Členka IS nechala umřít žízní jezídské děvče. Německý soud ji poslal na 10 let za mříže

Události: Německý soud poslal teroristku, která utýrala jezídské dítě, na deset let do vězení (zdroj: ČT24)

Jennifer Wenischová si podle verdiktu německé justice odpyká deset let za to, že v Iráku nechala zemřít žízní pětiletou jezídskou dívku. Odsouzená je bývalou členkou teroristické organizace Islámský stát (IS). Státní zástupci pro ni žádali doživotí za vraždu a válečný zločin.

Třicetiletá Wenischová pochází z Dolního Saska a do vězení ji soud poslal za činy v Iráku, kde působila v řadách IS. Její tehdejší manžel přivázal na řetěz pětiletou jezídskou holčičku a nechal ji umřít žízní. Podle soudu žena nic neučinila, aby dívku zachránila. Pár také využíval matku dívky jako domácí otrokyni.

Soud ženu uznal vinnou z členství v teroristické organizaci v zahraničí, z účasti na pokusu o vraždu a pokusu o válečný zločin a ze zločinu proti lidskosti. Podílet se měla na vyhlazování náboženské menšiny jezídů. Bývalý manžel Wenischové je souzen za smrt a týrání dívky ve Frankfurtu nad Mohanem, rozsudek se očekává na konci listopadu.

Obžaloba navrhovala doživotí, soud ale přihlédl k podřízenému postavení Wenischové. „Ona sama prohlašovala, že na smrti dítěte neměla žádný podíl a že jí ani nemohla zabránit. Za vše podle ní může její manžel, který jí samotné vyhrožoval násilím,“ informuje zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Žena během procesu také uvedla, že soud nepřihlíží jen k jejím činům, ale rovněž k aktivitám IS jako celku, což odporuje zásadám právního státu. Obhájci navíc tvrdili, že dívka týrání přežila. To ale odmítla dívčina matka, která byla  v procesu klíčovým svědkem.

Matka zavražděné také vypověděla, že jí Wenischová vyhrožovala zastřelením, pokud nepřestane plakat, když dítě umíralo.

Státní zástupce uvedl, že je s rozsudkem spokojen, protože soud potvrdil hlavní body obžaloby. „Pro nás je to vítězství,“ prohlásil obhájce Ali Aydin. Odsouzená žena, která strávila přes tři roky ve vazbě, bude moci za pár let požádat o předčasné propuštění, uvedla DPA. Obžaloba a obhajoba zvažují odvolání.

„Verdikt má nepopsatelný význam pro náboženskou komunitu jezídů,“ prohásila jezídská aktivistka Düzen Tekkalová, která pomáhala sestavit podklady pro obžalobu.

Studio ČT24: Deset let vězení pro členku Islámského státu (zdroj: ČT24)

Wenischová o týrání dívky omylem vyprávěla informátorovi FBI

Wenischová se obrátila na islám v roce 2013. Následující rok odcestovala do Iráku, aby se připojila k IS. V roce 2015 působila jako příslušnice obávané mravnostní policie ve městech Mosul a Fallúdža.

Chodila na hlídky, při nichž zastrašovala ženy, které nedodržovaly pravidla oblékání a chování stanovená islamisty. Nosila při tom kalašnikov, pistoli a vestu s výbušninami. V tomto období se také vdala za bojovníka IS.

V roce 2016 byla z Turecka vydána do Německa, kde také porodila. Ve vězení skončila v roce 2018 poté, co se snažila se svou dvouletou dcerou vrátit k islamistům do Sýrie. „Sama to zdůvodnila tak, že život pod vládou IS bylo to nejlepší, co zažila,“ líčí Jonáš.

Během cesty si najala řidiče, kterému vyprávěla o svém působení v řadách teroristické organizace. Muž byl ale informátorem amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a výpověď ženy si nahrál. Záznam se stal důležitým důkazem v mnichovském procesu.

Jde o první trest za genocidu jezídů

Podle agentury AFP byl proces v Mnichově prvním soudem za hranicemi Iráku ohledně zločinů, kterých se teroristická organizace na jezídech dopustila. IS v roce 2014 obsadil severní Irák, kde jezídi žijí, a zůstal tam až do roku 2017, kdy se jej z oblasti podařilo vytlačit. 

Do příchodu bojovníků IS žilo v horách v okolí Sindžáru na půl milionu příslušníků jezídské menšiny. Islamisté následně na pět tisíc jezídských mužů brutálně zavraždili a sedm tisíc žen a dětí unesli a zotročili.

„Mluvíme o ženách, o dětech, které zotročili. Znásilňovali je přímo před příbuznými. Prodávali je v poutech a s roubíky v ústech na trzích s otroky v Mosulu,“ objasňuje Tekkalová.

Na 360 tisíc jezídů před islamisty uprchlo. OSN tažení proti jezídům označila za genocidu.