TÉMA

Starostové a nezávislí

Rozumný kompromis i ohromné zklamání, zaznívá o novele pro stejnopohlavní svazky

Mnoho politiků vnímá novelu o svazcích stejnopohlavních párů, která prošla ve středu Poslaneckou sněmovnou, jako dobrý kompromis mezi příznivci a odpůrci duhových manželství. Především členové LGBTQ+ komunity a lidskoprávní aktivisté ale přijatou verzi pokládají za velké zklamání. Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová za Piráty přislíbila, že se budou nadále snažit v Česku prosadit plnohodnotné manželství i pro homosexuální páry. „Politika nejde vždycky tak rychle, jako jde veřejnost,“ podotkla.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 22:57|

Seznam Zprávy se musí omluvit za nepravdy kvůli Vrběticím, uvedl Polčák. Redakce se chce bránit

Městský soud v Praze rozhodl, že se server Seznam Zprávy musí omluvit za nepravdy a dezinterpretace, které v roce 2022 uveřejňoval v článcích o europoslanci a advokátovi Stanislavu Polčákovi (STAN) a jeho právním zastupování obcí a občanů zasažených výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Informaci sdělil sám Polčák. Podle šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka soud nezpochybnil podstatu kauzy, vyčíslení jedné z odměn ale podle něj označil za „nepřiměřené zjednodušení“. Proti rozsudku podá server dovolání. Polčák na síti X následně označil reakci serveru za „úsměvnou“, věří ale, že svou povinnost web splní.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 17:24|

Sněmovna bude projednávat dva způsoby, jak organizovat referendum

Hnutí ANO připravilo dva návrhy, jak organizovat celostátní referendum. První přichází s možností hlasovat o důležitých otázkách v obecné rovině, druhý ošetřuje konkrétní témata, mezi nimi přijetí eura. Mimořádně se kvůli nim sejde sněmovna, ani jeden z návrhů přitom nemá šanci na úspěch. Souhlasí jen hnutí SPD, a i to v předlohách požaduje úpravy.
20. 1. 2024|

Pražský „Sherwood" čeká proměna, s hlavním nádražím ho propojí dřevěná střecha i schodiště

Před pražským hlavním nádražím v budoucnu vznikne dřevěná střešní konstrukce, která propojí odbavovací halu, Vrchlického sady a plánovanou novou tramvajovou zastávku. Počítá s tím návrh architektů z kodaňského studia Henning Larsen Architects, kteří uspěli v soutěži na podobu úprav nádraží a jeho okolí. Vítězný návrh v pondělí v pražském Centru architektury a městského plánování představili zástupci Prahy a Správy železnic (SŽ). Přeměna nádraží a přilehlého parku by měla začít v roce 2028. Podle odhadu vyjde asi na dvě miliardy korun.
27. 11. 2023|

Senátoři chtějí změnit valorizaci výdělků obecních zastupitelů. Stihnout to musí do konce roku

Část senátorů chce upravit zákon, který zavádí automatickou valorizaci výdělků regionálních politiků. Tlačí je ale čas. Praxi, kdy o odměnách obecních zastupitelů rozhodovala vláda, zrušil Ústavní soud. Zákonodárci mají zjednat nápravu do konce roku. Pokud do té doby změny nezačnou platit, hrozí podle šéfa nejsilnějšího senátorského klubu, že budou starostové úplně bez peněz.
26. 11. 2023|

Útoků na handicapované přibývá. Organizace volají po změně trestního zákoníku

V České republice se zvyšuje počet urážek a fyzických útoků vůči handicapovaným. Lepší ochranu by jim podle některých organizací měla zajistit úprava trestního zákoníku. Ministerstvo spravedlnosti v současnosti posuzuje, jestli je změna potřeba.
23. 11. 2023|

Lipavský jednal s Blanárem o NATO i Unii. Fico by měl do Česka přijet koncem měsíce

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se shodl se svým novým slovenským protějškem Jurajem Blanárem (Smer–SD), že jejich země mají společné zájmy v řadě otázek týkajících se střední Evropy, Evropské unie nebo Severoatlantické aliance (NATO). Nový šéf slovenské diplomacie během pondělí tradičně zamířil na svou první zahraniční cestu do Česka. Blanár novinářům po setkání s Lipavským řekl, že slovenský premiér Robert Fico (Smer–SD) Česko navštíví zřejmě 24. listopadu.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 15:18|

Úsporný balíček míří do Senátu. „Stoprocentně spokojený není nikdo,“ zní z horní komory

Konsolidační balíček veřejných financí, který v pátek silou vládních poslanců schválila dolní komora, by se měl v Senátu projednávat v první polovině listopadu. Někteří zákonodárci zřejmě navrhnou úpravy a sněmovní opozice doufá, že by mohlo dojít i ke změnám, o které až dosud neúspěšně usilovala. Cílem balíčku je mimo jiné pomocí daňových změn snížit v následujících dvou letech rozpočtový schodek o 150 miliard korun.
14. 10. 2023|

Platy učitelů se budou počítat z roku 2022, řekl Bek. Oznámil miliardu navíc pro vysoké školy

Objem peněz na platy učitelů bude odpovídat zákonnému závazku navýšení na 130 procent průměrné mzdy v zemi, řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Zároveň uvedl, že navýšení pro rok 2024 se bude počítat ze skutečnosti roku 2022. Návrh rozpočtu na příští rok, který schválila vláda, počítá se zvýšením výdajů školství o čtyři miliardy korun ve srovnání s letoškem. Ministr rovněž uvedl, že vysoké školy by v roce 2024 měly dostat asi o jednu miliardu korun navíc proti vládou schválenému rozpočtu na příští rok.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 13:26|

Ministři EU schválili novou normu Euro 7, napsal Kupka. Emisní limity pro auta jsou mírnější

Ministři Evropské unie, kteří jsou zodpovědní za konkurenceschopnost, v pondělí schválili novou emisní normu Euro 7. Na sociální síti X to oznámil český ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který vyjednaný kompromis označil za velký úspěch. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tolik přísné jako v původním návrhu. Rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy. Českou republiku, která velmi usilovala o zmírnění limitů, během pondělka na jednání v Bruselu spolu s Kupkou zastupoval i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 23:01|

Lidé protestující proti vládě prošli Prahou a došli na Letnou. Po půl sedmé shromáždění skončilo

Dav lidí po protivládní demonstraci prošel Prahou, zastavil se u sídla ministerstva vnitra, jehož šéf Vít Rakušan (STAN) byl jedním z cílů kritických projevů řečníků. Lidé pak dorazili na Letenskou pláň, kde projevy pokračovaly. Po 18:30 pořadatel Jindřich Rajchl shromáždění ukončil. Premiér Petr Fiala (ODS) prý protivládní demonstraci zaznamenal jen okrajově. Rakušan ji vnímá jako legitimní projev nespokojenosti části lidí, za nepřijatelné ale má využívání nespokojenosti k podněcování nenávisti.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 19:08|

Statisíce odběratelů energií se vyhnou cenám nad stropem. Dodavatelé chystají změny

Zhruba 160 tisíc zákazníků energetické společnosti ČEZ, kteří mají od loňska ceny energií dlouhodobě zafixovány nad úrovní vládního cenového stropu, bude moci přejít na nižší tarif. Domácnosti, kterých se změna týká, mají v průměru ušetřit na elektřině kolem osmi tisíc korun ročně. ČEZ bude tyto klienty postupně opakovaně obvolávat. Řešení pro zákazníky s cenami nad stropem připravuje také například innogy, Pražská energetika loni fixace nenabízela. Společnost E.ON uvedla, že nad úrovní vládního cenového stropu mají fixované ceny jen jednotky tisíc jejích klientů.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 15:43|

Vláda posunula ratifikaci Istanbulské úmluvy do sněmovny

Vláda souhlasila s pokračováním procesu ratifikace takzvané Istanbulské úmluvy. Dokument o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí posílá k rozhodnutí sněmovně. O schválení informovalo na Twitteru vládní hnutí STAN, podle něj kabinet ratifikaci doporučil. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková doplnila, že kabinet úmluvu „schválil k ratifikaci“.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 18:59|

Úsporné kroky chce vláda představit za měsíc. A také změny v DPH

Návrh změn u daně z přidané hodnoty i definitivní podobu všech úspor, které mají snížit schodek rozpočtu minimálně o sedmdesát miliard, chce premiér Petr Fiala (ODS) představit zhruba za měsíc. Právě budoucí podoba DPH vyvolává zatím největší diskuse nejen uvnitř vládnoucí pětikoalice, ale i u opozice či odborné a laické veřejnosti.
16. 4. 2023|

STAN navrhuje zpomalit růst platů politiků stejně jako valorizaci penzí, řekl Rakušan

Vládní hnutí STAN navrhuje zpomalit růst platů politiků stejně jako valorizaci penzí. O případné úpravě chce jednat. V pořadu Partie televize Prima CNN News to řekl vicepremiér a předseda STAN Vít Rakušan. Prezident Petr Pavel vyzval ve středu vládu, aby s opozicí hledala řešení v otázce zmrazení platů. Podle hlavy státu není možné snížit růst penzí, a platy politiků ponechat beze změn. Podle Rakušana je prezidentův požadavek k vedení diskuse legitimní. Zmrazení platů na pět let navrhlo už opoziční hnutí ANO. Rakušan v pořadu Partie také řekl, že každá strana a hnutí ve vládní koalici má jiný vzorec ke zpomalení budoucího růstu penzí.
19. 3. 2023Aktualizováno19. 3. 2023, 14:42|

Nový pražský primátor Svoboda si nechá poslanecký mandát. Ostatních funkcí se plánuje vzdát

Kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda (ODS) chce po svém zvolení do čela metropole zůstat řadovým poslancem. Své funkce ve sněmovních výborech dá k dispozici, odstoupit chce také z místa přednosty gynekologické kliniky. Rezignuje i na členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny.
14. 2. 2023|

EU našla shodu na cenovém stropu pro plyn

Země Evropské unie se v pondělí po mnoha týdnech vyjednávání shodly na parametrech nouzového omezení cen plynu v případě jejich výrazného růstu. Oznámilo to české předsednictví Rady EU. Jeho kompromisní návrh podpořila velká většina zemí včetně Německa, které bylo dlouhodobě proti. Cenový strop by se měl automaticky aktivovat v případě, že cena plynu na klíčovém virtuálním trhu Title Transfer Facility (TTF) tři dny v řadě překročí 180 eur (asi 4360 korun) za megawatthodinu (MWh). Zároveň musí její rozdíl proti průměrné světové ceně zkapalněného zemního plynu (LNG) činit nejméně 35 eur.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 22:24|

Pravidla zastropování cen energií pro firmy bude řešit Senát. Zazní i kritika

Další senátní výbor doporučil schválení daňového balíčku. Ten by znamenal mimořádné odvody z výroby elektřiny. Někteří senátoři ale i tak měli výhrady – nejčastěji k dani z neočekávaných zisků. Už ve čtvrtek se nad oběma návrhy sejde celé plénum horní komory. Opatření mají sloužit jako zdroj příjmů pro zastropování cen energií. Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) mezitím v Alžírsku jednal o dodávkách plynu do Česka, dle něj už existuje i předběžná dohoda.
23. 11. 2022|

Spotřeba plynu klesla v Česku o pětinu, díky tomu jsou zásobníky před zimou téměř plné

Navzdory drahým a nedostatkovým energiím vyhlíží ministerstvo průmyslu nadcházející zimu s optimismem. Domácnosti i firmy totiž s plynem šetří. Letos ho zatím spotřebovaly o 19 procent méně než před rokem. Pomohl i teplý podzim. Dál se tak mohly navyšovat rezervy na horší časy. Zásobníky jsou plné z 99 procent, a to díky dodávkám zkapalněné suroviny nebo plynovodem z Norska. Naopak z Ruska od září už nic nepřichází. Úspory jsou podle ministerstva dál žádoucí. Aspoň o patnáct procent. Pokud v rezervách zůstane část zásob, stát je pak nebude muset celé znovu dokupovat.
12. 11. 2022|

Brusel tlačí na Srbsko a Albánii ohledně vízové politiky

V Tiraně jednali zástupci Bruselu se státy západního Balkánu. Debatu vedl český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) coby zástupce předsednické země. Účastníci summitu se věnovali situaci na Ukrajině i možnému riziku teroristických útoků v Evropě. Podle lídrů riziko stoupá i v souvislosti s migrační vlnou do Evropy.
3. 11. 2022|

STAN a ČSSD přijdou po senátních volbách o peníze. ODS si polepší

Letošní senátní volby budou znamenat propad příjmů z každoročních státních příspěvků za mandáty zejména pro hnutí Starostové a nezávislí a pro sociální demokracii. Nejvíce si naopak polepší pokladna občanských demokratů. Vyplývá to z výpočtů ČTK na základě údajů ze serveru volby.cz.
1. 10. 2022|

Zdeněk Hraba odchází od Starostů. Politika hnutí se podle senátora změnila

Senátor Zdeněk Hraba vystupuje z hnutí Starostové a nezávislí. Viní ho z aktivistické politiky, která se podle něj blíží postojům Pirátů. Předseda STAN Vít Rakušan řekl, že se politické postoje Hraby a hnutí vzdalovaly, jeho odchod považuje za vhodné řešení pro obě strany.
27. 9. 2022|

Volby v Českých Budějovicích vyhrálo ODS, druhé je ANO

Komunální volby v Českých Budějovicích vyhrála ODS, v 45členném zastupitelstvu obsadí šestnáct mandátů. Na druhém místě skončilo hnutí ANO se ziskem třinácti křesel, třetí jsou Občané pro Budějovice se šesti mandáty. Voličská účast dosáhla 39,22 procenta.
24. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 00:41|

Volby v Karlových Varech vyhrálo ANO, má 14 mandátů

Komunální volby v Karlových Varech vyhrálo ANO, získalo 14 mandátů v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druzí skončili Karlovaráci s pěti mandáty. Třetí SPD bude mít čtyři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 37,67 procenta voličů.
24. 9. 2022Aktualizováno24. 9. 2022, 23:32|