TÉMA

Pokus o vraždu

Odvolací soud zpřísnil trest muži, který na chalupě těžce zbil známého a nepomohl mu. Za pokus o vraždu mu vyměřil dvanáct let vězení

Odvolací soud poslal osmačtyřicetiletého Jana Holického za pokus o vraždu na dvanáct let do vězení. Muž loni na jaře na své chalupě v Hejnicích na Liberecku z pomsty zbil o šest let mladšího známého. Pak ho nechal přes čtyřiadvacet hodin ležet zamčeného v bezvědomí uvnitř domu. Odvolací senát zpřísnil muži osmiletý trest. Překvalifikoval jeho čin z těžkého ublížení na zdraví na pokus vraždy. Muž se u hlavního líčení omluvil, uvedl, že nechtěl nikoho zabít.
před 22 h hodinami|

Za pokus o vraždu potrestal soud bývalého místostarostu Lovosic dvanácti lety vězení

Ústecký krajský soud určil bývalému místostarostovi Lovosic Miroslavu Závadovi (dříve ODS) za pokus o vraždu trest dvanácti let vězení. Podle soudu se úmyslně pokusil usmrtit manžela ženy, s níž byl na hotelu. Rozsudek není pravomocný, Závada se na místě odvolal. Někdejšímu politikovi, kterého policie nedávno obvinila z podvodu, hrozilo až dvacet let vězení. Vinu odmítl, uváděl, že výstřel zazněl náhodou.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 15:56|

Soud v Plzni začal řešit případ Ukrajince obžalovaného ze znásilnění a pokusu o vraždu školačky

Krajský soud v Plzni otevřel případ, který loni v létě otřásl městem. Devatenáctiletý Viktor Veselovský z Ukrajiny se zpovídá z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky. Mladík, který podle svých slov žije v Česku asi pět let, přiznal jen pohlavní zneužití a připustil také, že dívku bodl, odmítl ale, že by ji znásilnil nebo že by plánoval vraždu. Hrozí mu až doživotní vězení, státní zástupce navrhuje v obžalobě 18 let vězení.
18. 3. 2024|

Soud začal řešit případ usmrcení dítěte v Mostě. Obžalovaný odmítá, že by šlo o pokus o vraždu

Ústecký krajský soud se začal zabývat konfliktem v Mostě, při kterém zemřelo dítě. Dvaatřicetiletý Michal Pokuta je obžalovaný z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování se zbraní. Pokuta podle žalobkyně napadl nožem muže, který měl v tu chvíli v náručí svého syna. Dítě zasáhl a to na místě podlehlo zraněním. Pokuta s obžalobou z pokusu o vraždu nesouhlasí. Řekl, že nechtěl nikomu ublížit.
28. 2. 2024|

Soud nepravomocně poslal muže za zbití známého na osm let do vězení

Na osm let do vězení poslal v pátek Krajský soud v Liberci osmačtyřicetiletého Jana Holického. Loni na jaře ve vzteku ve své chalupě v Hejnicích na Liberecku zbil o šest let mladšího známého a poté ho uvnitř držel přes 24 hodin. Soud jeho čin překvalifikoval z pokusu vraždy na těžké ublížení na zdraví s nižší trestní sazbou. Rozsudek není pravomocný. Holický se v pátek u soudu za své jednání omluvil a zopakoval, že nechtěl nikoho zabít. Podle státní zástupkyně Petry Pazderkové by ale napadený muž nepřežil, kdyby mu nepomohli policisté a záchranáři.
9. 2. 2024|

Bývalého místostarostu Lovosic zadržela policie, zřejmě v souvislosti s jeho činností v krajské příspěvkové organizaci

Bývalého místostarostu Lovosic Miroslava Závadu zadržela policie. Podle informací České televize to souvisí s jeho činností v krajské příspěvkové organizaci. Zadržení někdejšího komunálního politika potvrdil soudce Martin Parolek, jehož trestní senát měl ve středu projednat případ, v němž je Závada obviněn z pokusu o vraždu. Podle Parolka ale aktuální zadržení s kauzou nesouvisí.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 13:17|

Útok v třebíčské škole prověřuje policie jako pokus o vraždu

Jako pokus o vraždu prověřují policisté středeční útok žáka na pracovnici třebíčské střední průmyslové školy. Zatím ho však nevyslechli, chlapec byl po útoku hospitalizován a je stále v péči lékařů. Protože je útočník nezletilý, je policie i škola skoupá na informace a nechtějí zveřejnit žádné další podrobnosti.
21. 12. 2023|

Za pokus o vraždu pacienta soud ženě potvrdil sedmiletý trest. Opakovaně mu sundala kyslíkovou masku

Za opakovaný pokus o vraždu imobilního pacienta v pokoji ostravské nemocnice si sedmatřicetiletá Petra Horváthová odpyká sedm let ve vězení. Trest uložený ostravským krajským soudem jí potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Žena je odsouzena za opakované pokusy sejmout pacientovi z obličeje kyslíkovou masku, a přivodit mu tak smrt udušením. Muž přežil díky všímavosti zdravotnického personálu.
22. 11. 2023|

V Lyonu pobodal maskovaný útočník třicetiletou ženu židovského vyznání

Ve francouzském městě Lyon odpoledne pobodal maskovaný útočník třicetiletou ženu židovského vyznání v jejím domově. Rodina napadené na místě nalezla na dveřích nastříkaný hákový kříž. Podle prokuratury mohl být motiv útoku antisemitský. Čin úřady vyšetřují jako pokus o vraždu. Informovala o tom agentura AFP. Zatím nebyl nikdo zatčen.
4. 11. 2023|

Muž, který v Brně pobodal školačku, zůstane ve vazbě

Muž, který ve středu v Brně-Židenicích pobodal školačku, bude dál ve vazbě. V sobotu o tom rozhodl soudce při vazebním zasedání, řekla státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Policisté sedmatřicetiletého muže obvinili z pokusu o vraždu dítěte mladšího patnácti let, za což mu hrozí trest odnětí svobody v délce patnácti až dvaceti let, případně výjimečný trest.
23. 9. 2023|

Policie obvinila muže kvůli pobodání školačky z pokusu o vraždu, hrozí mu dlouholeté vězení

Policie obvinila z pokusu o vraždu dítěte muže, kterého podezírá, že ve středu odpoledne v brněnských Židenicích pobodal školačku. Zároveň kriminalisté požádali žalobce, aby navrhl vazbu. Muži hrozí dlouholeté vězení – trest na patnáct až dvacet let, případně i výjimečný.
22. 9. 2023|

Policisté obvinili z pokusu o vraždu muže, který založil červencový požár v brněnské ulici Rumiště

Z pokusu o vraždu obvinili policisté muže, který úmyslně založil červencový požár v brněnské ulici Rumiště. Hrozí mu vězení na 15 až 20 let, případně až výjimečný trest za pokus o vraždu. Nyní je ve vazbě. Podle policistů jde o 37letého muže. Měl konflikty s dvojicí, která se při požáru vážně zranila a od horších následků jí pomohl pouze přítomný muž a rychlý příjezd záchranářů. Obviněným je bývalý manžel poškozené, uvedli policisté.
14. 8. 2023|

Dítě v Mostě zemřelo při incidentu dvou mužů, jednoho z nich policie obvinila

Policie v souvislosti se sobotním úmrtím dítěte v Mostě obvinila z pokusu o vraždu a z usmrcení z nedbalosti jednatřicetiletého muže. Pokusu o vraždu se podle kriminalistů dopustil při konfliktu se šestačtyřicetiletým mužem, který v té době držel dítě v náruči.
28. 5. 2023Aktualizováno28. 5. 2023, 18:13|

Za pokus o vraždu při loupeži historických aut ve Vyškově uložil soud muži 18 let vězení

Krajský soud v Brně ve čtvrtek za pokus o vraždu při loupeži historických vozů ve Vyškově uložil Martinu Proseckému 18 let vězení, dva poškozené napadl mačetou. Potrestal ještě dva muže, za pokus o loupež a další trestné činy uložil soud komplicovi Proseckého trest 9,5 roku vězení, dalšímu spoluobžalovanému kromě jiného za omezování osobní svobody podmíněný trest. Hlavní obžalovaný se částečně doznal, popřel však, že by chtěl někoho zabít. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 13:23|

Odvolací soud potvrdil ženě výjimečný trest za vraždu dcery a pokus o vraždu syna

Pražský vrchní soud potvrdil výjimečný dvaadvacetiletý trest ženě z Karlových Varů, která loni na jaře zabila svoji tříletou dceru a pokusila se zavraždit i pětiletého syna. Zamítl její odvolání, ve kterém uváděla, že nebyla v době spáchání činu příčetná a že trest je nepřiměřeně přísný. Matka se k pobodání dětí přiznala.
24. 1. 2023|

Soud poslal uprchlého vězně za pokus o vraždu policistů do vězení na 17,5 roku

Krajský soud v Plzni poslal na 17,5 roku do vězení se zvýšenou ostrahou 39letého uprchlého vězně Tibora Semana. Před dvěma lety na Chebsku pod vlivem drog po svém útěku naboural v kradeném autě ve vysoké rychlosti úmyslně policejní vůz. Za pokus o vraždu policistů mu hrozil výjimečný trest. Státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání, poškození se soudu neúčastnili, uvedla mluvčí soudu Jana Rubášová. Soud muži uložil i zákaz řízení vozidel na pět let a musí zaplatit škodu 52 tisíc korun.
16. 11. 2022|

Za pokus o upálení bezdomovců v Třinci poslal soud muže na deset let do vězení

Deset let pobude ve vězení Štěpán Krop, který na jaře polil hořlavinou dvojici bezdomovců, s nimiž měl spory, a chtěl je zapálit. Za pokus o dvojnásobnou vraždu mu hrozil ještě přísnější trest, jeho konečná výše je výsledkem dohody o vině a trestu, kterou obžalovaný, jenž se k činu v říjnu přiznal, uzavřel se státním zástupcem. Vzhledem k předchozí dohodě je verdikt Krajského soudu v Ostravě pravomocný.
15. 11. 2022|

Pákistánský expremiér Imran Chán byl lehce zraněn při střelbě proti jeho konvoji

Bývalý pákistánský premiér Imran Chán utrpěl ve čtvrtek lehké zranění, když se jeho konvoj stal na východě země terčem palby. Při střelbě byl zabit jeden z Chánových stoupenců a zraněno bylo dalších devět lidí. Policie následně útočníka zadržela. Motiv muže, který se podle agentury AP přiznal, že chtěl Chána zabít, zatím není znám. K útoku se nepřihlásila žádná ozbrojená skupina, informovala AP.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 15:43|

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který střílel na úřadu práce v Praze

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který se podle policie přiznal k loňské střelbě na pražském úřadu práce, jejíž obětí se stala jeho zaměstnankyně. Střelci hrozí výjimečný trest včetně doživotního vězení.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 13:50|

Policie navrhla obžalovat muže, kterého viní z vraždy zaměstnankyně úřadu práce

Policie navrhla obžalovat střelce, který je obviněný z loňské vraždy zaměstnankyně úřadu práce v pražské Bělehradské ulici a z dalších trestných činů. O ukončení vyšetřování případu informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že stíhaný muž nadále zůstává ve vazbě.
15. 3. 2022|

Německý soud poslal na doživotí muže, který loni vjel do masopustního průvodu

Soud v Německu uložil doživotní trest vězení muži, který loni v únoru úmyslně najel autem do karnevalového průvodu v západoněmeckém městě Volkmarsen a zranil nejméně 88 lidí včetně 26 dětí. Soudce tak vyhověl požadavku státního zastupitelství, podle nějž nepřipadal nižší trest v úvahu, protože obžalovaný jednal zákeřně, nebezpečně a z nízkých pohnutek. Doživotní vězení je nejvyšším trestem udělovaným v Německu.
16. 12. 2021|

Soud potvrdil mladíkovi devítiletý trest za pokus o vraždu spolujezdce. Vjel autem do protisměru

Za pokus o vraždu šestnáctiletého spolujezdce v osobním autě si Tomáš Kocourek odpyká devět let vězení. Rozsudek brněnského krajského soudu potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Zamítl tak odvolání obžalovaného, který žádal nižší trest. Chlapce se podle rozsudku snažil zabít ve chvíli, kdy prchal ve voze před policejní hlídkou a úmyslně vjel do protisměru, aby narazil do kamionu. Chlapec mu však nakonec strhl řízení a srážce zabránil.
20. 10. 2021|

Po pondělním útoku v Tišnově jsou dva lidé v těžkém stavu. Policie obvinila podezřelého z pokusu o vraždu

Muž a žena jsou po pondělním útoku v Tišnově v Brně v nemocnici na ARO v těžkém stavu. Další žena je už mimo ohrožení života. Zadržený útočník zranil šest lidí, mezi kterými byly i dvě děti. Podle policie byl příbuzný členů rodiny. Policisté jej obvinili z pokusu o vraždu, hrozí mu až výjimečný trest.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 14:12|

Muž strhnul řidičce volant do protisměru. Soud mu zpřísnil trest na 15 let za pokus o vraždu

Olomoucký vrchní soud zvýšil trest ze sedmi na patnáct let čtyřicetiletému Martinu Majlingovi za to, že při jízdě autem úmyslně strhnul své přítelkyni volant do protisměru. Soud také jeho čin překvalifikoval z pokusu těžkého ublížení na zdraví, za což jej odsoudil ostravský krajský soud, na pokus o vraždu, z kterého byl původně obžalován.
8. 9. 2021|