

V noci na úterý došlo k protržení Kachovské přehrady, která na jihu Ukrajiny odděluje svobodná území a ta okupovaná Ruskem. Podobnou tragédii už řeka Dněpr pamatuje. Během druhé světové války sovětští agenti odpálili přehradu v Záporoží. Mezinárodní pravidla později takové útoky zapověděla.
6. 6. 2023|

Australské požáry byly tak traumatické, že kojící matky přicházely o mléko

Když v letech 2019 a 2020 zasáhly Austrálii nejhorší požáry v historii, mělo to i řadu důsledků, které tehdy nebyly na první pohled patrné. Vědci teď popsali další z nich: stres způsobený živelnou pohromou měl výrazný dopad na kojící matky, které ztrácely schopnost tvořit mléko.
23. 5. 2023|

Ministerstvo rozdělovalo dotace, přestože neznalo potřeby hasičů a záchranářů, říká zpráva NKÚ

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podle výsledků kontroly dříve nastavilo podporu pro zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof, aniž znalo potřeby hasičů, policie a záchranářů. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který zjišťoval, jak MMR, a ministerstvo vnitra a devět vybraných příjemců podpory nakládalo v letech 2018 až 2022 s penězi Evropské unie a státního rozpočtu určenými na řešení katastrof. Se závěry úřadu ministerstvo nesouhlasí.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 14:15|

Záchranáři v Mississippi dál pátrají v troskách po tornádu

Americký prezident Joe Biden vyhlásil stav katastrofy pro stát Mississippi. Krok umožní směřovat federální pomoc do tornádem zasažených oblastí, které navíc patří k nejchudším ve Spojených státech. Živel tam o víkendu zabil 26 lidí. Desítky obyvatel jsou zraněny a po dalších stále pátrají v troskách záchranáři.
27. 3. 2023|

Bouře Freddy má v Malawi na dvě stě obětí, jednalo se nejspíš o nejdéle trvající cyklon

Tropická bouře Freddy už má v Malawi a Mosambiku nejméně 216 obětí na životech, informovala agentura AP s odkazem na mosambický úřad pro řešení katastrof. Ten v úterý potvrdil sedmnáct úmrtí. V Malawi si záplavy a sesuvy půdy podle tamních představitelů vyžádaly nejméně 199 životů, pondělní bilance hovořila o 99 mrtvých. Freddy je jedna z nejsilnějších bouří, které kdy byly zaznamenány na jižní polokouli, a potenciálně nejdéle trvající tropický cyklon.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 19:51|

Po přeživších po zemětřesení se pátrá už jenom ve dvou tureckých provinciích

Záchranáři v Turecku ukončili pátrání po přeživších ničivého zemětřesení ve všech provinciích vyjma dvou nejvíce zasažených – Kahramanmaraş a Hatay. S odvoláním na úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) o tom informovala agentura AFP. Úřad také zveřejnil novou bilanci obětí: zemětřesení o síle 7,8 stupně z 6. února zabilo v Turecku 41 020 lidí. Obětí v sousední Sýrii je podle nejnovějších odhadů OSN zhruba 6 tisíc, celková bilance tedy činí přibližně 47 tisíc mrtvých. Záchranáři po přeživších v devíti tureckých provinciích pátrali bezmála dva týdny. Do Turecka přiletěl americký ministr zahraničí Antony Blinken, slíbil další pomoc ve výši 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun).
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 20:57|

Zemětřesení v Indonésii má již 268 obětí

Počet obětí pondělního zemětřesení na indonéském ostrově Jáva stoupl na 268 a 151 lidí se stále pohřešuje. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indonéský úřad pro řešení katastrof. Dalších tisíc lidí utrpělo zranění. Konzulární odbor indonéského ministerstva zahraničí oficiálně potvrdil, že mezi zraněnými nejsou žádní cizinci, sdělila mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 14:00|

Vědci vyzývají ke studiu „čtyř jezdců klimatické apokalypsy“

Globální oteplování by se mohlo stát pro lidstvo „katastrofickým“, pokud by nárůst teploty byl vyšší, než předpovídá většina modelů. Klimatická změna by ale také mohla spustit něco jako zatím nepředvídaný dominový efekt – kaskádu událostí, které by vedly k doposud neznámým dopadům. Svět se musí začít připravovat na možnost „klimatického kolapsu“, upozorňuje mezinárodní tým vědců shromážděný kolem expertů z Univerzity v Cambridge.
3. 8. 2022|

Obyvatelé části Fukušimy se jedenáct let od havárie elektrárny mohou vrátit domů

Obyvatelé části japonského města Fukušima, ve které stojí jaderná elektrárna, se po jedenácti letech mohou trvale vrátit do svých domovů. Úroveň radiace zde klesla na přijatelnou úroveň poprvé od března 2011, kdy oblast a elektrárnu zasáhlo zemětřesení a následná vlna tsunami, které zařízení vážně poškodily. O konci nucené evakuace rozhodly místní úřady, informovala agentura Kjódó.
30. 6. 2022|

Mariupol se topí v tunách odpadků, městu hrozí epidemiologická katastrofa

Ruskem okupované ukrajinské přístavní město Mariupol je zavaleno tisíci tunami odpadků, které kvůli zničené infrastruktuře není kam odvézt. Oznámil to starosta města Vadym Bojčenko. Mariupol, v němž panují otřesné hygienické podmínky, je podle něj na pokraji epidemiologické katastrofy. Ukrajinské ministerstvo životního prostředí odhadlo, že od začátku letošní invaze už ruští okupanti způsobili v zemi ekologické škody za více než šest miliard dolarů.
24. 6. 2022|

V Nepálu našli trosky letadla, které se v neděli zřítilo s 22 lidmi na palubě

Záchranáři již našli všech dvaadvacet těl obětí letecké nehody, která se stala v neděli v Nepálu. Informovala o tom agentura Reuters. Soukromé letadlo se zřítilo v odlehlé oblasti na severozápadě země.
30. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 05:00|

Počet obětí výbuchu v luxusním hotelu v Havaně se zvýšil na čtyřicet

Počet obětí pátečního výbuchu v luxusním hotelu Saratoga v Havaně se zvýšil na čtyřicet. Uvedla to agentura AFP s odkazem na kubánské ministerstvo zdravotnictví. Záchranáři stále prohledávají trosky a obávají se, že bilance obětí není konečná. V nemocnicích zůstává 18 zraněných.
10. 5. 2022|

V Pittsburghu se zřítil most pár hodin před Bidenovým projevem o infrastruktuře

V americkém Pittsburghu se v pátek brzy ráno zřítil silniční most, a to jen několik hodin před návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena. Šéf Bílého domu do Pensylvánie mířil kvůli propagaci balíku investic do infrastruktury, který vyčlenil finance i na údržbu silnic a mostů. Úřady v Pittsburghu zaznamenaly deset zraněných, z nichž čtyři museli být hospitalizováni, ovšem žádné mrtvé. Příčina kolapsu se vyšetřuje.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 21:48|