Seznam Zprávy se musí omluvit za nepravdy kvůli Vrběticím, uvedl Polčák. Redakce se chce bránit

Městský soud v Praze rozhodl, že se server Seznam Zprávy musí omluvit za nepravdy a dezinterpretace, které v roce 2022 uveřejňoval v článcích o europoslanci a advokátovi Stanislavu Polčákovi (STAN) a jeho právním zastupování obcí a občanů zasažených výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Informaci sdělil sám Polčák. Podle šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka soud nezpochybnil podstatu kauzy, vyčíslení jedné z odměn ale podle něj označil za „nepřiměřené zjednodušení“. Proti rozsudku podá server dovolání. Polčák na síti X následně označil reakci serveru za „úsměvnou“, věří ale, že svou povinnost web splní.

Mluvčí městského soudu Adam Wenig vyjádření Polčáka nemohl komentovat. Uvedl, že řízení je již delší dobu skončeno a k získání rozhodnutí je třeba podat žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Polčák na tiskové konferenci uvedl, že se Seznam Zprávy musí omluvit za „nepravdy a dezinterpretace“, které v článcích uvedly. Řekl také, že publikované informace Seznam Zpráv byly podle soudu zkresleny, v článcích byl ignorován rozsah poskytovaných služeb. Soud uvedl, že pravdivé nebyly ani částky odměn, které server uváděl, řekl Polčák. Omluva musí být podle europoslance zveřejněna na dobu 15 dnů na stránkách serveru. Předpokládá, že bude zveřejněna v příštích dnech. „V omluvě má být přesně uvedeno, že jsem poskytoval se svými kolegy právní službu na odškodnění obcí, dále odškodnění občanů a rovněž administraci veřejných zakázek,“ dodal Polčák.

Podle Kubíka žaloval Polčák redakci Seznam Zpráv za sérii článků týkajících se jím poskytovaných právních služeb pro obce v okolí Vrbětic ve třech případech. „Dvě žaloby byly v plném rozsahu pravomocně zamítnuty. Prvostupňovým soudem byla v plném rozsahu zamítnuta i třetí žaloba, proti čemuž se pan Polčák bránil odvoláním u Městského soudu v Praze,“ sdělil Kubík.

„Na svých jednáních odvolací soud nezpochybnil podstatu celé kauzy, nicméně uvedl, že prostá matematická operace, kterou byla odměna ve výši 2,9 milionu korun za zastupování obce Vlachovice vydělena 62 vykázanými hodinami, představuje nepřiměřené zjednodušení, a to s ohledem na obsah smlouvy odkazující na další právní služby poskytnuté v budoucnu. Obě strany spory nyní čekají na písemné vyhotovení odvolacího rozsudku, proti kterému se Seznam Zprávy budou bránit dovoláním. I z tohoto důvodu se dnešní tisková konference pana Polčáka jeví jako předčasná a značně zkreslená,“ uvedl dále Kubík.

Polčák následně na síti X napsal, že reakci serveru považuje za úsměvnou. „Text omluvy je jednoznačný, očekával bych přece jen větší respekt k rozhodnutí soudu od zpravodajského média. Věřím ale, že svou povinnost Seznam Zprávy splní,“ podotkl. Potvrdil, že soudy ve dvou případech žaloby zamítly, podle něj ale proto, že podle tiskového zákona nebylo možné Seznam Zprávy žalovat, a to proto, že nevydávají tisk. „S tímto závěrem nesouhlasím a obrátil jsem se na Nejvyšší soud, kde čekáme na jeho stanovisko,“ dodal europoslanec.

Polčák v březnu 2022 kvůli informacím o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích rezignoval na funkci místopředsedy STAN. Kontrolní rada České advokátní komory následně dospěla k závěru, že Polčák neporušil zákon o advokacii ani další stavovské předpisy v souvislosti s tím, že poskytoval právní služby obcím z okolí vrbětických muničních skladů.

Sedmdesátičlenná kontrolní rada řešila celkem tři stížnosti, které na Polčáka přišly. Ani jedno z podání neshledala důvodným. Sám poslanec dříve uvedl, že právní poradenství s kolegy poskytoval ve třech oblastech, a to ve věci náhrady škody, při administraci veřejných zakázek v souvislosti s využitím prostředků vyplacených obcím a v právním poradenství občanům, kteří na odškodnění nedosáhnou.

Rozsudek soudu podle Polčáka doplňuje rozhodnutí České advokátní komory a posouzení vedení Evropského parlamentu, podle nichž bylo zastupování obcí v souladu s pravidly české advokacie i mandátu europoslance. „Mám za to, že celý případ by se nemusel takto vykonstruovat do těchto výšin, kdyby Seznam Zprávy skutečně informovaly o celém rozsahu těch poskytovaných právních služeb,“ podotkl.

Rozhodnutí soudu přivítali také starostové obcí postižených výbuchem ve Vrběticích a Sdružení místních samospráv ČR.