TÉMA

Pacient

Svatoanenská nemocnice v Brně prodává vlastní vyrobené léčebné konopí

Brněnská nemocnice u svaté Anny začala prodávat vlastní léčebné konopí. Je to první zdravotnické zařízení v Česku, které je v poskytování konopných přípravků kompletně soběstačné. Tedy od šlechtění a pěstování až po předepisování pacientům. Léčebné konopí získávají pacienti ve formě tobolek.
18. 4. 2024|

Oderská nemocnice se pře s VZP kvůli interně

Městská nemocnice v Odrách na Novojičínsku by mohla kvůli chystané reformě zdravotnictví a zdravotních pojišťoven přijít o interní oddělení. Vedení zdravotnického zařízení s tím však nesouhlasí. Podle něj by na tom totiž tratili zejména pacienti z okolí, kteří by tak museli na internu dojíždět desítky kilometrů daleko.
16. 4. 2024|

Policie odložila prověřování několika úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně

Kriminalisté odložili prověřování série úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně jako nedůvodné. České televizi to řekl mluvčí dozorujícího státního zástupce Hynek Olma. Společnost, která v Brně provozuje dvě zařízení následné intenzivní péče, jakékoliv protiprávní jednání už dříve odmítla.
5. 4. 2024|

Náramky i překladače. Nemocnice mají postupy, dle kterých kontrolují identitu pacientů

České nemocnice mají vypracované postupy, podle kterých kontrolují identitu pacientů. Právě proto, aby například nedošlo k záměně, jako se tomu stalo minulý týden v pondělí v pražské Fakultní nemocnici Bulovka. Důležitá je při těchto procesech také spolupráce samotného pacienta. Česká televize natáčela ve třech tuzemských zařízeních.
4. 4. 2024|

Pochybili dva zaměstnanci, řekl šéf Bulovky k záměně pacientek

Fakultní nemocnice Bulovka odhalila podle ředitele Jana Kvačka při analýze tragické záměny pacientek pochybení dvou zaměstnanců. Jeden zůstává mimo službu a jeho další setrvání bude nemocnice řešit, další v nemocnici zůstane a bude pracovat pod dohledem, řekl na čtvrtečním brífinku. Kvůli omylu jedna z žen minulý týden absolvovala zákrok, při němž potratila. Kvaček se jí jménem nemocnice omluvil, jedná s ní o odškodnění. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) označil událost za lidské selhání, nikoliv za systémovou chybu nemocnice. Případ vyšetřuje také policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 12:44|

Nový přístroj umožní FN Olomouc měřit nitrooční tlak pacientům na dálku, odhalí zelený zákal

Měřit nitrooční tlak v domácích podmínkách a díky tomu včas odhalit zelený zákal nebo monitorovat jeho průběh umožní pacientům a lékařům přístroj Fakultní nemocnice Olomouc. Tamní oční klinice zařízení v pondělí předali zástupci Nadace profesora Vejdovského.
18. 3. 2024|

Kardiologové chtějí víc ambulancí srdečního selhání. Pětina pacientů po propuštění z nemocnice umírá

Kardiologové usilují o vznik většího počtu ambulancí srdečního selhání. Mají pomoct s péčí o pacienty, kterých každý rok rapidně přibývá, a to i kvůli stárnutí populace. To, že navazující péče chybí, má negativní vliv i na přežití pacientů, teď jich zhruba dvacet procent po propuštění z nemocnice umírá. Zaznělo to na středeční kardiologické konferenci ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně (FNUSA), které se účastnili lékaři z celé republiky.
6. 3. 2024|

Urgentní příjmy a pohotovosti zatěžují banality, zdravotníci navrhují vyšší poplatky, Válek má jiný plán

Podle lékařů lidé často řeší na urgentních příjmech i problémy, jako je rýma nebo zvýšená teplota. Personál je kvůli tomu mnohdy přetížený a čekací doby delší. Podle některých zdravotníků by pomohly vyšší poplatky. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) o takovém řešení neuvažuje, chce ale zavést pohotovosti ve všech nemocnicích s urgentním příjmem. Jenže už nyní je problém pohotovosti mnohdy obsadit.
19. 2. 2024|

Cimickému žalobkyně navrhuje tři roky vězení. Znalci kvůli administrativní chybě nebyli předvoláni

Psychiatr Jan Cimický u Obvodního soudu pro Prahu 8 odmítl, že by se dopustil znásilnění či jakéhokoli sexuálního násilí nebo nátlaku. Jeho chování bylo vedeno vždy s cílem léčit pacienta, řekl. Na otázky soudu zatím odmítl odpovídat. Cimického obvinilo ze sexuálního obtěžování či přímo napadení několik jeho pacientek, obžaloba ho viní ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Státní zástupkyně pro něj navrhuje tříleté vězení. Soud plánoval vyslechnout také znalce, kvůli administrativní chybě ale nebyli předvoláni. Hlavní líčení tak bude pokračovat 16. ledna.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 20:20|

Lékaři v nemocnicích zahájili protest, čekají na podpis dohody o odměňování

Lékaři v nemocnicích zahájili v pátek protest a přestali sloužit dobrovolné přesčasy. Některá zařízení proto musela odložit plánovanou péči, jiná fungují prakticky bez omezení. Zástupci lékařů se ve čtvrtek dohodli s premiérem Petrem Fialou (ODS) na růstu mezd a platů. Pro příští rok jim nabídl téměř deset miliard korun. Protest ale lékaři chtějí odvolat až po podpisu dohody.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 17:37|

Na dialýzu chodí pacientka třikrát týdně, kvůli čekání na novou ledvinu má neustále sbaleno

Už třicet let v České republice pomáhají organizovat transplantace speciální koordinátoři. Loni lékaři transplantovali 867 orgánů, nejčastěji ledviny. I díky roli koordinátorů je počet těchto operací čtyřikrát větší než v roce 1990. Na novou ledvinu čekají aktuálně stovky lidí, jedním z nich je i Eva Chaloupková.
30. 11. 2023|

Méně naplánovaných operací i ambulantní péče. Nemocnice se připravují na omezený režim

Kvůli výpovědím z přesčasů klesne v některých nemocnicích v prosinci počet operací – ve srovnání s loňskem až o desítky procent. Někde podle ředitelů hrozí i částečné omezení akutní péče.
28. 11. 2023|

Na Česko doléhá období respiračních chorob. Některé nemocnice už mění režimy návštěv

Respirační onemocnění se v posledních týdnech šíří v Česku rychleji. Mezitýdně případů těchto onemocnění sice mírně ubylo, odborníci ale očekávají, že tenhle trend se otočí. Výrazný nárůst v posledních dnech zaznamenávají zdravotníci u covidu-19 a některé nemocnice kvůli tomu mění režimy návštěv na odděleních. Největší poptávka v lékárnách je stále po penicilinových antibiotikách, stále však chybí v sirupech, a to ačkoliv měla první mimořádná dodávka dorazit do Česka tento týden.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 22:18|

Rakovina prostaty je nebezpečná hlavně při pozdní diagnostice. Od ledna odstartuje screeningový program

Muži ve věku nad 50 let by neměli zapomínat na preventivní vyšetření prostaty. Zdravotníci na čtvrteční konferenci upozornili, že v Česku ročně umírá na rakovinu prostaty 1400 lidí, a to kvůli pozdní diagnostice nádoru. Když se na něj přijde včas, lze dobře léčit. Od příštího roku by měl s prevencí pomoci screeningový program rakoviny prostaty hrazený pojišťovnami.
23. 11. 2023|

Umělá inteligence dokáže předpovědět infarkt až deset let dopředu

Umělá inteligence by mohla do budoucna pomoci lékařům vyhodnocovat riziko infarktu u pacientů. Zjistili to vědci z anglické Oxfordské univerzity, podle kterých by zkoumaný nástroj AI mohl poskytnout přesnější analýzu snímků výpočetní tomografie (CT) a zjistit, jestli pacientům hrozí infarkt, až deset let dopředu. Nová technologie pomohla zlepšit léčbu téměř u padesáti procent zkoumaných pacientů a má potenciál zachránit tisíce životů, uvádí odborníci.
23. 11. 2023|

Fakultní nemocnice Olomouc otevřela nové pracoviště kliniky nukleární medicíny

Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) otevřela novou přístavbu pracoviště kliniky nukleární medicíny s nejmodernějším přístrojovým vybavením pro diagnostiku a léčbu zejména onkologických onemocnění. Celkové výdaje dostavby pavilonu a jeho přístrojového vybavení jsou téměř 130 milionů korun. Víc než třetinu zaplatila nemocnice z dotace.
22. 11. 2023|

Za pokus o vraždu pacienta soud ženě potvrdil sedmiletý trest. Opakovaně mu sundala kyslíkovou masku

Za opakovaný pokus o vraždu imobilního pacienta v pokoji ostravské nemocnice si sedmatřicetiletá Petra Horváthová odpyká sedm let ve vězení. Trest uložený ostravským krajským soudem jí potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Žena je odsouzena za opakované pokusy sejmout pacientovi z obličeje kyslíkovou masku, a přivodit mu tak smrt udušením. Muž přežil díky všímavosti zdravotnického personálu.
22. 11. 2023|

Požadavky lékařů převyšují naše možnosti, řekl Válkův náměstek. Pokud se dohodneme, výzvu stáhneme, tvrdí Přáda

Požadavky lékařů na finanční ohodnocení podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka (KDU-ČSL) převyšují možnosti resortu. Řekl to v Otázkách Václava Moravce, a to dva dny před dalším jednáním ministra Vlastimila Válka (TOP 09) s odbory a zdravotníky v takzvané zdravotnické tripartitě. Viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda sdělil, že pokud se lékaři s resortem na jednání domluví, stáhne výzvu, na základě které by lékaři měli od prosince vypovědět přesčasy.
19. 11. 2023|

Jeruzalém zasahuje v největší nemocnici v Pásmu Gazy. Erdogan označil Izrael za teroristický stát

Izraelské jednotky provádí „precizní a cílený“ zásah proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v areálu největší nemocnice v Pásmu Gazy, oznámily Izraelské obranné síly (IDF) v prohlášení na sociální síti X. Operace se podle nich týká části nemocnice Šífa a zakládá se na nespecifikovaných informacích zpravodajců a „operační nutnosti“. Operaci izraelské armády v nemocnici odsoudil úřad OSN či Jordánsko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při středečním projevu v parlamentu označil Izrael za „teroristický stát“ a dění v Pásmu Gazy za genocidu.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 22:37|

Stacionář Slunečnice v Děčíně se chce rozšířit. O peníze žádá dárce v on-line sbírce

Děčínský stacionář Slunečnice se zdarma stará o lidi s mentálním, tělesným i kombinovaným postižením. Zařízení funguje už od roku 1996, jenže stejně jako řada stacionářů po celé zemi má nedostatek financí. Zařízení proto vypsalo sbírku, která by měla pomoci s financováním nových vlastních prostor.
9. 11. 2023|

Čeští lékaři poprvé podali genovou terapii pacientce s nádorem uzlin

Speciální typ léčby vyzkoušeli lékaři ve Fakultní nemocnici Brno. Devítileté pacientce s agresivním nádorem uzlin podali genovou terapii. Běžná chemoterapie u ní selhala. Nový postup byl náročný a podílelo se něm velké množství personálu. Na vše dohlédla etická komise. Jde o nevyzkoušený typ péče, rodina ji hradit nemusela – platí ji zadavatel studie.
4. 11. 2023|

Přibývá pacientů s rakovinou prostaty, muži starší 50 let se budou moci nechat preventivně vyšetřit

Rakovina prostaty je diagnóza, kterou si každý rok vyslechne přes osm tisíc lidí. Je to nejčastější zhoubný nádor u mužů. Od příštího roku se padesátníci a starší budou moci nechat preventivně vyšetřit. A to minimálně jednou za čtyři roky.
31. 10. 2023|

Výpovědi přesčasů podají i mnozí starší lékaři. Třeba v Boskovicích tak chtějí podpořit ty mladé

Lékaři hrozí vládě tím, že v prosinci do zaměstnání nad rámec pracovní doby nepřijdou. Třeba v nemocnici v Boskovicích plánuje vypovědět tyto dohody většina lékařů. Podle vedení zařízení by to omezilo péči o pacienty. Podobně je na tom řada dalších zařízení. Ministerstvo práce se má tento týden s připomínkami vypořádat.
31. 10. 2023|

Bezpečnostní situace v Chersonu se stále zhoršuje. Oblast čelí ostřelování i sedmdesátkrát za den

Ukrajinské město Cherson se v posledních dnech stává terčem ruské armády stále častěji. Centrum leží zhruba pět kilometrů od okupovaného území na levém břehu Dněpru a městem se často ozývají exploze. V oblasti natáčela zpravodajka ČT Barbora Maxová.
29. 10. 2023|