TÉMA

Koruna

ČNB snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu. Boj s inflací nekončí, zdůraznil Michl

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,75 procenta. Základní úroková sazba se tak dostala na úroveň, na které byla naposledy v polovině června 2022. Analytici pokles sazeb v tomto rozsahu očekávali.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 22:16|

Senát schválil zpřísněný zbraňový zákon i zakotvení termínu některých voleb

Horní komora parlamentu ve středu odpoledne velkou většinou schválila novelu zbraňového zákona, která například zavádí pro prodejce zbraní povinnost hlásit podezřelé nákupy a zkracuje lhůtu pro lékařské prohlídky držitelů zbraní z deseti na pět let. Senátoři odhlasovali také zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz. Novela desetinásobně zvyšuje horní hranici jedné z pokut za porušení pravidel proti praní špinavých peněz. Senát schválil i ústavní zakotvení termínu krajských, senátních a obecních voleb na konci prvního říjnového týdne tak, aby se neposouvaly k létu.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 21:58|

Koruna je hodnotou na dvouletém minimu. Lidem se může prodražit dovolená či nákup elektroniky

Koruna v pátek oslabila k jednotné evropské měně o šest haléřů, čímž dále prohloubila své dvouleté minimum. Pokud bude koruna dál oslabovat, ČNB zpomalí snižování úrokové sazby, zaznělo na jednání bankovní rady. Česká měna přitom ztrácí už deset měsíců. Teď je na 25,45 koruny za euro.
16. 2. 2024|

Kurz koruny spadl nejníž od roku 2022. Analytici očekávají, že měna posílí až v druhé polovině roku

Na čtvrteční snížení úrokových sazeb Českou národní bankou (ČNB) ihned reagoval kurz koruny, která oslabila o 24 haléřů, na 25,21 korun za euro. Česká měna tak byla nejslabší od května 2022. K dolaru si pohoršila o 23 haléřů na 23,44 korun za dolar. V pátek ale opět posílila, k euru o tři haléře a k dolaru o devět haléřů. Právě politika centrální banky je jedním z klíčových faktorů, které mají na kurz vliv, ale působí na něj i další vlivy. Například dění na zahraničních trzích, kdy se investoři zbavují investic v rizikovějších zemích. Analytici snížení sazeb očekávali, nyní ale hovoří o tom, že trh takto razantní změnu nejspíš neočekával. Důležitá bude také lednová inflace, kterou má centrální banka oznámit příští čtvrtek.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 20:17|

Měli bychom plnit závazek, říká ministr Dvořák k přijetí eura. Koruna nám nijak neškodí, argumentuje Skopeček

Prezident Petr Pavel opět rozvířil v Česku debatu o euru, když v novoročním projevu vyzval k jeho přijetí. Většina odborníků se shoduje, že ekonomické výhody evropské měny nebudou tak veliké, například firmy díky ní ale mohou snížit své náklady. Například ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) pak jeho přijetí považuje za závazek České republiky vůči Evropské unii, uvedl v pořadu 90' ČT24.
3. 1. 2024|

Koruna dál oslabuje. Roli hraje nedávné rozhodnutí ČNB i polské centrální banky

Česká měna oslabuje. Rychleji začala ztrácet na začátku srpna, kdy Česká národní banka (ČNB) formálně ukončila intervence na její podporu. Aktuálně už euro stojí zhruba 24 korun a padesát haléřů. Obecně platí, že silná měna zlevňuje zboží z dovozu a brzdí inflaci. Pro vývozce je ale výhodnější opačný trend.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 21:36|

Ceny paliv dál rostou, nafta za týden zdražila téměř o dvě koruny

Paliva v Česku opět značně zdražují, nafta dokonce za poslední týden o téměř dvě koruny. Nejprodávanější benzin Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o 59 haléřů na 39,24 koruny za litr a nafta o 1,79 koruny na 36,71 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Paliva postupně zdražují zhruba od konce května. Zdražování nafty výrazně zrychlilo minulý týden, když byla od 1. srpna zvýšena spotřební daň. Podle analytiků bude zdražování paliv pokračovat i v následujících dnech.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 19:19|

Koruna po skončení intervencí oslabuje, nákupy v eurech se Čechům prodraží

Česká koruna dál oslabuje. Euro Češi v pátek kupovali až o třicet haléřů dráž než ve čtvrtek. Důvodem je rozhodnutí centrální banky ukončit režim intervencí, který měl bránit českou měnu před velkým oslabováním. Část oslovených analytiků odhaduje, že kurz může v následujících měsících vystoupat až k pětadvaceti korunám za euro.
5. 8. 2023|

Koruna mírně zpevnila, v dalším období ale experti očekávají spíše opačnou křivku

Jedno euro se prodává za více než 24 korun. Česká měna v poslední době oslabila, a to na hodnotu, kde byla naposledy začátkem ledna. Tento týden znovu mírně zpevňuje asi o deset haléřů. Ekonomové ale předpokládají, že v dalším období bude křivka spíše opačná a evropské platidlo bude zdražovat. Do konce roku by se vzájemný kurz mohl dostat na hranici 24,50.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 23:06|

Silná koruna zlevňuje dovolené i dovoz zboží. Podle analytiků dosáhla vrcholu

Kurz české koruny zůstával celé první pololetí na silné úrovni. Díky tomu Čechům zlevňují třeba dovolené. Výhodnější je také dovoz drahých surovin a zboží. Naopak hůře jsou na tom firmy, které exportují do ciziny. Tuzemské platidlo ale podle analytiků i centrální banky nejspíše dosáhlo svého vrcholu a dále posilovat nebude. Tento týden česká měna oslabila na nejnižší hodnoty za poslední čtyři měsíce, euro tak bylo skoro za 24 korun.
9. 7. 2023|

ČNB ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Zvýšila odhad celoroční inflace

Bankovní rada České národní banky (ČNB) i na aktuálním jednání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Na stejné úrovni je sazba od loňského června. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. ČNB také zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok. Očekává zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 0,5 procenta, zatímco v únorové prognóze čekala pokles 0,3 procenta. Zároveň ale zvýšila odhad celoroční inflace, podle ní dosáhne průměrně 11,2 procenta. V únoru očekávala 10,8 procenta. Na středeční tiskové konferenci o tom informoval guvernér ČNB Aleš Michl.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 23:06|

O pamětní tisícikorunu je velký zájem. V mrazech se čekalo v dlouhých frontách

Tisíce Čechů čekaly od časného středečního rána ve frontě před pobočkami České národní banky (ČNB), aby získaly speciální tisícikorunu s přetiskem k 30. výročí rozdělení československé měny a vzniku české koruny. Kromě Prahy se tvořily dlouhé fronty rovněž v Brně, Ostravě, Ústí nad Labem či Hradci Králové. Banka postupně fronty uzavírala, protože ty, kdo přišli pozdě, by již neodbavila. Ujistila však, že výroční bankovky budou k dispozici i ve čtvrtek. Každý zájemce může koupit nanejvýš pět bankovek. Centrální banka jich vydala 200 tisíc. Lidé už mezitím na internetu tyto bankovky nabízeli za několikanásobně vyšší ceny.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 18:43|

Koruna je vůči euru rekordně silná. Lidé na dovolené v Alpách to ocení, vývozci se neradují

Koruně se letos daří. Je v nejlepší kondici za posledních čtrnáct let. Euro vyjde momentálně na 23,90, což je dobrá zpráva i pro domácnosti. Silná měna totiž pomáhá tlumit inflaci hlavně u dováženého zboží, včetně energií. Současná situace naopak příliš nenahrává českým firmám, které vyvážejí. Za své produkty inkasují v přepočtu méně. Ekonomové očekávají, že koruna začne znovu mírně oslabovat.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 21:38|

Koruna je k euru nejsilnější za více než 14 let

Česká měna je nyní k euru nejsilnější za posledních více než 14 let. V pátek zpevnila proti předchozímu závěru o dva haléře na 23,90 Kč/EUR, což je nejlepší úroveň od 29. října 2008. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Koruna si polepšila také k dolaru, a to o 13 haléřů na 22,05 Kč/USD, což je nejsilnější kurz od konce loňského března.
20. 1. 2023|

Koruna vůči euru vykazuje nejlepší výsledky od léta 2011

Koruna do nového roku vstoupila v silné pozici. Vůči evropské měně vykazuje nejlepší výsledky od léta 2011. Jedno euro se obchoduje zhruba za 24 korun a 17 haléřů. Loni na jaře po začátku invaze Ruska na Ukrajinu přitom kurz oslabil až téměř k 26 korunám.
2. 1. 2023|

Základní úroková sazba je podle Michla už na úrovni, která tlumí hospodářskou aktivitu

Základní úroková sazba je už na úrovni, která tlumí hospodářskou aktivitu. Další zvyšování by mohlo prohloubit hospodářskou recesi, protože se účinek zvýšení sazeb projeví až se zpožděním. V přednášce na Masarykově univerzitě v Brně to řekl guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl. Základní úroková sazba je od června sedm procent, což je nejvyšší úroveň od roku 1999. Od Michlova červencového nástupu do čela ČNB se neměnila.
23. 11. 2022|

Euro za dolar. Unijní měna se propadla na dvacetileté minimum

Jednotná evropská měna v úterý poprvé od roku 2002 sestoupila na paritu vůči americkému dolaru. Jedno euro se tak po krátkou dobu prodávalo za jeden dolar. Kolem úterního poledne pak ztrácelo zhruba 0,2 procenta na 1,0017 dolaru.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 12:59|

ČNB patrně stále intervenuje. Kurz koruny je však slabší, než by si přála

Česká národní banka stále intervenuje a posiluje tak kurz koruny, potvrzuje většina ekonomických analytiků. Podle nich už tak na obranu české měny dala za poslední měsíc asi 125 miliard korun. I po těchto zásazích ale euro vyjde na 24 korun a 70 haléřů. Centrální banka koruně pomáhá i kvůli vysoké inflaci, silnější měna zlevňuje dovoz.
20. 6. 2022|

Česká národní banka intervenuje na devizovém trhu, po jejím zásahu koruna posílila

Bankovní rada České národní banky na mimořádném měnovém zasedání rozhodla kvůli výraznému oslabení kurzu koruny z posledních dní zahájit intervence na devizovém trhu. Banka o tom informovala na webu.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 23:36|

Češi sledují před dovolenou kurz koruny. Po jmenování nového guvernéra ČNB měna oslabila

Po středečním jmenování nového guvernéra České národní banky oslabil o několik procent kurz koruny. Dohled nad měnou je jedním z významných úkolů centrální banky. Například od konce roku 2013 do dubna 2017 udržovala měnovými intervencemi kurz koruny vůči euru nad 27 korunami, zdůvodňovala to snahou zabránit deflaci a podpořit exportéry. Spotřebitelé ale nebývají ze slábnutí koruny nadšeni, například se tak prodražují dovolené.
12. 5. 2022|

Zeman jmenoval Aleše Michla novým guvernérem České národní banky

Prezident Miloš Zeman ve středu dopoledne jmenoval novým guvernérem České národní banky (ČNB) Aleše Michla. Ten střídá Jiřího Rusnoka, kterému v červnu končí druhý mandát ve funkci a znovu kandidovat nemůže. Michl se funkce ujme od července.
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 19:55|

Nákupní zájezdy do Polska opět nabírají na síle. Češi slyší na nižší ceny

Výhodnější kurz koruny vůči zlotému, základní potraviny dočasně bez daně a také pohonné hmoty levnější až o deset korun za litr. To všechno nyní láká Čechy k nákupu v Polsku ještě víc než v minulosti. Za hranice jezdí auta i autobusy. Jejich cíl je jediný – tržnice.
10. 4. 2022|

Česká národní banka intervenuje proti oslabování koruny, její kurz ovlivňuje krize na Ukrajině

Česká národní banka (ČNB) začala intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. ČNB má v mezinárodním srovnání vysoké devizové rezervy, jejichž využití ve výjimečné situaci, v jaké se momentálně nacházíme, je plně opodstatněné, uvedla banka na svém webu. Guvernér ČNB Jiří Rusnok následně uvedl, že tento krok má zabránit nestabilitě a znehodnocení. Koruna po intervencích ČNB začala posilovat k euru i dolaru.
4. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 22:12|

Evropské i ruské akcie po propadu posilují, rubl podpořila intervence centrální banky

Ruský rubl po čtvrtečním propadu na rekordní minimum posiluje, vzpamatovávají se i ruské akcie. Hlavní index moskevské burzy RTS vykazoval v pátek kolem deváté hodiny ranní středoevropského času růst zhruba o čtyřiadvacet procent. Předchozí den se kvůli ruskému útoku na Ukrajinu propadl o osmatřicet procent. Posilují i evropské akcie. Panevropský index STOXX Europe 600 k pátečnímu večeru stoupl o 3,32 procenta na 453,53 bodu.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 23:27|