TÉMA

Konkurence

Levné obědy v jídelnách nejsou fér, tvrdí restauratéři. Ceny jsou tam poloviční, jenže menší jsou i porce

Kvůli dlouhodobě vysokým cenám potravin hledá stále více lidí levnější varianty stravování. Větší zájem teď registrují například některé školní jídelny. Kromě žáků a studentů nabízejí hotová jídla třeba seniorům, ale i ostatním zájemcům. S tím ale nesouhlasí někteří restauratéři, podle kterých to je neférová konkurence.
16. 2. 2024|

Lopatky větrných elektráren rostou tak rychle, že byznys kolem nestíhá, všímají si FT

Odborníci na větrnou energetiku se začali zabývat rychlým růstem délky lopatek u větrných elektráren. Vyzývají investory, aby brzdili a zaměřili se na větší standardizaci, píše list Financial Times (FT). Závod o stále delší lopatky může totiž způsobit více škody než užitku, protože dodavatelské řetězce nestíhají a objevují se otázky týkající se technických rizik a ziskovosti výrobců větrných turbín. Neustálé prodlužování lopatek je důsledkem toho, že výkon s ním rychle roste.
2. 9. 2023|

Umělá inteligence může v Evropě a USA připravit o práci čtvrtinu lidí, říká zpráva Goldman Sachs

Umělá inteligence by mohla ve světě nahradit člověka na 300 milionech pracovních míst. Vyplývá to podle serveru BBC ze zprávy americké investiční banky Goldman Sachs. Ve Spojených státech a Evropě by umělá inteligence podle zprávy mohla zastat zhruba čtvrtinu pracovních úkolů, mohla by ale rovněž vést k tvorbě nových pracovní míst a k růstu produktivity.
29. 3. 2023|

Škodovka zvažuje odchod z čínského trhu. Víc by se mohla zaměřit na ten indický

Škoda Auto zvažuje odchod z čínského trhu, rozhodne se v příštím roce. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na rozhovor serveru Automobilwoche se šéfem automobilky Klausem Zellmerem. Podle Zellmera na čínském trhu panuje velmi tvrdá konkurence a automobilka by se mohla více zaměřit na indický trh.
11. 12. 2022Aktualizováno11. 12. 2022, 21:26|

Důležitější než cena reaktoru je, aby to bylo včas, říká k Dukovanům Radim Fiala. Žádoucí je zapojení českých firem, soudí Jurečka

Energetická společnost ČEZ obdržela tři nabídky na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Místopředseda SPD Radim Fiala se sice obává, že se cena reaktoru bude zvyšovat, důležitější však podle něj je, aby se stavba příliš neprotahovala. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na to namítl, že pro občany je také důležité, aby byly do dodávek zapojeny české firmy. „Očekává se, že uchazeči budou mít o využití českého průmyslu přirozený zájem,“ podotkl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani v pořadu Události, komentáře.
2. 12. 2022|

Soud potvrdil pokutu Evropské komise pro Google za potlačení konkurence. Částku ale snížil

Tribunál Soudního dvora Evropské unie ve středu z velké části potvrdil rozhodnutí Evropské komise, že společnost Google zneužívala svůj operační systém Android k potlačení konkurence. Aby zohlednil závažnost a délku jednání v této věci, rozhodl se snížit pokutu na 4,125 miliardy eur (101,4 miliardy korun) z původních rekordních 4,34 miliardy eur. Vyplývá to ze středečního prohlášení soudu.
14. 9. 2022|

Mimořádnou schůzi sněmovny kvůli DPP chtějí kromě opozice i Piráti. Tři novely by mohly pomoci odhalovat korupci

V reakci na kauzu kolem pražského dopravního podniku požaduje mimořádnou schůzi nejen sněmovní opozice, ale i vládní Piráti. Chtějí urychlit přijetí tří novel, které podle nich pomůžou odhalovat korupci. Jde o úpravu evidence skutečných majitelů a zákonů o střetu zájmů a přístupu k informacím.
24. 6. 2022|

30 let zpět: Potravinová konkurence na venkově

Počátkem roku 1992 nebyly rozdílné ceny v obchodech ničím novým. Přesto se konkurence teprve ustalovala. Státnímu podniku Jednota začali přetahovat zákazníky soukromí prodejci potravin. Jak se jim to dařilo v menších obcích, zjišťovala redakce v severních Čechách.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 1. 2022|

Indie zruší zemědělské zákony. Farmáři proti nim více než rok protestovali

Indický premiér Naréndra Módí v pátek oznámil, že se rozhodl zrušit tři kontroverzní zemědělské zákony, proti kterým indičtí farmáři již více než rok protestují. Informovala o tom agentura Reuters, která připomněla, že Módího ústupek zemědělcům přichází krátce před volbami v nejlidnatějším indickém státě Uttarpradéš a dalších dvou státech na severu Indie s velkým podílem venkovského obyvatelstva.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 13:09|

Evropská komise zahájila další vyšetřování Googlu, tentokrát kvůli digitální reklamě

Americká internetová společnost Google čelí dalšímu vyšetřování ze strany Evropské komise (EK). Tentokrát chce zjistit, zda firma neomezuje konkurenci na trhu technologií pro digitální reklamu. A to tím, že upřednostňuje vlastní služby pro on-line reklamu před konkurenčními vydavateli, zadavateli reklamy a podniky, které nabízejí podobné služby. Komise to uvedla v tiskové zprávě.
22. 6. 2021|

30 let zpět: Václav Havel navštívil zemědělce

Václav Havel se jel osobně seznámit s problémy českých zemědělců. Ti se mnohdy obávali nejisté budoucnosti. Zemědělská družstva se totiž s přechodem na tržní hospodářství dostávala počátkem 90. let do finančních problémů. Prezident navštívil družstvo ve Velkých Přílepech i soukromé zemědělce. Prohlédl si i tamní zchátralý zámek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 5. 2021|

České dráhy budou propouštět. O místo přijde až 40 procent řídicích pracovníků

České dráhy začaly výrazně šetřit na personálních nákladech. Už na jaře snížily mzdy v administrativě. A teď zaměstnancům oznamují výraznou reorganizaci. Odbory zatím vyčkávají – vedení říká, že bez úspor firma neobstojí. Její ředitel České televizi sdělil, že o místo přijde až 40 procent řídicích pracovníků.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 21:40|

Cesta na očkování je nebezpečnější než samotná dávka AstraZenecy, tvrdí Prymula

V Česku se dál využívá vakcína společnosti AstraZeneca. Její aplikaci přitom 16 evropských států preventivně pozastavilo – kvůli možným vedlejším účinkům. I v tuzemsku se už objevují lidé, kteří si tuto látku nechtějí nechat píchnout. Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, který byl hostem Událostí, komentářů, však pozastavení v Česku rozhodně nedoporučuje. Riziko je dle něj velice nízké a rychlá vakcinace příliš důležitá.
17. 3. 2021|

30 let zpět: Obnova výroby šicích strojů Lada

Firma Lada Soběslav se po téměř dvaceti letech vrátila k výrobě šicích strojů pro domácnost. V roce 1973 ji totalitní režim nuceně ukončil, a firma tak musela dohnat technologický náskok konkurence.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991. 
18. 2. 2021|

Americké úřady zažalovaly Facebook. Viní ho z monopolního chování

Úřady ve Spojených státech ve středu zažalovaly amerického provozovatele internetové sociální sítě Facebook, kterého viní z porušování pravidel hospodářské soutěže. Federální obchodní komise (FTC) uvedla, že bude v rámci žaloby usilovat o soudní opatření, které by mohlo zahrnovat požadavek, aby Facebook prodal aplikace Instagram a WhatsApp, informovala agentura Reuters.
9. 12. 2020|
Události komentáře

Škoda nikdy nebude levné auto, musí odpovídat konkurenci, říká Kulhánek. Superb i Kodiaq podle něj mají zůstat

Novým předsedou představenstva Škody Auto se stal tento týden Thomas Schäfer, dřívější generální ředitel jihoafrického zastoupení Volkswagenu. Analytici očekávají, že nový šéf zřejmě pozmění směřování k levnějším třídám vozů. „Škoda nikdy nebude levné auto,“ říká k tomu bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek s tím, že automobilka musí ve své třídě cenově odpovídat konkurenci. Modely Suberb i Kodiaq by měly ve Škodě zůstat, uvedl v pořadu Události, komentáře.
7. 8. 2020|

30 let zpět: Televizory, videorekordéry i magnetofony značky Tesla

Podívejte se, jak vypadala na začátku devadesátých let elektronika značky Tesla Brno. Reportáž monitoruje, za jakou cenu se tehdy na brněnské prodejní výstavě nabízela a jak si vedla v porovnání se západní konkurencí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
26. 5. 2020|

Hlavní téma obchod. Macron, Merkelová a Juncker v Paříži jednali s čínským prezidentem

Francouzský prezident Emmanuel Macron, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a německá kancléřka Angela Merkelová se v úterý v Paříži setkali s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Politici se podle agentury AFP snažili při schůzce prezentovat Evropu jako jednotnou v hlavních světových otázkách. Zasazovali se také o recipročně vyrovnaný obchod.
26. 3. 2019|

Ovoce a zelenina v Turecku zdražily. Erdogan mluví o potravinovém terorismu a otevírá státní prodejny

Turecko se potýká s vysokou inflací, která se odráží i v obchodu s ovocem a zeleninou. Měsíc před komunálními volbami úřady provádějí razie a rozdávají pokuty velkoobchodníkům, které viní ze spekulací. Teď stát otevřel prodejny, kde nabízí zboží nakoupené přímo od farmářů za výrazně nižší ceny.
14. 2. 2019|