TÉMA

Sněmovna lordů

Cigarety pro následující britské generace budou nelegální, plánuje Sunak
Británie plánuje zavést úplný zákaz prodeje tabákových výrobků pro nadcházející generaci. Každoročně plánuje zvyšovat věk pro prodej cigaret tak, že dnešní děti už by neměly mít nikdy přístup k tabáku. Spojené království se přidává k Novému Zélandu, který podobnou legislativu zavedl jako první na světě.
20. 10. 2023|
„Nástroje do rukou lidu.“ Britští labouristé chtějí zrušit nevolené lordy
Britská opoziční Labouristická strana v pondělí představila plán A New Britain (Nová Británie). Navrhuje v něm mimo jiné zrušení Sněmovny lordů, nevolené horní komory britského parlamentu. Nahradila by ji menší a méně nákladná komora, která by důsledněji odrážela rozložení sil v království. Strana by chtěla posílit také skotskou autonomii nebo přesunout řadu pracovních míst do regionů. Labouristé jsou dvanáct let v opozici. Aktuálně však mají v průzkumech výrazný náskok před vládnoucí Konzervativní stranou.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 20:12|rp
Brusel ohlásil nové kroky vůči Londýnu kvůli snaze jednostranně změnit brexitovou dohodu
Evropská komise (EK) zahájila další čtyři řízení proti britské vládě s cílem vynutit dodržování severoirského protokolu. Nové právní kroky oznámila unijní exekutiva poté, co v britském parlamentu pokročilo schvalování návrhu zákona, kterým by Spojené království důležitou součást brexitové dohody jednostranně změnilo. První řízení v této souvislosti Komise zahájila už loni, v červnu pak oznámila další dvě.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 14:45|
Ve Westminsteru musí krotit Johnsona i opozici. Chci vlídnější sněmovnu, říká její předseda Hoyle pro ČT
Britský parlament je vzorem zákonodárných orgánů v mnoha světových demokraciích. V Dolní sněmovně často dochází k ostrým výměnám názorů, které musí ukočírovat předseda Lindsay Hoyle. Považuje se za krotitele a rozhodčího, a i když interpelace označuje za cirkus, zdůrazňuje jejich důležitost pro demokracii. Z Westminsteru chce udělat vlídnější místo a kultivovanější debatu by rád přenesl i do brexitem rozdělené společnosti. „Protože nakonec všichni věříme jedné věci – věříme demokracii,“ řekl v rozhovoru, který s ním vedl zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal.
20. 11. 2021|Bohumil Vostal
„Takhle dál nemůžeme pokračovat.“ Britové žádají po EU změnu brexitové dohody o Irsku
Britská vláda ve středu oznámila, že chce docílit „významné změny“ v části brexitové dohody týkající se Severního Irska, která byla dojednána ve snaze zachovat otevřenou hranici mezi tímto britským regionem a Irskou republikou. Irská vláda tvrá na tom, že jsou jednání o zásazích do protokolu vyloučená. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič řekl, že EK bude hledat „kreativní řešení“ problémů způsobených brexitem v obchodě mezi Británií a Severním Irskem, ale nebude znovu projednávat brexitovou dohodu o Severním Irsku.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 19:05|zem/
Královna představila priority Johnsonovy vlády. Hlavním úkolem je zotavení země po pandemii
Britská královna Alžběta II. svým tradičním projevem zahájila nové zasedací období parlamentu a představila priority vlády na další rok. Premiér Boris Johnson a jeho kabinet se chtějí zaměřit zejména na oživení ekonomiky po propadu způsobeném pandemií covidu-19 a chtějí prosadit například reformu celoživotního vzdělávání, nový zákon o policii či změny v pravidlech pro udělování azylu. Celkem hodlá kabinet předložit zhruba 25 návrhů zákonů.
11. 5. 2021Aktualizováno11. 5. 2021, 15:29|
Británie definitivně ukončila manželství s EU, začala platit provizorní dohoda
Británie definitivně ukončila svazek s Evropskou unií. O půlnoci skončilo přechodné období, v němž se země nacházela od odchodu z EU 31. ledna loňského roku. Zároveň začala provizorně platit dohoda o budoucích vztazích, kterou Londýn a Brusel uzavřely na Štědrý den.
1. 1. 2021Aktualizováno1. 1. 2021, 20:21|
Británii podle Johnsona čeká nový začátek. „Je třeba se této chvíle chopit,“ vyzval
Noc na pátek, během níž vstoupí v platnost nové uspořádání vztahů s Evropskou unií, je pro Velkou Británii novým začátkem, země má nyní svůj osud pevně ve svých rukách. Takto se vyjádřil britský premiér Boris Johnson poté, co dohodu o novém partnerství s EU podpořila i horní komora britského parlamentu. Británie se přestane řídit unijním právem čtyři a půl roku po referendu, v němž zvítězili zastánci brexitu.
31. 12. 2020|
Britští poslanci schválili dohodu s EU o vzájemných vztazích po brexitu
Britští poslanci ve středu ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli jiného názoru. Nyní má o dokumentu debatovat a hlasovat Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře jej ještě musí podepsat královna Alžběta II.
30. 12. 2020Aktualizováno30. 12. 2020, 20:37|
Britští lordi ostře nesouhlasí se zákonem o vnitřním trhu, poslanci je však mohou přehlasovat
Sněmovna lordů, horní komora britského parlamentu, velkou většinou vyjádřila nesouhlas a politování nad zákonem o vnitřním trhu, který jde proti částem brexitové dohody. Proti kontroverznímu zákonu, který podle Evropské komise porušuje právně závaznou dohodu, hlasovalo 395 zákonodárců, opačný názor jich mělo 169. Sporným zákonem může vláda premiéra Borise Johnsona zrušit části rozvodové dohody mezi Británií a Evropskou unií.
20. 10. 2020|
EU chce vystupňovat jednání o dohodě, Londýn to přivítal
Britský ministr Michael Gove přivítal slova hlavního vyjednavače Evropské unie Michela Barniera o ochotě sedmadvacítky vystupňovat tento týden jednání o budoucím partnerství. Klíčový spolupracovník britského premiéra Borise Johnsona hovořil o konstruktivním kroku a optimismu. Předtím však prohlásil, že rozhovory může oživit jen změna přístupu ze strany EU a že kýžená dohoda za současného stavu před koncem přechodného období brexitu uzavřena nebude. Podle agentury Reuters lze vývoj vnímat jako určitý průlom po týdnech vyčkávání na obou stranách.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 18:48|
Zákon k brexitové dohodě platí. Schválily ho obě komory britského parlamentu
Britský parlament schválil zákon k dohodě o brexitu. Dolní sněmovna odmítla všechny změny, které učinila horní komora. Ta už nové dodatky nenavrhla. Text tak míří ke královně, která ho formálně stvrdí. Za týden budou o rozvodové dohodě hlasovat také poslanci Evropského parlamentu. Pokud s ní vysloví souhlas, opustí Británie na jejím základě EU na konci ledna, tedy za devět dní.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 20:01|
Lordi přidali do brexitového zákonu další dodatky. Normu o dětských uprchlících předložilo jedno z Wintonových dětí
Vláda britského premiéra Borise Johnsona utrpěla sérii porážek ve Sněmovně lordů, když tato komora parlamentu schválila další dodatek k prováděcímu zákonu k brexitové dohodě. Na jeho základě budou moci i po brexitu dětští uprchlíci přicházet za svými rodiči žijícími ve Velké Británii. Horní komora britského parlamentu, v níž mají více zástupců opoziční labouristé a liberální demokraté než vládní konzervativci, však zabránit schválení zákonů nemůže.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 19:07|
Z Westminsterského paláce na sever Anglie. Britští lordi možná přesídlí do upadajícího Yorku
Britská vláda zvažuje, že přestěhuje Sněmovnu lordů z Westminsterského paláce v Londýně do Yorku na severu země. Stanici Sky News to řekl předseda britské Konzervativní strany James Cleverly. Je to prý jeden z kroků, které by měly pomoci podpořit různé části Velké Británie.
19. 1. 2020|
Johnson věří v celní dohodu s EU. Lordi začali projednávat brexitovou smlouvu
Britský premiér Boris Johnson si je jistý vyjednáním dohody s Evropskou unií bez celních tarifů a obchodních kvót ještě letos. Uvedl to během návštěvy Severního Irska, které bylo hlavním bodem sváru v brexitové smlouvě. Její text začala v pondělí po britských poslancích projednávat Sněmovna lordů. Schválit ji musí ještě europoslanci, aby Británie mohla z Unie odejít k 31. lednu.
13. 1. 2020|
Události komentáře
Uzavření dohody mezi EU a Británií do konce roku je reálné, říká britský velvyslanec Archer
Velká Británie svede do konce tohoto roku vyjednat s Evropskou unií dohodu o volném obchodu. V Událostech, komentářích to uvedl britský velvyslanec v Praze Nick Archer, který tím i rozporoval zaznívající obavy evropských vyjednavačů brexitu.
10. 1. 2020|
Britští poslanci podle očekávání schválili zákon o brexitu
Dolní komora britského parlamentu schválila prováděcí zákon k brexitové dohodě, kterou premiér Boris Johnson vyjednal s Evropskou unií. Předloha nyní zamíří do horní komory, Sněmovny lordů. Pokud její členové návrh zákona rovněž schválí a následně jej podepíše i královna, opustí Británie Evropskou unii s dohodou už na konci ledna.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 18:36|
Britští poslanci ve druhém čtení schválili zákon k brexitu
Poslanci v britské Dolní sněmovně odpoledne ve druhém čtení schválili prováděcí zákon k dohodě o rozluce s Evropskou unií. Britský premiér Boris Johnson je předtím vyzval k jednotě a překonání mrtvého bodu. Vůdce opozice Jeremy Corbyn označil vyjednanou „rozvodovou“ dohodu za strašnou.
20. 12. 2019Aktualizováno20. 12. 2019, 17:27|
Měli bychom zabránit rozdělení Spojeného království, vyzval Johnson nové poslance
Britský premiér Boris Johnson na prvním povolebním zasedání Dolní sněmovny řekl, že je nutné vzdorovat hlasům, které volají po rozdělení Spojeného království. Podle agentury Reuters Johnson evidentně odkazoval na nedávná slova regionální skotské premiérky a šéfky Skotské národní strany (SNP) Nicoly Sturgeonové, která minulý týden řekla, že bude usilovat o vyhlášení nového referenda o nezávislosti Skotska na Spojeném království. Sturgeonová ale zatím k uspořádání všelidového hlasování potřebuje souhlas Londýna.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 17:40|
Britskou Dolní sněmovnou naposledy zní burácivé „Order!“ Svérázný Bercow končí
Svými kroky zásadně ovlivnil dění kolem brexitu, když v parlamentu zablokoval některé vládní návrhy. Kvůli tomu čelil kritice, že není nestranný. Je známý svérázným vystupováním i extravagantní volbou kravat, především ale velmi hlasitým zjednáváním si pořádku mezi poslanci. Svým „Order!“ rozburácel Dolní sněmovnu celkem čtrnácttisíckrát. Po deseti letech John Bercow v čele komory i ve funkci poslance končí.
31. 10. 2019|
Brexit
Náročná jednání před námi a neřízený brexit stále ve hře. Barnier nehýří optimismem
Brexitový vyjednavač Evropské unie Michel Barnier uvedl, že riziko chaotického odchodu Velké Británie ze společenství nepominulo ani přes další odklad brexitu a plánované parlamentní volby ve Spojeném království. Očekává také náročná jednání o budoucí obchodní dohodě mezi oběma celky, na která podle něj bude málo času.
30. 10. 2019|
Sněmovna lordů schválila návrh zákona proti brexitu bez dohody
Horní sněmovna britského parlamentu v pátek schválila návrh zákona, jehož cílem je zabránit odchodu Velké Británie z Evropské unie bez dohody. Poté, co ve středu návrh podpořila Dolní sněmovna, zbývá již jen poslední krok legislativního procesu. Podle agentury Reuters by jej panovnice mohla udělit již v pondělí.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 17:28|
Brexit
Johnson nevidí jinou cestu než předčasné volby. Ať o brexitu rozhodne lid, říká premiér
Britští poslanci budou v pondělí večer znovu hlasovat o možnosti předčasných voleb. Vyplývá to z parlamentní agendy na příští týden, kterou předložila britská vláda. Jacob Rees-Mogg, jenž za kabinet dojednává program Dolní sněmovny, zároveň ujistil, že zasedání parlamentu nebude přerušeno před schválením návrhu zákona proti brexitu bez dohody. Předpis nyní projednává horní komora parlamentu, Sněmovna lordů. Dohodla se, že jej schválí nejpozději v pátek večer.
5. 9. 2019Aktualizováno5. 9. 2019, 23:05|
Brexit
Poslanci odmítli brexit bez dohody i předčasné volby
Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu schválili návrh zákona, který má zabránit premiérovi Borisu Johnsonovi vyvést zemi 31. října z Evropské unie bez dohody. Předlohu podpořilo 327 zákonodárců, proti se jich postavilo 299. Návrh nyní poputuje do Sněmovny lordů, kde bude muset překonat ještě řadu nástrah. Johnson chtěl kvůli přijetí zákona vyvolat předčasné volby, které by se uskutečnily 15. října. Nenašel však pro to dostatečnou podporu sněmovny.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 23:49|