TÉMA

Informace

Koalice žádá mimořádnou schůzi sněmovny kvůli Babišovi. Podívejte se na výroky, které zazněly ke kauze shánění informací o Lipavském

Lídři pěti koaličních stran se dohodli na svolání mimořádné schůze sněmovny ke krokům předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že podpisy potřebné pro svolání schůze by měli šéfové klubů dodat během středy. Poslanci by se pak měli sejít příští týden. To, že chce svolat mimořádné jednání dolní komory, v pondělí oznámil předseda Pirátů Ivan Bartoš poté, co Babišovou vlastní vinou unikla jeho e-mailová konverzace, podle níž chtěl od spolupracovníků citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti). Jaké výroky v této kauze zazněly?
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:40|

Ústavní soud odmítl stížnost proti blokaci některých webů po ruské invazi na Ukrajinu

Ústavní soud odmítl stížnost advokáta z Prahy, který neúspěšně zpochybnil dočasné zablokování některých českých webů po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v roce 2022. Důvodem zablokování, které trvalo čtvrt roku, byla obava vlády z šíření dezinformací. Muži vadilo, že kvůli blokaci webů nemohl čerpat informace, které čerpat chtěl. Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou.
15. 1. 2024|

Novým poradcem premiéra pro boj s dezinformacemi bude Miloš Gregor, píší Seznam Zprávy

Novým poradcem premiéra pro informační gramotnost a boj s dezinformacemi se stane Miloš Gregor, politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Píše to server Seznam Zprávy. Dezinformacím se v minulosti věnoval vládní zmocněnec Michal Klíma, jeho pozici ale vláda letos v únoru zrušila a agendu převzal poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.
11. 10. 2023|

Brněnský soud zastavil stíhání Švachuly a dalších v kauze úniku informací z policejních spisů

Krajský soud v Brně v kauze úniku informací z policejních spisů zastavil stíhání tří lidí včetně bývalého místostarosty části Brno-střed za ANO Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, a to pro neúčelnost. Informovala o tom mluvčí soudu Klára Belkovová. Švachula i El-Talabani byli dosud nepravomocně potrestáni v korupční kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami. Švachulovi soud uložil devět a půl roku vězení, vinu popřel, El-Talabanimu šest let vězení.
10. 10. 2023|

Putinovi spolupracovníci před ním tají špatné zprávy z bojiště, píše The Wall Street Journal

Nejbližší spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina se před ním snaží tajit nepříjemné zprávy o průběhu bojů na Ukrajině, uvedl americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Putin je podle amerického listu, který se odvolává na rozhovory s ruskými představiteli blízkými Kremlu, v izolaci a nemá nutně přehled o reálné situaci, i když je nejvyšším velitelem ruských ozbrojených sil.
24. 12. 2022|

Dezinformační kampaně kolem očkování jsou útokem na demokracii, řekl Válek

Očkování proti covidu ukázalo, jak rychle je věda schopna reagovat na náhlé výzvy, ale také na sílu dezinformací. Problémem je nedůvěra v autority, shodli se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a publicista Bohumil Kartous. V pondělí v Praze odstartovala dvoudenní konference v rámci českého předsednictví Evropské unii. Jejím cílem je zhodnocení zkušeností získaných během pandemie koronaviru. Experti a politici se na ní zabývají například odmítáním očkovávání i vlivem dezinformací.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 17:41|

Zákon má nedostatky, financování prezidentské kampaně tak nemusí být zcela transparentní, řekl Sivera

Kampaň uchazečů o funkci prezidenta republiky je v plném proudu, ministerstvo vnitra oznámilo, že se do klání přihlásilo 21 lidí. Financování jejich kampaně sleduje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Jeho člen František Sivera v Interview ČT24 řekl, že zákon, který vymezuje financování prezidentské kampaně, má nedostatky a kampaň některých kandidátů nemusí být kvůli tomu zcela transparentní.
9. 11. 2022|

30 let zpět: Důvěra a dostupnost homeopatik

Homeopatie je dnes už běžně využívanou metodou alternativní medicíny, avšak některými stále odsuzovanou. Jak si vedla tato léčebná metoda u odborníků a u laické veřejnosti před třiceti lety? Definici a zkušenosti s homeopatiky osvětlil zakladatel a prezident lékařské Homeopatické společnosti a České homeopatické komory Miloš Rýc.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 10. 2022|

Pokud města či nemocnice neuzavřou smlouvu na energie, má je čekat regulovaný režim dodavatele poslední instance

Města, kraje, ale i nemocnice, školy nebo sportovní kluby budou mít zajištěné energie i v příštím roce, slibují lídři vládní koalice. Pokud tyto instituce neuzavřou smlouvy samy, zajistí je dodavatelé poslední instance (DPI). A to za státem garantované ceny. Slova vicepremiéra a předsedy Pirátů Ivana Bartoše potvrdil ČT i šéf poslanců ODS Marek Benda. Doteď kabinet počítal s tím, že pro veřejné instituce bude nakupovat státní obchodník, firma Prisko.
23. 10. 2022|

30 let zpět: Problematické užívání antikoncepce

Československo před 30 lety trápilo špatné užívání hormonální antikoncepce, situace byla druhá nejhorší v Evropě. Hlavními problémy byla nedostatečná informovanost a předsudky, které měly jak ženy, tak samotní lékaři. Další nevyřešenou otázkou byla cena a případné bezplatné poskytování pilulek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 7. 2022|

Vrchní státní zastupitelství prověří úniky informací v Hlubučkově kauze

Vrchní státní zastupitelství v Praze začalo prověřovat, jak se dostaly písemnosti z kauzy korupce v pražském dopravním podniku, ve které je mezi obviněnými i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), do médií. Vyšetřování zahájilo i v dalších případech.
19. 6. 2022|

Інформація для громадян України в Чехії у зв'язку з російською агресією в Україні

Kvůli ruskému rozpoutání války proti Ukrajině přinášíme v ukrajinském jazyce informace ministerstva vnitra pro ukrajinské občany na území Česka. Dostupné jsou i v češtině. This information is also available in English.
25. 2. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 19:46|

Turecko vidí vůli v obnovení jednání mezi Moskvou a Kyjevem. Norsko dodalo Ukrajině houfnice

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu vidí vůli obnovit diplomatická jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Řekl po setkání s ruskými ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Norsko dodalo na Ukrajinu 22 samohybných houfnic M109, náhradní díly, munici a další materiál. Ruský soud zakázal místním médiím zveřejňovat seznamy vojáků zabitých na Ukrajině.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 15:19|

Ruská invaze, nebo ukrajinský konflikt? Označení války odráží postoj novinářů, ukazuje analýza

Válku na Ukrajině označují čeští novináři ve více než polovině zpráv nestranně. Ve čtyřiceti procentech případů použili výrazy identifikující Rusko jako útočníka, naopak jen minimálně dělají viníka z Ukrajiny. Vyplývá to z exkluzivní analýzy agentury Newton Media pro pořad Newsroom ČT24. Podle analytiků média využila k pojmenování války až patnáct různých názvů.
17. 5. 2022|

Automatické mazání chráněných děl z internetu neporušuje svobodu slova, rozhodl soud EU

Používání automatických filtrů na třídění filmů či hudby šířené uživateli internetu neporušuje svobodu projevu a přístupu k informacím. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, který zamítl žalobu Polska namířenou proti automatickému odstraňování obsahu chráněného autorskými právy. Podle soudu unijní pravidla zaručují, že kontrola ze strany například YouTube a dalších internetových služeb nevede ke smazání legálně sdílených děl.
26. 4. 2022|

Popularita Putina po zahájení války přesáhla u Rusů osmdesát procent. Dopad sankcí může situaci změnit

Ruského prezidenta Vladimira Putina a jím rozpoutaný konflikt na Ukrajině podporuje podle dvou průzkumů více než 80 procent Rusů. Rekordní počty zjistilo nejenom státní Všeruské centrum pro výzkum veřejného mínění, potvrdilo je také nezávislé Analytické centrum Levada. Kvůli kremelské propagandě a umlčeným nezávislým médiím je tak pro většinu Rusů invaze na Ukrajinu tím, co tvrdí Kreml, tedy osvobozeneckou válkou proti nacistickému ukrajinskému režimu.
10. 4. 2022|

Lidé věří vědcům víc než náboženským vůdcům. I když říkají úplné nesmysly

Jaký vliv má zdroj informací na jejich důvěryhodnost? Vědci mají mezi lidmi v současné době výrazně větší autoritu než duchovní – a to jak mezi nevěřícími, tak mezi věřícími. Vyplývá to z rozsáhlého mezinárodního výzkumu, který studoval víc než deset tisíc účastníků ve 24 zemích světa.
8. 2. 2022|

O možném nároku na příspěvek by mohla informovat ČSSZ nebo Úřad práce, zaznělo v debatě k růstu energií

Podle sociologa z PAQ Research Daniela Prokopa a vedoucího dluhového poradenství Člověka v tísni Daniela Hůleho je žádání o příspěvek na bydlení administrativně složité, může se ale kvůli prudkému růstu cen týkat více domácností, než vláda předpokládá. V Otázkách Václava Moravce mluvili o tom, jak by vláda nejlépe mohla lidem v krizi pomoci.
30. 1. 2022|

Máme právo na odpor, stát lže, zdůvodňuje Landa přetížení hygien zbytečnými dotazy. Podle právníka to těžko obhájí

Hygieny nestíhají. Zatímco nakažených rychle přibývá a operátorů call center se nedostává, přicházejí na hygienické stanice tisíce dotazů;crop;, jejichž zasílání inicioval Daniel Landa a sám je nazval šikanou hygieniků. Hygienici místo trasování nákazy musí sepisovat odpovědi. Podle Landy je to protest proti systému a využití práva na odpor. Pro 168 hodin natáčela o výzvě k zahlcení hygien Zuzana Černá.
22. 11. 2021|

Za čtvrtek přibylo přes třináct tisíc nakažených, stoupá počet lidí s covidem v nemocnicích

Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 13 374 případů koronaviru. Je to bezmála o tři tisíce víc než před týdnem. Jde ale o nižší číslo než v rekordní úterý, kdy přibylo přes dvaadvacet tisíc nakažených, i než ve středeční státní svátek s víc než čtrnácti tisíci prokázanými případy. Počet lidí, kteří s covidem skončili v nemocnicích, stoupl na 4750. Téměř sedm set z nich je v těžkém stavu. V některých nemocnicích chybí už protilátkové léky, ministerstvo zdravotnictví objednalo další – dorazit by měly příští týden. Česko je aktuálně podle nákaz covidem za týden pátou nejvíc zasaženou zemí EU.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 14:31|

Do 8. listopadu musí být o stavu prezidenta jasno, řekl Fiala. Podle něj je třeba obnovit důvěru ve stát

Do 8. listopadu musí být jasno, zda prezident republiky Miloš Zeman může, nebo nemůže vykonávat své pravomoci, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce kandidát na premiéra Petr Fiala, lídr koalice SPOLU. „Do té doby se až tak moc neděje,“ doplnil. Tuto záležitost považuje za ústavně-právní aspekt aktuální situace, kdy je prezident v nemocnici.
17. 10. 2021Aktualizováno17. 10. 2021, 14:46|

Policie hledala důvod, proč žádosti o informace nevyhovět, míní Ústavní soud. Po novináři chtěla mnohamilionovou úhradu

Ústavní soud vyhověl stížnosti novináře, policie po něm chtěla miliony za informace. Úhrada za vyhledávání dat nesmí znemožnit přístup, řekl soud. Stanovením vysoké úhrady prezidium vytvořilo umělou bariéru, která novináři znemožnila přístup k informacím, uvedl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. Ústavní soud tak zrušil rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a Městského soudu v Praze, kam se spor nyní vrací. Novinář v roce 2016 podle zákona o svobodném přístupu k informacím požádal o podrobná policejní data o kriminalitě.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 11:11|

Spojené státy zruší seznam zakázaných obchodních transakcí s oblíbenými čínskými aplikacemi

Vláda Spojených států odstoupí od seznamu zakázaných obchodních transakcí s čínskými aplikacemi TikTok a WeChat. Informaci zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Podle agentury Reuters vydala seznam s cílem uvalit na zmíněné aplikace tvrdé restrikce administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa v září loňského roku.
21. 6. 2021|

Policisté prý vynášeli informace soukromým očkům. V kauze Listerin nyní padla obžaloba

Státní zástupce obžaloval dva policisty a další tři lidi ze zneužívání neveřejných policejních evidencí. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Obžalovaní policisté podle obžaloby údajně předávali informace z databází soukromým detektivům, nyní jim hrozí až pět let vězení.
17. 6. 2021|