Udržitelné chování by mohlo firmám pomoci k výhodnějšímu úvěrování

Události: Evropská směrnice o udržitelnosti (zdroj: ČT24)

Evropská směrnice o udržitelnosti uloží podnikům povinnost zveřejňovat, jak na tom jsou v odpovědnosti vůči životnímu prostředí, zaměstnancům i celé společnosti. Součástí má být i kalkulace uhlíkové stopy. Do budoucna budou tato data hrát roli při získávání úvěrů nebo oslovování investorů.

Pražská strojírna spustila na začátku července novou fotovoltaickou elektrárnu. Panely pokrývající plochu jako třiadvacet tenisových kurtů. Díky tomu má podnik snížit svoji uhlíkovou stopu. Finanční návratnost 27milionové investice očekává do sedmi let. „Očekáváme od toho soběstačnost ve výrobě elektřiny. Nejméně dvě třetiny roku budeme soběstační a budeme schopní do distribuční sítě dodávat třicet až pětatřicet procent přetoku,“ řekl generální ředitel Pražské strojírny Robert Masarovič.

Strojírna je dceřinou společností pražského dopravního podniku. Ten připravuje další podobné projekty. I kvůli nové směrnici o udržitelnosti. „Zabýváme se tím velmi intenzivně, protože ESG doba nás čeká už velmi záhy. Pro nás to tedy není jen o té environmentální dimenzi,“ uvedl předseda představenstva pražského dopravního podniku Petr Witowski.

ESG
Zdroj: ČT24

ESG je metoda, podle které se posuzuje udržitelnost podniku. E jako životní prostředí, S jako sociální faktor hodnotící vliv na zaměstnance i společnost, G představuje standardy vedení. Z reportu pak firmy vypočítají skóre, které bude sloužit k jejich dalším ekonomickým aktivitám. „V případě, že budou mít k dispozici kvalitní nefinanční data, mohou získat zvýhodněné úvěrování od bank. Banka spočítá ESG rating, který bude vstupovat do úvěrového procesu,“ vysvětlil manažer pro udržitelnost z Raiffeisenbank Michal Putna.

Směrnice se bude dotýkat všech firem nad 250 zaměstnanců. V Česku tedy asi patnácti set podniků – nejen těžkého z průmyslu, ale také pojišťoven nebo bank samotných. „Máme několik programů, které průběžně v bance běží. Zmínil bych například snahu o snížení vlastní energetické náročnosti. Používáme také modulární systém pro vybavení našich poboček. V momentě, kdy dochází například k rekonstrukci, tak ten nábytek můžeme použít i v jiné pobočce,“ nastínil Putna.

„Není to evropský výmysl. Dekarbonizace je velký trend v Americe, stejně tak v Číně. Nikdo nechce, aby se ty věci dělaly z roku na rok nebo ze dne na den. Je důležité vytvořit harmonogram postupné změny,“ uvedl zakladatel sdružení Climate & Sustainable Leaders Czech Republic Jakub Skavroň.

Změna s ESG se velkých firem dotkne poprvé v roce 2025, kdy budou muset vytvořit report za předešlý rok nechat ho ověřit nezávislým auditem. Střední a menší firmy se mají zapojit později.