TÉMA

Raiffeisenbank

PŘEHLEDNĚ: Banky zatím snížení úrokových sazeb vyhodnocují, s reakcí chtějí vyčkat

Rozhodnutí České národní banky (ČNB) o poklesu sazeb povede k postupnému snižování úročení spořicích účtů a termínovaných vkladů bank, shodují se oslovení experti. Zlevňovat by měly i hypotéky. ČT proto oslovila největší tuzemské banky s dotazem, zda a jak se v jejich nabídkách snížení základní úrokové sazby na 6,25 procenta projeví.
9. 2. 2024|

Většina lidí byla přesvědčená o tom, že určitá forma důchodové reformy je potřeba, ukázal průzkum

Česko čekají další změny v důchodech, ve středu to avizoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Většina lidí, které oslovila společnost Kantar ve výzkumu pro Českou televizi, by to uvítala. Jednasedmdesát procent respondentů bylo přesvědčených o tom, že určitá forma důchodové reformy potřeba je. Častěji si to myslí muži ve středním věku mezi 30 a 59 lety, dále pak lidé s vysokoškolským vzděláním. V tom, jakým směrem by reforma měla jít, se ovšem názory rozcházejí.
16. 11. 2023|

Peníze lze nově poslat i přes telefonní číslo. Šestice bank zavedla nový způsob plateb

Šest tuzemských bank spustilo možnost poslání platby skrze telefonní číslo. Služba platby na kontakt má za cíl transakce zjednodušit a omezit chyby při jejich zadávání. Registr přitom spravuje centrální banka. Další dvě banky se spuštěním služby počítají v průběhu příštího roku.
14. 11. 2023|

ČNB ponechala úrokovou sazbu na sedmi procentech, zhoršila ekonomický výhled

Bankovní rada České národní banky (ČNB) i na aktuálním zasedání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Základní úroková sazba je na této úrovni od června 2022. Centrální banka zároveň zhoršila výhled české ekonomiky, letos čeká pokles HDP o čtyři desetiny procenta, příští rok růst 1,2 procenta. Zvýšila odhad průměrné inflace pro příští rok na 2,6 procenta.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 19:30|

Rozpočet je ve 180miliardovém deficitu. Je o třetinu menší než loni, pomohla windfall tax

Deficit státního rozpočtu se na konci září snížil na 180,7 miliardy korun, oznámilo ministerstvo financí. V srpnu byl o necelých čtrnáct miliard vyšší. Schodek je nižší i oproti loňskému září, tehdy přesáhl 270 miliard. Zadlužení českých vládních institucí nicméně stoupá, podle Českého statistického úřadu se do konce druhého čtvrtletí meziročně zvýšilo o 0,8 procentního bodu na 44,3 procenta hrubého domácího produktu. Nominálně za rok vzrostl vládní dluh o 357 miliard korun na 3,151 bilionu.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 22:59|

Největší čínské banky zečtyřnásobily půjčky v Rusku. V jüanech

Rusku, na nějž Západ po obnovené invazi Moskvy na Ukrajinu uvalil sankce, největší čínské banky půjčily miliardy dolarů, napsal list Financial Times (FT). Zatímco západní věřitelé většinou pod tlakem regulátorů a politiků působení v Rusku omezují nebo z něj odcházejí, na jejich místo nastupuje Peking, který se snaží propagovat jüan jako alternativní světovou měnu vedle dolaru. Expozice čtyř největších čínských bank vůči ruskému bankovnímu sektoru se za čtrnáct měsíců do letošního března zvýšila čtyřnásobně, ukazují data Kyjevské ekonomické školy (KSE).
4. 9. 2023|

Česko má zpoždění patnáct let, řekl Rafaj. K velkým změnám potřebujeme krizi, soudí Horská

Je evidentní, že česká ekonomika má deset nebo patnáct let zpoždění, můžeme to sledovat na zemích kolem nás, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. A dodal: „Podstatné je, že konat musí stát.“ Poradkyně premiéra, členka NERV a hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská řekla, že Česko má silné stránky, ale kumulují se a přibývají nemoci. Dříve byly skryté, dnes vyplouvají na povrch, doplnila. Rafaj a Horská v této diskusi navázali na již několik týdnů probíhající velmi kritickou debatu o ekonomické budoucnosti Česka i o roli současné vlády.
3. 9. 2023|

Česká národní banka se stala terčem kybernetického útoku, žádná data podle ní neunikla

Česká národní banka se v pátek ráno stala terčem cíleného kybernetického útoku, který může způsobit zpomalení či nedostupnost jejího webu. Centrální banka oznámila, že takzvaný DDoS útok nezasáhl vnitřní informační systémy ČNB a neunikla žádná data. Hackerské útoky blokují internetové služby českých bank třetí den za sebou.
1. 9. 2023|

Hackeři opět útočili na tuzemské banky, které měly výpadky služeb

Výpadky webů a internetového a mobilního bankovnictví ve čtvrtek postihly Raiffeisenbank a Monetu Money Bank. Zpomaleně fungovaly internetové stránky pražské burzy, které čelily kybernetickému útoku už ve středu spolu s weby dalších pěti českých bank. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) sdělil, že výpadky opět způsobily zahlcovací DDoS útoky. Podle antivirových firem za útokem stojí hackeři z Ruska. Zaútočili také na webové stránky Elektrotechnického zkušebního ústavu.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 22:33|

Protiteroristická centrála prověřuje skupinu Raiffeisen Bank International. Podnět podali klienti nespokojení s jejími aktivitami v Rusku

Národní centrála proti terorismu prověřuje rakouskou skupinu Raiffeisen Bank International (RBI) kvůli jejím aktivitám v Rusku. Asociace za práva občanů a podnikatelů na ni podala trestní oznámení, podezřívá ji z podpory terorismu, banka podle ní svým setrváváním na ruském trhu podporuje financování agrese. Sama Evropská centrální banka na skupinu RBI pak naléhá, aby své podnikání v zemi ukončila.
28. 8. 2023|

Udržitelné chování by mohlo firmám pomoci k výhodnějšímu úvěrování

Evropská směrnice o udržitelnosti uloží podnikům povinnost zveřejňovat, jak na tom jsou v odpovědnosti vůči životnímu prostředí, zaměstnancům i celé společnosti. Součástí má být i kalkulace uhlíkové stopy. Do budoucna budou tato data hrát roli při získávání úvěrů nebo oslovování investorů.
23. 8. 2023|

Inflace se v červnu podle analytiků dostala pod deset procent. Projevuje se silná koruna a nižší poptávka

Tempo růstu spotřebitelských cen zvolňovalo i v červnu a inflace se poprvé od ledna 2022 dostala podle oslovených analytiků pod deset procent. Na snižování inflace podle nich působí srovnávací základna loňského roku, projevuje se ale i silná koruna a nižší poptávka. V květnu byla inflace 11,1 procenta.
9. 7. 2023|

Česká ekonomika v úvodu roku klesla o 0,4 procenta, ČSÚ zhoršil odhad

Česká ekonomika letos v 1. čtvrtletí klesla meziročně o 0,4 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Na začátku května statistici předpokládali pokles o 0,2 procenta. Ekonomika klesla v meziročním srovnání poprvé od prvního čtvrtletí 2021. Ve srovnání s předchozím kvartálem hrubý domácí produkt (HDP) v prvních třech měsících letošního roku stagnoval – byl na desetinu stejný.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 18:31|

Tuzemské banky a spořitelny loni dosáhly rekordního zisku

Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2022 stoupl souhrnný čistý zisk v meziročním srovnání o 32,3 miliardy na 102,64 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Podle ní jde o rekordní sumu. Aktiva bank činila ke konci roku 8,907 bilionu korun, což je o 384 miliard více než na konci roku. Předběžné výsledky ČNB zveřejnila již počátkem února, podle nich tuzemské banky v roce 2022 vytvořily čistý zisk 104,1 miliardy Kč.
24. 5. 2023|

Soud potvrdil bankéři šest let vězení za vylákání 80 milionů od italské farmářky

Odvolací soud poslal bývalého vysoce postaveného bankéře Petra Vitáska na šest let do vězení za to, že podvedl zámožnou italskou farmářku a připravil ji v přepočtu o téměř 80 milionů korun. Potvrdil tak prvoinstanční verdikt. Stejný trest dostal i jeho spoluobžalovaný, advokát Vratislav Urbášek. Odvolací senát oběma mužům uložil také vysoké peněžité tresty a zákazy činnosti. Peníze se policistům nepodařilo vypátrat.
24. 5. 2023|

Průmyslová produkce se v únoru vrátila k růstu, dařilo se výrobě aut

Průmyslová produkce v Česku v únoru meziročně vzrostla o dvě procenta. Vrátila se tak k růstu po lednovém poklesu o 1,9 procenta. K bilanci nejvíce přispěla výroba automobilů, která byla ve srovnání s loňským únorem vyšší zhruba o čtvrtinu, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). České stavebnictví v únoru naopak zpomalilo o více než čtyři procenta. K poklesu dle statistiků přispělo nepříznivé počasí a vysoká srovnávací základna. V přebytku 14,3 miliardy skončil zahraniční obchod, je tak nejvyšší od dubna 2021.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 20:14|

Evropské akcie prudce oslabují, kvůli nervozitě kolem bank klesá i euro

Evropské akcie v pátek výrazně oslabují, investoři mají obavy o stabilitu finančního sektoru. Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank ztrácí přes deset procent, výrazně klesají také například akcie švýcarských bank Credit Suisse a UBS. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po poledni odepisoval zhruba 1,6 procenta na 439 bodů. Kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá euro, k dolaru asi o procento. Lídři EU se po summitu v Bruselu shodli, že situace evropských bank je stabilní.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 17:34|

Šest největších bank v Česku loni zvýšilo čistý zisk o 30,6 procenta

Šest největších bank v zemi loni vydělalo 76,25 miliardy korun. Jejich čistý zisk se meziročně zvýšil o 30,6 procenta. Podle analytiků jim ke zlepšení výkonnosti pomohly vyšší úrokové sazby. Na šest největších bank se vztahuje mimořádná daň, takzvaná windfall tax. Z jejího výnosu chce stát hradit náklady na zavedení stropů na ceny energií.
28. 2. 2023|

Vláda musí hledat úspory, které cílí na trvalý schodek rozpočtu, myslí si ekonomka Horská

Stát v roce 2022 hospodařil se schodkem 360,4 miliardy korun. Hlavní ekonomka Raiffeisenbank a poradkyně předsedy vlády Helena Horská nazvala rok 2022 rokem „dokonalé bouře“, kdy se ekonomika potýkala s dozvuky covidu a válkou na Ukrajině. Schodek rozpočtu by tak podle ní mohl být i výrazně horší. „Rok, který vláda měla k hledání nějakých významnějších úspor, aniž by bezhlavě škrtala, je příliš krátká doba,“ uvedla v Interview ČT24. Kabinet by však podle ní měl začít hledat úspory, které cílí na strukturální, tedy trvalý schodek.
3. 1. 2023|

Rakousko odmítlo vstup Rumunska do Schengenu, Van der Bellen toho lituje. Bukurešť stahuje velvyslance

Rumunsko povolalo ke konzultacím svého velvyslance v Rakousku. Podle ministerstva zahraničí v Bukurešti je krok vyjádřením protestu proti rozhodnutí Vídně zablokovat vstup Rumunska do schengenského prostoru. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen uvedl, že vládního veta lituje.
9. 12. 2022|

Zahraniční obchod se propadá do stále většího schodku, dolů jej táhnou drahé energetické komodity

Zahraniční obchod Česka skončil v říjnu schodkem 26,8 miliardy korun, který byl meziročně o deset miliard větší. Hlavní příčinou schodku zůstávají vysoké ceny dovážených energetických komodit a vstupů. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 11:43|

Potraviny budou zdražovat i v příštím roce. Táhnout vzhůru je budou nejen drahé energie

Ceny potravin budou růst i v příštím roce,  k jejich pozvolnému snižování by snad mohlo dojít v jeho závěru. Shodli se na tom hosté pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Shodu našli také v tom, že pokud nedojde k zastropování cen energií i pro velké firmy (obchodní řetězce či potravináře), ať už na evropské, či národní úrovni, také se to výrazně promítne do cen potravin.
27. 11. 2022|

Banky hlásí mimořádné zisky. Raiffeisenbank si polepšila o 89 procent

Část bank a spořitelen hlásí za první tři čtvrtletí letošního roku mimořádné výdělky. Největší růst zaznamenala Raiffeisenbank – meziroční rozdíl u ní tvoří téměř devadesát procent. Komerční bance stoupl čistý zisk o více než polovinu na bezmála třináct miliard korun a České spořitelně o necelých čtyřicet procent. Právě na banky a energetické, petrolejářské či těžební firmy zřejmě od příštího roku dopadne daň z neočekávaných zisků. V pátek ji v takzvaném daňovém balíčku schválila sněmovna. Analytici konstatovali, že aktuální výsledky potvrdily silnou pozici tuzemského bankovního sektoru.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 13:19|

Ministerstvo zemědělství by chtělo snížit DPH na potraviny. Prouza a Pýcha nevěří, že to projde

Ministerstvo zemědělství vybírá kategorie základních potravin, u nichž by rádo snížilo DPH. Vyplynulo to z jeho vyjádření pro Otázky Václava Moravce. Hosté pořadu –⁠ prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha –⁠ však nevěří, že by k tomu došlo.
23. 10. 2022|