TÉMA

Louvre

Žádná marmeláda a Mona Lisa za sklem. Muzea a galerie se chrání před útoky aktivistů

V Evropě přibývá útoků klimatických aktivistů na umělecká díla. V Louvru polili Monu Lisu polévkou, v Drážďanech se přilepili k rámu Sixtinské madony a v Madridu je lepidlo spojilo s obrazem Francisca de Goyi. Instituce, včetně Národní galerie Praha, proto zvyšují bezpečnostní opatření. Podrobnosti o všech sdělit nemůžou, pokud mají být účinná, ale některá omezení, jako speciální skla před obrazy nebo kontrola obsahu tašek, viditelná jsou.
27. 2. 2024|

Aktivisté útočí na obrazy v muzeích ve Francii, trest ale nepřichází. Samotná díla totiž nepoškodí

Provozovatelé muzeí a galerií ve Francii volají po zpřísnění zákonů na ochranu vystavovaných děl. Vadí jim stále častější útoky aktivistů na známé obrazy. Pachatelům teoreticky hrozí až sedm let vězení a pokuta v přepočtu přes 2,5 milionu korun. Ve skutečnosti ale úřady zatím nikoho potrestat nemohly, jelikož vlastní díla nikdy nepoškodili.
22. 2. 2024|

Návrh proměny hlavního nádraží v Praze je nejlepší možný, tvrdí náměstek. Řeší podle něj i budoucí nárůst cestujících

Návrh kodaňského studia na podobu hlavního nádraží byl nejlepší možný, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváček (STAN). Dodal, že park byl zbaven nepřehledných prostor a otevírá velké možnosti.
29. 11. 2023|

Sunak zrušil setkání s řeckým premiérem kvůli sporu o antické artefakty

Spor o navrácení antických artefaktů z Britského muzea do Řecka vyvolal novou diplomatickou roztržku. Britský premiér Rishi Sunak na poslední chvíli zrušil schůzku se svým řeckým protějškem Kyriakosem Mitsotakisem v Londýně, která se měla uskutečnit v úterý odpoledne. Mitsotakis reagoval podrážděně. Obě strany se nyní viní z toho, že zrušení schůzky způsobily, informovala agentura DPA.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 17:56|

Anonymních hrozeb ve Francii přibývá, ministr spravedlnosti volá po přísných trestech

Francie čelí výhružkám útoků na letištích, v kulturních institucích i ve školách. Ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti apeluje na přísné tresty pro všechny, kteří za anonymními hrozbami stojí. Z památek je jejich ústředním terčem bývalé sídlo francouzských králů ve Versailles.
23. 10. 2023|

Francie v duchu „laïcité“ kontroluje mešity a zakazuje abáje. Napětí sílí, muslimové mluví o diskriminaci

Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli vraždě učitele mladým radikalizovaným přistěhovalcem nařídil prověřit všechny případy lidí podezřelých z radikalizace, kteří by mohli být vyhoštěni z Francie. Napětí mezi Paříží a pětimilionovou muslimskou menšinou v zemi roste, muslimy pobouřil třeba nedávný zákaz nošení abájí ve školách. Zabránit radikalizaci má pomoci předloňský zákon o náboženském separatismu, který vedl k uzavření některých mešit a který přináší větší dohled úřadů nad aktivitami muslimů. Podle kritiků z řad věřících i levicových politiků ale jen umožnil další diskriminaci.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 17:10|

Paříž už nebude „městem světel“. Francie zhasíná ulice i památky

Francie se chystá před nadcházející zimou šetřit. Jedním z nejviditelnějších opatření je vypínání veřejného osvětlení, omezuje se také nasvícení památek. Včetně těch v Paříži, které se přezdívá „město světel“.
29. 9. 2022|

Muž přestrojený za ženu na vozíku hodil dort po Moně Lise

V pařížském muzeu Louvre v neděli muž přestrojený za ženu na invalidním vozíku hodil dort na obraz Mony Lisy. Slavné dílo od Leonarda da Vinciho chrání silné neprůstřelné sklo, a tak nebylo poškozeno. Útočník tvrdil, že bojuje za ochranu životního prostředí. O kuriózním incidentu v pondělí informovala stanice BFM TV.
30. 5. 2022|

Do prodeje jde padělek Mony Lisy, cena by se mohla vyšplhat na tři sta tisíc dolarů

Obraz Mony Lisy se prodává v aukční síni Christie's. Jde však o známý padělek, přesto se cena odhaduje asi na tři sta tisíc dolarů. Příběh malby začal v padesátých letech, na počátku ale stojí krádež originálu z pařížského Louvru o necelé půlstoletí dříve.
16. 6. 2021|

Pandemie ve světě: Rakousko, Nizozemsko i Francie dál rozvolňují opatření

Rakousko přikročilo k velkému uvolnění opatření proti šíření covidu-19. Provoz zahájily restaurace, hotely či kulturní instituce. Restrikce ruší také Nizozemsko a Francie, kde se otevře mimo jiné pařížský Louvre. V Berlíně bude možné v noci vycházet bez omezení. Výrazně rozvolňuje také americký New York.
19. 5. 2021Aktualizováno19. 5. 2021, 19:21|

Ludvík XVI. bude nově 16. Pařížská muzea mění římské číslice na arabské

Pařížské muzeum Carnavalet přestane používat římské číslice a nahradí je arabskými. Zatímco pro milovníky historie se jedná možná o kontroverzní krok, francouzská muzea jej využívají k tomu, aby přilákala návštěvníky. Carnavalet argumentuje tím, že římské číslice jsou v současnosti pro mnohé návštěvníky už nesrozumitelné. Jejich používání omezilo i známé muzeum Louvre.
23. 3. 2021|

Technologie z CERNu užívaná pro výzkum záření určila pravost Raffaelova obrazu

Částicový detektor vyvinutý v organizaci CERN, používaný i ve vesmírném výzkumu a vyráběný českou firmou, pomohl určit pravost díla připisovaného slavnému renesančnímu malíři Raffaelovi. Technologie využívaná třeba pro měření radiace na Mezinárodní vesmírné stanici dokáže počítat jednotlivé fotony záření a rozlišit jejich vlnovou délku. Výstupem z rentgenu jsou barevné snímky, které podle zástupců firmy InsightArt pomohly určit autenticitu Raffaelova obrazu.
10. 9. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, komu může být Mona Lisa ukradená?

Mona Lisa je bezpochyby jeden z nejslavnějších obrazů a tajemstvím svého úsměvu přitahuje už několik staletí, 21. srpna 1911 jí ale úsměv ztuhl. Do galerie v Louvru totiž nakráčel zloděj, portrét od Leonarda da Vinciho sundal z hřebíku a prostě s ním odešel. Víte, kdo a proč se rozhodl Monu Lisu ukrást? Mezi podezřelými byl třeba jiný slavný malíř – Pablo Picasso.
21. 8. 2020|

Eiffelova věž se po třech měsících částečně otevřela, Katalánsko ruší omezení pro restaurace a bary

Eiffelova věž ve čtvrtek přivítala první turisty po třech měsících od svého uzavření v důsledku protikoronavirových opatření. Otevřela se ale zatím jen částečně. Podle agentury Reuters šlo o nejdelší uzávěru světoznámé turistické atrakce od druhé světové války. Další opatření uvolňuje Katalánsko, které ruší omezení pro restaurace a bary.
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 20:24|

Zavřeno poprvé od války. Muzeum Grévin sčítá škody, návštěvníci stále v nedohlednu

Cestující ze Španělska a Velké Británie čeká ve Francii čtrnáctidenní karanténa. V mnoha francouzských turistických oblastech proto přestávají počítat se zahraniční klientelou, minimálně v první fázi léta. Správci muzeí a památek si navíc nejsou jistí, zda se jim otevření letos vůbec vyplatí.
25. 5. 2020|

Francie otevře hranice turistům. Ještě není vyhráno, varuje Macron

Francie se chystá opět otevřít své hranice turistům. Podle nouzového plánu mohou do země přicestovat lidé ze zemí schengenu a Velké Británie bez toho, aniž by museli do dvoutýdenní karantény, jak se původně předpokládalo. Sami Francouzi se však podle prezidenta Emmanuela Macrona nepodívají v létě dále než do Evropy, v krajním případě možná budou muset zůstat doma úplně.
6. 5. 2020|

Kráska z ruin. Před 200 lety svět znovu spatřil nejpůvabnější Venuši antiky

Působivá socha obnažené bohyně lásky s chybějícími pažemi celé dekády dráždí fantazii kunsthistoriků i umělců – a platí za příkladnou ukázku antického umění a i jednu z nejslavnějších soch světa. Venuše Mélská, cenný artefakt ze sbírek pařížského Louvru, spatřila  světlo světa (v novodobé historii) před rovnými dvěma sty lety: 8. dubna 1820.
8. 4. 2020|
Interview ČT24

Koronavirus může dopadnout i na kulturu, varuje Zaorálek. Jde o festivaly, ale i hrady a zámky

Ministerstvo kultury doporučuje svým příspěvkovým organizacím, aby nevysílaly zástupce na masové mezinárodní akce, jako například veletrhy. Hlubší opatření ale podle ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nejsou namístě. Uvedl to v pořadu Interview ČT24.
6. 3. 2020|

Z Florencie do virtuální reality. Louvre otevřel velkolepou výstavu Leonarda da Vinciho

V pařížském Louvru byla zahájena výstava k 500. výročí úmrtí Leonarda da Vinciho. Jedna z nejrozsáhlejších expozic, které kdy byly autoru Mony Lisy, Vitruviánského muže nebo Poslední večeře věnovány, má za cíl představit dílo italského renesančního mistra v celé jeho šíři.
25. 10. 2019|

Zemřel architekt Ieoh Ming Pei, autor pyramidy v Louvru

Ve věku 102 let zemřel americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei, autor skleněné pyramidy v Louvru. Podle listu The New York Times o tom ve čtvrtek informoval jeho syn. Nositel prestižní Pritzkerovy ceny navrhl i další známé budovy včetně Čínské banky v Hongkongu či východního křídla Národní galerie ve Washingtonu.
17. 5. 2019Aktualizováno17. 5. 2019, 12:26|
Požár Notre-Dame

Notre-Dame dočasně ochrání plachta. Odborníci mezitím stěhují cenné obrazy do Louvru

Střechu pařížské katedrály Notre-Dame, kterou vážně poškodil pondělní požár, v příštích dnech zakryje provizorní zastřešení z plachty. Stavbu bude chránit před deštěm. Uvnitř chrámu i v pátek pokračovaly záchranné a zajišťovací práce. Odborníci mimo jiné ze zdí svěsili 15 velkorozměrných maleb ze 17. století, které poputují k rukám restaurátorů do muzea Louvre. Podle ministra kultury Francka Riestera jsou naštěstí poškozené jen minimálně.
19. 4. 2019Aktualizováno19. 4. 2019, 20:12|

Nejen v Egyptě a Peru. Slavnou pyramidu postavili před 30 lety i v Louvru

Podle legendy je pyramida vytvořena z ďábelského počtu 666 tabulek a podle bestselleru Šifra mistra Leonarda je pod ní skryt hrob Máří Magdaleny. Nic z toho není pravda, přesto pyramida ze skla a oceli v centru Paříže přitahuje ročně miliony návštěvníků. Prochází přes ní do muzea Louvre, mimo jiné za slavným obrazem tajemné Mony Lisy. Muzeum bylo v Louvru otevřeno za Velké francouzské revoluce, u příležitosti jejího dvoustého výročí – 29. března 1989 – přibyla odvážná pyramida podle návrhu architekta Ieoha Minga Peie.
29. 3. 2019|