TÉMA

Nález

S Downovým syndromem žily děti už ve starověku, archeologové zdokumentovali případ starý asi 2500 let

Downův syndrom je vzácná genetická porucha, o jejímž původu se toho ví jen málo. Překvapivě hodně odpovědí přinesl archeologický výzkum ze Španělska, který ukázal, že děti s tímto zdravotním problémem žily v Evropě už před tisíci lety, kdy na ně nemohly působit žádné moderní environmentální vlivy.
22. 2. 2024|

Argumenty obstály, vítá vláda rozhodnutí Ústavního soudu o penzích. Opozice vyjádřila zklamání

Vládní politici uvítali rozhodnutí Ústavního soudu ohledně snížené valorizace penzí. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) argumenty vlády obstály, nález soudu je důležitý pro udržitelnost důchodového systému, veřejných financí a mezigenerační solidarity. Ministr vnitra Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) poznamenali, že vysvětlení soudu bylo velmi srozumitelné. Předsedu opozičního ANO Andreje Babiše verdikt zklamal, ANO podle něj udělalo pro důchodce maximum. Podle šéfa opoziční SPD Tomia Okamury rozhodnutí soudu není lidsky správné.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 22:00|

Jak rozhodl o snížené valorizaci penzí, oznámí Ústavní soud 24. ledna

Rozhodnutí ohledně loňského snížení mimořádné valorizace penzí oznámí Ústavní soud ve středu 24. ledna. Nález vyhlásí ovšem jiný soudce zpravodaj, než byl u ústního jednání o opozičním návrhu na zrušení části zákona – Jana Svatoně nahradil Vojtěch Šimíček. Výměna soudce zpravodaje naznačuje, že se ten původní neshodl s většinou ostatních soudců na řešení.
17. 1. 2024|

Dělníci na Teplicku při práci narazili na munici, desítky lidí se musely evakuovat

V závodu ve Rtyni nad Bílinou na Teplicku nalezli v pondělí ráno pracovníci při výkopových pracích dva kusy munice. Podle dostupných informací jde o čtyři letecké pumy. Na místě zasahoval pyrotechnik. Z areálu, kde sídlí několik firem, a z okolních domů se musely evakuovat desítky lidí.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 14:11|

Amatér našel v lese u Rozdrojovic vojenský hrob. Odborníci v něm identifikovali Sověty

Amatérský hledač artefaktů s detektorem kovu našel v lese v Rozdrojovicích na Brněnsku vojenský ešus z druhé světové války a pod ním také lidské kosti. Svůj nález oznámil a odborníci z Ústavu archeologické památkové péče (ÚAPP) ve válečném hrobě našli ostatky tří těl. Jejich výzkum poblíž frekventované cesty vyvolal u místních pozornost, proto o nálezu informovali na svých internetových stránkách, ač ostatky a nalezené předměty čeká ještě ohledání v laboratoři.
26. 10. 2023|

Na severu Kosova našli tělo dalšího podezřelého z útoku, při němž zemřel policista

Na severu Kosova bylo nalezeno tělo dalšího podezřelého z nedělního útoku, při němž zahynul kosovský policista. Informovala o tom s odvoláním na kosovskou prokuraturu stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), podle níž tímto nálezem stoupl počet zabitých útočníků na čtyři. Po dalších účastnících se stále pátrá, podle kosovských úřadů přešli někteří z nich do Srbska.
25. 9. 2023|

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě kostry staré přibližně sedm tisíc let

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku kostry staré přibližně sedm tisíc let. Na lidské pozůstatky narazili stavbaři při pokládce inženýrských sítí pro již postavený rodinný dům. Nález oznámili pracovníkům Slováckého muzea, kteří se na místě v červenci a srpnu věnovali záchrannému archeologickému výzkumu. V tiskové zprávě to novinářům sdělila mluvčí muzea Petra Bubeníková.
4. 9. 2023|

Pražská „mordparta“ vyšetřuje nález tří těl v lese na okraji metropole. Nařídila pitvy zemřelých

Poblíž cyklostezky mezi pražskými Čakovicemi a Letňany v sobotu odpoledne našli v lese tři mrtvé, věcí se zabývají kriminalisté z oddělení vražd. Vyšetřovatelé nařídili soudní pitvy zemřelých, jejich výsledky by mohly být v příštím týdnu, odhadl policejní mluvčí Richard Hrdina.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 20:46|

Zemědělec našel na Opavsku po sklizni řepy zlatý diadém z doby bronzové

Soukromý zemědělec našel na Opavsku po sklizni řepy zlatý diadém z doby bronzové. Stane se součástí sbírky bruntálského muzea. Vystaven bude poprvé koncem příštího roku. Nálezce čeká odměna v hodnotě deseti procent z částky, kterou stanoví znalec. Hodnotu šperku vážícího šest set gramů znalecký posudek teprve určí.
5. 10. 2022|

Archeologové našli v brněnské Vlněně pec na chleba zničenou v 15. století požárem

Pec na chleba, kterou v 15. století zničil požár domu, našli archeologové při průzkumu na místě bývalé továrny Vlněna v Brně. Na části pece, která sloužila k ohřívání jídla, stály i hrnce se zbytky jídla.
5. 10. 2022|

ÚS se zastal policisty, soudy mají při sporech o péči zohlednit i specifika profesí

Při sporech o péči by justice měla podle aktuálního nálezu Ústavního soudu (ÚS) zohledňovat i specifika zaměstnání rodičů, například směnný provoz. Cílem je, aby mohli dále vykonávat profesi a uchovat si kontakt s dítětem. Soud konkrétně vyhověl stížnosti policisty, kterému kvůli směnám nevyhovovala dosavadní úprava péče. Soudy ve Vyškově a Brně jeho návrh na novou úpravu režimu zamítly. Nyní znovu rozhodne Krajský soud v Brně.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 10:36|

Policie prověřuje nález mrtvého novorozence v Praze 5

Policie prověřuje nález mrtvého novorozence v igelitovém pytli v Praze 5. Věcí se zabývají kriminalisté z prvního oddělení krajského ředitelství, kteří vyšetřují násilné trestné činy, řekla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.
18. 5. 2022|

Se změnou Ústavy by mělo být Česko podle Pekarové Adamové opatrné. Havlíček by při nerespektování nálezu ÚS zřejmě podpořil žalobu na prezidenta

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v Otázkách Václava Moravce kritizovala postup prezidenta Miloše Zemana, který do funkce ministra zahraničí nechce jmenovat Jana Lipavského (Piráti). Uvedla však, že při případné změně Ústavy by se mělo postupovat obezřetně. Ministr dopravy a průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO) neví, zda by Zeman Lipavského jmenoval, pokud by Ústavní soud (ÚS) v kompetenční žalobě vyhověl designovanému premiérovi Petru Fialovi (ODS). V takovém případě by ale zřejmě hlasoval pro ústavní žalobu na prezidenta. Profesor právní filozofie a sociologie a ředitel Centra pro právo a společnost z univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň řekl, že Zeman je pro Česko varováním.
12. 12. 2021|

Fenka na procházce vyhrabala středověký poklad. Hrníček ukrýval stovky mincí ze 14. století

Fenka u Ústí na Vsetínsku vyhrabala hrneček se stovkami stříbrných pražských grošů ze 14. století. Majitel zvířete cenný archeologický nález odevzdal, nyní jej zkoumají odborníci Muzea regionu Valašsko. Po ukončení všech potřebných rozborů si bude moci nález prohlédnout i veřejnost, sdělil mluvčí muzea Jiří Koňařík.
13. 9. 2021|

Archeologové našli v Milevsku část údajného hřebu z Kristova kříže

Archeologové objevili v milevském klášteře schránku s odseknutou částí hřebu z takzvaného Pravého kříže, tedy kříže, na kterém měl zemřít Ježíš Kristus. Jedná se o jednu z nejvzácnějších křesťanských relikvií, ať už je pravá, nebo falešná. Přibližně šest centimetrů dlouhý kus hřebu archeologové nalezli v dutině v trezorové místnosti kláštera.
21. 12. 2020|

Nové archeologické metody naznačují, že lidé přišli do Evropy dřív, než se předpokládalo

Vědci zřejmě doplnili další dílek do poznání evoluce člověka. V posledním čísle prestižního časopisu Nature prezentují nově prozkoumanou část lebky z jižního Řecka. Její stáří odhadují na víc než 210 tisíc let, což by znamenalo, že naši předci zřejmě obývali jižní Evropu mnohem dříve, než se předpokládalo.
12. 7. 2019|

V centru Berlína našli pumu z druhé světové války. Začala evakuace tisíců lidí

Nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války našli v pátek dělníci na stavbě v centru Berlína. Policejní pyrotechnici bombu hodlají zneškodnit ještě před víkendem, informovala agentura DPA. Kvůli tomu je nezbytné evakuovat nejméně tři tisíce lidí.
14. 6. 2019|

Policisté evakuovali několik domů na pražském Chodově. Na místě byl nalezen dělostřelecký granát

Policisté a hasiči v pondělí odpoledne evakuovali zhruba 25 obyvatel několika rodinných domů ve Stýblově ulici na Chodově v Praze 4, kde dělníci při výkopových pracích našli dělostřelecký granát z druhé světové války. Ulice byla v okolí nálezu asi hodinu uzavřena. Poté, co přivolaný pyrotechnik munici zajistil a odvezl k likvidaci, se lidé mohli vrátit zpátky do svých domovů, oznámila policie.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 19:06|