TÉMA

Voličský průkaz

Poslanci schválili sjednocení volebních pravidel. Zachová se hlasování ve dvou dnech

Sněmovna odsouhlasila zákon sjednocující pravidla voleb. Jejich organizace se zpřehlední a zrychlí. Přinese jednodušší podobu hlasovacích lístků i získání voličských průkazů nebo elektronizaci podávání kandidátních listin. Sněmovna měla původně na programu ještě úpravu zbraňové legislativy, ale po průtazích v projednávání bude pokračovat ve středu od devíti hodin ráno.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 20:52|

Opozice neprosadila debatu o snížení červnové valorizace penzí

Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadily debatu o vládním návrhu na snížení červnové valorizace penzí, který bude sněmovna projednávat na mimořádném zasedání od příštího úterý. Poslanci podpořili elektornizaci veřejných dražeb a prvním čtením prošel i návrh na zavedení řidičského oprávnění na zkoušku a úpravu bodového systému. Předsedové poslaneckých klubů se dohodli na přerušení schůze do středy 22. února.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 19:57|

Cestovali i osm hodin, ale neodvolili. Hromadí se stížnosti na nedoručení voličských průkazů

Část voličů v zahraničí i tuzemsku nemohla během víkendu odvolit. Pošta jim nestihla doručit voličské průkazy pro prezidentské volby. V řadě případů lidé cestovali stovky kilometrů na českou ambasádu, kde na ně měl čekat voličský průkaz. Po příjezdu jim ale úředníci sdělili, že jejich doklady ambasáda nemá. Podle České pošty se průkazy k voličům nedostaly včas kvůli chybám v adresách i nedoručeným upozorněním o uložených zásilkách. Pošta řeší v souvislosti s prezidentskými volbami desítky stížností.
31. 1. 2023|

V horských obcích volilo více lidí, než kolik mají obyvatel. Vítězil tam Pavel

V některých horských obcích přišlo ke druhému kolu prezidentské volby i třikrát více lidí, než kolik v nich žije obyvatel. Podle oslovených obcí jsou za nárůstem zejména lyžaři a běžkaři, využili voličské průkazy. V horských střediscích vítězil Petr Pavel – ve Špindlerově Mlýně, kde se o tomto víkendu koná světový pohár v lyžování, získal téměř 88 procent hlasů, v Peci pod Sněžkou nebo Bedřichově mu dalo hlas okolo devadesáti procent voličů.
28. 1. 2023|

Na noc se zavřely volební místnosti, prezidentské volby vyvrcholí v sobotu

Po osmi hodinách hlasování se v deset večer na noc uzavřely volební místnosti. Odezvdat hlasy ve druhém kole volby prezidenta republiky bude ale ještě možné v sobotu od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. Rozhodne se o tom, zda se čtvrtou hlavou samostatného českého státu stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Oba již odevzdali své hlasy, Pavel asi hodinu po otevření volebních místností v Černoučku, Babiš o další hodinu později v Průhonicích.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 22:00|

PŘEHLEDNĚ: Voliči v druhém kole rozhodnou o hlavě státu. Žluté lístky dostanou v místnostech

Po čtrnácti dnech se v pátek ve dvě hodiny odpoledne opět otevřely volební místnosti. V první den bude možné vhodit hlas jednomu ze dvou prezidentských kandidátů do deseti do večera. V sobotu pak od osmi ráno do dvou odpoledne. Proti prvnímu kolu se mění jedna věc – lístky lidé dostanou až ve volební místnosti.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 09:55|

Lidé mají poslední možnost požádat písemně nebo on-line o voličský průkaz

Lidé, kteří nemohou volit prezidenta ve své domovské obci, mají poslední šanci do pátečních 16:00 písemně nebo elektronicky požádat o voličský průkaz. Umožní jim hlasovat v kterékoli volební místnosti v Česku i v zahraničí. Osobně je možné požádat příslušný obecní, případně zastupitelský úřad ještě nejpozději ve středu 25. ledna. O nové hlavě státu rozhodnou voliči příští pátek a sobotu, vybírat budou mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem (ANO).
20. 1. 2023|

O voličský průkaz pro druhé kolo lze osobně zažádat do 25. ledna, hlasovat opět mohou i lidé v izolaci

Lidé, kteří během druhého kola prezidentských voleb nebudou doma, mají opět možnost zažádat o voličský průkaz. Poštou nebo elektronicky musí být žádost na úřad doručena nejpozději 20. ledna do 16 hodin. Osobně je možné přijít až do 25. ledna, a to opět do 16 hodin. Voliči, kteří v době druhého kola budou nemocní, nebo se z jiného důvodu svépomocí do volební místnosti nedostanou, mají možnost zažádat u volební komise o běžnou přenosnou urnu. Lidé s nařízenou izolací kvůli covidu-19 mohou volit z auta u drive-in stanovišť nebo si na krajském úřadě mohou objednat zvláštní přenosnou schránku.
17. 1. 2023|

První lidé hlasovali v prezidentské volbě. Možnost měli voliči v koronavirové izolaci

Ve středu odevzdali první lidé svůj hlas v přímé volbě prezidenta. Ti, kteří jsou v izolaci kvůli covidu-19, mohli hlasovat z auta od 8:00 do 17:00 hodin na speciálních stanovištích. V každém kraji jich bylo několik, většinou jedno na okres, v Praze jich fungovalo pět. Kdo hlasování z auta nemohl využít a musel zůstat doma, může si do 12. ledna objednat domů přenosnou volební schránku.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 17:14|

PŘEHLEDNĚ: Vše, co potřebujete vědět k hlasování v prezidentských volbách

V pátek 13. a v sobotu 14. ledna budou lidé potřetí v historii Česka v přímé volbě rozhodovat o hlavě státu. Hlasovat mohou ze zahraničí i zdravotnických zařízení. Na rozdíl od podzimních komunálních a senátních voleb bude možné odevzdat hlas i z covidové karantény či izolace. Web ČT24 přináší všechny potřebné informace k úspěšnému hlasování.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 20:04|

Úřady začaly vydávat voličské průkazy, požádat o ně lze osobně i písemně

Obecní úřady začaly ve čtvrtek vydávat voličské průkazy zájemcům, kteří budou hlasovat mimo domovskou obec. O tento průkaz pro první volební kolo musejí voliči požádat písemně do 6. ledna, osobně nejpozději 11. ledna. Nejpozději ve čtvrtek musely také obce na úředních vývěskách oznámit adresy volebních místností, kde si lidé budou v polovině ledna vybírat budoucího prezidenta.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 18:11|

Na ambasádách se do seznamu pro prezidentské volby zapsalo přes čtrnáct tisíc Čechů

Na českých zastupitelských úřadech v zahraničí se do seznamu voličů pro lednové prezidentské volby zapsalo 14 370 Čechů. Informovalo o tom na webu ministerstvo zahraničí. Další lidé v zahraničí mohou přijít volit s voličským průkazem, podle úřadu jich budou řádově tisíce.
26. 12. 2022|

Češi trvale žijící v zahraničí se mohou ještě do neděle zapsat k prezidentským volbám

Češi bydlící v zahraničí mohou do neděle 4. prosince požádat o zápis do zvláštního seznamu voličů k lednovým prezidentským volbám. Žádost musí podat osobně či písemně na velvyslanectví či generálním konzulátu. Volit v zahraničí nebo mimo své trvalé bydliště mohou i lidé s voličskými průkazy. Písemné a elektronické žádosti přijímají úřady až do 6. ledna, osobně pak nejpozději dva dny před prvním kolem voleb. Žádost mohou lidé podat i přes Portál občana.
30. 11. 2022|

Volby 2022: Kdo, kdy a kde může volit? Co dělat, když nebudu moct do volební místnosti?

Českou republiku v pátek a v sobotu čekají volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Pokud se voliči nemohou dostavit do volební místnosti, stejně jako u jiných voleb si budou moci zažádat o přenosnou volební urnu. Voličský průkaz ale v komunálních volbách vyřídit nelze. Ten bude možné využít jen pro hlasování o kandidátech do Senátu. Ze zahraničí letos nepůjde volit vůbec, stejně jako se nepočítá s covidovými drive-in volebními místnostmi.
20. 9. 2022|

V pátek je poslední možnost písemně požádat o voličský průkaz pro senátní volby

Lidé mají v pátek poslední možnost písemně požádat o voličský průkaz pro nadcházející senátní volby. Využít toho budou moci především Češi s trvalým bydlištěm v cizině. Na rozdíl od sněmovních a prezidentských voleb nebudou moci vybírat senátory na zastupitelských úřadech, museli by se kvůli tomu vrátit do Česka.
16. 9. 2022|

Přehledně: Kdy, kde a jak hlasovat v komunálních a senátních volbách

Ve dnech 23. a 24. září 2022 se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Případné druhé kolo do horní komory pak o týden později. Web ČT24 přináší všechny informace, které potřebujete k úspěšnému odevzdání svého hlasu.
26. 8. 2022|

Voliče čekají změny, třeba jednodenní hlasování. Letos to však bude ještě „postaru“

Voliče v Česku čekají nová pravidla hlasování – snadnější by mělo být získat voličský průkaz, volby by navíc měly probíhat jenom jeden den. Ministerstvo vnitra teď připomínkuje novelu zákona o správě voleb, během léta by ji měli projednat i lídři volební koalice. K projednávání do sněmovny by se pak měla dostat na podzim. Očekává se ale, že bude dlouhé, i proto by měla novela začít platit až pro příští sněmovní volby.
24. 7. 2022|

Někteří lidé zatím nedostali voličské průkazy. Přitom o ně požádali včas

Někteří lidé zatím nedostali voličské průkazy, o něž včas požádali. Volby do sněmovny přitom začínají v pátek odpoledne. Česká pošta se průkazy na základě jednotlivých stížností snaží dohledat a doručit, uvedl mluvčí podniku Matyáš Vitík. Ministerstvo vnitra apelovalo na Českou poštu, aby tyto případy řešila přednostně, sdělila jeho mluvčí Hana Malá. Pokud voliči průkaz nedostanou, podle zákona nebudou moci hlasovat v místě trvalého bydliště, protože tam byli vyškrtnuti ze stálých voličských seznamů.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 12:27|

O voličský průkaz lze žádat do 6. října, umožní volit poslance kdekoli

Do Poslanecké sněmovny budou moci lidé volit i mimo svůj volební okrsek. Potřebují k tomu ale voličský průkaz. S ním mohou přijít hlasovat do kterékoli volební místnosti v Česku i na zastupitelský úřad ČR v zahraničí. Průkaz se ovšem vydává jen na požádání a požádat je letos nutné nejpozději do 6. října.
9. 9. 2021Aktualizováno11. 9. 2021, 15:37|

Poslance je možné volit i ze zahraničí. Kdo se nezapsal na seznam, může ještě získat voličský průkaz

O složení nové Poslanecké sněmovny rozhodnou voliči 8. a 9. října. Hlasovat se bude v České republice, ale i v zahraničí na zastupitelských úřadech. Aby mohl volič hlasovat v zahraničí, musí být buď zapsán na zvláštním seznamu voličů – k čemuž již uplynula lhůta – nebo mít voličský průkaz.
9. 9. 2021Aktualizováno11. 9. 2021, 12:11|

Sněmovní volby přehledně: Kdy hlasovat, kde a jak?

Po roce se v Česku opět otevřou volební místnosti. Tentokrát se – na rozdíl od loňských krajských voleb – bude hlasovat v celé republice a voliči přijdou vybrat své nové poslance. Ve dnech 8. a 9. října bude na výběr až z 22 politických stran, hnutí nebo volebních koalic. Hlasovat budou i voliči v zahraničí, kteří přijedou na zastupitelské úřady České republiky.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 13:20|

Senát se z třetiny obmění. K hlasování je potřeba občanský průkaz a rouška

Říjnové senátní volby mohou změnit rozložení sil v horní komoře. Obmění se třetina senátorů, volit se bude ve 27 obvodech. Ve většině z nich proběhne první kolo senátních voleb souběžně s krajskými, ve třech pražských obvodech se bude volit pouze do horní parlamentní komory. Letos budou volby jiné mimo jiné tím, že první lidé budou hlasovat dva dny před jejich začátkem – již 30. září odevzdají své hlasy lidé s nařízenou karanténou nebo v izolaci kvůli covidu-19. Ostatní budou moci přijít do volebních místností od 14 hodin v pátek 2. října.
22. 9. 2020|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Eurovolby začnou v Česku v pátek odpoledne. Výsledky se zveřejní v neděli večer

Už za necelých 24 hodin se v Česku otevřou volební místnosti. Obyvatelé osmadvaceti států Evropské unie ve volbách vybírají své zástupce. Eurovolby jsou ve srovnání s jiným hlasováním specifické. Liší se například pravidla pro voliče v zahraničí i to, že statistici zveřejní výsledky až v neděli večer.
23. 5. 2019|

Zájem o voličské průkazy oproti minulým eurovolbám výrazně stoupl

Nárůst zájmu o voličské průkazy v letošních volbách do Evropského parlamentu zaznamenaly všechny úřady, které Česká televize oslovila. Zatímco v minulých eurovolbách v roce 2014 vydala například Praha 6 celkem 389 voličských průkazů, letos to byl víc než trojnásobek (1301 průkazů). Zřejmě k tomu přispěla i delší lhůta na pořízení průkazu, než byla minule. Lhůta pro osobní vyzvednutí uplynula ve středu 22. května v 16 hodin. Lhůta pro písemnou žádost skončila minulý pátek.
22. 5. 2019|