TÉMA

Omluva

Stát se má omluvit SPD za to, že ji vnitro spojilo s xenofobií, rozhodl soud

Soud rozhodl o tom, že se stát má omluvit opozičnímu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), že ho ministerstvo vnitra ve své zprávě o projevech extremismu za druhé pololetí roku 2020 označilo za xenofobně zaměřenou populistickou skupinu a přisoudilo mu dominantní úlohu při projevování předsudečné nenávisti. Uvedla to mluvčí SPD Barbora Šťastná. Obvodní soud pro Prahu 7 vyhověl v plném rozsahu žalobě SPD, která se omluvy domáhala, doplnila mluvčí. Resort vnitra se podle ministra Víta Rakušana (STAN) velmi pravděpodobně odvolá.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 16:27|

Středočeský zastupitel se má omluvit hejtmance, na Facebooku ji spojil s korupční kauzou

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) nepravomocně vysoudila omluvu od krajského zastupitele Martina Hermana (ANO), který se ji snažil spojit s korupční kauzou Dozimetr. Kolínský okresní soud také Hermanovi nařídil, aby ze svého facebookového profilu smazal příspěvky, v nichž tvrdil, že hejtmanka v kauze figuruje. Herman po vyhlášení rozsudku uvedl, že se zřejmě odvolá.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 18:24|

Izrael propustil dva důstojníky v souvislosti s leteckým úderem na humanitární konvoj

Izraelská armáda propustí ze služby dva důstojníky, kteří se podíleli na vzdušném úderu na humanitární konvoj potravinové charity World Central Kitchen (WCK), několika dalším udělí důtku. Při pondělním útoku zahynulo v Pásmu Gazy sedm humanitárních pracovníků, z toho několik zahraničních občanů. Útok byl podle izraelské armády hrubou chybou, důsledkem špatné identifikace a omylů v rozhodování. WCK závěry považuje za důležitý krok, ale požaduje vznik nezávislé komise.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 22:17|

Biden ostře kritizoval zásah konvoje v Gaze. Izrael přiznal vážnou chybu

Americký prezident Joe Biden nebývale ostře zkritizoval pondělní izraelský zásah konvoje rozvážejícího potraviny v Pásmu Gazy, při němž zemřelo sedm lidí, kteří pracovali pro organizaci World Central Kitchen (WCK). Prohlásil, že je „pobouřen a zdrcen“, a vyzval Jeruzalém, aby rychle vyvodil odpovědnost za tento útok a napříště lépe chránil humanitární pracovníky. Šéf izraelské armády Herci Halevi přiznal, že se vojsko dopustilo vážné chyby. Izraelský prezident Jicchak Herzog se v pondělí zakladateli WCK omluvil.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 17:55|

Exprezident Zeman se musí omluvit svému bývalému poradci

Miloš Zeman se nevyhne omluvě, kterou dluží Zdeňku Šarapatkovi. Jak upozornily Seznam Zprávy, neuspěl bývalý prezident s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Šarapatka již dříve podal na Zemana exekuční návrh, protože se ve lhůtě stanovené v pravomocném rozsudku neomluvil za nepravdivé tvrzení, že svého někdejšího poradce vyhodil pro neschopnost. Nejvyšší soud ale pozastavil vykonatelnost rozsudku, právě než rozhodne o dovolání.
1. 4. 2024|

Vězni se omluvili svým obětem. Zapálili svíčku a drželi minutu ticha

Připravit vězně na opětovný život na svobodě má otevřená věznice ve středočeských Jiřicích. Má snížit recidivu, která v tuzemsku dosahuje až 70 procent. Napomáhat má i to, že si odsouzení uvědomí, co svým činem způsobili obětem. Na to cílí nový projekt Mezinárodního společenství s názvem Akt omluvy.
22. 2. 2024|

Nemocnice skartovala záznam o sterilizaci, ženě se po zásahu ombudsmana omluvila

Alespoň omluvy se po zásahu veřejného ochránce práv dočkala žena z Moravskoslezského kraje, která chtěla žádat o odškodnění za protiprávní sterilizaci. Nemocnice záznam o sterilizaci skartovala o třicet let dřív, než podle předpisů měla. Ombudsman o tom informoval na svém webu. Oběti protiprávních sterilizací z období od července 1966 do konce března 2012 mohou od příštího roku získat odškodné od státu tři sta tisíc korun, přihlásily se jich stovky.
19. 2. 2024|

Seznam Zprávy se musí omluvit za nepravdy kvůli Vrběticím, uvedl Polčák. Redakce se chce bránit

Městský soud v Praze rozhodl, že se server Seznam Zprávy musí omluvit za nepravdy a dezinterpretace, které v roce 2022 uveřejňoval v článcích o europoslanci a advokátovi Stanislavu Polčákovi (STAN) a jeho právním zastupování obcí a občanů zasažených výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Informaci sdělil sám Polčák. Podle šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka soud nezpochybnil podstatu kauzy, vyčíslení jedné z odměn ale podle něj označil za „nepřiměřené zjednodušení“. Proti rozsudku podá server dovolání. Polčák na síti X následně označil reakci serveru za „úsměvnou“, věří ale, že svou povinnost web splní.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 17:24|

Policie odložila trestní oznámení na poslance SPD Kobzu kvůli jeho příspěvku o střelbě

Příspěvek poslance hnutí SPD Jiřího Kobzy o prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebyl trestný. Kriminalisté proto případ takzvaně uložili, aniž by zahájili trestní řízení. ČT to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Kobza na sociální síti mimo jiné označil pachatele střelby za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“. Později se za příspěvek omluvil, univerzita na něj ale podala trestní oznámení.
7. 2. 2024|

Starosta pražských Řeporyjí Novotný půjde kvůli výrokům o Palestincích před soud

Státní zástupce poslal k soudu případ starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), který na sociální síti X označil Palestince za opice a vyzýval k jejich vybombardování. ČT to potvrdil náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý. Novotný je podezřelý z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a z podněcování k nenávisti. ODS se od jeho výroku distancovala. Novotný se za něj později omluvil. Kvůli dřívějšímu odsouzení je ve zkušební lhůtě.
6. 2. 2024|

Bývalý hejtman David Rath vysoudil omluvu od státu za mediální výroky státního zástupce

Soud přiznal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi nárok na omluvu od státu za mediální výroky, které o něm pronesl někdejší státní zástupce Petr Jirát. Informovala o tom soudkyně Dagmar Stamidisová, která o Rathově žalobě na ochranu osobnosti rozhodovala. Páteční verdikt není pravomocný.
30. 1. 2024|

Jurečka zváží rezignaci. Během střelby na FF UK pořádal večírek

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se v Otázkách Václava Moravce omluvil za ministerský večírek, který probíhal v době střelby na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy (FF UK). Podle svých slov zprávu o incidentu obdržel v 17 hodin, v 18:26 na ní reagoval a party skončila jeho odchodem na jednání vlády, které začínalo v 21 hodin. Svou rezignaci na vládní posty je připraven zvážit, debatovat o ní chce s lidoveckým vedením. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že jeho odvolání nepřipravuje.
7. 1. 2024|

Ministerstvo se omluvilo Janouškovi za stíhání v kauze Chambon

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo lobbistovi a podnikateli Romanu Janouškovi za stíhání v kauze kolem laboratoře Chambon, ve které byl letos v únoru pravomocně zproštěn obžaloby. Omluvu ve středu zveřejnilo na svých internetových stránkách. Janoušek byl spolu s dalšími lidmi souzen kvůli podezření, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili. Podle soudů se ale neprokázalo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli zakrývala.
13. 12. 2023|

Násilí spáchané během války za nezávislost je neomluvitelné, řekl britský král v Keni

Britský král Karel III. vyjádřil během návštěvy Keni nejhlubší lítost za „odpudivé a neospravedlnitelné násilné skutky“ z doby boje za nezávislost této africké země. Monarcha se ale neomluvil přímo za britský podíl na utrpení Keňanů, jak požadovali mnozí místní obyvatelé.
1. 11. 2023|

Babiš se ve sporu s Holcovou obrátil na Nejvyšší soud. Musel se omluvit za příspěvek na sociální síti

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se brání proti rozsudku, který mu nařídil omluvit se investigativní novinářce Pavle Holcové za zveřejnění nepravdivého příspěvku na sociální síti. Podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to sdělil Dominik Duchoň z Okresního soudu pro Prahu-západ, který se sporem o neoprávněný zásah do osobnostních práv zabýval v první instanci. Bývalý premiér zveřejnil omluvu šéfredaktorce webu Investigace.cz na svém facebooku letos v srpnu.
26. 10. 2023|

Ústavní soud zamítl stížnost advokáta Pokorného, od novináře Besta nedostane náklady řízení v plné výši

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost advokáta Radka Pokorného, jenž vedl spor s novinářem Erikem Bestem a jeho vydavatelstvím. Dosáhl omluvy za tvrzení v článku o mýtném tendru, nikoliv peněžitého odškodnění. Městský soud v Praze mu přiznal jen část nákladů řízení. ÚS nyní rozhodnutí o nákladech potvrdil. Plná náhrada nemusí nastupovat automaticky, je-li to odůvodněno okolnostmi případu, upozornil soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.
17. 10. 2023|

Babiš se ve sněmovně omluvil Kalouskovi za výrok o tom, že rozkrádal obranu

Předseda ANO Andrej Babiš se v pátek na sněmovním plénu omluvil Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výrok, že jako náměstek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Omluvu Babišovi nařídil Nejvyšší soud, a to písemnou i ústní formou při jednání Poslanecké sněmovny. Podle Kalouska Babiš promarnil pět let, kdy mohl stejná slova říct z vlastního rozhodnutí. Kalousek uvedl, že v takovém případě by mohl omluvu s radostí přijmout, takto jen bere na vědomí, že Babiš splnil soudem uloženou povinnost.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 13:21|

Babiš se musí omluvit Kalouskovi za své výroky, rozhodl Nejvyšší soud

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výrok, že jako náměstek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Kalouskovu dovolání vyhověl Nejvyšší soud (NS) a změnil rozsudky Okresního soudu pro Prahu-západ a Krajského soudu v Praze. Rozsudek stanovuje omluvu jednak písemnou, jednak ústní při jednání Poslanecké sněmovny. Babiš rozhodnutí respektuje, i když s ním nesouhlasí. V této věci podá ústavní stížnost. Kalousek považuje nařízení soudu za dostatečné zadostiučinění. Čeká, že tak expremiér učiní, jinak zváží exekuční vymáhání.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 22:42|

Babiš se omluvil novinářce Holcové, nařídil mu to soud

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se na Facebooku omluvil investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové za neoprávněný zásah do osobnostních práv způsobený zveřejněním nepravdivého příspěvku na sociální síti. Babišovi zveřejnění omluvy nařídil Krajský soud v Praze.
22. 8. 2023|

Babiš se musí omluvit Holcové za příspěvek o „domluvě se Sorosem“

Šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové za příspěvek, který o ní zveřejnil na Facebooku. O květnovém rozsudku Krajského soudu v Praze, podle kterého musí politik na svém profilu na sociální síti omluvu zveřejnit do tří dnů od právní moci usnesení, za server informovala Marie Wichterlová. Babiš se k věci zatím nevyjádřil.
15. 8. 2023|

Vedení pražské pravoslavné církve se musí omluvit duchovním z Loděnice za nepravdivý článek, rozhodl soud

Vedení z pražské pravoslavné církve se musí omluvit matce představené Valentyně a otci Metodějovi z loděnického monastýru za nepravdivý článek zveřejněný na webových stránkách. Pražská pravoslavná eparchie by také měla jako odškodné zaplatit sto tisíc korun. V pondělí o tom nepravomocně rozhodl Okresní soud pro Prahu 6.
17. 7. 2023|

Nizozemský král Vilém-Alexander se omluvil za roli své země v otroctví

Nizozemský král Vilém-Alexander se v sobotu omluvil za roli své země v otroctví a požádal o odpuštění. Učinil tak v den 160. výročí zrušení otroctví v Nizozemsku a jeho karibských koloniích. Informovala o tom agentura AP.
1. 7. 2023|

Rusové, vraťte se domů, dokud to ještě jde, vyzval Volodin. Reagoval na výroky Pavla

Předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin vyzval Rusy žijící v exilu, aby se vrátili do vlasti, dokud to ještě jde. Reagoval tak na výroky českého prezidenta Petra Pavla z rozhovoru pro rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) o potřebě přísnějšího dohledu nad Rusy žijícími na Západě. Podle Volodinovy interpretace, citované ruskými médii, „český prezident navrhl Rusy žijící v zahraničí zavřít do koncentračních táborů“.
19. 6. 2023|

Po nenávisti a krveprolití spolu musíme pracovat na míru, řekl Bek na sjezdu sudetských Němců

Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti a dokonce i krve, proto musíme pracovat na míru. Na hlavním shromáždění na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně to v neděli prohlásil český ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který sudetské Němce pozdravil jako milé krajany. Bek se po Danielu Hermanovi a Pavlu Bělobrádkovi (oba KDU-ČSL) stal třetím úřadujícím členem české vlády, který se sudetoněmeckého setkání zúčastnil. Šéf sudetských Němců Bernd Posselt se po Bekově projevu omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu.
28. 5. 2023Aktualizováno28. 5. 2023, 13:59|