TÉMA

Srážka

Po nehodě v Polici nad Metují je sedm zraněných včetně dětí

V Polici nad Metují na Náchodsku před supermarketem v úterý odpoledne osobní auto srazilo několik lidí. Sedm jich utrpělo zranění, sdělila ČT mluvčí královéhradecké krajské záchranky Lucie Hanušová. Mezi zraněnými jsou podle záchranářů i dvě děti, jedno bylo přepraveno do nemocnice letecky. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Případ policie vyšetřuje, podle starosty měl řidič zřejmě zdravotní indispozici a nehodu nezpůsobil úmyslně.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 18:59|

Astronomové popsali srážku dvou exoplanet u mladé hvězdy

Zářící kosmický oblak skrýval srážku dvou vzdálených těles. NASA popsala, jak kolize exoplanet vypadala a odhalila své plány, jak chce tuto událost dále studovat.
21. 2. 2024|

Hasiči odklidili trosky vlaku, který ve středu narazil do nákladního auta na Karvinsku

Hasiči Správy železnic ukončili práce na odstranění trosek vlaku, který se ve středu u Dolní Lutyně na Karvinsku střetl s nákladním autem převážejícím vrtnou soupravu, řekl jejich mluvčí Martin Kavka. Nehodu nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění. V péči lékařů moravskoslezských nemocnic zůstává pět lidí, stav všech je stabilizovaný. Policie propustila řidiče nákladního vozu. Doprava v místě bude obnovena nejdříve v sobotu večer.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 12:35|

Střet vlaku s nákladním autem na Karvinsku nepřežil strojvůdce, omezení na koridoru může trvat dva týdny

Při ranní srážce vlaku a nákladního auta, které zřejmě převáželo nadměrný náklad, u Dolní Lutyně na Karvinsku zemřel strojvedoucí. Ve vlaku bylo podle Správy železnic (SŽ) a hasičů zraněno devatenáct lidí, dalších čtyřicet evakuovaných zranění neutrpělo, pět lidí opustilo soupravu před příjezdem záchranářů. Ti ošetřili celkem dvacet lidí, osmnáct transportovali do nemocnic. Pro nezraněné přijel autobus. Ve vlaku cestovalo přes šedesát lidí. Provoz na koridoru mezi Bohumínem a Karvinou a dál na Slovensko se po jedné koleji obnoví v sobotu, zprovoznění druhé koleje předpokládá SŽ do čtrnácti dnů. Škoda je prozatím vyčíslena na 37 milionů korun.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 20:13|

„Nikdo nebral zavazadla.“ Cestující z japonského letadla zachránila učebnicová evakuace

Cestující z letadla společnosti Japan Airlines, které se na tokijském letišti Haneda srazilo se strojem pobřežní stráže a začalo hořet, zachránila bezchybná evakuace, především pak to, že si při opuštění letounu s sebou nevzali příruční zavazadla. Podle webů stanic BBC a CNN se na tom shodují letečtí experti. Rychlému šíření ohně zabránily podle odborníků zřejmě přepážky v křídle, píše The Guardian. Z dopravního letadla se podařilo zachránit všech 379 lidí na palubě. Z posádky druhého stroje přežil jen pilot, dalších pět jejích členů zahynulo. Letoun pobřežní stráže neměl podle agentur před srážkou povolení ke startu.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 20:21|

Při srážce dvou tramvají v Brně se zranilo devět lidí, čtyři středně těžce

Devět lidí se ve středu zranilo při srážce dvou tramvají v Brně v zastávce Krematorium. Čtyři z nich utrpěli středně těžké zranění, pět lehké. Po ošetření skončilo všech devět lidí v brněnských nemocnicích, informoval mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Lukáš Dvořáček.
27. 12. 2023|

Po srážce nákladních vlaků v České Třebové je jeden zraněný člověk, poškozené vagony i lokomotiva

Dva nákladní vlaky se srazily na nádraží v České Třebové. Vznikla tak 150milionová škoda. Strojvedoucí jednoho z vlaků utrpěl zranění. Nehoda se stala v části, která je vyhrazena nákladní dopravě, provoz osobních vlaků tedy neovlivnila.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 14:27|

Na dálnici u Tuchlovic vjel vůz do vojenské kolony, při nehodě se čtyři vojáci lehce zranili

Na dálnici D6 u Tuchlovic na Kladensku se ve středu ráno ve směru na Prahu stala nehoda osobního auta a vojenských vozidel. Čtyři vojáci jsou lehce zranění. Dálnice nebyla uzavřená, avšak vzhledem k ranní špičce byl průjezd několik hodin komplikovaný. V koloně byly tři pandury, jedno doprovodné nákladní auto a dvě vojenská osobní vozidla. Mluvčí armády Magdalena Dvořáková dopoledne informovala, že všichni vojáci byli propuštěni z nemocnice. Kladenská policejní mluvčí Michaela Richterová doplnila, že škoda na havarovaných vozech byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 13:26|

Vyšetřování nehody na přejezdu u Liberce pokračuje. Podle drážní inspekce signalizace fungovala

Drážní inspekce zveřejnila první výsledky prověřování červnové dopravní nehody, která se stala na přejezdu ve Stráži nad Nisou na Liberecku. Při nehodě se zranilo jednadvacet cestujících z vlaku poté, co souprava narazila do návěsu nákladního auta převážejícího bagr. Inspektoři uvedli, že signalizace na přejezdu fungovala. Majitel společnosti, které nákladní auto patří, chce dokázat, že to tak nebylo.
14. 7. 2023|

168 hodin: Exekutor sepsal dětskému dlužníkovi hračky, pak ale léta čekal a začal strhávat mzdu

Sepsané, ale neprodané hračky – a srážky ze mzdy. Tak přistoupil přerovský exekutor Lukáš Jícha k dluhu z dětství, který měl vymoci na mladém muži. Podle mužovy advokátky postupoval v rozporu s platným zákonem, Exekutorská komora ovšem označila postižení účtu a srážky ze mzdy za nejměkčí způsob provedení exekuce. Pravda je, že exekutor tímto způsobem nakonec dluh vymohl. O přístupu exekutorů k dluhům z dětství natáčela pro 168 hodin Darina Vlková.
19. 6. 2023|

V Kanadě se srazil kamion s autobusem převážejícím seniory. Zemřelo nejméně patnáct lidí

Nejméně patnáct mrtvých a deset raněných si vyžádala srážka kamionu s malým autobusem na křižovatce v kanadské provincii Manitoba, uvedla policie. V autobusu cestovalo 25 lidí, převážně seniorů. K nehodě došlo ještě ve čtvrtek místního času u města Carberry, které leží asi 170 kilometrů na západ od Winnipegu, administrativního centra provincie.
16. 6. 2023|

Srážka vlaků v Indii si vyžádala přes dvě stě mrtvých

Počet mrtvých po vlakovém neštěstí v indickém státě Odiša podle agentury Reuters stoupl už na nejméně 207. Zraněných je přinejmenším 850. Podle indického tisku na místě nehody pokračuje masivní záchranná akce a pátrací týmy stále prohledávají vagony.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 23:53|

V Praze v Modřanské ulici se srazily tramvaje, zranění jsou dva lidé

V Praze v Modřanské ulici se ve středu ráno srazily dvě tramvaje. Dva lidé se při nehodě zranili. Jedním ze zraněných je řidič tramvaje, který zůstal zaklíněn ve voze. Na Twitteru o tom informovali pražští záchranáři. Provoz tramvají mezi Braníkem a Modřany byl zhruba čtyři hodiny přerušen, obnovený byl krátce po 10:15.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 14:12|

Americká armáda přerušila kvůli nehodám vrtulníků letecká cvičení

Americká armáda v pátek nařídila všem leteckým jednotkám, které se nepodílí na životně důležitých misích, aby přerušily letecká cvičení a přezkoumaly své bezpečnostní postupy. Informují o tom agentury Reuters a AP, podle nichž tak armáda reaguje na dvojici nedávných nehod vrtulníků, při nichž zemřelo dohromady dvanáct vojáků.
29. 4. 2023|

Při srážce armádních vrtulníků v Kentucky zahynulo devět vojáků

V americkém státě Kentucky se v noci na čtvrtek srazily dva vrtulníky americké armády. Nehodu nepřežilo devět vojáků. Informaci o havárii na Twitteru potvrdil armádní oddíl, k němuž vrtulníky patřily, přičemž oznámil „několik ztrát“. Předtím však nebylo jasné, zda se jedná o zraněné či mrtvé, napsala agentura AP.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 16:47|

Dálnici D1 na Přerovsku uzavřela nehoda

Dálnici D1 mezi Hranicemi a Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku uzavřela ve čtvrtek po poledni nehoda. Podle prvotních informací policie řidič dodávky narazil zezadu do kamionu.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 14:33|

Řecký premiér se omluvil za vlakové neštěstí, lidé demonstrovali kvůli stavu železnice

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis požádal o odpuštění rodiny obětí vlakového neštěstí, ke kterému došlo v úterý u města Larisa a při kterém zemřely desítky lidí. Premiér v prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uznal, že podíl na nehodě nese stát. Svou vinu před soudem v neděli uznal přednosta stanice, v jejíž blízkosti se vlaky srazily, a byl vzat do vazby. V Aténách v neděli demonstrovalo několik tisíc lidí před budovou parlamentu, vyjadřovali nespokojenost se stavem řecké železnice. Část z demonstrujících se násilně střetla s policií.
5. 3. 2023Aktualizováno5. 3. 2023, 22:34|

Řekové demonstrovali kvůli vlakovému neštěstí, počet mrtvých se blíží šedesáti

V Řecku se konaly protesty kvůli úternímu vlakovému neštěstí. Demonstranti kritizovali vládu za špatný stav železniční infrastruktury, který podle nich k nehodě přispěl. Zaměstnanci železnic ve čtvrtek celý den stávkovali, protest později rozšířili i na pátek. Ve čtvrtek se k nim přidali také zaměstnanci aténského metra. Počet obětí tragédie vzrostl na 57, šest lidí je na jednotce intenzivní péče. Dál pohřešováno je zhruba šest desítek lidí. Vláda vytvoří komisi expertů, která vyšetří příčiny srážky vlaků.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 21:54|

Provoz na trati Praha–Kolín v pátek přerušila nehoda, po desáté hodině večer byl obnoven

Provoz na frekventované železniční trati Praha - Kolín v pátek večer zhruba na dvě a půl hodiny přerušil střet vlaku s člověkem. Nehoda se stala mezi Běchovicemi a Úvaly. Sražená žena na místě zemřela. Na Twitteru o tom informovali pražští záchranáři. Krátce po 22:00 byl provoz obnoven, uvedly na svém webu České dráhy (ČD).
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 22:24|

Po střetu drezíny s autem v Třebíči jsou dva zranění, vlaky nejezdily dvě hodiny

Kvůli nehodě byl ve čtvrtek na více než dvě hodiny přerušený provoz na železniční trati mezi Krahulovem a Třebíčí. Drezína se podle policie srazila s autem na přejezdu v Třebíči. Podle záchranářů a policie se zranili dva lidé, jeden lehce, druhý utrpěl středně těžké zranění.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 14:40|

Dívku smetl vlak, po roce plánuje, jak začne zase běhat

Nikol Steblová loni na podzim řídila vůz, který na nechráněném přejezdu u Třince smetl vlak. Její dvanáctiletý bratr zemřel, jednadvacetiletá žena přežila – s vážným poraněním mozku. Díky zdravotníkům i rodině, která si ji vzala do domácí péče, dnes znovu chodí a vrací se do běžného života.
27. 12. 2022|

Autobus vjel ve Vrchlabí na přejezd, když projížděl vlak. Při srážce byli zraněni tři lidé

Při nehodě elektrobusu a vlaku se v sobotu odpoledne ve Vrchlabí na Trutnovsku lehce zranili tři lidé. Autobus vjel na přejezd, když tam projížděl vlak. Řekla to policejní mluvčí Šárka Pižlová. Provoz na regionální trati byl obnoven po 19:15, po dobu přerušení provozu České dráhy nasadily autobusy.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 20:11|

Státní zástupkyně obžalovala strojvůdce lokomotivy, která se u Němčic srazila s osobním vlakem

Loňský střet osobního vlaku a nákladní lokomotivy v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku bude řešit soud. Minulý týden státní zástupkyně obžalovala strojvedoucího lokomotivy. Při srážce vlaků vykolejily dva vozy osobního vlaku, dva lidé byli zraněni a škoda přesáhla čtyřiadvacet milionů korun. Podle Drážní inspekce zavinil nehodu strojvedoucí lokomotivy. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení.
27. 9. 2022|

Drážní inspekce má problémy s vyšetřováním nehod na tratích, úřadu chybí zaměstnanci

Ministerstvo dopravy chce zpřísnit kontroly technického stavu vlaků. Drážní úřad už slíbil, že proto posílí dohled. Vedení resortu k tomu chce přikročit kvůli výsledkům průzkumu mezi strojvedoucími, kteří si stěžují na časté výluky na tratích. 59 procent respondentů označilo za častý problém právě poruchy na vozidlech. Na tratích ale přetrvávají i problémy s vyšetřováním nehod. Drážní inspekce má ze zákona roční lhůtu, teď ji ale poměrně často nestíhá dodržovat. Může za to nedostatek inspektorů, které úřad nedokáže zajistit kvůli nízkým platům.
5. 9. 2022|