TÉMA

IS

SOHR: Při útocích Islámského státu v Sýrii zemřelo 28 vojáků a provládních bojovníků

Ozbrojenci teroristické organizace Islámský stát (IS) při dvou útocích ve vládou ovládaných oblastech Sýrie zabili 28 vojáků a provládních bojovníků, oznámila v pátek podle agentury AFP exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 12:12|

Rusko je dle IS v protimuslimské koalici, za útokem u Moskvy zřejmě stojí afghánská odnož

Za pátečním útokem v koncertní hale u Moskvy stojí podle dosavadních informací takzvaný Islámský stát (IS), konkrétně afghánská větev Islámského státu – Chorásán. IS se k masakru sám opakovaně přihlásil, a i když jsou z minulosti známé případy, kdy se takové tvrzení neprokázalo, v tomto případě potvrzují účast IS i americké zpravodajské služby, které uvedly, že nemají žádný důvod o odpovědnosti této organizace pochybovat. Spáchání útoku teroristy z IS navíc dává s ohledem na protiruské zaměření teroristické organizace smysl. Podle nové bilance, již oznámil šéf ruské kriminální ústředny Alexandr Bastrykin, zahynulo nejméně 139 lidí a dalších 182 utrpělo zranění.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 17:19|

Koalice válčící s Islámským státem by měla bojovat i s Hamásem, vyzval Macron z Izraele

Francouzský prezident Emmanuel Macron při své úterní návštěvě Izraele navrhl, aby současná koalice proti takzvanému Islámskému státu (IS) v Sýrii a Iráku rozšířila působnost i na boj proti Hamásu. Učinil tak v reakci na útok teroristického hnutí, který si vyžádal na 1400 mrtvých. Macron v Izraeli zopakoval, že je pro humanitární příměří a také pro vytvoření palestinského státu. Odpoledne jednal i se šéfem palestinské samosprávy.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 19:55|

Američané zlikvidovali v Sýrii vlivného člena Islámského státu

Americké jednotky zabily v Sýrii vysoce postaveného člena teroristické organizace Islámský stát (IS) Hamzu Homsího. Podle agentury Reuters to oznámil Pentagon. Při akci utrpěli zranění čtyři Američané.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 20:01|

Člen IS přezdívaný Jihadi George dostal ve Spojených státech osm doživotních trestů za terorismus

Celkem osm doživotních trestů bez možnosti podmíněného propuštění udělil soud ve Virginii bývalému členovi takzvaného Islámského státu přezdívanému Jihadi George. Alexanda Kotey byl shledán vinným mimo jiné z podpory terorismu a braní rukojmích. Muž se narodil v Británii a společně se třemi dalšími krajany se přidal k teroristům, kteří v Sýrii vraždili zajaté Američany. Skupině se kvůli britskému původu přezdívalo Beatles a jednotliví teroristé měli přezdívky po slavných hudebnících.
29. 4. 2022|

Členka IS nechala umřít žízní jezídské děvče. Německý soud ji poslal na 10 let za mříže

Jennifer Wenischová si podle verdiktu německé justice odpyká deset let za to, že v Iráku nechala zemřít žízní pětiletou jezídskou dívku. Odsouzená je bývalou členkou teroristické organizace Islámský stát (IS). Státní zástupci pro ni žádali doživotí za vraždu a válečný zločin.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 20:07|

Výbuch v šíitské mešitě v afghánském Kandaháru si vyžádal přes čtyřicet obětí

Nejméně 47 lidí zahynulo a více než sedm desítek dalších utrpělo zranění při explozích v šíitské mešitě v jihoafghánském městě Kandahár. Vyplývá to z informací agentury AP, která se odvolává na místní zdravotnické zdroje. Podle představitele islamistického hnutí Taliban, které je v Afghánistánu od poloviny srpna u moci, se mešita v centru Kandaháru stala v době modliteb terčem sebevražedného útoku.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 20:26|

Soud potvrdil 15 let vězení pro uprchlého Iráčana. Podle právníka není jisté, zda o stíhání vůbec věděl

Pražský vrchní soud v úterý potvrdil 15 let vězení uprchlému Iráčanovi, který podle pravomocného rozsudku odjel z Česka bojovat za Islámský stát (IS). Česká justice uznala Vátika Muhammada Júsifa Sammarraího vinným z teroristického útoku a z účasti na teroristické skupině. Sedmadvacetiletého muže označila za bojovníka IS mimo jiné zpráva americké FBI, mezi důkazy patřilo i propagandistické video, v němž Sammarraí účinkoval.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 11:57|

Útočník na Novém Zélandu pobodal šest lidí. Podle premiérky šlo o terorismus

Útočník, který v pátek v supermarketu jednoho z obchodních center v Aucklandu na Novém Zélandu pobodal šest lidí, byl inspirovaný ideologií teroristické organizace Islámský stát (IS). Řekla to premiérka Jacinda Ardernová, podle které šlo o teroristický čin. Extremista původem ze Srí Lanky byl novozélandským bezpečnostním úřadům znám, nepřetržitě ho sledovaly.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 08:46|

Při sebevražedném útoku u kábulského letiště zemřely desítky lidí, včetně amerických vojáků

Sebevražedný útok u letiště v Kábulu si ve čtvrtek vyžádal nejméně 60 obětí, jsou mezi nimi Afghánci, cizinci i američtí vojáci. Pentagon potvrdil, že došlo minimálně ke dvěma explozím, podle něj šlo o „komplexní útok“. Uvedl, že zemřelo 12 amerických vojáků, 15 jich bylo zraněno. Za útokem podle něj stojí Islámský stát. Ten se k činu také přihlásil. Podle amerického prezidenta Joe Bidena USA neodpustí viníkům jejich útok a dopadnou je. „My neodpustíme, my nezapomeneme. Budeme vás pronásledovat a donutíme vás za to zaplatit.“
26. 8. 2021Aktualizováno27. 8. 2021, 00:24|
Reportéři ČT

Reportérky natáčely v kurdské věznici, kde přebývají bojovníci IS. Staví se do role obětí

Ve vězeních na severu Sýrie jsou tisíce bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS). Hlídají je Kurdové, kteří měli značnou zásluhu na porážce IS loni v dubnu. Zajatci se nyní vydávají za nevinné oběti a chtěli by se vrátit do svých původních zemí, které je však nechtějí. Do jedné z ostře střežených věznic se dostaly reportérky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová.
14. 1. 2020|

Vrtulníky, skrývání v tunelu, výbuchy i pláč. Trump popsal zabití vůdce IS Bagdádího

Americké speciální jednotky zabily vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) Abú Bakra Bagdádího. Potvrdil to prezident Donald Trump v mimořádném projevu. „Zemřel jako pes a jako zbabělec,“ prohlásil. Spojené státy na přípravě akce spolupracovaly s Rusy, Turky, Syřany, Iráčany i Kurdy.
27. 10. 2019Aktualizováno27. 10. 2019, 23:12|

Při vězeňské vzpouře v Tádžikistánu zemřely tři desítky lidí. Mezi mrtvými jsou islamisté

Při vězeňské vzpouře v Tádžikistánu přišlo o život 32 lidí včetně tří dozorců. Vězni byli odsouzeni za příslušnost k teroristické organizaci Islámský stát (IS). S odvoláním na tádžické ministerstvo spravedlnosti o tom v pondělí informovala agentura TASS.
20. 5. 2019|

Bosna a Hercegovina jde Trumpovi vstříc. Přijme zpět občany, kteří se přidali k islamistům

Bosna a Hercegovina umožní návrat svým občanům, kteří se připojili k teroristickým organizacím v Iráku a Sýrii a které zadrželi američtí vojáci. Reaguje tak na výzvu Spojených států. Americký prezident Donald Trump o víkendu pobídl evropské země, aby si vzaly zpět přes osm set islamistů. Německo, Francie či Británie se k výzvě staví rezervovaně.
19. 2. 2019|