Koruna značně posiluje. Prospěje to hlavně dovolenkářům

Události: Česká koruna posiluje (zdroj: ČT24)

Česká měna dál posiluje pod 25 korun za euro a zatím tak překonává odhady centrálních bankéřů. Ti v dubnu předpovídali, že se v průměru bude ve druhém čtvrtletí stále držet nad pětadvaceti korunami za euro. S podobnými hodnotami počítají až do přelomu příštího roku. Pro exportéry to sice znamená menší výdělky, ale dobrá zpráva to je před letní sezonou pro lidi, kteří se chystají do zahraničí. Na silné koruně vydělají také ti, kdo zboží z ciziny dovážejí.

Češi letos podle cestovních kanceláří chtějí utrácet za dovolené stále více. „Preference Čechů jsou směrem ke kvalitě, směrem ke kvalitnějším dražším hotelům s all inclusive, ultra all inclusive,“ zmínil marketingový ředitel jedné z cestovních kanceláří Petr Šatný.

Zájezdy na letošní léto ale cestovní kanceláře už nepřecení. „Cestovní kanceláře nasmlouvávají hotely dlouho dopředu a platí výrazné zálohy už během zimy nebo i dříve,“ vysvětlil Šatný. „Stejně tak neměníme ceny v době, kdy koruna výrazně oslabuje, takže toto částečné posílení nebude mít vliv na ceny, protože ty ceny jsou fixované,“ dodal. Češi však ušetří díky silné koruně za útraty přímo v zahraničí.

Stejně tak by mohly domácnosti ušetřit i za některé nákupy, jako například za elektroniku, luxusní kosmetiku nebo oblečení. Silnější koruna totiž sníží ceny některého dovezeného zboží. Česká měna by ale musela svou sílu udržet delší dobu.

Vliv na ekonomiku

„Silnější koruna působí na ekonomiku restriktivně, to znamená snižuje inflační tlaky skrze levnější dovozy, mimo jiné zároveň snižuje cenovou konkurenceschopnost tuzemských vývozců,“ vysvětlil analytik Komerční banky Jaromír Gec.

Vývoj kurzu koruny vůči euru za poslední půlrok
Zdroj: Tradingeconomics.com

Právě zveřejnění míry zdražování rozhýbalo před několika týdny kurz koruny. Za poslední měsíc pak posílila téměř o šedesát haléřů. Teď se pohybuje kolem 24,70 koruny za euro.

„Koruna se patrně bude nacházet na těch současných úrovních, nebylo by ani překvapení, kdyby mírně oslabila. Hodně bude záležet také na tom, jak vyjde další inflační číslo v české ekonomice,“ myslí si hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.