TÉMA

Benny Gantz

Izraelské komunální volby nepřinesly průkaznou zprávu o podpoře vlády

V Izraeli se uskutečnily první volby od začátku války s palestinským teroristickým hnutím Hamás. Voliči vybírali městské zastupitele. V některých evakuovaných oblastech sousedících s Gazou a Libanonem se ale bude hlasovat až v listopadu. Podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Davida Borka se nenaplnilo očekávání části izraelské politické scény, že volby budou referendem o straně Likud a současné vládě.
28. 2. 2024|

Pavla přijal izraelský prezident. „My v tomto pokryteckém světě mnoho takové podpory nenacházíme“

Česká vláda vyčlenila pět milionů korun na humanitární pomoc pro palestinské civilisty prostřednictvím Světového potravinového programu a pět milionů pro izraelské zdravotnické organizace, uvedl český prezident Petr Pavel, který v pondělí dopoledne přiletěl do Tel Avivu. V Izraeli jednal se svým protějškem Jicchakem Herzogem, s premiérem Benjaminem Netanjahuem, předsedou Knesetu Amirem Ohanou a členem válečného kabinetu Bennym Gancem.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 14:15|

Netanjahu dál ztrácí podporu veřejnosti i ministrů. Šanci nahradit jej má Gantz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ztrácí podporu obyvatel i některých svých vládních kolegů. Podle serveru Politico se zdá, že se následující týdny pro Netanjahua „přehoupnou do potenciální koncovky“. Mnoho Izraelců mu totiž vyčítá „katastrofální bezpečnostní chybu“, kdy složky židovského státu nedokázaly zabránit útoku teroristického hnutí Hamás ze 7. října, ale také změny ve státním rozpočtu. Nejpravděpodobnějším vyzyvatelem, který by mohl ukončit Netanjahuovu dlouhou politickou kariéru, je bývalý ministr obrany Benny Gantz, píše Politico.
6. 12. 2023|

Střelecký útok v Jeruzalémě má tři oběti, další lidé jsou zranění

Útok na okraji Jeruzaléma má nejméně tři oběti a šest dalších osob je zraněno, vyplývá podle webu Times of Israel z vyjádření policie a zdravotníků. Útočili dva střelci, podle médií jsou oba mrtví a byli to členové Hamásu, což později teroristické hnutí potvrdilo. V Izraeli panuje zvýšené napětí kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem, do pátku by však měl platit dočasný klid zbraní.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 14:08|

Izrael povoluje i demonstrace proti válce. Náladu veřejnosti určí vývoj bojů v Gaze

Zatímco izraelská armáda bojuje v Gaze, v telavivském parku demonstrovali arabští i židovští anarchisté a komunisté proti válce. Zároveň se na druhé straně parku sešla protidemonstrace. O náladách v Izraeli informoval zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek. Dodal, že izraelská veřejnost je sice nyní sjednocena, ale pod povrchem jednoty doutnají staré i nové politické bariéry a štěpení.
19. 11. 2023|

Do nemocnice Šífa jsme vstoupili i kvůli rukojmím, řekl Netanjahu. Izrael umožní dodávku paliva do Pásma Gazy

Jedním z důvodů, proč Izrael vstoupil do nemocnice Šífa v Pásmu Gazy, bylo podle premiéra Benjamina Netanjahua to, že měl silné indicie, že by tam mohla být alespoň část rukojmí. Netanjahu to sdělil v rozhovoru s televizí CBS. Žádná rukojmí se přímo tam ale nenašla. Další americké televizi ABC zase americký ministr zahraničí Antony Blinken řekl, že USA daly Izraeli najevo, že nemůže znovu okupovat Pásmo Gazy. Izraelský válečný kabinet v pátek oznámil, že umožní dodávky pohonných hmot do Pásma Gazy. Provozovatelé telekomunikačních sítí Paltel a Jawwal posléze informovali, že začala částečně fungovat telekomunikační síť.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 22:03|

Netanjahuova válečná vláda má souhlas Knesetu. Expremiér Lapid odmítl pracovat s extremisty

Izraelský parlament (Kneset) schválil vládu národní jednoty sestavenou pro období bojů s hnutím Hamás. Informovala o tom agentura Reuters. V kabinetu kromě premiéra Benjamina Netanjahua či ministra obrany Joava Galanta zasedne i Benny Gantz z dosud opoziční Strany národní jednoty. Do vlády se naopak podle listu Ha'arec nezapojí šéf centristické opoziční strany Ješ atid (Budoucnost existuje) a expremiér Jair Lapid.
12. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 00:07|

Izrael ukazuje jednotu, Netanjahu se dohodl s lídrem opozice na krizové vládě

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se dohodl s opozičním politikem Bennym Gantzem na krizové vládě národní jednoty pro období války Izraele s palestinským hnutím Hamás. Informovala o tom místní média. Podle serveru The Times of Israel je součástí dohody i to, že krizový kabinet bude přijímat pouze rozhodnutí, která souvisí s vedením války.
11. 10. 2023|

„Izrael je ve válce.“ Země hlásí přes 250 mrtvých a vrací Hamásu úder

Vojenský vůdce palestinského hnutí Hamás Muhammad Díf oznámil, že skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Řekl to poté, co do Izraele pronikly skupiny teroristů z Pásma Gazy, které podle médií unášejí vojáky i civilisty. V ulicích měst na jihu země se bojuje a na Izrael létají salvy raket, Hamás tvrdí, že jich vypálil několik tisíc. Útok má nejméně 250 obětí a 1450 zraněných. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael je ve válce. Izraelská armáda zahájila odvetné útoky na Pásmo Gazy, po kterých Palestinci hlásí 232 mrtvých a 1697 zraněných, a povolává rezervisty. Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás prohlásil, že palestinský lid má právo bránit se „teroru osadníků a okupačních vojáků“.
7. 10. 2023Aktualizováno7. 10. 2023, 23:55|

Při požáru v Pásmu Gazy zahynulo nejméně dvacet lidí, další se zranili

Nejméně 21 lidí zahynulo a další utrpěli zranění při požáru budovy v palestinském Pásmu Gazy, informovala ve čtvrtek večer agentura Reuters s odvoláním na tamní zdravotníky. Podle záběrů, které se objevily na sociálních sítích, začala hořet celá rezidenční budova v uprchlickém táboře Džabálija, který leží na severu Pásma.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 23:01|

Izraelský ministr označil americké vyšetřování smrti novinářky za chybu

Izraelský ministr obrany Benny Gantz potvrdil, že Spojené státy začaly vyšetřovat zastřelení reportérky televize al-Džazíra Širín abú Akláhové. V prohlášení to ale zároveň označil za velkou chybu. Izrael podle něj nebude na vyšetřování spolupracovat.
15. 11. 2022|

Izraelský premiér Bennett se překvapivě dohodl na rozpuštění Knesetu. Do nových voleb povede vládu Lapid

Izrael čekají páté volby za poslední čtyři roky. Premiér Naftali Bennett se dohodl se svým koaličním partnerem ministrem zahraničí Jairem Lapidem na rozpuštění Knesetu. Volby by se měly uskutečnit v říjnu. Do té doby povede vládu Lapid. První kabinet po dvanáctiletém vládnutí Benjamina Netanjahua vznikl teprve před rokem. Jde o nejrozmanitější koalici v historii Izraele, v které má své zastoupení poprvé v dějinách i arabská menšina.
20. 6. 2022|

Izraelci zastřelili útočníka z Tel Avivu. Pátrali po něm devět hodin

Izraelská služba Šin Bet v pátek uvedla, že bezpečnostní složky zastřelily atentátníka, který ve čtvrtek v Tel Avivu zabil dva lidi a dalších několik zranil. Pravděpodobný pachatel byl dopaden ráno po devítihodinové pátrací operaci, které se účastnily stovky příslušníků bezpečnostních sborů, informovala agentura DPA.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 10:10|

V Izraeli zatkli za špionáž muže zaměstnaného v domě ministra obrany Gantze

Izraelská kontrarozvědka Šin Bet zatkla za špionáž muže zaměstnaného v domácnosti ministra obrany Bennyho Gantze. Omri Goren podle informací izraelských médií nabídl spolupráci skupině hackerů napojených na Írán. Sedmatřicetiletý Goren pracoval v domě jako uklízeč a byl zadržen po svém kontaktu s člověkem napojeným na Írán.
18. 11. 2021|

Izrael bere obvinění v kauze Pegasus vážně, řekl v Paříži ministr Gantz

Izrael bere vážně obvinění, že spyware vyvinutý izraelskou společností NSO byl použit proti veřejným osobám po celém světě, uvedl izraelský ministr obrany Benny Gantz po jednání s šéfkou francouzské obrany Florence Parlyovou. Software Pegasus izraelské společnosti NSO Group podle zjištění médií některé státy zneužily ke špehování politiků, novinářů či lidskoprávních aktivistů. Mezi možnými sledovanými byl i francouzský prezident Emmanuel Macron.
28. 7. 2021|

Blinken slíbil americké investice na obnovu Pásma Gazy. Profitovat ale nesmí Hamás

Spojené státy plně podporují právo Izraele na sebeobranu. V úterý po setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem to řekl šéf americké diplomacie Antony Blinken. Podle něho mezinárodní společenství nicméně musí pomoci při obnově Pásma Gazy, které těžce zasáhly nedávné boje mezi židovským státem a palestinským hnutím Hamás. USA na obnovu významně přispějí, je ale třeba zajistit, aby z pomoci neprofitoval Hamás, uvedl Blinken.
25. 5. 2021|

Konflikt s Gazou změnil tvář izraelské politiky. Sestavení vlády z opozičních stran ztrácí podporu

Příměří mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás sice stále trvá, nedávné boje ale ovlivnily vnitřní politiku židovského státu. Zatímco začátkem května se ještě zdálo, že se rodí nová vláda, jež odstaví od moci tamního premiéra Benjamina Netanjahua, opoziční projekt nyní ztrácí podporu. Na vině jsou mimo jiné právě nedávné raketové útoky z Pásma Gazy.
24. 5. 2021|

Izrael zesílí údery na Pásmo Gazy. Mrtvých je od začátku eskalace přes sedmdesát

Izraelští ministři zodpovědní za bezpečnost na svém jednání ve středu večer rozhodli o dalším vystupňování útoků na palestinské Pásmo Gazy. O život přišlo od pondělí přes sedmdesát lidí, konkrétně pětašedesát Palestinců a sedm Izraelců, a stovky utrpěly zranění. V mnoha izraelských městech pokračuje násilí mezi arabským a židovským obyvatelstvem. V Lodu je kvůli němu vyhlášen výjimečný stav. Izraelský prezident Reuven Rivlin označil situaci za „občanskou válku“.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 22:59|

Získá Netanjahu dostatek spojenců? Izrael se chystá na čtvrté parlamentní volby za dva roky

Už čtvrté parlamentní volby za dva roky čekají 23. března Izrael. „Půjde o mobilizaci přesvědčených voličů,“ řekl zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek s tím, že v zemi jsou dlouhodobě stabilní preference. Předchozí troje volby byly hlavně o premiéru Benjaminu Netanjahuovi, částečně to bude platit i nyní.
17. 3. 2021|

Izrael čekají čtvrté volby během dvou let. Levice je v úpadku a pravice se hádá

Za dva měsíce čekají Izrael předčasné parlamentní volby. Už čtvrté během dvou let, což je světový unikát. Výjimečný je i vývoj preferencí. Levice prakticky vymizela, ale pravice se místo triumfu drolí a hádá o osobu premiéra Benjamina Netanjahua.
31. 1. 2021|

Izrael čekají čtvrté volby za dva roky. Vláda se neshodla na rozpočtu

Izraelským politikům se nepodařilo do nejzazšího termínu dohodnout se na rozpočtu, jak jim ukládal zákon, takže počínaje tamní půlnocí (23:00 SEČ) se automaticky rozpustil parlament. Zemi do tří měsíců čekají nové volby.
22. 12. 2020Aktualizováno22. 12. 2020, 23:46|

Izraeli hrozí předčasné volby. Tamní parlament odhlasoval návrh na své rozpuštění

Izraelský parlament ve středu při předběžném hlasování schválil návrh na své rozpuštění a vyhlášení předčasných voleb. Byly by čtvrté za minulé dva roky. Důvodem předložení návrhu jsou vleklé spory kolem rozpočtu ve vládní koalici. Pro návrh zákona se vyslovilo 61 poslanců, proti jich hlasovalo 54. Návrh odmítl pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua, ale podpořit ho chtěl jeho koaliční partner Benny Gantz ze strany Modrá a bílá.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 15:36|

Izrael sestavil seznam svých občanů, kterým hrozí stíhání z válečných zločinů, píše Haarec

Izrael tajně sestavil seznam se jmény až tří set lidí, kterým by mohlo v zahraničí hrozit zadržení kvůli případnému stíhání před Mezinárodním trestním soudem (ICC) za válečné zločiny. Ve čtvrtek o tom informoval izraelský list Haarec. Kromě zástupců armády židovského státu jsou na seznamu i jména politiků, včetně premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Bennyho Gantze. O vyšetřování údajných válečných zločinů spáchaných Izraelci na palestinských územích požádali ICC Palestinci.
17. 7. 2020|

„Libanon už není izraelským problémem,“ zaznělo před dvaceti lety

Před dvaceti lety stáhl Izrael své poslední vojáky z jižního Libanonu. Skončila tím jedna z nejkontroverznějších operací židovského státu. Spolu s izraelskými jednotkami odešli z Libanonu i spojenci z libanonských křesťanských milic. Krátce poté se opuštěné území stalo baštou militantního hnutí Hizballáh, které rozpoutalo novou válku.
23. 5. 2020|